Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás


Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a különböző forrásokból lehet, hogy más szabványok értékeket. Ez különösen igaz, enzimek, például N ALT - 0,10-0,68 mmol / (TSP), AST - 0,10 0,45mmol / (TSP). Ez attól függ, hogy a hőmérséklet mérési egységek, és a mintát inkubálás, amelyet tipikusan tükrözi a vakpróbát, pontosan úgy, ahogy a referencia értékeket a CDL. És, persze, ez nem azt jelenti, hogy a teljes lista minden beteg esetében elengedhetetlen, mert nincs értelme rendelni minden egy kupacban, ha az egyén adatait gyanúja bizonyos patológiai nem hordoznak információt.Az orvos, miután meghallgatta a beteg panaszai alapján, valamint a klinikai tünetek a betegek magas vérnyomás. a legvalószínűbb, elsősorban megvizsgálni a lipid profil, és gyanúja hepatitis nevez bilirubin, ALT, AST, és esetleg alkalikus foszfatáz. És természetesen - az első jele a diabétesz (mértéktelen szomjúság) az oka a vérvizsgálat cukor, és egyértelmű a vérszegénység tüneteit erő érdekelt vas, ferritin, TVK és tranferrinom. Kézhezvételét követően az eredmények nem túl jó a biokémiai vizsgálatok mindig is, kiegészítve a kiegészítő elemzések (az orvos megítélése szerint).

Kulcsfontosságú mutatók biokémiai vizsgálatok a vér

Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás

Szerint a módosított általános vérvizsgálat megítélni jelenlétében patológia, amelynek meg kell keresni. Biokémiai vizsgálatok, ellentétben az általános klinikai, azt mutatja, a diszfunkció egy speciális szerv eredményeként patológiás változások. hogy az ember maga még nem ismeri, vagyis a betegség stádiumától rejtettek. Ezen kívül BAC segít megállapítani, hogy a szervezet nem rendelkezik vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb anyagok. Így a fő mutatók a biokémiai vérvizsgálat is számos laboratóriumi vizsgálatok, amelyek a kényelem kell két csoportra oszthatók.

Ez a csoport képviseli az LHC és fehérjék, amelyek nélkül az élet lehetetlen organizmus, és specifikus fehérje szerkezetek, következtében fellépő bizonyos (extrém) helyzetekben:

 • Összes fehérje. változás szintje a kialakulását jelezheti a kóros folyamatok, beleértve a rákot, az egyes belső szervek (máj, vese, gyomor-bél traktus), és a kötőszövetet, de nem szabad elfelejteni, hogy a csökkentés az összes fehérjetartalom lehet az eredménye hiánya kézhezvételétől étellel. Gyakran, együtt a teljes fehérje és fehérje frakciókat vizsgáltuk (α, β, γ), mivel a csökkentését és emelését a különböző fehérjék, károsodott közötti arány műholdak számos betegség.
 • Albumin. megtalálása rendellenességek parenchymás szervek (máj, vese), diagnosztizált reumatikus betegségek és tumorok, valamint azonosítani az intézkedés a hormonok a test és a hatások az éhezés étrend.
 • Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás
  Myoglobin kimutatására használják kóros elváltozásokat a szívizom és vázizom. Oka a növekedés ez a mutató is lehet trauma, hő okozta sérülés, és a gyakori rohamok.
 • Transzferrin - szállító vaskötő és fehérje, melynek értékei változtatni jelezheti csökkenést a máj funkcionális képességeit.
 • Ferritin - fehérje, ami egy tartalék gázellátás a vas a szervezetben, annak szintje vizsgáltuk diagnosztizálására anémiák különböző eredetű (vas- vagy társított más patológiák: fertőzések, reumás betegségek, a rák);
 • OBZHZH (teljes vaskötő kapacitás szérum), mutatja az állam a felelős fehérjéket anyagcserét, kötésére és transzportjára Ferrum a szervezetben. TIBC változik májbetegség, vérszegénység, a tumor folyamatokat.
 • Cöruloplazmin - hordozó fehérje rézionokat. Növelése CPU aktivitás megfigyelt miokardiális infarktus, a gyulladás és a rosszindulatú daganatok különböző lokalizációt, de a legaktívabb laboratóriumi vizsgálati diagnosztizálására használt betegség Konovalov-Wilson - gepatotserebralnoy súlyos patológia.
 • CRP (C-reaktív fehérje) - egy specifikus fehérje, amely úgy tűnik, az emberi vérben a páciens szérumában, (a penetráció a fertőző ágensek, a gyulladás, a trauma, a tuberkulózis, a szepszis, a rák folyamat, meningitis, miokardiális infarktus, szövődmények a műtét után).
 • Reumatoid faktor - csoport specifikus ellenanyagok (autoantitestek) szintetizált a fejlesztés a reumás ízületi gyulladás és egyéb kóros állapotok (szisztémás lupus erythematosus, a bakteriális endocarditis, tuberkulózis és a fertőző mononukleózis, némely hematológiás betegség). A reumás ízületi gyulladás gyakran megfigyelhető fokozott aktivitása antistreptolisin O (ASO). azonban ASO több markere érzékenyítés streptococcus fertőzés reumás láz, ami egy magasabb index értékek, mint RA-ban.

Az enzimek a biokémiai vizsgálatok a vér gyakran bemutatott „májfunkciós tesztek” (ALT és AST), amiláz igen, jelentősen emelkedik problémák esetén a hasnyálmirigy. Eközben egy listát az enzimek, amelyek meséljen az állam a test jóval szélesebb:

lipidprofilt

Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás

Betegségek diagnosztizálása a kardiovaszkuláris rendszer, mint általában, nem korlátozódik a találkozó összkoleszterin kardiológus ez a mutató önmagában nincs konkrét információ nem tehető. Annak érdekében, hogy megtudja, a feltétel az érfal (és lehet mozgatni az érelmeszesedés), nincs jele a koronária-betegség vagy Isten ments, kifejezetten fenyegetett szívinfarktus, a leggyakrabban használt biokémiai vizsgálat úgynevezett lipid profilt. amely magában foglalja:

 • Összesen koleszterin;
 • A kis sűrűségű lipoproteinek (LDL-C);
 • nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL-C);
 • trigliceridek;
 • aterogén tényező, amelynek kiszámítása képlet alapján digitális értékei a fent említett mutatókra.


Úgy tűnik, hogy nincs külön kell ismét leírni a jellemzőket, klinikai és biológiai értéke minden eleme a lipid profil, ezek kellően részletes a releváns témákat a honlapunkon.

Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás

Kérdések fiatal, még tudatlan „cukor” esetében a betegek, okozhat gazdaság glyukozonagruzochnogo teszt (cukor görbe). amely előírt elsősorban kimutatására látens diabetes formáitól.

Egy viszonylag új vizsgálat, célja, hogy meghatározza a viselkedését a szénhidrátok a szervezetben, közé tartoznak glikált fehérjék (vagy glikozilezett - ami egy és ugyanaz):

 1. A glükozilezett albumin (BAK benne kijelölt fruktózamin);
 2. Glükozilált hemoglobin;
 3. Glikozilált lipoproteinek.

Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás

Bilirubin - a termék a vörösvérsejt hemoglobin lebontása. ez jellemzi a megnövelt arányok széles patológiás állapotok, így diagnosztika három lehetőség gemoglobinogennye pigment:

 • Összesen bilirubin;
 • Közvetlen vagy kapcsolódó konjugált;
 • Közvetett (szabad, kötetlen, nem konjugált).

A betegségek növekedésével jár együtt, a pigment lehet különböző eredetű és a természet (örökletes betegségek inkompatibilis vértranszfúzió), így a diagnózis azon alapul, legalább nagyobb arányától függően bilirubin frakciók helyett a teljes érték. Leggyakrabban ez a laboratóriumi vizsgálati segít diagnosztizálni rendellenességek okozta májbetegség és az epeutak.

Kis molekulatömegű nitrogéntartalmú vegyületek

Nizkomokulyarnye nitrogéntartalmú vegyületek a biokémiai vizsgálat a vér által képviselt indexek:

 1. Kreatinin. amely lehetővé teszi, hogy meghatározza a feltétele a sok szervek és rendszerek, valamint mesélni a súlyos megsértésének funkciójuk (súlyos máj- és veseelégtelenség, daganatok, a cukorbetegség, csökkent mellékvese funkció).
 2. Karbamid. képviselő alap elemzés, jelezve a veseelégtelenség kialakulását (urémiás szindróma „mochekrovie”). Helyénvaló, hogy a kinevezését karbamid, hogy meghatározzuk a funkcionális képességek más szervek: máj, szív, gyomor-bél traktusban.

A mikrotápanyagok, savak, vitaminok

Vérelemző (biokémia) szabványok, dekódolás

A biokémiai vérvizsgálat gyakran találni tesztek, amelyek meghatározzák a szintjét szervetlen anyagok és a szerves vegyületek:

A központi helyen laboratóriumi diagnosztika

Néhány laboratóriumi vizsgálatok, bár része a szakasz a biokémia, vannak, mintha zárkózott és érzékelhetően külön-külön. Ez vonatkozik például, ilyen esszék például véralvadási. aki tanulmányozta haemostasisrendszerre és tartalmazza a tanulmány véralvadási faktorok.

A leírásban az LHC, sok laboratóriumi vizsgálatok (fehérjék, enzimek, vitaminok) figyelmen kívül hagyták, de alapvetően ez elemzések kijelölt ritkán, így nem valószínű, hogy okoz érdeklődés sokféle olvasók.

Vérelemző (biokémia) szabványok, dekódolás

Ezen kívül, meg kell jegyezni, hogy a tanulmány a hormonok vagy szintjének meghatározása immunglobulinok (IgA, IgG, IgM) - ez is a biokémiai vizsgálatok a vér. amely azonban előnyösen úgy végezzük, ELISA-val (enzyme-linked immunosorbent assay) a laboratóriumokban kissé eltérő profilját. Általános szabály, hogy a szokásos biokémia betegek valahogy nem jött létre, és nekünk, az őket érintő ebben a téma, szerettem volna felhívni a terjedelmes és érthetetlen asztalra. Azonban az emberi vér azonosítani gyakorlatilag bármilyen anyag, amely jelen van az állandó vagy véletlenül behatolt ott azonban, hogy mindegyik vizsgálni alaposan, volna írni egy nagy tudományos munkát.

A következő mutatók általánosan használatosak az értékelést az emberi egészségre:

Fegyveres ezt a listát, a beteg mehet a fizetett biokémiai laboratórium és szállít biológiai anyagok kutatás, de az eredményeket meg kell látni a szakember, aki részt vesz megfejtésének biokémiai vizsgálatok a vér.

Egy másik megközelítés, hogy a probléma

Megfejtésének biokémiai vizsgálatok a vér, valamint más laboratóriumi vizsgálatok, az orvos foglalkozik a laboratóriumi diagnosztikai vagy orvoshoz. Ennek ellenére, lehet megérteni az érdeklődés és aggodalom a beteg, hogy a kezét a válasz az eredményeit saját vizsgálatok a vér. Nem mindenki tudja, hogy várjon, hogy megmondja az orvos: fokozott teljesítményt, vagy éppen ellenkezőleg, ezek alatt vannak a megengedett értékeket. Az orvos természetesen magyarázza a piros aláhúzással vagy kijelölt más módon a számokat, és megmondja, hogy mi a betegség lehet leselkedik az eltérések a norma, de a tanácsot lehet holnap, vagy a nap után, és az eredmények - itt vannak: a saját kezében van.

Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás

Tekintettel arra, hogy a betegek most az emberek többnyire meglehetősen ügyekben illetékes orvostudomány sok „hozzáértő”, megpróbáltuk együtt, hogy megértsük a leggyakoribb változatai a tank, de megint - csak tájékoztató jellegű. Ebben a tekintetben szeretnék betegeket figyelmeztetni az önálló dekódoláshoz biokémiai vizsgálatok a vér, mert ugyanazokat az értékeket az LHC eltérő lehet az emberek beszélnek a különböző betegségek. Kitalálni, az orvos rajzol diagnosztikai keresést más laboratóriumi vizsgálatok, műszeres módszerek, mondta történelem kinevezi kapcsolatos konzultációk szakemberek. És csak összegyűjtése után a tényezők együttesen, ideértve, valamint a biokémiai vér, az orvos tesz az ítélete (létrehozza a diagnózis).

A beteg ezt a kérdést illik más módon: nem rendelkező speciális ismereteket, értékeli az eredményeket egy egyoldalú: a mutató értéke nőtt - így a beteg (a betegség neve könnyű megtalálni). Azonban ez nem olyan rossz, rosszabb, mikor alapuló elemzések eredményei és saját következtetéseit, kijelölhet egy személyt kezelést. Ez elfogadhatatlan. mert akkor veszít időt, ha egy személy valóban beteg, vagy fáj a test, a megkérdőjelezhető forrásból összegyűjtött bánásmódot. Itt van, amire szüksége van, hogy valóban ismeri és emlékszik a beteg -, így ez, hogyan kell elkészíteni a biokémiai elemzés a vér.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a felesleges költségeket

Biokémiai vérvizsgálat mindig végzik éhgyomorra, mert nagyon érzékeny a különböző anyagok. Miután a szervezetben a napon a vizsgálat előtt (élelmiszerek, gyógyszerek). Különösen ellenálló a különböző külső és belső hatások hormonális hátterét az a személy, így megy a laborba, akkor érdemes ezeket árnyalatok, és próbálja készülve (teszt hormonok nem nagyon sok és olcsó).

Blood kémia (biokémia) szabványok, dekódolás

Ahhoz, hogy tanulmányozza a biokémia vér megszerzéséhez szükséges azt a ulnaris véna mennyiségben nem kevesebb, mint 5 ml (szérum-vizsgálatokra automata analizátorral lehet tekinteni, és egy kisebb adag). Az ember, aki eljött, hogy az elemzés tisztában kell lenniük, és tudatosan előkészített fontos eljárások:

 • Éjszaka és így egy könnyű vacsora, ami után csak inni tiszta víz (alkohol, kávé, tea, gyümölcslé italok hagyjuk nem vonatkozik);
 • Este jog törlése (törli a fokozott fizikai aktivitás), mivel a tervek szerint mód;
 • Deny az öröm egy forró fürdő este;
 • Manly ellenálljon 8-12 órás éhezést (a lipid nem ajánlott enni 16 órán át);
 • Reggel nem veszi pirula, hogy ne vegyenek részt a felelős;
 • Még korai nem lehet ideges, hogy jöjjön nyugalomban a laboratóriumban.

Ellenkező esetben meg kell újra látogassa meg a TAC, ami maga után vonja a további idegi és anyagi költségeket. Nem kell, hogy konkrétan össze a biokémia egy közös vérvizsgálat, ahol tanulmányozzuk a celluláris összetételét. Ott, és bár tart képzést, de nem annyira szigorú, evett egy darab valami ízletes és nem befolyásolja az eredményt. Itt egy másik: a biokémiai mutatók közül a metabolitok és hatóanyagok, amelyek nem maradhatnak „közömbös”, hogy még a legkisebb változások a szervezetben, vagy körülötte. Például, az egyik édes, evett reggelire, akkor növeli a vércukor, inzulin felszabadulását, aktiválás májenzimek és a hasnyálmirigy, és így tovább ... Lehet, hogy valaki hisz, de minden tevékenységünkben tükröződni fog a vér kémiai.