A gyermek - érvénytelen

Részlet a könyvem „Beszélgetések a szülők a vak gyerekek.” Hozzá kell tennem, hogy ez még egy 5 éves, a hős ezt a könyvet - teljesen vak gyermek most függetlenül mozog Péter, futás, sportolás, játék a szintetizátor és egy rockzenekar, nem idegen, és sikereket foglalkozó nők.Akkor már a baba, akkor vártak rá, és hirtelen azt mondja, egy idő után, hogy „A gyermek soha nem fogja látni, ő vak.” Néhány egyszerű szavakkal okozhat a viadal kétségbeesés, bánat, félelem, és ez a fény elhalványul a szemünk előtt. Egy idő után, ha jön a kérdés merül fel: „Azt hinni, vagy nem hinni? Hogyan gyorsítható és nevelő egy vak gyerek? Hogyan fogja tanulni? Mi történik, ha felnő? Hogy tudta önállóan élni. ”. Mindez azt tapasztaltam 20 évvel ezelőtt. Emlékezés az elmúlt néhány évben, szeretném megosztani a gondolataikat, hogy segítsen megtalálni a választ ezekre a kérdésekre.

Ma néztem a fia, fürgén séta az egyetemi órák, nézte élőben a vak elvtársak, azt leszögezhetjük, hogy a szülők nem csak megtalálni a választ ezekre a kérdésekre, de erre, az lenne a gyermek, aki a parancsára vak sors, tudna élni egy független és teljes életet.

Ahhoz, hogy megtalálja a választ arra a kérdésre: hinni vagy nem hinni, amit a gyermek lesz vak, próbálja megérteni, mi vakság.

Próbáljuk meg elképzelni, milyen nem látni. Csukjuk be a szemünket - és azonnal eltűnik minden különböző tárgyak amely minket körülvesz. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy hol vagyunk, és egy világos elképzelés ezen a helyen; tudjuk, mi van a kezében, amelyek körül a tárgyak és az emberek. Csukott szemmel, vagy sötétben, akkor adja át a megszokott lakás, keresse meg a kívánt objektumot az asztalon, a zsákban, nyissa meg a kabinet, és kap a kívánt dolog, felöntjük egy pohár vízzel, levágta egy darab kenyeret. Ebben az esetben előfordulhat, hogy bizonyos nehézségek: nem tudja azonnal megtalálja, amire szüksége van, vagy megérintheti valamit, hogy csökken vagy eltörhet. De ha nem siet, egy kis gyakorlás, még ezek a problémák csökkenthetők. A hang a hangja egy ismerős személy, akit nem látunk, hogy láthatóvá tegyük a képet. Meghallva doromboló macska, könnyen megjegyezhető kecses alakja, puha vissza, és éles karmok. A hang határozza meg a szállítási mód megy el.

Hogyan mindez lehet tenni az abszolút sötét vagy csukott szemmel? A képek és a környező tárgyak, emberek, az állatok nyomott az agyban, és könnyen elképzelhető őket. A képek vannak kialakítva a fejlődés során a gyermek a kapott információk alapján a érzék (látás, hallás, szaglás, tapintás). Vagy, hogy egy bármelyikének meghibásodása az érzékek romlik, de ez nem sérti annak lehetőségét, amely egy megfelelő képet a környező világot.

Szakértők azt mondják, hogy a világ „látja” az agy és a szem, amely egy bonyolult és egyedi szerkezetű, magában hordozza a megrendelt fogadását fényhullámok alkotnak optikai kép a retina és a kialakulását adatok jeleket az agyba. Az a képesség, hogy a világot a maga teljes pompájában, nem veleszületett tulajdonsága az ember. A baba megszületik az „ideális” szem, látásélesség 0,03 és fejletlen a sejtek közötti kommunikációt a különböző részein a vizuális rendszer. A gyermek az első héten az élet különbözteti csak éles különbség a fény és árnyék, valamint képes érzékelni tiszta kontúrokkal, a parttól egy méter. A leggyorsabb és a fő fejlődési szakaszában fordulnak elő az első életévben, de „látni” a gyermek megtanul a gyermekkorban, és csak 7-8 év a látás éretté válik majdnem ugyanaz, mint a felnőtteknél. A legtöbb gyermek, akik „mélységes látásromlás”, a vizuális érzékelés is fejlődik, de a minőség és a fejlettségi foka nem éri meg az előírásoknak.

Látó ember, először jött az iskolába a vakok, meglepődve, hogy megtalálják a gyermekek, akik „elhasználódott” az iskola, focizni és asztalitenisz, biciklizni és gördeszka, színdarabok és énekelnek a kórusban, megy a gyalogos és sítúrák, esik és veszekedés. Ezekben az iskolákban tanulnak a rendszeres program, bár a gyerekek olvasási és írási egy speciális intézkedés - dot font Louis Braille. Hogy szabadidejükben, a diákok az iskolákban vak múzeumokat és színházakat, részt vesznek a különböző versenyek, kiállítások, versenyek, és általában élnek, mint a „normális” a diákok. Az idősek is, még elegánsan öltözött.

A beszélgetés a diákok a vak iskola kiderül, hogy ők jól ismerik a események az ország és a világ, ismerik a legújabb eredmények a tudomány és a technológia segítségével a számítógépek és az internet, aktívan tárgyalunk a játék a futball vagy jégkorong csapat jól ismeri a popsztárok. Az iskolák a vakok eltérnek a rendszeres iskolák elsősorban a jelenléte egy bentlakásos iskolába, kis csoportokban (8 -. 16 fő), valamint a tény, hogy tanul egy évvel tovább. A diákok vak, általában több jól olvasható, és b? Lshy mint a látó társaik, poggyász általános tudás.

Out of száz ember iskolákba vak gyerekeknek, 3-4, a gyerek, hogy nem látja a (teljesen vak), 5-6 gyermek megkülönböztetni fény - sötét (van fény érzékelése), míg mások a maradék látás: az egyik az összes környező tárgyak, mint a sűrű ködben - ez csak a körvonalait, de nincs elkülöníthető részre; mások látnak, mintha egy kis lyukon átlátszatlan szemüveget mások nem látok semmit előtte, de lásd a szeme sarkából; negyedik nehezen látni a fényt, és így tovább.

De ha a gyermek megtanulta használni a maradék látás, akkor tájékozódni magát a környezetet, önmaguk ellátására, sikeresek az iskolában, a sportban.

Sokan azok közül, akik nem rendelkeznek jelentős anatómiai változások a szem, a legtöbb ember - gyermek nélkül „szolgáltatás”. Csak rokonok és barátok tudják, hogy ezek a gyerekek - rokkantak látásra. Igen, ezek a gyerekek nem tudják teljes mértékben érzékelik a fényesség és a változékonyság, a világ a fény és a szín, akkor nem találja meg a néhány lépést, ha csendben, hogy olvassa el a hétköznapi újságokat és magazinokat, amelyekre szükségük lesz egy asszisztens, nem tudnak autót vezetni, de én én nem nevezném őket vak. Nem csoda, hogy az utóbbi években ezek az emberek egyre gyakrabban, a - „gyengénlátó emberek.”Hogy teljesen vak vagy gyengénlátó gyermek megtanulja, hogy „látni” a világ körülöttünk, nem csak attól függ, hogy milyen fokú a pusztulás nagy részét, hogyan segít a szülőknek, tanároknak, orvosoknak.

Ez lehet összetéveszteni orvos arról, hogy a gyermek lesz vak?

Tünetei mély látásromlás azonosítjuk, mint általában, a szülészeti osztályon, vagy a klinikán az első hónapban. De sem a kórházban, sem a regionális gyermek klinika ebben az időszakban az élet lehetetlen pontosan meghatározni a mértékét látásromlás: - a gyermek még mindig nagyon kicsi. Ezért a nyilatkozatot anyasági kórházak és klinikák munkatársai, hogy „A gyermek lesz vak” nem tekinthetők abszolút igazság, de meg kell hallgatni. Leírása számos betegség, amely a korai gyermekkorban vezethet meredek csökkenése látás, beleértve a vakság, függelék 1.

Mit kell tenni? Meg kell találni az orvosok szemészek, akik részt vesznek a mély látásromlás. Ehhez a lehető leghamarabb, hogy fellebbezni a legfőbb Gyermekszemész a területen. Ez segít, hogy megtalálja a megfelelő orvost, vagy útvonaltervet a vezető szemklinikák közé tartozik.

És ami a legfontosabb, ne essen pánikba, és keresni egy idős hölgy, aki tudja, hogyan kell kezdeni beszélni a szemét. A legfontosabb dolog - ne pazarolja az idejét. A fejlesztés az első évben egy gyermek életében nagyon fontos, és ha abban az évben a gyermek szeme „nem működik”, azaz nem adott formáció a retina a szem optikai kép és továbbítja az információt róla, hogy az agy, a gyerek tényleg soha nem fog látni. Ennek az az oka, hogy az első nap az élet a gyermek hatására az optikai kép a retina kezd aktívan fejleszteni kapcsolatait a sejtek minden részét a vizuális rendszer. De ha ez a folyamat megszakad valamilyen okból, és a szem nem továbbítja a jelet az agyba, a kapcsolat a sejtek között nem alakul ki. Nincs jel különösen káros a vizuális kéreg - az agy, található a fej hátsó részét. Szerint a hazai és külföldi kutatók, késleltethetik a látókéreg az első életévben vezet a fejletlenség, ami nem cserélhető a következő években.

Időben történő hozzáférést a szakemberek segít megérteni a természet a károsodás, a képesség, hogy dönt a kezelés és a korrupció elleni vakság, ha ez veszélyezteti a gyermek. De meg kell figyelni, hogy a következő nagyon fontos tény: ha gyermeke a látásromlás mellett más funkcionális rendellenességek, a központi idegrendszer, például encephalopathia [1]. bénulás (CP) [2]. meg kell kezdeni ezekkel az agyi betegségek. Gyakorlatilag ez nem mindig képesek egyszerre kezelni a gyermek látási és idegrendszeri betegségek, így a szülők kell választani, mi a legjobb „rossz” látás „jó” fej vagy fordítva.

A személyes tapasztalat Tudom, hogy milyen nehéz megoldani. Fia született két hónappal idő előtt, és a házunkban megjelent a három hónaposnál fiatalabb, miután a kórházban koraszülöttek. Epicrisis kapott elbocsátáskor nem értesítettek minket. Az olyan kifejezések, mint encephalopathia, szem, nem mondott semmit, hogy nekünk, és tartják a tájékoztató szakrendelőiben. Elbocsátáskor, azt tanácsolták, hogy jöjjön egy hónap a gyermek számára tanácsadás és vizsgálat a fejlődését.

A gyermek fejlődése elmaradt társaik. Könnyű súly, rossz fizikai aktivitás, vándor szeme (nystagmus), ez nem egy normális válasz, hogy megérintse, nem voltunk túl riasztónak -, mert a baba koraszülött, és még három hónap után a kórházban. Idővel minden lesz, úgy döntöttünk. Az első hónap telt el, mint bármely család egy újszülött. Az a hónap végén volt a reakció, hogy baj Maksim egy erős fény - nézett az esti nap, nem zazhmurivayas. Szemész helyi gyermekek klinikák mond semmit érthető nem tudott. Mi aggódtunk. Emlékeztem a konzultációra való felhívást. Be kell vallanom, hogy az egyetlen aggodalom a nézet tett minket a konzultációra.

Tanácsadó szívesen vezette vezető Specialist Hospital, Dr. H. A konzultáció során világossá vált, hogy a fia a fenyegető bénulás. Mi ez, és hogyan veszélyezteti a gyermek, akkor nem voltak egyértelműek. Félsz a szót - a bénulás, de ez rosszabb, mint a látás elvesztéséhez. Miután meghallgatta a kétségek, az orvos ismét alaposan megvizsgálta a fiát, és egyetértett a aggodalmak a nézetet. Azt tanácsolta, hogy forduljon tanácsért. Végül azt mondta: „Ne feledd, a fiatalok nélkül lehet élni elől, sőt, boldogan, de ha nem hagyja abba a fejlesztését bénulás, a gyermek lesz boldogtalan örökre. Tehát bármit is nem mondta el a szemész, az elsődleges feladata, hogy távolítsa el a fenyegető bénulás. " Ezután röviden felvázolja, milyen agyi bénulás, adott irányba történő kezelés a gyermekek neurológiai kórházban. Nem írom le a feltétel e konzultáció után.

Ez több, mint egy héttel korábban elkezdtük csinálni semmit. Két héttel később volt egy fogadáson a szemész ajánlott Dr. H. Aggodalmak a nézetet erősítették meg, és a legrosszabb esetben - a fenyegető teljes vakság. Az előzetes diagnózis - koraszülött-retinopátia (ROP). Az első impulzus - „Doktor úr, úgyhogy élvezet!” És így válaszolt: „Van Dr. X, hogy ajánlani? Így csináld - az agy szem nélkül kerül, de anélkül, hogy az agy a szemét - nem! .... Sight Nézzük később. "

Házak kétségbe újra: mi van, ha egy hiba, hogyan nem látott fia fog élni, ki lehet alakítani, nem kívánnak-e a gyermeket kísérlet stb stb Úgy döntött, hogy ezekkel a kérdésekkel. Elkezdtem keresni irodalomban. Semmi nem talált koraszülött-retinopátia, de találtam egy pár könyvet szentelt a bénulás. Megvitatták továbbá néhány kérdéssel kapcsolatos elképzelés. Annak ellenére, hogy a szöveg nagyon nehezen adja be, kezdte felismerni az igazságot az orvosok, és ami a legfontosabb megérteni, hogy nem lehet elveszíteni idő. Rendellenességek, a központi idegrendszer romlásához vezet a feldolgozás és az emésztés érkező információk az agyba, hogy van, hogy a mentális retardáció vagy mentális retardáció, és rendellenességei érzékszerv (látás, hallás) csupán az csökkenti a kapott információk szerint az agyban. Foglalkozni a legtöbb rendellenességek, a központi idegrendszer a legegyszerűbb az első félévben az élet (minél hamarabb, annál jobb), és a hiányzó információáramlás lehet kompenzálni során a nevelés és oktatás a gyermek.

Az első évben - a fél agy nagyon képlékeny. Ennek eredményeként a külső tényezők hatását, ez az aktív kialakulását idegsejtek közötti kapcsolatok, és ha a célzott stimulálása helyreállt a kommunikáció miatt elvesztett betegség, bekövetkezett szülés közben, vagy a betegség első napjaiban (hét) korban. Az ezt követő években ez lehetséges, valamit javítani, vonat, gyorsítják vagy lassítják a fejlesztés az agy válasza a külső ingerekre, de élesen csökken lehetőséget, hogy helyreállítása elveszett idegsejtek közötti kapcsolatok.

Ahhoz, hogy megismerjék a szakirodalom megértése, hogy mi történt, az értékelés és a döntéshozatal volt körülbelül 3 hónap - 1/4 életévben a baba. Miután a döntést, mi minden lehetséges eszközkészletet foglalkozni bénulás: a kórház, egy aktív masszázs és speciális gyakorlatok otthon, klinika, stb Miután az első kúra a kórházban egy hét hónapos fia csökkentett görcsös készségét, jobb válasz tapintású volt a reakció, hogy a hangokat. Két hónappal a képzés otthon 1,5-2,5 óra, naponta kétszer, és 10 hónapig tart, ő ült. Ismét egy kúra a kórházban - az orvosok meglepte a fejlődés dinamikáját. A körülbelül egy év, Max kap talpra, majd elkezd járni, beszélni szó. Két évvel beszélt. Három év alatt, a diagnózis - a fenyegető bénulás készült.

Az intervallumok a kezelések között, keresse fel a szemorvos - a jövendölések nem biztató. Spontán fejlődés ROP történt az első - harmadik hónapban az élet, de a kezelés megkezdése miatt nem volt lehetséges, hogy rossz neurológiai és fizikai állapota a gyermek. Már 5- 6 hónapos kor Maxim retina mindkét szem szinte teljesen tönkrement. Három és fél év volt a végső diagnózis - pH 5 fok.

Ez több mint 10 éves volt, amikor ismét találkoztam Dr. X, megmutatta új felszerelések intenzív koraszülött-. Több mint egy csésze teát, emlékeztettem a mi első találkozó, és azt annak következményeiről. Dr. X azt mondta: „Emlékszem, a gyermek, ez egy rossz helyzet. Örülök, amit talált az erőt, hogy menjen át az ajánlott és bízik a jövőben a siker. "

Megoldása az a dilemma, „hinni - nem hiszem”, és az elmélkedés az üzenetet a „rossz” egészségi állapota a gyermek, meg kell világosan megérteni, hogy csak a szüleiktől függ választja az irányt orvosi rehabilitáció a gyermek és időszerűségét az elején.

[1] Encephalopathia (a görög. Enképhalos - az agy és a ... pátosz - szenvedés, a betegség) - microfocal diffúz agykárosodás disztrófiás által okozott különböző betegségek és kóros körülmények között. (BME)

[2] Az agyi bénulás (lat nagyagy -. Az agy és bénulás a görög - ütés) - elvesztése motoros funkciók, hogy a hiánya vagy csökkenése az izomerő eredményeként patológiás folyamatok az agyban (TSB)

A gyermek - az érvénytelen. Valamint hogyan lehet segíteni?