Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

A résztvevők az utolsó három küldetések „Apollo” program naezdili a Hold mintegy 90 km, utazás egy különleges Hold rover

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Szimbolikusan egyedüli űrhajós a Hold talaj - bizonyíték arra, hogy az emberi láb végül a lábát a HoldonA huszadik század közepéig, a cél tűnt teljesen elérhetetlen, mert az emberiségnek már csak tapogatózó lépéseket az űrbe. Kevesebb, mint egy hónap után a repülési Yuriya Gagarina, és mögötte a NASA (National Aeronautics and Space) csak egy 15 perces szuborbitális repülés űrhajós Alan Shepard. Azonban a leszállás a Holdon volt az amerikaiak számára a nemzeti büszkeség dolog. Szovjetunió verte az Egyesült Államok által indított űrbe az első műhold, és az első ember, ezért a legsötétebb időszakban a „hidegháború” Dzhon Kennedi úgy döntött, hogy „tét ki” a hold Amerikába. Döntését kezdetét jelentette nagyszabású űrprogram, és arról, hogy a projekt „Apollo” fejlett kutatási és fejlesztési sokféleképpen adta a modern világ mai alakját.

1962-ben megkapta a Holdra, és az amerikai „Ranger-IV», de a gond az tudósok nem kerül átvitelre a Földre a várt televíziós képet. De 1964-1965 „Rangers» VII, VIII és IX tettek több mint 17 ezer fotó, beleértve az első közelképeket a Hold felszínét. 1966-ban a Szovjetunió krétával fel még egy kiemelkedő siker, mint „Luna-9” először egy lágy leszállás a Holdon. A Szovjetunió expedíciót a hold nem volt kevésbé politikai adu, mint az USA-ban, de ha az Egyesült Államok nyíltan fejleszti űrprogram a Szovjetunió, mint az intenzív munka folyt a burkolat alatt a titoktartás. Minden pilóta nélküli szondák gyűjtik szükséges információkat emberi kirakodást. Miután a „Ranger” követte egy sor „Surveyor”, a soft landing, és aki mintát vett Hold sziklák. Ugyanezt a célt szolgálja egy sor műhold „Lunar Orbiter” szerelve egy erős fényképészeti eszközök, amelyek lehetővé tették, hogy feltérképezzük a 95% -át a Hold felszínén, és fedezze fel a lehetséges pontok Holdra.

Expedíciókat, hogy a hold nem volt semmi gondolja nélkül egy hatalmas ugrás a technológia emberes repülést. Az első űrhajósok 1961 volt az egyetlen az utasokat a hajó, hogy repült szuborbitális pályákat egyszerű. Idővel, a szovjet programja „Kelet” és az Egyesült Államok „Mercury” kezdtek elé a pilóták egyre bonyolultabb feladatokat, majd később a NASA indított a két dob ​​hajók „Gemini” sorozat, fokozatosan növelve a a repülés időtartama alatt, amely az űrhajósok elsajátította a tudomány a tér kísérletezik. Végtére is, egy expedíció a Holdra szükséges a legénység három ember, aki többet költ, mint egy hét az űrben, és állítsa természetesen egy másodperc töredéke alatt. Sőt, a zárt térben a tér modulok minden töltelék legyen rendkívül kompakt, beleértve a fedélzeti számítógép, amely ezekben az években voltak hatalmas építmény foglal nagy helyet.

Repülés a Holdra elképzelhetetlen anélkül, hogy új, sokkal erősebb rakéta. Visszavonása kapszula „Gemini” pályára szükség sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint küldő „Apollo” a megtett út hosszát, több mint 300 ezer. Km. Ezért vetjük alá a szilárd rakéta tervezési változtatás „Saturn-I», a NASA létrehozott egy erős „Saturn-V».

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Úgy néz ki, mint a Föld a hold emelkedik. A kép került az expedíció során „Apollo-8”. A Hold horizont mintegy 570 km-re a hajó és a Föld - 384.000 km.

Ezután a Holdra!

Miután két és fél hónappal a legénység „Apollo 10” volt egy újabb vizsgálatot a Hold-modul - ezúttal Hold pályáján. Űrhajósok Thomas Stafford és Yudzhin Sernan ott lent 15 km-rel a Hold felszínén, és Dzhon Yang, eközben maradt a parancsnoki modulban. A sikeres expedíciót meggyőzően igazoltuk NASA elkötelezettség leszállás az első ember a Holdon.

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

elvárásainak pályára

Az első járat az ember a Holdra, mint volt


1. Hozam pályára. 2. Indítsa el az alacsony Föld körüli pályán. 3. Az ismételt komandzhnogo és a Hold modulokat. 4. Hold pályáján. 5. Landing Lunar Module. 6. A visszaútra. 7. Splashdown

Mert amit néhány 3 perc a hajó felgyorsult 28.000 km / h, ahhoz, hogy maradjon egy majdnem kör alakú pályán földközeli várakozásokat. Miután a motor leállítása a harmadik szakasz legénység teljesített rendszeres vizsgálatára az űrhajó rendszerek és elkezdett felkészülni a háromnapos repülés a Hold hossza 384.000. Km.

Re-szereplő öt és fél perc a harmadik szakasz motorok kitépte a hajót az ölelés a Föld gravitációs és vett egy, természetesen a hold kezdeti sebessége több mint 39 ezer. Km / h. Most itt az ideje, hogy készítsen három modulból (parancs, a motort és a Hold), amely abból állt, „Apollo 11”, hogy adja meg a Hold pályáján.

Modules "Apollo"

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Ilyen volt egy csomó csapat és a motortér „Apollo” fedélzetén Hold-modul a módja, hogy a hold

Ez egy vezérlő panel és a ház fülkék B kúpos parancsot modul. A parancs modul volt egyetlen köteg hengeres motorteret, amely amellett, hogy a sebességtartó hajtómotorok vannak a orientációs rendszer és a hálózatról.

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

A Hold-modul, amelyben az „Apollo” űrhajósok leszálltak a Holdra. Ezt látva két rakéta motorok - az egyik a zár, a másik, hogy visszatérjen a pályára

Végül, közvetlenül a harmadik szakasz „Saturn” rögzítve Lunar Module, ahol űrhajósok leszálltak a Hold felszínén.

A Holdra

Elkülönítése a „Saturn”, a fő egységet a parancsot, és tesz egy fordulatot a motor modul és csúcstól az Apex dokkolt a Hold modulban. Miután a csomag a fő egység és a holdkomp elkülönül a harmadik szakaszban „Saturn”, amely addigra befejezte a munkáját. A szükséges pályamódosítások végeztünk a kis tolóerő, fő motorja, de nem volt benne, és hatása alatt a Föld gravitációs szonda fokozatosan lelassult. A 48-én. Km Hold sebesség „Apollo 11” csak kissé nagyobb, mint 3000 km / h, de már bekerült a vonzóerő a Hold, és a hajó kezdett, hogy gyorsítsa fel újra. Fékezés és átadása a hajót, hogy a Hold pályáján szerepelt booster, ami most található az íj a csapat.

A csúcspont az expedíció volt az a pillanat, amikor Neil Armstrong lemászott a létrán, hogy a Hold felszínén. Lépve a sötétszürke talaj, azt mondta: „Az egyik ember - ez egy kis lépés, de az egész emberiség számára - egy óriási előrelépést jelent.”

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Astronaut Edwin Aldrin leszáll a Lunar Module „Apollo 11” a Hold felszínén. A kép készült az első ember sétálni a Holdon - Neil Armstrong

Mögötte Armstrong lépett a Holdra Edvin Oldrin, és mozogni az alacsony gravitáció nagyon könnyű volt, annak ellenére, hogy a terjedelmes űrruha. Az első dolog, űrhajósok telepített egy amerikai zászlót, feszített merev váz, az anyag nem lóg a szél nem levegőtlen helyen.

Ez mérföldkő esemény volt a hangsúly a világ sajtó és TV jelentéseket küldött a Földre egy kis TV-kamera Hold-modul, figyelte nagy érdeklődéssel a közönség sok országban.

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Óriás Hold kráter. A kép került az első küldetése, hogy a Hold „Apollo 11”. A háttérben látható a Hold rover, amely által használt úttörői

Mielőtt visszatérne a Hold-modul, az űrhajósok folytatott egy sor tudományos kísérletek és összegyűjtött mintegy 20 kilogramm minták holdi kőzetek.

A kritikus pillanatban az egész expedíció - indul a hold. Sőt, az elutasítás esetén a Hold-modul a motor indításakor az emberek örökre marad a Holdon a legcsekélyebb esély a menekülésre. Azonban ebben és minden ezt követő expedíciók beindítja a motort bontás hibátlanul.

hazafelé

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Az hajtás kapszulát az űrhajósok foglalta felfújható pontonhíd, hogy megakadályozza a süllyedő

későbbi expedíciók

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

„Apollo 12” hajó felett lebegő szállító rakéta „Saturn-V». Az alján látható holdkomp futómű

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Start "Apollo 14". Az expedíció 9 napig tartott

A korai 1971 után általános vizsgálatát minden rendszer indított „Apollo 14” hozta, hogy a hold következő legénysége űrhajósok. Ebben expedíció használta először egy olyan moduláris konvejor gépek - egytengelyes teherautó rakomány.

Az első járat az ember a Holdra, mint volt

Start "Apollo 17". Ez volt az egyetlen éjszaka dob az egész Hold program „Apollo”

Eleinte „Apollo” program keretében két további járat a Holdra, de a gyengülő közérdekű és a költségvetési megszorítások vezetett a korai lezárás. Az utolsó járat készültek már az alkalmazás program „Skylab” - 1973-ban a rakéta „Saturn-V» hozta pályára az első amerikai űrállomás, és 1975-ben az első közös járat a hajók »Apollo 18« és a »Szojuz-19« dokkoló akinek pályája szimbólumává vált a politikai enyhülés.

Bár a „Hold faj”, valamint az összes járatot „Apollo” program, a szolgáltató a politikai célok, mégis továbbra is kiemelkedő teljesítményt a tudományos gondolkodás.