Gyro sebesség mérési elv

Gyro (a görög „forog” és „nézni”) - bármilyen forgó test általában. A modern technológia, a giroszkóp kellően masszív rotor nagy sebességű (több ezer rpm). Az alapvető fizikai tulajdonságai bármely giroszkóp, hogy arra törekszik, hogy fenntartsa az irányt a forgástengelye a térben. Ez annak a következménye, az általános tulajdonságait az inert anyag - mert minden pont egy forgó test igyekszik fenntartani a sebesség és a mozgás irányát.Az ötlet egyszerű giroszkópos iránytű eszköz. Amikor a hajón, annak ellenére, hogy a nap fordul minden alkalommal megtartott állandó irányú (az irányt a giroszkóp forgástengely), akkor lehet venni, mint az irányt a származási, és számolni vele szöget zár be az irányt a hosszanti Sun tengely, azaz a pályán, és a többi műrepülő elemeket.

Természetesen, ha a giroszkóp tengelye van szerelve a gépre, akkor egyszerűen kénytelen lesz együtt forognak, és ha nincs irány a származási nem lesznek mentve. Ezért a giroszkóp kerül egy speciális eszköz - gimbal. amely giroszkóp három szabadsági fok, azaz, ad neki a lehetőséget, hogy körülötte szabadon forgó három merőleges tengely. Gömbcsuklós (elnevezett D. Kardántengely, aki először leírta a könyvében) két képkocka, egyik a másik, egymással összekötött átellenes pont. Ha keretében hozott minden olyan szervezet, fenntartja álláspontját, hogy a hatálya minden körülötte forgott.

Mivel a sebességtől, a vízszintes síkban iránysávadó giroszkóp tengelyét. azaz egy giroszkóp mérésére természetesen vízszintesen kell elhelyezni. Ha ez a tengely irányul bármilyen választott irányba, például az északi irányt a meridián ezen a ponton, hogy továbbra is fenntartja az irányban, nem számít, milyen a Nap kering a kardángyűrűtengelyek körül "a giroszkóp. Már csak azt semmilyen módon mérni és továbbítja a szög az iránytű mutató giroszkóp tengelye és a hossztengely a repülőgép, majd számlálási sebesség választható képest az irányt a származási (ebben az esetben - az északi irányt a meridián).

Kiállítás GIC. Mint az az irány giroszkóp készüléket, akkor nem méri a sebességét, vagyis nem tudja meghatározni, az északi és déli, ahol a légi jármű irányul tengely képest a bíboros. Ez eltér a mágneses iránytű szenzor elem maga, amely meghatározza az irányt a mágneses meridián egy adott pontban. Minden, ami a CPC - jelzi az irányt a hosszanti tengelye a nap tengelyéhez viszonyítva a giroszkóp. amely bár megtartja irányát, de elvileg lehet irányítani bárhol. Ezért ez a készülék az úgynevezett polukompasom. Miután egy teljes iránytű - mérésére szolgáló eszközt a tanfolyamot.

Csak benne GIC tudja mutatni teljesen bármilyen értéket a giroszkóp aránya, mint a giroszkóp tengelye lehet bármilyen helyzetben. Referenciaként sebesség keresztül irányított giroszkóp először telepíteni kell a giroszkóp tengelye alapjel-természetesen a kiválasztott irányba az origó.

Az alapérték során meg kell határozni egy érték egy kurzus, ami megfelel a tényleges irányt a hosszanti tengelye a nap képest a kiválasztott datum irányba.

Gyro sebesség mérési elv

Ábra. 5.21. A kiállítás során giroszkóp tengelye felé származási

Az ábra (ábra. 5,21, a) a giroszkóp tengely irányban, amely nem esik egybe a kívánt irányba, ahonnan a C0 és giroszkópos ráta # 947; r nem egyezik meg a tényleges sebesség # 947, viszonyítva az irányt a származási (ez jelzi C0).

De ha giroskorpa tengely irányában előre eredetének (ábra. 5,20, b), akkor az iránytű találkozik # 947; a. Ezért, annak érdekében, hogy használhatják a CCP meghatározni a tanfolyam kell tennie:

- válassza ki az irányt a kurzus referencia;

- olyan módon, hogy meghatározzák, milyen valójában egy repülőgép címsor (az irányt a hossztengelye) képest ebben az irányban;

- ez az érték a skála irányított giroszkóp az alapjel arány.

Ez a művelet a kiállítás CCP. Ez hasonló be a pontos időt az óra, amelyre természetesen először meg kell tudni a pontos időt.

Kétéltű természetesen a kiválasztott meridián megtalálható egy másik iránytű, például mágneses, amely mindig elérhető a repülőgépen. Mágneses iránytű intézkedéseket az árfolyam képest a mágneses meridián a hely, a repülőgépek, így ha telepíti skálán GIC mágneses tengely sebesség giroszkóp és lesz irányítva a mágneses meridián a ponton, ahol a műveletet végezte.

Megjegyzendő, hogy ez nem jelenti azt, hogy a KKP most méri a mágneses haladási iránnyal. Csak ezen a ponton giroszkópos sebesség egybeesik egy mágneses. Ha a sík át egy másik helyre, akkor a giroszkóp tengelye megtartja az eredeti helyére, és irány a mágneses meridián az új pont lehet, hogy már mások, mert a konvergencia meridiánok és változása miatt a mágneses elhajlás.Egy másik módja a kiállítás CCP nem is igényel egy mágneses iránytű. Felszállás előtt, amikor a repülőgép a működtetés megkezdése egy futópálya (futópálya) hossztengelyével nagy pontossággal megegyezik az irányt a kifutópálya, ami persze pontosan ismert minden repülőtéren. Amikor a kiállítás skálán CHP ebbe az irányba (mágneses felszállás sebesség) és a giroszkóp tengelye lenne iránya mentén az északi mágneses meridián indulási repülőtéren.

A gyakorlatban a kiállítást végzi irányított giroszkóp mágneses iránytű a repülőtér parkolójában a gurulás, és a végrehajtó kezdetén a futópálya meghatározott Pályakitűző sebességét úgy állítjuk be, ha szükséges.

Gyro tengelyállítással bármelyik irányba, és nem feltétlenül az irányt a mágneses meridián. Minden esetben meg kell határozni, és meghatározhatja az egész nap szetter tényleges mértéke a kiválasztott meridián. Például, ha az irányt az eredete a választott irányt a valódi meridián indulási repülőtéren, akkor meg kell adnia, és ki az aktuális, valóságos során. Ezt meg lehet határozni oly módon, hogy a mágneses fejléce mágneses elhajlás.

A vízszintes korrekció. A kezdeti iránysávadó kiállítás giroszkóp tengelye természetesen található egy vízszintes síkban. Kúra után - ez a szög a vízszintes síkban, és az irányt a származási (Meridian) szintén vízszintes. De mi az a vízszintes síkban? Ha vesszük a Föld, mint egy gömb, amely az érintő sík akkor ezen a ponton, azaz merőleges a Föld sugara. És közben a Föld forgása, ezen a síkon megváltoztatja álláspontját viszonyított térben a csillagok. Gyro megtartja irányát, ezért végül kilép ebből a vízszintes sík (valójában egy vízszintes síkban eltér a tengelye a giroszkóp).

A giroszkóp tengelye (az irányt a természetesen referencia) vízszintes marad a HPA-52, és a modernebb vízszintes beállítási készülékek számára. A mechanizmus folyamatosan tartja az árfolyamot a giroszkóp tengelye vízszintes helyzetbe.

A legegyszerűbb esetben, egy vízszintes korrekciós mechanizmus jelentése egy úgynevezett folyadék kapcsolót. amelyek funkciója az inga. Ez egy kis tartályban egy, vezetőképes folyadék, rögzítve az alsó girouzla. A folyadék egy buborék, és a széle a tartály - a villamos érintkezők. Ha girouzel inga a folyadékkal, és, következésképpen, a giroszkóp tengelye vízszintesen elhelyezett, a buborék lebeg a közepén a tartály. Ha az inga felszabadul a vízszintes síkban, a buborék szomszédos a szélén a tartály, utalva egy pár kapcsolatok. Mivel a levegő a buborék nem felel meg a jelenlegi, az elektromos áram változtak az áramkörök az inga és a különbség az átfolyó áramok különböző érintkezőpárrói teszi egy speciális elektromos motor fut. Ez a motor telepíti belső kardángyűrű keret és vezet girouzel a giroszkóp tengelye és a folyadékot a vízszintes helyzetben az inga. A buborék megszűnik a kapcsolatot, és a motor ki van kapcsolva.

vízszintes korrekciós mechanizmus automatikusan működik, és nem igényel a személyzet minden olyan intézkedés. További vizsgálatok a munka giroszkópos eszközök, feltesszük, hogy mivel ez a mechanizmus, az árfolyam a giroszkóp tengelye mindig vízszintes helyzetben.

Tájolásáig. Mivel a Föld forgástengelyének giroszkóp el van látva egy természetesen ellátás és irányszög, azaz forgatható egy függőleges tengely körül, és, amelyek eltérnek a kezdeti igazítási irányát a meridián. Mivel a Föld forog nyugatról keletre, nem nehéz kitalálni, hogy mi a Föld északi féltekén giroszkóp tengelye „elhagyja” a keleti, azaz óramutató járásával megegyező irányban felülről nézve. Ennek mértéke visszavonása, azaz a forgási tengelye a giroszkóp, a giroszkóp függ a szélességi a helyét. Ábra. 5.23 ábra egy giroszkóp, egy Y tengely - irány a helyi függőleges ponton a helyét.

Vector Föld szögsebessége # 969; s mentén irányul forgástengelye a bolygó, és, összhangban ökölszabály az irányt az Északi-sarkot. A vetítés a vektor az irányt a helyi függőleges (Y-tengely) jelöli # 969; z.y .A ábra. 5.23 azt mutatja, hogy a

ahol # 966; - Latitude pont;

# 969; s - szögsebessége a Föld forgását. Mivel a Föld forog 360 ° -ban 24 órán át, majd a # 969; s = 15 ° / óra.

Gyro sebesség mérési elv

Ábra. 5.23. Azimut giroszkóp ellátás során

vektor # 969; z.y jellemzi a Föld forgási sebessége egy függőleges tengely körül képest ágú csillag, és ezért megtartja irányú relatív giroszkóp. Nyilvánvaló, hogy az azonos nagyságú, de ellentétes irányú, a sebesség fog fordulni a giroszkóp tengelye a Földhöz képest, amikor a Föld mára már fix.

Így az arány giroszkóp azimut ellátás miatt a Föld forgása függ a szélességi a repülőgép ülések. A egyenlítő (# 966 = 0) giroszkóp a kezdeti irányát (például, iránya igaz meridián) eltűnik. A pólus (# 966 = 90 °) a maximális sebesség menekülési (15 ° / h). Közepes szélességi menekülni mértéke arányos a szinusz a mozgásteret. Például, egy szélességi 30 ° ez 7,5 ° / h (sin30 ° = 0,5; 0,5h15 = 7,5).

A déli féltekén a Föld szélességi negatív, és ezért ellentétes előjelű (oldalsó) ellátást.

Így, még ha egy rögzített síkban telepíteni a giroszkóp tengelye, például a valódi meridián, és nem hoz olyan intézkedést, az idő tengely giroszkóp távolodjon el a meridián. Az iránytű a giroszkópos természetesen változni fog, annak ellenére, hogy a légi jármű álló helyzetben van.

Ennek kompenzálására giroszkóp ellátás azimut GIC olyan mechanizmust tájolásáig. Ez egy kis elektromos motor, amelynek fordulatszáma állítható. A távirányítón GPP van rack installációhoz szélesség terep átfordult, amely szabályozza a motor fordulatszámát. Ha telepíti a segítségével néhány szélességi # 966; szó. a motor forgatni a giroszkóp tengelye szögsebességgel precessziós (ellátás)

de ellentétes irányban, amelyben a giroszkóp ki a Föld forgása.

Nyilvánvaló, hogy ha be van állítva # 966; szó egyenlő a tényleges szélessége a repülőgép ülés, a giroszkóp tengelye megtartja az eredeti helyére. Végtére is, a sebesség, amellyel ő „akar”, hogy hagyja el a forgatás miatt a Föld, ugyanazzal a sebességgel, de ellentétes irányba, akkor kapcsolja be a motort azimut korrekciós mechanizmus.

tájolásáig mechanizmus a gyakorlatban gyakran nevezik „potenciométert szélesség”, mint az első típusú giroszkóp eszközök (beleértve a HPA-52) ténylegesen felhasznált potenciométer változik a fordulatszám a motor.

A fentiekből következik, hogy fenntartása során tengelyes giroszkóp datum irányt repülés kell telepíteni szélesség terep átrepült (a gyakorlatban - ha megváltozik a 1-2 ° C). Ha ez nem történik meg, vagy állítsa szélesség pontatlan giroszkóp tengelye megy át a megfelelő sebességet a különbség a tényleges és a rögzített szélesség, és ezáltal növeli a hibaarány mérést.