A két-dimenziós táblázat kikeresési (CDF 2d)

Ha ismeri a funkció a CDF (FKERES) vagy vízszintes analóg PGR (HLOOKUP). emlékeznünk kell arra, hogy ez a figyelemre méltó funkciót keres információt csak egy paraméter, azaz a egy egydimenziós tömb - a vonalon vagy oszlop. És ha kell kiválasztania az adatokat egy kétdimenziós tábla véletlenül csak két paraméter - és ami a sorok és oszlopok ugyanabban az időben? Nézzük meg néhány valós példa az ilyen problémákat és azok megoldásait.Példa 1. Keresse meg a termék értékét és a város

Tegyük fel, hogy van itt egy két dimenziós tömb adatok városok és az áruk:

A két-dimenziós táblázat kikeresési (CDF 2d)

A felhasználó beírja (vagy válasszon a legördülő listák) a sárga sejtek a megfelelő termék és a város. A zöld sejt, meg kell találnunk a képlet és számának megjelenítéséhez a táblázat megfelel a kiválasztott paramétereket. Sőt, meg akarjuk találni az érték egy cella a kereszteződés egy adott sor és oszlop a táblázatban. Az érthetőség kedvéért osztjuk a feladat három szakaszra osztható.

Összesen, egyesíti az összes fenti egyetlen képlettel, az oldatot a zöld sejtek:

Index = (B2: F10; MATCH (J2; A2: A10; 0), MATCH (J3; B1: F1; 0))

vagy az angol változat = INDEX (B2: F10; MATCH (J2; A2: A10; 0); MATCH (J3; B1: F1; 0))

2. példa Hozzávetőleges dimenziós keresés

Némileg módosítani az előző példában. Tegyük fel, hogy van egy kis probléma:

A két-dimenziós táblázat kikeresési (CDF 2d)


Az ötlet az, hogy a felhasználónak meg kell adnia a sárga cella magasságát és szélességét az ajtó például a kabinet, amely azt akarja, hogy kötelezze a cég termékeit, és a szürke mezőben jelenjen meg az értékét a táblázatban. Figyelembe kell azonban venni, hogy ha a felhasználó belép egy nem szabványos méretű értékeket, azokat automatikusan kerekítve elérhető az asztalra, és a szürke mezőben meg kell jelennie a gyártási költségét az ajtót ezek lekerekített standart méretben.

A megoldás a szürke cella majdnem teljesen analóg az előző példában:

Index = (C7: K16; MATCH (D3; B7: B16; 1), MATCH (G3; C6: K6; 1))

= INDEX (C7: K16; MATCH (D3; B7: B16; 1); MATCH (G3; C6: K6; 1))

  • 1 - A legközelebbi legkisebb számot, azaz a kapuméret a felhasználó által beírt lenne kerekítve legkisebb megfelelő méretű az asztalra. Ebben az esetben, a magassága lenne kerekítve 500 450, és a szélessége 480 és 300, a költségek az ajtó lett volna 135.
  • -1 - A legközelebbi a legnagyobb számú, azaz nem szabványos magassága 500 lenne kerekítve 700, szélessége 480-600, és a költség tettek volna 462. Az üzleti így sokkal érdekesebb. )
  • 0 - megkeresi pontosan kerekítés nélkül. Használt 100% -os egyezés célértéket az egyik érték a táblázatban. Természetesen alkalmazható, ha szöveget keres paraméterek (mint az előző példában), mert A kerekítés nem lehetséges számukra.

Fontos megjegyezni, hogy ha egy hozzávetőleges keresés keresési tartományban van kerekítve -, és ezért az egész táblázat - kell alapján emelkedő sorrendben (az összehasonlítás Típus = 1) vagy csökkenő (összehasonlítás Típus = -1), a vonalak feletti és oszlopok. Ellenkező esetben a közelítő keresés nem fog megfelelően működni!

A keresés finomításához (megfelelő típus = 0) válogatás nem szükséges, és nem számít.

Ui Az inverz probléma

A két-dimenziós táblázat kikeresési (CDF 2d)

A működési elve a következő:

  1. keresztül minden sejt tartományban B2: F10, és keres egy egyezik a kívánt érték (13) A J4 sejtek alkalmazásával HA függvény (IF)
  2. egyezik ha megállapítják, majd meghatározza a sor számát (oszlop) a táblázatban az első elem a sorban (oszlop) oszlopkromatográfiával funkciók (oszlop) és a LINE (ROW)
  3. húzza ki az értéket a város vagy az áruk egy táblázatot az Index (Index)

Kapcsolódó linkek