Hogyan állapítható meg, a savas talajt az otthoni 1

Hogyan állapítható meg, a savas talajt az otthoni 1
Az a kérdés, hogy milyen a talaj a faház, zavarba sok kezdő kertészek. A fogalmak „talajtípus” és a „talaj savassága” úgy tűnik, misztikus értelemben a lexikon a tudósok, a talaj tudósok. A legtöbb ember, akik nem rendelkeznek gyógypedagógiai, nem világos, hogy miként kell meghatározni ezeket a jellemzőket. És ami a legfontosabb -, hogy szükség van rá, és miért.Nem csoda, hogy szinte az összes vonatkozó szakirodalomból, hogy a termesztés, különféle növények, részben az előnyös tulajdonságai a talaj áll az első helyen. Gyakran ez milyen a talaj, a hely alkalmas zöldségek, virágok és gyümölcsfák, a sikeres termesztés. Például a kertben méltóan kezeli burgonya, kellemes a szemnek zöld kultúrák, bőséges termés málna és szamóca. De cékla évente pazarolja el és beteg, annak ellenére, hogy a gondos. És Cottagers tudatában, hogy jön növényi ellenszenv fokozott savasság.

A tudás a talaj savtartalma a kertben allokációs segít kiválasztani a megfelelő növények ültetése és meghatározza a szükséges intézkedéseket, hogy javítja a talaj minőségét. Ehhez nincs szükség ásni a tudományos dzsungelben. Ez elég ahhoz, hogy elsajátítsák az általános ismereteket arról, hogy mi a talaj és mit kell tenni, hogy nemesíteni őket, ha szükséges.

Mi a talaj?

Első pillantásra úgy tűnik, a talaj egyenletes, de a valóságban ez nem így van. Ez egy összetett szerkezet, amely tartalmaz szilárd frakciók, a víz, a mikroorganizmusok és akár a levegő. Minden komponens fontos szerepet játszik a növekedés és fejlődés a növények, de a legfontosabb a számukra, a textúra a talaj. Attól függően, hogy az arány a nagy és kis, iszap frakciókat a talaj vannak osztva több alapvető típusa:

Az első két típus könnyű talajokon. Srednetyazholye agyagos és agyag - nehéz. Fény primerek tartalmaznak 70% -ról 95% és több homokot frakciók, azaz részecskemérete 0,01-3 mm. A nehéz talajokon uralkodó úgynevezett fizikai agyagot, más szóval - iszap és agyag részecskék mérete kisebb mint 0,01 mm átmérőjű. Ezek koncentrációja a talajban tyazheloglinistyh eléri a 80% vagy több.

Vannak is köves és kavicsos talajok, amelyek sokkal kevésbé gyakori, és főleg áll a nagy frakciók. Ez a következő talajok nőni bogyós gyümölcsök, zöldségek és gyümölcsfák, szükséges, hogy egy réteg termékeny mesterségesen, és ez a téma egy másik vita.

Hogyan határozzuk meg az összetétele a talaj a saját helyén? A legegyszerűbb módszer, amelyet gyakran használnak a területen, - az alkalmazás Kaczynski. Ez abban áll, néhány talajnedvesség egy tésztát, és gördülő a pasztát a kapott kábelt átmérője körülbelül 3 mm. Manipulálásával eredményeit tegye az alábbi következtetéseket:

 • ha nem tekerjük fel a kábelt sikerül egyáltalán, vagy hogy rosszul megtartja alakját, a talaj könnyű, homokos vagy homokos vályog;
 • ha a vezeték szeletekre osztunk meg, amikor megpróbál tenni a gyűrűt, majd a talaj agyagos, srednetyazholaya;
 • ha kiderül, nem csak, hogy egy „féreg”, hanem, hogy kapcsolja be a gyűrűt, akkor biztos, hogy feltételezzük, hogy Ön a webhely tulajdonosa egy nehéz, agyagos talaj.

Persze, ez a becslés nagyon hozzávetőleges, de a gyakorlati alkalmazása ezt a tudást, akkor elég. Pochvotip Mindegyikhez külön előnye és néhány hátránya, helyes felmérésére, hogy lehetséges olyan gazdag és egészséges növény semmilyen alapon.

Az első mechanikus szerkezet befolyásolja az alapvető jellemzők, mint permeabilitást a levegő és a víz, képes megtartani a nedvességet és a tápanyagokat. Attól függően, hogy a kombináció ezek a tulajdonságok a különböző talajok eltérő megközelítést igényel a kezelésük.

Clay és agyagos talajok telített, több mint hasznos a különböző növények ásványi vegyületek. Ezen túlmenően, ezek tartsa a víz is, és ezen felül megvásárolt szerkezete tartozó szerves és szervetlen vegyületek. De ezeket a talajokat, van egy nagy hátránya - ők túl nehéz. Ez azt jelenti, hogy hajlamosak a stagnálás a víz és a vízben fakitermelés. Továbbá, miután az eső a felületén agyagos vályog és képződött szilárd kéreg amely akadályozza levegőztetés a gyökerek. Ha van egy hiányossága levegő rendszeresen jótékony baktériumok a munka sokkal rosszabb, lassan emésztjük szerves anyag. De kedvező környezetet teremtett a növények növekedését elnyomó anaerob mikroorganizmusok. Tavasszal az ilyen talajok kiszáradnak és felmelegedni.Javítja a talaj szerkezetét nehéz alkalmazni keresztül lazítás homokkal vagy rothadt fűrészpor. Tudod, hogy a friss fűrészpor, de akkor meg kell tenni csak az őszi, nedvesítés után a nitrogén-tartalmú oldatot készítünk a megfelelő műtrágya. A mennyiségű szétesést elősegítő szerek függ a talaj sűrűsége követelmény, és a növények, amelyek a tervek növekedni.

Hatékonyan működik, a szerkezet a leszállási zöldtrágya növények. Agyagos vályog és jobb választani képviselői gabona (rozs, zab, árpa vagy búza), mert van egy erős és jól fejlett gyökérzet, amely képes mélyen behatolnak a talajba.

Sands és a homokos agyagos kiváló levegőztetés a gyökérzet, a tavaszi melegítjük nagyon gyorsan, és nem szenvednek állóvíz. De mindezen előnyös tulajdonságait a fény és a laza talaj elhangzott vészes képes elveszíteni a nedvességet gyorsan, és vele együtt - és a tápanyagok.

Hogy növelje a nedvességet kapacitás és az abszorpciós képesség talajok, ajánlott, hogy lecsapódik őket beiktatásával finom agyag vagy sapropel (tó iszap). Szapropél használat előtt speciális kezelést igényel keresztül szellőzés és tartós, rossz hőmérsékleten. A pozitív hatást a szerkezet könnyű talajok bevezetése nagy mennyiségű szerves trágya (komposzt vagy humusz).

Mi a savasság a talaj?

A növények növekedését, kivéve a textúra a talaj jelentős befolyással van egy másik tényező - a szintjét sav-bázis reakció. Rajta múlik az intenzitás a fejlesztés a gyökérzet és a rendelkezésre álló tápanyagokat. Annak jelzésére, ez a mutató használja a különböző pH-értékek, amelyek változhatnak a tartományban 3,5-8,5. Minél alacsonyabb a pH, annál több savas talajt.

A legtöbb növény, a magas savtartalma kedvezőtlen tényező, amely hozzájárul a felhalmozási mérgező nehézfémek számukra. Alacsony pH lassítani aerob mikroorganizmusok hasznos, hogy segítsen formában a humusz a szerves komponens és elősegítse a termékenységet.

 • savas (pH = 4 alatt);
 • enyhén savas (pH = 5-6);
 • semleges (pH 6,5-7);
 • enyhén bázikus (pH = 7-8);
 • lúgos (pH = 8 feletti).

Érzékenységétől függően a pH-szintjét négy fő csoportra növények lehet megkülönböztetni.

Tény, hogy ez a felosztás nagyon feltételes. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok kultúrában könnyen alkalmazkodni a változásokhoz savasságát. Tipikus ilyen vagy olyan csoport rendkívül kicsi, de egyre növekvő bizonyos növények jobban vegye figyelembe a preferenciák ezen a területen, különben fennáll a veszélye a fejlődő rossz, és hajlamos arra, hogy számos betegség példányban.

Meghatározó a talaj pH értékét az oldalon, meg kell jegyezni, hogy ezen a területen minden szélsőséges nemkívánatosak.
Savas talaj akadályozhatják emésztő növények szükséges ásványi anyagok: nitrogén, kálium, magnézium és a foszfor. Ezen túlmenően, a megnövekedett hatása a gyökérzet a toxikus vegyületek és patogén anaerob organizmusok fejleszteni aktívabban.

Ha lúgos növényeket tapasztalható akut hiány ásványok - vas és magnézium, miért is egyezik, így deformált gyümölcsök, levelek szeres, sőt teljesen elpusztulnak.

Meghatározására szolgáló módszereket a talaj reakció

Használhatja a különböző módon, hogy meghatározza a talaj reakció a telken. A legpontosabb - ez egy külön elemzést készített a laboratóriumban talajtani. De a lehetőség egyáltalán nem, és nem mindig. A háztartási szükségletek lesz elég ahhoz, hogy kihasználják az egyik hazai módszereket.

 • Ha webhelye - ez szűz kezeletlen, annál valószínűbb, meg lehet becsülni a savasság a talaj a növény fajtájától. Ha a növényzet által képviselt moha, sások, zsurló és sóska, akkor megvan a talaj magas savtartalma. Semleges talajokon általában díszített goutweed és csalán, anya és mostohaanyja és lóhere. Ha látsz, mielőtt egy csomó quinoa és a területen a mustárt, akkor biztos lehet benne egy gyengén lúgos kémhatású.
 • Pontosabb adatok felhasználásával kapunk lakmuszpapír. értékesített szakboltokban. Itt segíthet az iskolai tudás a kémia. Ha kihagyja ezt a szalagot egy előkészített talajba megoldást, majd attól függően, az ő reakciója, akkor megváltoztatja a színét. Egy oldatot állítunk elő oly módon 50 g vízben, 20 gramm talaj. Ez jobb, hogy néhány vett talajminták különböző pontjain az oldalon. Így a kép lesz objektív. Ha a Lakmusz szalag veszi vöröses árnyalat az oldatban - a talaj savas, zöldes-sárga szín jelzi, semleges reakciót, és a kék jelzi lúgos talaj.
 • Vannak hazai jogorvoslati meghatározni a sav-bázis egyensúlyt. Például, ez szolgál jó indikátora a cukorrépa tetejét. Her vörös azt jelenti, alacsony pH, zöld levelek vörös erek jelzik gyengén savas reakció és a levélnyél red green lemez egy teljesen semleges alaplemezre eszközökkel.

Meg tudom változtatni a pH-érték?

A legtöbb kultúrában jól érzik magukat a helyszínekről, semleges kémhatású. De ez a talaj rendkívül ritka, így feltételeinek javítása tevékenységeket végző annak lúgosítás vagy a savasodás. Általános szabályként, hogy szükség van a savasodás nagyon ritkán fordul elő. Sokkal gyakrabban szükséges savasság csökkenését, ami hozzájárul ahhoz, oltott mész (mészhidrát lime), a földi krétával vagy dolomit lisztet. A tapadást természetes gazdálkodás kiválóan alkalmas fa hamu, ami tovább gazdagítja a talajt ásványi sók.

Hozzászólások változtatni a talaj pH értékét kell végezni rendszeresen időközönként 3-5 év. Csak akkor fog megnyilvánulni hatásukat.

Tehát, ha azt észleli, hogy probléma van a termesztési területen az egyes növények (elmaradottság, a szokásostól eltérő színű levelek, deformáció a gyümölcs), az első oka, ami kell figyelni - ez a szint a talaj savasságát.