A kezelés és a tünetek zudeka szindróma akut és krónikus szakaszában

A kezelés és a tünetek zudeka szindróma akut és krónikus szakaszában
Komplex regionális fájdalom szindróma - számos neuropátiás fájdalom, a patológiás állapot okozta kárt a lágy szövetek, idegek, ízületek vagy csontok.A betegség kíséri csontritkulás (csont atrophia), korlátozása mobilitás ízületek, a vér rendellenességeinek és a kapcsolatos trofikus hatásokat.

Ez az első alkalom a betegség már bemutatták és jellemzi a német sebész P. Zudekom 1900

Azt megjegyezte, hogy röntgensugár-kép bizonyos gyulladásos folyamatok a csontok és ízületek, majd atrófia a jelenlegi átláthatóságát csont minta, amelyben ez a jelenség trofonevroticheskoy akut atrófia.

Az okok a betegség

A leggyakoribb oka a betegség szövődménye sérülés után, vagy végtag törés, helytelen kezelés vagy mozdulatlanná a kéz (biztosítja a teljes pihenés), a sérült idegek vagy a szimpatikus ganglionok.

Gyenge minőségű kötözés, fájdalmas manipulációk elfogadó ödéma, ízületi merevséget - mindezt fokozatosan vezet a fejlődés Zudeka szindróma.

Kijelölt a kialakulását a határfeltétel van Vegeto-érrendszeri rendellenességek, hormonális rendellenességek, és a rák. Gyakran a nőket érinti 40 év után, bár vannak olyan esetek, a tünetegyüttes a férfiak.

Az ok az a patológiás állapot is ismert törések:

Az idősek és a középkorú emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek a szindrómában a felső végtagok, és a gyerekek - alacsony.

klinikai kép

Bármilyen sérülés kíséri zavarok a vazomotoros mechanizmus és a vegetatív idegrendszer.

A kezelés és a tünetek zudeka szindróma akut és krónikus szakaszában

A megfelelő kezelés, mind a negatív megnyilvánulások fokozatosan eltűnnek, és a gyógyulási folyamat kezdődik.

Egyébként bo felerősített a legkisebb érintésre vagy a mozgás.

Három klinikai stádiumban Zudeka szindróma, amelyek mindegyike az jellemzi, hogy a tünetek:

  1. I - akut formában. Ez jellemző intenzív égő fájdalom, ödéma a sérült végtag. Fájdalom szindróma nem lehet eltávolítani a hagyományos fájdalomcsillapítók. A hőmérséklet emelkedik a helyén sérülés, ízületi merevséget. Időtartam - 6 hónap;
  2. II - disztrófiás lépésben. A hőmérséklet fokozatosan csökken, mint a kis duzzanat elmúlik. A fájdalom állandó forma, azonban enyhébb mértékű. Inak lezárjuk, hogy kezd kialakulni a csontritkulás.
  3. III - atrophiás szakaszban. A bőr színe elkékült (márvány) egyre hideg, sokkal vékonyabb. Lágyrész disztrófia és az osteoporosis vezet sorvadás a szövetekben. A fájdalom ebben az időszakban gyakorlatilag nem létezik. Győzd fokozatosan kiterjed a vázrendszer, ami megkeményedése az ízületek, inak fibrózis csúszó berendezés, csontvesztés. Időtartam - 6 és 12 hónap a sérülés után.


A későbbi szakaszában a betegség 20% ​​-ában betegnél hirtelen fellépő izomgyengeség. Pettyes csontritkulás, kiderült, 80% -ánál a korai szakaszban, az áthalad a diffúz hosszabb betegség során.

terápiás módszerek

Betegség szakaszokban I. és II könnyen megáll, és a beteg jobb gyorsan.

III fokozat krónikus és jellemzi atrófiája szövet, ami megnehezíti gyógyulási folyamatot.

A megfelelő kezelés, ízületi mobilitás helyreáll csak részben.

Zudeka szindróma kezelésére az akut fázisban a következőket tartalmazza:

  • rögzítését a végtag 12 -14 nap a vallomása egy orvos;
  • hideg mellékleteként az érintett területen;
  • Az akupunktúra kombinált ultrahang reflexzónáit végtag;
  • mágneses terápia;
  • -therapy interferenciát.

A kezelés és a tünetek zudeka szindróma akut és krónikus szakaszában
A gyógyszeres kezelés általában konzervatív. Specialist rendel értágítók és fájdalomcsillapító gyógyszerek, vitaminok, Ca-antagonisták, izomlazítók, α - blokkolók.

A súlyosabb esetekben szükség lehet a szakmai segítséget a pszichológus. Tanúsága szerint tartott egy rövid tanfolyam antipszichotikumok és antidepresszánsok, kortikoszteroidok.

Ha kóroki kezelés nem működik, az intenzitása a fájdalom továbbra is fennáll, a beteg azt sugallják műtét. A művelet során a szimpatikus blokád: Bevezetés a regionális ideg intravénásan, prokain gyógyszerek, valamint a beszivárgás érzéstelenítés.

Hiányában az allergiás reakciók, külső make alapuló alkalmazások erős paprika, kenőcsök „Espoli”, „Nikofleks”.

Előrehaladott esetekben mutatja arthrodesise az ízületek. lassú stretching részét a beteg, osteotomia metaepiphysis distalis radius és egyéb műveletek.

Terápia során egy hosszú és összetett megközelítést. A kezelés időtartama függ a színpad és a betegség súlyossága, a beteg kora, a kezelés hatékonyságát beavatkozások, és mozgott 6 hónap és egy év.

A színpadon az I. és a II-kór, az első héten szövődmények kifejlődését, prognózis igen kedvezőek.

Stage III jellemzi kifinomultabb kilátások, a betegség progressziója gyakran kedvezőtlen, mivel a szövetekben kezdett maradandó károsodást.

Annak ellenére, hogy a széles tárházával intézkedések kezelés komplex regionális fájdalom szindróma egy komplex betegség ismeretlen végéig patogenetikai mechanizmus, ami megnehezíti a kezelést.

Teljes gyógyulás lehetséges korai szakorvoshoz kell küldeni, és akkor általában 6 hónapon belül a kezelés megkezdése után. Néhány beteg lehet elég hosszú ideig fennmarad fény forgalomkorlátozások, megsértve üzemi funkciók végtag.

megelőző intézkedések

Különleges megelőző intézkedések, ha nincs algoneyrodistrofii. A szakértők tanácsot, hogy fordítson nagyobb figyelmet az egészségre, ne tegye le egy látogatás az orvos, és rosszullétet első jelei, hogy kérjenek segítséget.

Csak kellő időben történő kezelés a klinikára egy esélyt, hogy visszatérjen a normális életbe, és hogy teljes mértékben helyreállítani a funkciója a sérült végtagot.

Rehabilitáció során meg kell, hogy legyen óvatos forróság eljárások elkerülése érdekében durva masszázs

A kezelés és a tünetek zudeka szindróma akut és krónikus szakaszában
eseményeket. LFK engedélyezettek, spa kezelés radon fürdők, gravitációs terápiát.

A fejlesztés a patológiás szindróma lehet szakítani bármely szakaszban, de a gyakori kimenetele - rostos ankylosis stabil dekompenzáció vezet a legtöbb esetben, hogy lehetetlenné válik a normál aktivitás és a fogyatékosság.

A teljes gyógyulás következik be csak időben történő kezelés a szakember, és megfelel minden terápiás intézkedések célja a regenerálás csont eltávolítása fájdalom és előrehaladásának megelőzésére sorvadás.