A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette

A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette

Biokémiai vizsgálatok a vér gyakran tartalmaz egy indikátort, például kreatinin, amely mellett a karbamid, kreatin és egyéb anyagok, fontos eleme a maradék nitrogén.Mielőtt megalakult kreatinin izom kreatin megy egy hosszú út, amely kezdődik részvételével enzimek a vese parenchyma. A kreatin metilezve a májban, ahonnan szállított az izom, ahol átalakul a kreatin-foszfát, hogy irány a izomrostok (fonalas izomzat, biztosítva azok csökkentése) az intézkedés alapján az enzim a kreatin-kináz (foszforiláció). Ott megsemmisül, alkotó kreatinin, szervetlen foszfort maradékot és a víz, de egyidejűleg energia szabadul fel, amely használunk összehúzó izomfehérjék.

A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette

kreatinin csere áramköri

A norma mindenki számára más

A norma a vér kreatininszintjének függ nem és életkor, valamint az aktivitás mellett a vese, a test (felhalmozódása izomtömeg) és az élelmiszer-preferenciák. Az emberi vér, kivéve endogén anyagok, van még exogén, megérkezett az étellel, így ha a vér kreatinin enyhe emelkedést, a személy, aki sportos elemzés és nem vegetáriánus (és még előestéjén tartózkodás nélkül), akkor nem lehet megijeszteni eredményeket.

A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette

A vizsgálat során a beteg kiszűrése érdekében vesebetegséget figyelembe kell venni néhány jellemzője az idősek, a szervezetben az idős emberek is csökken a kreatinin-nemzedék, és ezért az elemzés nem feltétlenül tükrözik a súlyosságát a folyamat, azaz a vese nyilvánvaló szenvedés és Kretinin so-so, nem túl sokat, és támogatni .

De térjünk vissza a normál értékek az index, miután megállapította, hogy az arány a kreatinin nők eltér a férfiakétól. Ez azért van, mert a férfi nemi természet felruházott több izomtömeget (és ha a „hintaszék” részt venni?), Míg a női fele egyenetlenségek egyre valószínűbbnek tűnik, mert a zsírlerakódás, hogy nem csökken, és ez az energia nem szükséges. Gyermekeknél ez az arány a kreatinin folyamatosan változik a korral, de ez látható vizsgálatával adatokat a táblázatban.

Normál szérum kreatinin (mg / l)

Az elemzés alkalmazható bizonyos esetekben más egységek - mikromol literenként (mmol / l). Ezután a norma a nők kell tekinteni az értéket a tartományban 44,0-97,0 mmol / l, és a férfiak - 44,0-115,0 pmol / liter. Ezen túlmenően, ez a szám valószínűleg inkább határozza meg a biokémiai vizsgálatok, a vizelettel, így érdemes felidézni, hogy egészséges felnőtt eltávolítja a szervezetből, legfeljebb 2 gramm naponta (N - 1-2 g / nap).

Miért növekszik vagy csökken a kreatinin szintje a vérben?

Az oka a növekvő szintje kreatinin megnövekedett képződése bizonyos körülmények között, vagy a kiválasztás csökkentése a szervezetből a komponens. A nagyobb kreatinin számos betegséget okozhat:

 1. Jelentős (ejtsd!) Változások a máj funkcionális képességek (akut sárga a májzsugor, sárgaság).
 2. Csökkentése vagy dekompenzáció szív- és érrendszeri aktivitással.
 3. Pathology tüdő gyulladásos, lázas állapot;
 4. A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette
  Bélelzáródás.
 5. Zavar a húgyutak (veseelégtelenség, súlyos progresszív diffúz vesekárosodás).
 6. Elzáródás a húgyúti kövek, vagy tumorok.
 7. Acromegalia, gigantizmus (megnövekedett szintézise szomatotropin).
 8. Súlyos diabetes mellitus (miatt mélyreható hormonális egyensúly).
 9. Éhezés étrend.
 10. Megerősített munka izomrendszer.
 11. Terhesség.
 12. Csökkenti a mellékvese működését.
 13. Izom tumor akut szakaszában a pusztulás.
 14. A gyógyszerek rendelkező vesekárosító hatást.


Közben néha a biokémiai vizsgálatok a vér, akkor előfordulhat, hogy a kreatinin csökkentjük. A jelenség okait, a következők lehetnek:

 • terhesség
 • Elhúzódó koplalás;
 • Hosszan tartó kortikoszteroid.

Ha az olvasó észrevette, hogy a terhesség és az éhezés is termelnek, mint emelése és süllyesztése a maradék nitrogén koncentrációja az alkatrész.

Mintegy Vese - külön

Tekintettel arra, hogy az oka a növekedést a szérum kreatinin gyakran vese patológia, ami a vese funkcionális képességét, ebben a vizsgálatban a leggyakrabban használt diagnosztizálásához ezen betegségek. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a kihasználatlan kapacitást a vese keringés meglehetősen magas, így a kreatinin egyes számban nem valószínű, hogy megoldja a problémát a diagnosztikai keresési korai szakaszában. Ez nem olyan érzékeny észre egyszer, hogy valami nem stimmel, ezért találkozókat gyakran jelen vannak a két mutató: kreatinin és a karbamid (az utóbbi sokkal érzékenyebb zavar a kiválasztó rendszer). By the way, a természet az élelmiszer (húsevés termék) hatással van a karbamid-szintje is.

A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette

A veseelégtelenség, kreatinin a vérben megnövekedett rendszeresen, és úgy vélik, egy fontos kritérium a diagnózis, de megint - koncentrációjának növelése a kreatinin és a karbamid-figyelhető meg mind a korai órákban akut veseelégtelenség, és ha több, mint a fele a funkcionális szerkezeti vese egységek (nefronokban) már jött le.

Az akut veseelégtelenség (komplikációmentes esetekben) kreatinin megemelkedik körülbelül 40-80 mol / l naponta, de a nehéz elváltozások kíséri jelentős diszfunkció, azzal jellemezve, hogy nagyon nagy számú (800-900 mmol / l, és néha eléri 2600 mikromól / l). Súlyos sérülés izomrendszer (polytrauma) és egyidejű fejlesztését OPN ad megugrott kreatinin szintje miatt fokozott oktatás.

Kreatinin vizeletben

Mivel a kiválasztó rendszer szerepet játszik a variációk az indikátor, gyakran meghatározza kreatinin a vizeletben, amely gyűjtött a nap folyamán (24 óra), de az analízis kiválasztott csak 20 ml.

A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette

Ok fokozott kiválasztás kreatininszint a vizeletben említhetők a következő betegségek:

 1. Akut fertőzések;
 2. Óriásnövés és akromegália (túltermelése növekedési hormon);
 3. Diabetes, csökkent pajzsmirigy-funkció;
 4. Crush szindróma (izom összetörni);
 5. Sugárbetegség.

Nagy kreatinin szintje a vizeletben adhat intenzív fizikai aktivitás (erősített felbomlása kreatin és kreatinin oktatás), amely, mint tudjuk, nem betegség.

Alacsony kreatinin a vizeletben is látható:

 • Sorvadásos változásait izomrendszer;
 • Kiterjedt elváltozások izmok következtében sérülések különböző eredetű és a sebészeti beavatkozások;
 • Hosszan tartó összezúzása szövetek;
 • Akut dermatomyositis;
 • Hematológiai betegségek (anaemia, leukémiák, leukémia.);
 • Degeneráció és vese amiloidózis;
 • Feltörekvő veseelégtelenség;
 • Javítása pajzsmirigy funkció;
 • Alkalmazása gyógyszerek egy hangsúlyos toxikus hatást (higany vegyületek, szulfamid gyógyszerek, antibiotikumok, barbiturátok, hormonok, tiazid diuretikumok);
 • Az elején az alkalmazás adrenokortikotrop hormon (ACTH).

Hogyan kell a vizsgálatot elvégezni, és mit kell tenni, emelt kreatinin szint?

Bérlet elemzés, mint bármely más BAC (vér kémiai). Ugyan éhgyomorra reggel a laborba, várólista olyan véna a könyök és egy kis szenvedés (míg a „szúnyogcsípés”), az összes többi lesz szakértők, akik tanulmányozták. Az eredmény az lesz kész az ugyanazon a napon (a tanulmány a kreatinin azonnal megkezdődik, ő nem szereti alapjárat).

A kreatinin a norma a vérben, emelkedett, csökkentette

Ami a vizelet vizsgálatára, a beteg azt az utasítást, hogy hogyan gyűjteni (egy nap, kettő, három ...). Normális esetben a vizelet összegyűjtjük 24 órán át, a rendszeres táplálkozás, ha valaki nem egy nagy evő, munkamániás vagy olimpiai bajnok (sok hús, a testmozgás - a magas kreatinin).

Teljesen érthetetlen érvelés kapó betegeknél nem kielégítő választ rájuk, és próbálja csökkenteni a kreatinin egyedül. Az egyetlen dolog, hogy az emberek is figyelni, hogy ezt - az élelmiszer- és a terhelést. Talán általuk okozott hibás elemzés, akkor csak meg kell, hogy vizsgálja felül az életmód. Ha ez rendben van, akkor a legjobb, hogy azonnal menni az orvoshoz.

Nem valószínű, hogy a szakértők a honlapunkon jelezheti különösebb népi orvosság, vagy gyógyszert, amely eladta egy gyógyszertár. Meg kell találni, és szüntesse meg az okot, majd emelkedett kreatinin és elhagyja. Valószínűleg a cikket arra lehet következtetni, hogy ez a komponens jelzi a súlyos betegségek a szervezetben (kivéve aktív foglalkoztatási és függőség hústermékek), beleértve a veseelégtelenség kialakulását. Ezért a betegeket ezzel a problémával, mindenekelőtt szeretnék tanácsot, keresse fel orvosát, hogy megtudja az okát, és károsodás mértékét, majd koncentrációjának csökkentése ajánlásait követve a szakértői és figyelembe az előírt kezelést.