Értelmezése Szerelem Plato

Értelmezése Szerelem Plato
A kezelés a szerelem Platón részletesen ismertet könyvében: „ünnepe”. „Ünnepe” Platón is volt az úgynevezett „beszédek a szerelemről.” Az esszé írásos formában vacsora utáni beszélgetés - beszélgetéseket. A téma a párbeszéd - férfi hegymászó a legmagasabb jó, ami nem más, mint a megvalósítása az elképzelést, égi szerelem. Amint igaz bűnöket, de nem beszélnek a szeretet, hanem az egyik, hogy köszönheti létét, hogy az egyik isten. Az ő neve - Eros.
Az egész párbeszéd egy történet a lakoma házigazdája az alkalomból a győzelem a tragikus költő Agathon Athén színházban. A történet nevében Aristodemus, aki együtt járt a Socrates és jelen volt az ünnep.
Készítmény „ünnepe” nagyon könnyű elemezni, mert az a tény, hogy könnyen nyomon követhető a szerkezet: a kis bejegyzés és az ugyanerre a következtetésre jutott a párbeszéd hét olyan beszédek, melyek mindegyike kezelt egyik vagy másik aspektusa ugyanazt a témát - a téma a szerelem.

A bejegyzést kezdődik a történet találkozó egy bizonyos Apollodorus a Falera néhány Glaucon, és felkérést, hogy elmondja az utolsó lakoma házába Agathon és Apollodorus hozzájárulása ehhez a szavak egy bizonyos Aristodemus Kidafin személyesen jelen az ünnepen.

Különleges kép szimbolizálja a szeretet a legmagasabb és a legalacsonyabb, a beszéd Pausanias van két Eros és analógia velük két Aphrodité. Mivel semmi sem önmagában sem nem szép, sem csúnya, a gyönyörű Eros kritérium az eredete az Aphrodite of Heaven, ellentétben a közönséges Eros fia, Aphrodite ment. Aphrodite ment részt mind a férfi és a női princípium. Eros Aphrodite ment ment, és mindenre képes. Ez csak a szeretet, hogy az emberek szeretik csekély, és a szeretet, az első helyen, a nők nem kevesebb, mint a fiúk, másrészt, hogy szeretik a szeretteit többet testük, mint a kedvéért a lélek, és szeretik azokat, akik poglupee gondoskodó „” csak hogy ő Eros mint Aphrodite of Heaven vissza az istennő, aki egyrészt részt csak a hím, sem a nőstény, jó okkal - ez a szeretet a fiatal férfiak -, másrészt, az idősebb és idegen bűnügyi vakmerőség. „Tehát, égi szerelem a szerelem egy férfi, ami szép, intelligens nő. a szerelmesek minden megengedett De csak a lélek és az elme, önzetlenül, a kedvéért a bölcsesség és a tökéletesség, és nem a kedvéért a szervezetben.

Általánosítva és nem túl specifikus megkötésére ez a beszéd jelenik meg a következő kijelentést :. „minden esetben azt mondhatjuk, hogy ez nem történik meg magától sem szép, sem csúnya Bármit is teszünk, hogy rendben van, hogy nem is, és a kettő közül hogyan történik, hiszen: ha jól csinálják, és megfelelően, akkor lesz szép, és ha ez rossz, éppen ellenkezőleg, csúnya ez ugyanaz a szeretet :. nem minden Eros szép és dicséretre méltó, de csak az egyik, hogy ösztönzi nagy szeretettel. "* A harmadik kérdés - ez Eriksimaha. Azt mondja, hogy Eros nem csak az emberben, hanem az egész természet minden létezés: „él nem csak az emberi elme, és nem csak a küldetést a tökéletes embert, hanem annak számos más impulzusok, sőt olyan sok mást a világon - az állatok testébe, a növényekben, az összes dolgot, mert volt egy nagy, csodálatos, átfogó, részvétel minden olyan ügyben, a férfiak és istenek. " Eriksimaha gondolt szeretet, kiömlött a világ minden tájáról a növények és állatok, ez jellemző a görög filozófia.

Véleményem szerint ez egy érdekes ötlet, és a csillagászat kapcsolódik szeretni.
* Arisztophanész, aki szerint a negyedik, újra beszédében az ember, de nem a lélek és a test, és a történelem előtti testet. Arisztophanész írja mítosz egy primitív létezés ugyanakkor formájában férfiak és nők. Az emberek három emeleten. Mivel ezek az emberek nagyon erős és parcellák ellen Zeusz, az utolsó bontja minden két részre, szétszórja őket a világ minden tájáról, és teszi őket mindig keressük egymást visszaállítani a korábbi teljessége és a hatalom. Ezért Eros a vágy boncolt emberi felét egymással annak érdekében, hogy helyreállítsa a integritását a „Love hívják vágy integritását és törekszik rá.”

Arisztophanész beszéde - az egyik legérdekesebb modell a kreativitás mítosza Platón. A mítosz által létrehozott Platón és összefonódó saját képzelete, és néhány közös mitológiai és filozófiai nézeteit. A közös értelmezése a romantikus mítosz, mint a mítosz a küldetés két lélek, hogy az összekapcsolási semmi köze Platón mítoszt szörnyek, kétfelé osztjuk, és örökké szomjas fizikai kapcsolatot.
* Ezután a szó azon a ház ura - Agathon. Ezzel szemben az előző felszólalók felsorol néhány konkrét anyagi tulajdonságait Eros: szépség, az örök ifjúság, érzékenység, a test rugalmasságát, a kiválóság, el nem ismerése bármilyen erőszak, az igazság, az óvatosság és a bátorság, bölcsesség minden kézműves és a megrendelő minden ügyét az istenek.

* És most jön a fordulat Szókratész. Beszéde a „Szimpózium”, persze, központi. Socrates vezet rá a szokásos módon neki, a maga módján. Ő mond nem monológ, és kérdéseket, és meghallgatja őket. Partner kiválasztja Agathon. Socrates, hogy saját egyediségét, ahogy egyszer mondta, hogy megmondja az igazat Eros.

Kiderül, hogy mindenki más nem mond igazat. Az elején a beszélgetést Agathon egyetértve megjegyzést Szókratész, azt mondja: „Nem tudok veled vitatkozni, Szókratész.” Mi Szókratész azt mondja: „Neti, kedves Agathon, nem lehet vitatkozni az igazság, és vitatkozni Szókratész nem bonyolult.”
Következő Socrates átkapcsol beszédet az Eros egy történetet egy nő nevű Diotima.

Mi következik, a legtöbb egyszerű koncepció: a célból, Eros - a mesteri jó, de nem minden egyén, és mindenféle előnyöket és örökös birtokában. És mivel az örökkévalóság nem lehet elsajátítani egyszerre csak megszerezni azt fokozatosan, azaz Intonáció és újat kell létrehoznia a maga helyén, az azt jelenti, hogy Eros az a szeretet örök generáció szépség kedvéért a halhatatlanság, a termelés, mind a testi. Smernoe hogy arra vágyik, hogy legyőzze a halandó természet.

További fejlesztése a témája a halhatatlanságot. Számára és szeretet van, bizonyíték arra, hogy bármennyi lehet csökkenteni. Vegyük például, ambíció. „Meg fog lepődni, hogy értelmetlen, ha nem emlékszik, mit mondtam, és elvesztette szem elől, hogy milyen megszállott ember vágya, hogy egy hangos a nevét, hogy” örökké szerezni halhatatlan dicsőség „, melyek készek podvegat magát több veszélyt, mint a kedvéért a gyerekek, szórja a pénzt, elviselni a nehézségeket, die, végre. "

Egy másik módja, hogy elérjék a halhatatlanságot - hagyjuk testi utódok, azaz szaporítására is. Sokan azt mondják: „élek a gyerekeimnek,” ezek az emberek alig várják, hogy létrehozza magát a gének és ötleteket, és erre van szeretet.
Most a szeretet útján. Van olyasmi, mint a tudomány a szeretet. Meg kell kezdeni
fiatalok törekvéseit szépség. A szemlélődés a szépség önmagában, és csak él, aki látta. Véleményem szerint ez szükséges, hogy törekedjen a legjobb elejétől fokozatosan emelkedik „fel a lépcsőn egyre magasabbra.”

Lehet, hogy érdekel: