emberi szív

Szív alakú nem azonos a különböző emberek. Ez határozza meg az életkor, a nem, testalkat, egészségügyi és egyéb tényezők. Egy egyszerűsített modell leírja gömb, ellipszoid, elliptikus paraboloid alakú kereszteződés, és a háromtengelyes ellipszoid. Mérjük nyúlás (tényező), az arány a legnagyobb formák hosszanti és keresztirányú lineáris méret a szív. Amikor giperstenicheskom testalkata arány közel van az egység és a legyengült - 1,5. Felnőtt emberi szív hossztartományok 10 és 15 cm-es (rendszerint 12-13 cm), szélessége az alapja 8-11 cm (általában 9-10 cm), és anteroposterior mérete 6-8,5 cm (általában 6,5-7 cm-es) . Szív Súly átlagos férfi 332 g (274-385 g) a nők - 253g (203-302 g) [B: 2]Az anatómiai szerkezete a szív szerkesztése

A szív a mellkas közepén és az alsó bal szélén van tolva, hogy a bal oldalon, a ún szívburok - szívburok. amely elválasztja a szívet a más szervek.

Tekintettel a középvonaltól a test a szív nem szimmetrikus - a bal körülbelül 2/3, és 1/3 - a jobb oldalon. Attól függően, hogy a hosszanti tengely vetületi irányban (közepétől annak alapjától a csúcsa) a anterior mellkasi falba megkülönböztetni keresztirányú, ferde és függőleges helyzetét a szív. Függőleges helyzet sokkal gyakoribb azoknál az embereknél, hosszú és keskeny mellkas, a kereszt - az egyének széles és rövid bordák.

A szív áll négy különböző üregek, az úgynevezett kamrák: a bal pitvarba. a jobb pitvarba. A bal kamra. jobb kamra. Vannak elválasztva partíciókat. A jobb pitvar tartalmazza üreges a bal pitvarban - pulmonalis véna. A jobb kamra és a bal kamra található, rendre, a pulmonális artériás (pulmonalis törzs) és a felszálló aorta. A jobb kamra és bal pitvar zárja be a pulmonális keringés. A bal kamra és a jobb pitvar - egy nagy kört. A szív található, az alsó része az elülső mediastinum, nagy részét elülső felületén borítja fény áramló üreges részek, és tüdővéna, valamint szemben az aorta és pulmonalis törzs. A perikardiális üreg tartalmaz egy kis mennyiségű savós folyadék. [B: 2]

A fal a bal kamra körülbelül háromszor vastagabb, mint a jobb kamra falának, mivel a bal erősnek kell lenni ahhoz, hogy kiadja a vér a szisztémás keringésbe az egész szervezetre (a vérárammal szembeni ellenállás a szisztémás keringési rendszerben többször nagyobb, és a vérnyomást egy pár szer nagyobb, mint a tüdő ereiben).

Szükség van, hogy fenntartsák a vér áramlását az azonos irányba, különben a szív lenne tele a nagyon vér, ami előtte küldtek az artériát. Felelős a véráramlás az egyik irányba vannak szelepek, amelyek a megfelelő időben, hogy nyissa és zárja, hogy hagyja vér gáton, vagy helyezi. A szelepet a bal pitvar és bal kamra az úgynevezett mitrális billentyű vagy pillangószelep, mivel ez áll a két lebeny. A szelep között a jobb pitvar és a jobb kamra nevezzük tricuspidalis - ez három szirmok. A szív több aorta és a pulmonális billentyűk. Ők irányítják a kiáramló vér mindkét kamrát.

A vérellátás szerkesztése

Minden sejt a szív szöveteiben kell a folyamatos ellátás oxigén és a tápanyagok. Ez a folyamat biztosítja a saját keringési rendszer, a szívét koszorúerek; ez gyakran nevezik „coronariakeringés.” A név származik két artériákban, melyek a korona fonat szív. Koszorúér közvetlenül távol az aorta. Keresztül a koszorúér rendszer felmegy 20% -a vér kiadja szív. Csak egy ilyen hatalmas darab oxigéndús vér folyamatos működést biztosít a szivattyú éltető emberi szervezetben.

beidegzés szerkesztése

Szív kap egy érzékeny, szimpatikus és paraszimpatikus beidegzés. Szimpatikus szálakat a jobb és a bal szimpatikus fatörzsek, átadva egy része a szív idegek továbbítják impulzusokat, amelyek felgyorsítják a szívverést, bővül a lumen a koszorúerek és paraszimpatikus rostok magatartás impulzusok, amelyek lassítják a szívfrekvenciát és szorít a lumen a koszorúerek. Szenzoros rostok a falakon receptorok a szív és a hajók állnak idegek megfelelő központja az agy és a gerincvelő.

Szövettani szerkezete a szív szerkesztése

A fal a szív három rétegből áll - a epicardium, szívizom és a szívbelhártya. Epicardium áll egy vékony (kisebb, mint 0,3-0,7 mm) kötőszöveti lemez endocardium áll hámszövet és a szívizomban a szív áll harántcsíkolt izomszövet. A szívizom sejteket nevezik szívizomsejtek.

Infarktus vastagon tarkított ereket és idegrostok alkotó több idegfonatába. Minden kapilláris infarktus számlák mintegy négy idegrostok. [B: 3]

Biofizikai kilátás szerkezet a szív szerkesztése

emberi szív

Vezetési térbeli-időbeli szervezet normál működésének az emberi szív. Zöld betűk és nyilak jelzik az érkezési idejét egy hullám gerjesztő ebben a régióban a szív. Kék kis ábra a profil alakja egy haladó hullám (t. N. „Akciós potenciál”) a különböző régiók a szív miatt a különbség a tulajdonságok az elemek gerjeszthető közegben. amelyek a szívszövet. Beige Inset - normális eloszlás egy mozgó hullám gerjesztő sávban a pacemaker a szív (sinus) felé élek (munka szívizom) a legegyszerűbb matematikai szimulációs modell szerint.

emberi szív

Modell az emberi szív teljes méretben

A szempontból a modern tudomány. a szív egy többkomponensű polimer inhomogén aktív közeg természetes eredetű. Finom szervezése a szerkezet a közepes és biztosítja az alapvető biológiai funkcióit.

Az inhomogén szerkezete a szív, mely középpontjában a bírság szervezet már többször is megerősítette, hogy először elektrofiziológiai módszerekkel. majd a számítógépes biológia módszerek (lásd. ábra).

Autowave tulajdonságai szívszövetbeni több mint fél évszázada már aktívan vizsgálni, és a magyar és a világ a tudomány.Új tudományos véleményt a biológiai objektum lehetővé teszi egy új megközelítése a probléma megoldásának létrehozása mesterséges szív: a probléma csökken a létesítmény modern nanotechnológia alapuló termelés mesterséges polimer aktív közeg ugyanolyan automatikus hullám függvény [B: 4] [B: 5].

Élettani szívműködés szerkesztése

Szívműködés szerkesztése

Történelmileg elfogadott [B: 1], hogy megkülönböztetni a következő fiziológiai tulajdonságait szívszövet:

Automatizmus a szív - ez a szív összehúzódó képességét ritmikusan hatása alatt impulzusok származó magát.

Ingerlékenység az szív - a szívizom az a képesség, hogy izgatott a különböző ingerek a fizikai vagy kémiai természetű, kíséretében változások a fizikai-kémiai tulajdonságai a szövet.

A vezetőképesség a szív - végezzük a szív az elektromos útvonal képződése miatt az akciós potenciál a sejtekben a pacemakerek. A hely, a gerjesztési átmenet az egyik cellából a másikba, szolgálhat Nexus.

A szív összehúzódási - kontrakciós erő a szívizom egyenesen arányos a kezdeti hossza a izomrostok.

Rezisztencia infarktus - egy átmeneti állapot nonexcitability szövetekben.

Jelenségek automácia, hővezetés és ingerelhetőség társulhatnak a „szívműködést Autowave» [B: 4] [B: 5].

Úgy véljük, hogy a szívműködés célja annak biztosítása, a pumpáló szív működését. azaz, „a fő fiziológiai funkciója a szív ritmikus pumpálja a vért az érrendszerben» [B: 6].

szerkesztése forgalomban

Végző a keringési rendszer, a pumpáló a szív működését folyamatosan pumpálja a vért a artériákban. emberi szív - egyfajta szivattyú biztosítja az állandó és folyamatos mozgás a vér a hajók a helyes irányba. Egyszerű számítások azt mutatják, hogy 70 évig a szíve egy hétköznapi ember végzi több mint 2,5 milliárd találatot és szivattyúk 250 millió liter vért [kb. 1].

Dupla és tricuspidalis szelepek lehetővé teszik a vér áramlását az egyik irányba - a pitvarok be a kamrákba.

A szív ciklus szerkesztése

Egészséges szív ritmusát és megszakítás nélkül összenyomódik, és kibontotta. Az egyik ciklusban a szív, három szakaszból áll:

  1. Atrium tele vérrel csökkennek. Ebben az esetben, a vér szivattyúzzák át a nyitott szelepen át a kamrák (azok ebben az időben maradnak egy relaxációs állapotot). pitvari csökkentés indul összefolyásánál a vénákat, így azok tömörített száj és kap vissza a vénákban a vér nem tud.
  2. Megy a kamrák összehúzódását egyidejű pihenés a pitvar. Tricuspidalis és a pillangó szelepek, amelyek elválasztják a pitvarok a kamrákból, emelt, csappan és megakadályozzák a vér visszaáramlását a pitvarba, és az aorta és a pulmonális szelepek nyitva. kamrai összehúzódás pumpálja a vért az aortába és a tüdőartéria.
  3. Szünet (diasztolé) rövid idő a test többi részéhez. A szünet alatt a vénás vér a pitvar és részben ömlik a kamrákba. Mikor kezdődik egy új ciklus, a maradék vért a pitvarban betoljuk a kamrák - a ciklus ismétlődik.

Az egyik szív ciklus mintegy 0,85 másodperc. amelynek idején pitvari összehúzódás számlák csak 0,11 másodperc. idején kamrai 0,32 másodperc. és leghosszabb - pihenőidő, ami tart 0,4 másodperc. A szív egy felnőtt, aki könnyedén a rendszerben dolgozók mintegy 70 ciklus percenként.

Automatizmus szív szerkesztése

Egy bizonyos része a szívizom szakosodott kiadására vezérlőjelek a többi szív formájában a megfelelő automatikus hullám impulzusok jellege; ez a speciális része a szív úgynevezett szív ingerületvezetési rendszer (PSS). Hogy biztosítja a szív automatizmus.

Automatizmus - szív azon képességét, hogy izgatott hatása alatt impulzusok felmerülő szívizomsejtek anélkül, hogy külső ingerekre. Fiziológiás körülmények között a legmagasabb az automatizmus a szív az ACS. így ez az úgynevezett automatikus középső az elsőrendű.

Szinusz csomó. úgynevezett pacemaker 1. rend és a tetőn található a jobb pitvar, ez egy fontos része a KAP-ot. [1] A küldött rendszeres impulzusok Autowave szabályozza a frekvenciát a szív ciklusban. Ezek az impulzusok révén útját pitvari be az AV-csomón és túl - egyes dolgozó szívizomsejtek okoz a visszaesés.

Így MSS révén a koordináció és a kamrai összehúzódások a pitvarok nyújt ritmikus szív munkáját, hogy van, normális szívműködést.

Rendelet szívműködés szerkesztése

Szív munkáját szabályozza myogen, idegi és humorális mechanizmus.

Miogén vagy hemodinamikai, a szabályozás mechanizmusa van bontva: geterometrichesky gomeometrichesky és [B: 8].

Az idegrendszer szabályozza a frekvencia és az erő a szív összehúzódások (szimpatikus idegrendszer okozza a amplifikációs rátáját, paraszimpatikus - gyengíti).

A hatás az endokrin rendszer szívében útján történik hormonok. amelyek erősítik vagy gyengítik az erejét a szív összehúzódásai, módosíthatja azok gyakoriságát. A fő belső elválasztású mirigy, amely szabályozza a szív munkáját, lehet tekinteni, mint a mellékvesék. hogy titkos a hormonok adrenalin és noradrenalin. amelynek hatása a szív megfelelnek a funkciók a szimpatikus idegrendszer. A hatása a szív van kalcium- és kálium-ionok, valamint a több endorfinok és más, biológiailag aktív anyagokat.

Műszeres diagnosztikai módszerek a szív szerkesztése

Elektromos jelenségek szerkesztése

szív teljesítményének (mint minden izom), majd elektromos jelenségek okozzák az elektromágneses mező körül a dolgozó testet. A elektromos aktivitását a szív lehet regisztrálni segítségével különböző módszerek EKG. ad a minta időben változik a potenciál különbség a testfelületen, vagy szívizom elektrofiziológiai vizsgálat, amely lehetővé teszi, hogy nyomon követni a terjedési utat gerjesztés hullámok közvetlenül a szívbelhártya. Ezek a módszerek fontos szerepet játszanak a diagnózis szívroham és más betegségek a kardiovaszkuláris rendszer.

Akusztikus jelenségek szerkesztése

Akusztikai jelenségeket, az úgynevezett szív hangokat lehet hallani alkalmazásával a fül, hogy a mellkas vagy a sztetoszkóp. Minden ciklus végén általában négy hangokat. A fül minden csökkentése hallani első 2. Hosszabb és alacsony kapcsolódó bezárását két- és tricuspidalis szelepek, rövidebb és nagyobb - ez zárja a szelepet az aorta és a tüdőartéria. Között egy hangot és a második fázis megy kamrai összehúzódás.

A mechanikai aktivitása a jobb

Szív összehúzódások kíséretében számos mechanikus megnyilvánulások, amelyek regisztráció, akkor is kap egy ötletet, a dinamika összehúzódását a szív. Például, az ötödik bordaközi hely a bal, 1 cm mediálisan a midclavicular vonal, idején összehúzódás a szív-érezte scheniya apikális impulzus. Diasztolé alatt a szív hasonlít egy ellipszoid, amelynek a tengelye irányul felülről lefelé, majd jobbról balra. A redukciós zhelu-lánya szív alakú közel gömb, és a hosszanti átmérője a szív csökken és a keresztirányú növekszik. Zárt-edik bal szívkamrai szívizom tekintettel a belső felületén a mellkasfal. Ugyanakkor csökkentette a rekeszizom alatt diasztoléját a szív csúcsa idején szisztolés emelkedik, és eléri a homlokfal a mellkasát. Mindez ad okot, hogy a csúcsi impulzus. [B: 6]

Elemezni a mechanikus szívműködést segítségével számos speciális technikákat.

Kinetocardiography [kb. 2] - való rögzítésére szolgáló eljárás alacsony frekvenciájú rezgés-TION, a mellkas által okozott mechanikai tevékenység a szív; Ez lehetővé teszi számunkra, hogy tanulmányozza a fázis szerkezete a ciklus bal és jobb kamra a szív egyszerre.

Elektrokimografiya - Módszer elektromos-TION regiszter áramkör kardiális mozgás árnyékok a képernyőn X-ray készülékek [2]. A képernyő széleinél a kontúr a szív alkalmazott fotocella csatlakozik az oszcilloszkóp. Amikor mozgások a szív változik a megvilágítás a fotocella, hogy feljegyezzük a görbe oszcilloszkópon. Crooked szív összehúzódás és pihenés.

Ballistocardiography - módszer azon a tényen alapul, hogy a izgna-CIÓ vért a kamrák és a mozgás a nagy erekben vibrációkat az egész test, független hatásainak jet hatás hasonló figyelhető meg, amikor tüzelési fegyvert (az úgynevezett „ballistocardiography” technikák szóból származik "ballista" - lövedék). A görbék a test elmozdulások rögzített ballistocardiography és az aktivitás-függő szürke-DCA normális jellegzetes megjelenését. A regisztrációhoz sous-létezik több különböző módszerek és eszközök.

Dinamokardiografiya - módszer azon a tényen alapul, hogy a mozgás, a szív, a mellkas és a mozgás a vér a szív a hajók kísérik az elmozdulás a mellkas tömegközéppontjának képest a felület, amelyen fekszik egy ember. [3] A tárgy fekszik egy asztalon, amelyen van szerelve egy speciális eszköz érzékelőkkel - mechanikus átalakítók ve-maszkok az elektromos rezgések. A készülék az emlők alatti-sósav sejt vizsgálat alatt. A súlypont elmozdulás oszcilloszkóp rögzített formájában görbék. Dinamokardiogramme megfigyelhető minden fázisában a szívciklus: pitvari szisztolé, kamrai ideig tartó feszültség és kiutasítás vérük protodiastolic időszak relaxációs időszakok és a vér tölteléket a kamrák.

Phonocardiography - kimutatására szolgáló eljárás szívhangok a phonocardiogram. Ha a bal oldalon a mellkas szintjén IV-V vizsgázó bordák csatolja érzékeny mikrofon hozzákapcsolva egy erősítőt és egy oszcilloszkóp, lehetséges regisztrálni a fotográfiai papír formájában szív hangok görbék. Ezt a módszert alkalmazzák a diagnózis a szívbillentyű-betegség. [4]