A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények

Az együttes hatása tényezők. Környezeti spektrum formában.

Eurybionts és stenobiont.

Minden faj esetében más lesz a speciális, állóképesség reakciók különböző tényezők. Ebben az esetben változik ugyanazon tényező organizmusok különböző tartományok az állóképesség. Van az úgynevezett speciális fajtája a tolerancia variabilitás tényező. Például: fajok sorozat pozitív hőmérséklet lehet az 5. ábrán megfigyelhető. Az utolsó pont az egyes görbe azt az intervallumot formában állóképességet. Ezen az ábrán, az egyik is megfigyelhető, hogy bizonyos típusú tartóssági skála igen széles, míg mások - keskeny. Képes alkalmazkodni ezekhez viszonyok a különböző fajok is eltérő lehet.A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Vegyünk egy példát, ahol különböző fajok mutatnak különböző toleranciát ugyanazon tényező. (Ábra. 6, a mérete változtatható)

Különböző típusú viseli teljesen más átviteli közeg hőmérséklet-tartományok. Legszélesebb a hideg, enyhe és meleg időszakban van egy barna medve, és egy grizzly. A fehér medve legtöbb görbe tolerancia (tűrés, állóképesség) tartományban van negatív hőmérséklet. tartóssági görbe termofil medve (Panda és Koala) soha nem esik a tartományban negatív hőmérséklet.

A közelebbről lehet jegyezni, hogy a görbe állóképesség egyes fajok lapos és széles és mások - egy keskeny szorosan egymás kritikus pontokat. Így a fajok különböznek tolerancia adott környezeti tényező.

Eurybionts - egy faj egy széles állóképesség. Ezek úgynevezett műanyag, könnyen állítható. Ezek széles körben elosztva a bolygón.

Az ilyen fajok közé lucfenyő, erdei fenyő, nyír, sok gyomos lágyszárú növények. A állatvilágban - kutyák, patkányok, egerek. Madarak - veréb tit, Dove és mtsai.

Stenobiont - faj szűk körű kitartást ezt a tényezőt. Gyakran van szükség az adott életfeltételek.

Példa: jég hal, pisztráng, pingvinek, Hummingbird al.

Széles körben elterjedt fajok nem annyira. Egyre azt halljuk, hogy minden helyen által lakott növény- és állatfajok, valamint nagy változatosságot.

Vegyünk néhány fajcsoportonként-stenobiont.

Típusú mutatók - ez stenobiont az egyes tényezők, valamint a következő tényezők.

Stenothermal (eurythermic) - típusú keskeny (széles) hőmérséklet tartományban állóképesség.

Stenobathic (eurybathic) - típusú keskeny (széles) körű tartóssági a külső nyomás.

Nagyon kicsi, szinte vak szemét - jellemző a sok mélytengeri halat. Mélyebben, ahol szinte nincs fény, a hal szinte nem élvezik látni több bizalommal mellékes, hallás és a szaglás. Ezen túlmenően, annak érdekében, hogy ellenálljon a hatalmas nyomást, a lakosság többsége a nagy mélységekben sok csontot a szervezetben váltották könnyebb porc.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Photographer - Peter McMillan, NIWA

Soha nem számoltak be az új-zélandi vizeken, ez a nagy Pallas rodaCoryphaenoides fogták szinte rekord az expedíció mélység - mintegy 2,6 kilométer.

Pallas egy nagyon érdekes szerkezet a test, amely lehetővé teszi számukra, hogy vadászni sikeresen mélyebben, és a nő egy nagy méretű, ami általában ritka mélytengeri hal. Ezen kívül, a személyzet Monterey Bay Aquarium Research Institute, ajánlott, hogy tartózkodjanak a használata Pallas az élelmiszer: Ezek a halak nagyon lassan növekszik, és nőhet a csak a harmincas évek elején. Természetesen, még a legkisebb visszavonását a lakosság halászok vezethet a kihalás őket.

Stenohaline (Euryhaline) - típusú keskeny (széles) körű tartóssági sók telítettségi élőhely.

Stenofagi (euryphages) - fajok keskeny (széles) körű tartóssági sokféleség az étrendben.

Giant Panda egy veszélyeztetett faj, amelyre jellemző a folyamatosan csökken a népesség száma és az alacsony születési ráta, mind a vadon élő és a fogságban. A tudósok úgy vélik, hogy mintegy 1600 egyén maradt a vadonban. Giant Panda jelképe, a World Wildlife Fund (WWF).

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Egy felnőtt óriás panda a San Diego Zoo

Annak ellenére, hogy pandák ragadozó állatok, azok étrend túlnyomórészt vegetáriánus. Sőt, esznek csak egy bambusz. Azon a napon, egy felnőtt panda eszik 30 kg bambuszrügy. Ha olyan helyen meghal virágzás után az egész bambusz, az ott élő pandák fenyegeti éhhalál.

Az elterjedési területe a hímek nagyobbak, mint a nőstények, akik úgy döntenek, a magas hegyi erdők meredek lejtőkön, hogy a legjobb menedéket a gyermekek születése a bambusz cserjések. [3] Nyári panda mászni egy magasságban 4000 méter, hogy elkerülje a hőt. [4]

Igyekszünk, hogy összehasonlítsuk a kitartás a különböző élő környezetben ugyanazon tényezők.Tényezők / Views: férfi delfin

Hőmérséklet eurythermic stenothermal

Nyomás stenobathic eurybathic

Sók a közegben stenohaline euryhaline

Élelmiszer euryphage stenofag

Stenothermal - típusú meleg források, az állatvilág, a sarkvidéki vizeken. Például: jéghal életét közötti hőmérsékleten 2 ° C és + -2ºS. Amikor melegebb víz felmelegítése ez a hal akarat hiánya oldott oxigén, és egy alacsonyabb hőmérsékleten, jeges víz van megfogva, és a hal lehet primorozhennoy magát a vastagsága. Ezért hal - jég.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Élő jég hal az antarktiszi vizekben nagy mélységben - általában 200 és 700 m, de a mély alfaj élhet mélységben 1-2000 méter. Valójában ez az élet nagyon hideg vízben (-2'C) vezetett egyedi vért. Az a tény, hogy a hőmérséklet csökken nagyon meredeken növekszik a vér viszkozitása, úgy, hogy a természet az eredeti válasz erre a kihívásra, figyelembe vérben szállított oxigén függvényében - megszüntetik a vörösvértestek és a hemoglobin (a fehérje, amely megköti az oxigént át a vérét a szövetekbe). Ez arra kényszerítette, hogy változtatni az egész anyagcsere jég hal; kapnak oxigént közvetlenül - feloldjuk a vérben, a vízben oldott (áztatás bőre), és fokozott keringési egy nagy szív dolgozni sokkal intenzívebben, mint a „család”.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

British Antarctic Survey


Mivel a szélsőséges hőmérséklet, ezek a halak lassan növekszik. A tizenöt éves élete jég hal képes növekedni legfeljebb hatvan centiméter hosszú. Fehér vérű csuka él az óceánokban környező Antarktisz - a Déli-óceánon, az Atlanti-óceán déli és Indiai-óceán.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Ice hal - az egyik ilyen halak nevezik nyílt. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy megtalálható úszó állandó mélységben, általában körülbelül 350 méterre a víz felszínén.

Egyes organizmusok élnek testhőmérsékleten 0 ° C alatti, de csak akkor, ha a víz nem fagy a sejt belsejében, és van egy túlhűtött állapotban. Például számos halfaj él az antarktiszi part vagy a tengerek, a Jeges-tenger, normális testhőmérséklet -1,7ºS.

Azt is megállapította, a baktériumok szaporított hőmérsékleten lényegesen nagyobb, mint + 100 ° C-on Ez történik szigorúan meghatározott feltételek mellett, közel a meleg források az óceán fenekén. Mivel a víz hőmérséklete magas nyomású kelések.

És így kiderült, hogy vannak olyan helyek, ahol az élet szó javában a mélységben az óceán. Meglepő gazdag közösség jön létre, amikor a kéreg a jet kihúztuk hibák forrásban lévő vízzel telített mindenféle kémiai vegyületek.

Természetesen a tenger lakói nem élnek a víz alatti gejzír - forrásban lévő víz hőmérséklete ezen a nyomáson is elérheti 400 ° C! De a szokásos hőmérsékletet az óceán mélyén - csak 2-4oS. Annak érdekében, hogy az élő szervezetek megválaszthatják saját feltételei íz - egyes baktériumok itt élő ellenáll a hőmérséklet több mint 100 °, néhány gerinctelen - több, mint 50 fok, de a legsűrűbb az élet még mindig ott koncentrálódtak, ahol a víz hőmérséklete 10-20oS.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Közösség meglévő hidrotermikus az óceán fenekén: a nagy, sűrű fürtök Pogonophora élő kéthéjú kagylók, másznak kis rákok. A kép a fedélzetén merülő kutatás jármű „Alvin” alatt egy expedíciót a terület hidrotermikus a Galápagos-zátony (East Pacific).

Típusai stenobiont gyakran jelzi a környezet minőségét.

Rheophils - mutatók víz tisztaságú (umbra, pisztráng, fehér tündérrózsa)

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Ez akkor fordul elő a gyors folyású folyók tiszta hideg vízzel. Főleg inkább részletekben folyó, ahol gödrök váltakozva hasadékok. Általában tartott kisebb csapatokban, főleg a sekély és a zuhatag szakaszok a folyó sziklás és kavicsos alján. A tó ad otthont a sziklás, néha homokos sekély. A kisebb vízfolyások legszívesebben állni alján, felemeli a felületi rétegek csak úszik extrakcióval. Minden hal van saját vadászterület, ahol megpróbál, hogy ne hagyja a társait. Nem található a patakok, öblök, holtágak, ahol nincs áram, vagy gyenge. Kerülje az olyan helyeket benőtt vízi növényzet.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Lichenoindication - meghatározása levegő tisztaságú formában-stenobiont zuzmók.

Zuzmók, epifitonok. t. e. zuzmók, hogy élnek a fák kérgét, olyan mikroorganizmusok, amelyek érzékenyek a változás a levegőben tartalmát számos kémiai elemek és vegyületek szerepelnek a kibocsátási legtöbb ipari üzemek. A legfontosabb a környezeti hatása a vegyi anyagok ebben a sorozatban a kén-dioxid, nitrogén-oxidok. nehézfémek, fluoridok.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Endemikus - stenobiont hogy élni csak egy adott helyen a bolygón. (Orchid, Edelweiss, növények és állatok Baikalian)

Relikviák - stenobiont tartósított néhol a világ letűnt korok. (Krokodilok, teknősök, cápák, Latimer, Sequoia)

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Sequoia egyik legfigyelemreméltóbb fái bolygónkon - a vörösfenyő. Ezek a fenséges óriás évezredek nőnek felfelé és kifelé, és ma is a legmagasabb növény a világon. A legrégebbi a ma már híres vörösfenyőivel több mint 3500 éve. Az átlagos magassága a fák mintegy 60 méter, de vannak egész fákat magasabb, mint 90 méter. Eddig már mintegy ötven vörösfenyő, melynek magassága meghaladja a 105-es határt. A legmagasabb a már híres fák bolygónk egy mamutfenyő „Hyperion”, egyre Redwood Nemzeti Park, nem messze San Francisco. A magassága ez óriás 115,5 méter.

A környezeti tényezők és környezetvédelmi törvények, a tartalom platform

Ritka és veszélyeztetett - faj, amely drasztikusan csökkenti a számukat, mert a pusztítás vagy szennyeződése élőhely. (Tekintsük a legismertebb fajta a Tomszk régióban a Red Book). A „Black Book”, kihalt ember által okozott faj.

A Vörös Könyv a Tomszk régióban felvett tárgyakat a flóra és fauna, véglegesen vagy ideiglenesen élnek, vagy növekszik a természetes körülmények között a régióban, amely külön állami és jogi védelmi intézkedéseket. Néhány faj szerepel a Red Book of Hungary.

Kérdések az önuralmat:

Jelölje ki és ne feledje: