Density - studopediya

Attól függően, hogy a vizsgálatban használt paraméterek különböztetünk meg: kémiai - gravimetrikus (tömeg), és Titrimetriás (térfogat) (térfogat) gáz és a fizikai - optikai (spektrális, fotometriás, kolorimetriás, fluoreszcens, RI), kromatográfiás, elektrokémiai és radiometrikus mennyiségi elemzési módszereket .Analitikai módszerek alapján a regisztrációs A fizikai tulajdonságainak analitok változások eredményeként fellépő bizonyos kémiai reakciók, az úgynevezett fizikai-kémiai különböznek sebesség érzékeny eszközök.

Használata fizikai és kémiai elemzési módszerek azonosíthatja több ezer vagy akár több százezer egy százalék vagy másik elem. Ezen felül, ha a vizsgálatot el kell végezni egy többkomponensű anyag, akkor lehet csinálni anélkül, hogy a vegyi szétválasztása egy anyag.

A sűrűség jelzi az állam nyersanyag vagy a termék (folyékony, szilárd). Gyakran használják a módszert sűrűségének meghatározásához a termék azonosítására ez egy közvetett intézkedés tartalmának tápoldat. Sűrűség (ömlesztett sűrűség) értékét az arány az úgynevezett testtömeg nyugvó Mk és térfogatát V

Relatív sűrűség az arány a sűrűsége az anyag sűrűsége a standard anyagok bizonyos körülmények között:

Mivel a standard anyag desztillált vizet használnak hőmérsékleten 4 ° és 760mm.rt.st.

Ez az index (relatív sűrűség) szükséges átalakítani a két egység folyadék térfogatát súlya és fordítva. A relatív sűrűsége a megoldások a magasabb, annál nagyobb a koncentrációja ezeket a szilárd anyagokat.

sűrűségű anyagok elfogadott hazánkban jelzik normál 20 ° C-on Ha a hőmérséklet eltér a 20 ° C-on, hogy a hőmérséklet-korrekciót szükséges (különböző minden egyes fajtájú folyékony).

A leggyakoribb módszer sűrűségének meghatározásához egy hydrometert. Hidrométer - eszközt, egy pohár úszó beosztással és a terhelés az alján, kialakítva a sűrűség a folyadékok és szilárd anyagok. sűrűségmérő eszköz alapul Archimedes törvénye. Megkülönböztetünk: - állandó tömeg hidrométerekkel ahol merülési mélysége a hidrométer inverz a folyadék sűrűsége; - hidrométerekkel állandó térfogatú, amelyben a sűrűséget úgy határozzuk meg, a tömege súlyok hozott vagy hozzáadott, hogy merítsük a sűrűségmérő a jelölés folyadék térfogatának kiszorított.

A legpontosabb és ugyanabban az időben kell tekinteni időigényes eljárás sűrűségének meghatározásához piknométerrel. Piknométeres (a görög. Pyknós - és feszes. m) egy üvegedénybe speciális alakú és specifikus kapacitás mérésére használt sűrűsége anyagok a gáznemű, folyékony és szilárd állapotok. Mérés piknométerrel sűrűség alapján mérjük található benne egy anyag (általában folyadék), amely megtölti a piknométer, hogy a jelet a nyak vagy a felső széle a kapilláris, amely megfelel a névleges kapacitás piknométer. térfogat mérés jelentősen leegyszerűsödik, ha ahelyett, hogy egyetlen címkét. piknométernek egy skála. Ez nagyon kényelmes, hogy együttműködjön egy piknométer oldalsó kapilláris cső, amely arra szolgál, mint egy dugó hőmérővel test). Sűrűség Szilárdanyag határozzuk merítjük őket a folyékony piknométerben. Méréséhez gázsűrűség használt piknométerrel különleges alakú (szférikus és mtsai.). A fő előnye a meghatározási módszerét a sűrűség piknométerrel: nagy pontosságú (legfeljebb 5,10 g / cm3); a képesség, hogy használható kis mennyiségű anyagok (0,5-100 cm3); kis szabad felülete a piknométer, ami gyakorlatilag kiküszöböli a párolgás a folyadék és nedvesség abszorpcióját a levegő; lebonyolítása külön termosztatikus ellenőrzési műveletek és az azt követő súlyú.Ezt a módszert alkalmazzák a konzervipari, hogy meghatározzuk az oldható szilárd anyagok szirupok, levek, stb

Density - studopediya

Piknométeres kapilláris

Density - studopediya
th csővei és hőmérővel

2. polarimetriás módszerrel - a tanulmány alapján a képessége bizonyos anyagok megváltoztatni a fény irányának rezgések. Ha az élelmiszer kutatás esetén alkalmazható kvantitatív meghatározása cukrot. A polarizált fénysugár áthaladt a réteg az optikailag aktív vegyület oldatot változik az oszcilláció irányban, azaz, polarizációs síkját elforgatja, és a bezárt szög forgása által polarizációs síkját. Ez a szög függ a az anyag természetétől, a koncentráció, a hullámhossz a polarizált fény és a hőmérséklet.

Optikai hatóanyagok jellemzi olyan paramétereket, mint a fajlagos forgatóképesség, azaz szög, amely forgatja a polarizációs síkját a fény, az oldaton keresztül, amely tartalmazott 1 ml 1 g oldott anyag a vastagsága az oldat réteg 1DM.

Polariméter - egy eszköz, amely egy polarizátor (polarizációs nyaláb készülék kezelt izlandi pát kristály) analizátor (a meghatározására szolgáló készülék elfordulásának szöge a polarizációs sík áthaladás után a polarizáció nyaláb vizsgálati oldat), és a polarizáció a cső (újratölthető vizsgálati oldathoz és polarizálható közötti polarizátor és analizátor).

A leggyakoribb, beleértve szacharimétert vannak penumbral polariméterekkel. A funkció az optikai rendszer az, hogy az oldalon van benne feltett részleges árnyékban tekintetében a polarizátor és erősíteni folyamatosan.

3. refraktometriás analízissel - mérésén alapul, és a törésmutató (RI) a szilárd, folyékony és gáznemű közegek különböző részein az optikai sugárzás spektruma (fény). Ismerve a n törésmutató és annak diszperzióját (függését a fény hullámhossza) D, stb lehet meghatározni és mennyiségek függ n és D. refraktometriás technikák vannak osztva: 1) módszerek közvetlen mérése fénytörés szögek upon áthaladó határán két közeg ;. 2) eljárásokkal, amelyek a jelenség a teljes belső visszaverődés (TIR) ​​a fény; 3) interferencia módszerek;

A mérési módszerek az 1. csoport mintás alakú prizma, és a refrakciós index Meghatározva elérésére forgási prizma fénysugár eltérítési szög) minimális volt. Egy másik mérési módszerét n a mintát egy speciálisan egy ismert prizma törésmutatója N. méréséhez törésmutatója folyadékok hasáb alakú minták hajtjuk üreges és töltött vizsgálati folyadék. A meghatározásának pontossága a törésmutatója ezek a módszerek - 10-5, és a refrakciós index különbség a két anyag

10-7. Nagyon gyakran használt refraktometriai alapuló módszerek a jelenség a teljes visszaverődés. A mintát a mért törésmutató optikai kapcsolatban a prizmával referencia anyagot egy nagy és előre meghatározott pontos méréseket a törésmutató N. A fény lehet irányítani a mindkét oldalán a mintát, és a prizma. Mindkét esetben, egy bizonyos (nagyon keskeny) szögtartományban beesési sugarak a gerenda a minta-fázishatár a prizma és a megfigyelési látómezeje a teleszkóp lesz világos határ elválasztó sötét és világos területek a területen. Az egyik rész (sötét megvilágítva a minta fény megvilágítva a prizma) megfelel sugarak alávetni teljes belső visszaverődés, és a terület határát - a határérték vagy kritikus érték, a beesési szög a gerenda. A módszer pontosságának a teljes belső visszaverődés

Refraktometria már széles körben használják, hogy meghatározzák az összetételét és szerkezetét anyagok, valamint, hogy figyelemmel kíséri a minőségét és összetételét a különböző termékek a kémiai, gyógyszeripari, élelmiszeripari és számos más iparágban. Előnyei refraktometriás módszerek mennyiségi kémiai elemzési - sebesség méréseket, alacsony fogyasztás az anyag és a nagy pontosságú.