Emelkedett szérum kreatinin, okok és a kezelés felnőtteknél

Emelkedett szérum kreatinin, okok és a kezelés felnőtteknél
A kreatinin - a termék a kreatin-foszfát reakció. Ez az anyag részt vesz az energia-anyagcsere izomszövet képződik, részben megjelent a keringési rendszert. A szervezet úgy ürül a vizelettel.Megsértése kreatinin csere - vese munkáját. A magas fokú kreatininszint a vérben - a jele különböző szakaszaiban veseelégtelenség, valamint hormonális zavarok, a betegségek különböző szervekben.

Állapotának megállapítása kreatinin van egy speciális biokémiai vizeletvizsgálat

Ha kijelölt, egy ilyen elemzés?

A vérvizsgálat kreatinin - az egyik leggyakoribb diagnózis, amely által kijelölt orvos annak érdekében, hogy tisztázza a természete és okai betegségek vese- és izomrendszer.

A vérvizsgálat szintjének meghatározására kreatin van szükség, amennyiben:

 • Vannak arra utaló jelek, hogy a mutató növekedése a kreatinin mennyisége;
 • felmérést végzett az ember, kifejezte azon óhaját, hogy adományoz egy vese;
 • diagnosztizált húgykőbetegséget kóros csont- és izomrendszer, vagy a vese;
 • Ez határozza meg a szükséges dózist a gyógyszer toxikus hatástól, amely származik a test a vesék által.

Abban az esetben, ha a kreatinin-koncentráció megemelkedett, akkor az alábbi tüneteket tapasztalja: légszomj, sajgó fájdalom vagy nehéznek érzi az ágyéki régióban, fáradtság, zavartság, érzés a teljes kimerültség.

Kreatininszint a vérben - mi ez?

Mit jelent a kreatinin és mi ez? Ez az anyag az egyik a végső termékek a szervezetben közvetlenül fehérje-anyagcsere, amely méri az állam a humán mozgásszervi rendszer és a vese.

A kreatinin az egyik eleme a maradék nitrogén. Viszont, ez a gyűjtemény a maradék nitrogén a vér és a nem-fehérje anyagok tartalmaznak nitrogént. Hozzájárul a következtetést a vesék által a szervezetből karbamid, ammónia, húgysav. Ez az a szint a kreatinin a vérben (és más maradék nitrogén komponensek) ítélik az állam az emberi vese kiválasztási funkcióját.

Emelkedett szérum kreatinin, okok és a kezelés felnőtteknél

Norma kreatinin férfiak és a nők

A norma a vér kreatininszintjének függ nem és életkor, valamint az aktivitás mellett a vese, a test (felhalmozódása izomtömeg) és az élelmiszer-preferenciák. Kreatinin férfi test szinte mindig magasabb lesz, mint a nők hasonló korú csoportban.

 • A gyermek 0-1 év 3,0-11,0
 • Gyermekek évről 7 évre 2,0-5,0
 • Gyermekek és serdülők 7-14 éves 3,0-8,0
 • Fiúk és lányok 15-16 éves korig 5,0-11,0
 • Men 8,4-13,6
 • Nők 6,6-11,7

Az elemzés alkalmazható bizonyos esetekben más egységek - mikromol literenként (mmol / l). Ezután a norma a nők kell tekinteni az értéket a tartományban 44,0-97,0 mmol / l, és a férfiak - 44,0-115,0 pmol / liter.

Okai emelkedett kreatinin

Mit jelent ez? Ha figyelembe vesszük a fő oka annak, szérum kreatinin emelkedés a férfiak és a nők, köztük a következők:

 1. A vese működését. amely annak a következménye, teljesen olyan vesebetegség, például krónikus glomerulonephritis, krónikus pyelonephritis. policisztás vesebetegség, és mások.
 2. A megsemmisítése izomszövet nekrózis, üszkösödés.
 3. Provokál emelkedése a vérben a kreatinin károkat izomsérülés vagy égési sérülést.
 4. A folyadékvesztés. kiszáradás.
 5. Hyperthyreosis - egy olyan betegség, amelyben a megnövekedett termelés a pajzsmirigy hormonok kezd szétesni izomszövet.
 6. Keringési rendellenességek (szívelégtelenség), alacsony vérnyomás a vesében glomerulusok, ami csökkenti szűrés elsődleges vizelet bennük (glomeruláris filtrációs) és a kreatinin kiválasztás.
 7. Sugárbetegség - miatt az intézkedés az ionizáló sugárzás egy fokozatos pusztulása az összes testi sejt, ideértve az izom-.


Ha a vérvizsgálat mutatja, emelkedett szérum kreatinin szint, akkor először meg kell ismételni, mert senki sincs biztonságban a laboratóriumi hiba. Ismételt teljesítmény eltérés a norma, az orvos által előírt további vizsgálatot, majd a kezelés célja elsősorban a helyreállítása a veseműködés.

élettani okai

Mit jelent ez? Először is, emelkedett szérum kreatinin miatt lehet kiegyensúlyozatlan táplálkozás, amely jelenlétében nagyszámú fehérje. Ebben az esetben, az aktivált kreatin szintézise, ​​amelyek automatikusan növekedéséhez vezet a kreatinin. Ez jellemző a testépítők, mert enni sok fehérjét, hogy az izomépítés.

Felnőtteknél nem vesz részt a sportban, emelkedett kreatinin normális fölött oka lehet a következő fiziológiai tényezők:

 • intenzív fizikai aktivitás;
 • dús belső vérzés;
 • figyelembe bizonyos gyógyszerek;
 • izom által okozott szövetkárosodás betegség vagy trauma;
 • kiszáradás (hiányban folyékony koncentrációk az egyes anyagok, beleértve a kreatinin, a vér elkezd növekedni);
 • Terhesség - egy „teszt” az egész testet, beleértve az izmok és a vesére, így a növekedés a kreatinin ebben az esetben gyakran előfordul.
 • bélelzáródás és elzáródása a vizelet csatorna (ha a kreatinin nem terjed ki a szervezetből természetes úton, ez kezd felhalmozódni a vérben).

Mindezekben az esetekben, szérum kreatinin, mint általában, nem kritikus. Ha korrekció diéta abbahagyása gyógyszerek, súly normalizáció „minden visszatért a normális.”

Távolság - mit jelent ez?

Végső képesség - a hatóságokat, hogy tisztítsa meg a vért a speciális anyagok. Mikor jön a kreatinin clearance alatt azt értjük, hogy az a vesék távolítják el a vérből az anyag teljesen. A veseműködés lehet értékelni a vér tisztítására sebességgel kreatinin és inulin. Inulint alkalmazunk tudományos célra, és a kreatinin - az orvosi gyakorlatban, mert az egyensúlyi koncentrációja a vérben és a vizeletben.

Erre a célra, meghatározva a vizeletben mért koncentrációja naponta, a beteg összegyűlik a vizelet tálban ez idő alatt. Most gyakran csak egyetlen biokémiai elemzéshez történő meghatározásával a vér kreatinin-koncentráció, és van egy különleges képlet távolság, figyelembe véve a testsúly és életkor a vizsgálat.

Alacsony clearance csökkenésére utal glomerulusfiltrációs a veseelégtelenség kialakulását.

Emelkedett szérum kreatinin, okok és a kezelés felnőtteknél

Magas tartalma a vér kreatinin a beteg a legtöbb esetet diagnosztizálnak vesekárosodás. Ön ismeri őket, a következő tünetek:

 1. Megsértve vizelés. Ezen túlmenően, a beteg is kialakulhatnak diurézis (a vizelet megszűnik kimenete a test), és polyuria, megjelenített több mint 2 liter vizelet több mint egy nap.
 2. Az alsó része a hátsó, karaj jelennek meg konkrét fájdalom.
 3. A magas vérnyomás nem jelenik.
 4. Van duzzanat.

Hogyan lehet csökkenteni a vér szérum kreatinin szint?

Ne feledje, hogy az első dolog, amit meg kell kezelőorvosával. Csak miután a személy alaposan megvizsgálták, akkor lehet beszélni a konkrét ajánlásokat, amely segít csökkenteni a kreatinin plazmakoncentrációját.

Abban az esetben, jelentős növekedése a szérum kreatinin jelölhet készítmények, amelyek segítik, hogy normalizálják a folyamat a fehérje lebomlási (ketosteril, lespefan, lespinefril). Ha a biokémiai vizsgálatok a vér mutat kismértékű növekedése szérum kreatinin, tünetmentes, amelyek riasztó, meg kell, hogy vizsgálja felül az életmód és állítsa be a diétát.

Is kell a korrekciós és életmód fizikai aktivitást. Ezeket úgy kell összhangba hozni a tényleges kapacitás a szervezet. Ha kóros okai emelkedett kreatinin nem mutatható ki, és csak változata ennek az állapotnak a túlzott testmozgás, a maximálisan csökkent.

A megnövekedett kreatinin szintje a vérben csökkenteni lehet gyorsan és egyszerűen, normalizálja étrend minőségi és mennyiségi szempontból. Ehhez meg kell enni több:

Ugyanakkor korlátozzák a használatát:

 • fehérje élelmiszerek;
 • szárított gyümölcs;
 • só;
 • cukrot (beleértve azokat, amelyek tartalmazzák a késztermékben).

Ez nem lesz felesleges és korrekciója a fizikai aktivitás. Meg kell egyeznie a tényleges képességeit a szervezet.