Glazunova Szerelem Ivanovna Ivanova Tatiana, Arzumanova Tatyana Rudolfovna

Glazunova Szerelem Ivanovna
Ph.D., egyetemi docens, Department of Óvoda Pedagógiai és Pszichológiai National Research University (Belgorod State University). Belgorod


Glazunova@bsu.edu.ru

Ivanova Tatyana Ivanovna
Ph.D., egyetemi docens, Department of Óvoda Pedagógiai és Pszichológiai National Research University (Belgorod State University). Belgorod
280177@inbox.ru

Arzumanova Tatiana Rudolfovna
PhD, egyetemi adjunktus, Department of Óvoda Pedagógiai és Pszichológiai National Research University (Belgorod State University). Belgorod
Arzumanova@bsu.edu.ru

Kulcsszavak
érzelmi kultúra, szerkezeti elemek, axiológiai, a technológiai, a személyes és kreatív

Ugyanakkor, mivel a gyakorlat azt mutatja, a tanár rendkívül fontos, hogy képes legyen megérteni a szerkezet a tanuló az érzékeket. Hiánya érzelmi kultúra gyakran okoz közötti konfliktusok tanárok, nevelők és a szülők, a tanárok és a diákok, ami a frusztráció a választott szakma, elégedetlenség saját szakmai tevékenységét.

A tanítás az irodalomban a „kultúra érzelem” és „érzelmi kultúra.” A „kultúra érzelmek” értendő holisztikus dinamikus személyes oktatást, amely képviseli a tanár rendszer ismeretek fejlesztése érzelmek képesek elemezni, ellenőrzés érzelmek, érzelmi támaszt partnere [4]. Úgy véljük, hogy a „kultúra érzelem” van a „érzelmi kultúra”, úgy tűnik, egy részét.

Érzelmi kultúra kutatók úgy részeként személyes vagy tevékenység megközelítéseket. VA Sukhomlinsky azonosítja az alábbi jelek érzelmi kultúra a tanár: a kultúra érzések és felfogások, a kultúra a beszéd és az érzelmi állapotok; érzelmi fogékonyság filozófiai és erkölcsi fogalmak, elvek, igazságok. [5].

Az „érzelmi kultúra” először által javasolt PM Jacobson. Elmondása szerint, az érzelmi kultúra tartalmazza: érzelmi válaszkészség; kifejlesztették azt a képességet, hogy megértsék, a tisztelet és értékelik a mások érzéseit, valamint az „enter” a világ az érzelmek hősök irodalmi művek és a művészeti; arra, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és a környező elülső [6].

AI Chebykin [7] meghatározza a legfontosabb mutató az érzelmi kultúra:

érzelmi szabályozás, amely magában foglalja a megfelelő érzelmi válasz bizonyos helyzetekben szempontjából kifejező, érzelmi kifejezőkészség kommunikáció;

érzelmi és humanista irányultsága személy;

érzelmi - kognitív tevékenység.

TA Pashko [8], hogy jelezze az alábbi komponenseket a szerkezet az érzelmi kultúra:

kognitív - ismeretek a természet az emberi érzelmek, a pszichológiai törvényszerűségek a tényekkel, amelyek mértékének meghatározására emberi érzelmek; ismerete módszerek kialakítására önkontroll és az önszabályozás készségek és a felhalmozási egy bizonyos érzelmi tapasztalat;

empátia - a képesség, hogy empatikusak, ismeri a mások érzéseit, megérteni az okokat, érzelmi állapotok; emocionális érzékenységgel és tiszteletben mások érzéseit. Ennek részeként komponens jelen van a szépségre, a vágy, hogy örömet másoknak, és általában pozitív megítélése a világban;fényvisszaverő - a képesség, hogy megértsük a saját érzelmek, a képesség, hogy ismertesse a saját érzelmek és attitűdök, azok okait; jól definiált képes elemezni, attól függően, hogy a tudás és a személyes tapasztalat minden megnyilvánulása az érzelmi élet

Szabályozó - képes irányítani saját érzelmeit, hogy az oka a bonyolultsága az egyéni élethelyzetek okozó negatív érzelmek, és megtalálják a módját a változó élethelyzetekben okozó pozitív érzelmek határozzák meg a stratégia és a taktika tetteik, amelyek biztosítanák a normális érzelmi állapot.

OM Kuleba [9] jelenlétét jelzi a szerkezet érzelmi kultúra hat részből áll: egy szinonimaszótár személyiség, érzelmi gazdagság, az általános érzelmi irányultság, az empátia, a kreativitás kifejezésére érzelmek, a kapacitás az érzelmi és akarati szabályozása magatartás és tevékenység, valamint az önszabályozás.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az „érzelmi kultúra” a kutatók a komplex, dinamikus többkomponensű identitásképző.

Mi érdekli az érzelmi tanár kultúra. tekintjük a szerves részét képezi a szakmai és pedagógiai kultúra. Logikusan fordulunk a „szakmai és pedagógiai kultúra.”

VA Slastenin [10] meghatározza a szakmai pedagógiai kultúra mint komplex rendszer kialakulását, amely a rendezett halmaza egyetemes gondolatok, szakmai értékorientációt és személyiségjegyek, univerzális módon a tudás és a humanista technológia tanítás.

Szeretjük meghatározása IF Isayev [12], amely a szakmai és pedagógiai kultúra megérti az intézkedés, és olyan módon kreatív önmegvalósítás a tanár oktatási folyamatában. megteremtését célzó, fejlesztése és megvalósítása az oktatási értékek és a technológia.

A mi megértését érzelmi tanár kultúra fontos eleme a szakmai és pedagógiai kultúra. Mivel szerkezeti elemek érzelmi kultúra tettünk: axiológiai, a technológiai, a személyes és kreatív.

Axiológiai összetevője az érzelmi kultúra magában: elfogadásáról értékeit érzelmi állapotok és az emberi megnyilvánulások, amelyek ismerete az érzelmi szempontok a nevelési folyamat sajátosságai az érzelmi élet, a tanuló és a jelenség az érzelmek.

Technológiai összetevője az érzelmi kultúra azt jelenti, hogy a képesség, hogy a megfelelő érzékelés és értelmezés az érzelmi kifejezések tanuló képességeit, hogy szabályozzák a saját érzelmi állapotok és megnyilvánulások, létre érzelmi kapcsolatot a diákokkal és kollégákkal, optimálisan telíti érzelmek pedagógiai folyamat, és befolyásolják az érzelmi hátterét pedagógiai interakció.

Személyes-kreatív komponens az érzelmi kultúra jelenti, hogy az érzelmi állapot és a hangsúly a létrehozása érzelmileg telített körülmények között egy teljes élet a tanuló, a gazdag és változatos az érzelmi szféra személyiség.

Úgy tűnik tehát, hogy az érzelmi kultúra a tanár meg kell értenie az intézkedés és módja előirányzat, fejlesztése és átadása emocionális élmény, kreatív önmegvalósítás a szokásos üzletmenet és a kommunikáció. Szerkezetileg ez a kultúra részét képezi aksiologichesky, a technológia és a személyes kreativitás-komponenst.

Jacobson PM Érzelmek, fejlődésük és az észlelés. -M. Tudás, 1976

lubov I.Glazunova
A andidate pedagógiai tudományok, az adjunktus szék óvodai pedagógia és pszichológusok. Nemzeti Kutatási Egyetem (Belgorod State University), Belgorod
Glazunova@bsu.edu.ru

Tatyana Ivanova I.
A andidate pedagógiai tudományok docense a szék óvodai pedagógiai és pszichológiai. Nemzeti Kutatási Egyetem (Belgorod State University), Belgorod
280177@inbox.ru

Tatyana R. Arzumanova
A andidate pedagógiai tudományok, adjunktus jelölt pedagógiai tudományok, egyetemi adjunktus. Nemzeti Kutatási Egyetem (Belgorod State University), Belgorod
Arzumanova@bsu.edu.ru

Lényege a „érzelmi kultúra a tanár”

Úgy véljük, a „érzelmi kultúra”, amely a bemutatott összefüggésben szakmai - pedagógiai kultúra a tanár. Struktúráját biztosítja érzelmi kultúra a tanár, köztük axiológiai, technológiai és személyes-kreatív komponens.

Kulcsszavak:
érzelmi kultúra, szerkezeti elemek, axiológiai, technológiai, személyiség-kreatív