Hogyan segíthet egy vak gyerek - szocializáció a vakok és gyengénlátók - szibériai orvosi portálon

Míg a tanulás az egyik workshop érzékszervi károsodások, mint egy kísérletet végeztek a csoportban: tíz tanuló szemét bekötötték, és bevitték magát, hogy az irodán kívül, végigsétálunk az ismerős folyosón, és menj vissza a közönség, egy mérföldkő - olyan fal (lehetséges, hogy egymás kezét ). Séta rettenetes volt, semmi sem látszik, hogy az évek Journey folyosó hirtelen megnyúlt, és általában viselt semmilyen határokat a tér, és vele együtt az időt. Úgy éreztem, teljesen eltávolodik a világon, és nagyon tehetetlen. De mint a vakok és gyengénlátók gyerekek. Mit csinálnak az ijesztő a társadalom hogyan lehet segíteni?Vak és csökkent látóképességűek

A legújabb kutatások a tudósok a világ minden tájáról azt mutatják, hogy a kritérium elválasztása gyerekek látássérült szükségessé teszi a pszichológiai jellemzői a gyermek, hogy a forma kialakulását a vizuális képeket. Ezért elválasztása az alábbi tételek most: vak - a vak és gyengénlátó - személyek látásromlás, amely használja a maradék látás tanulás és az élet. A tiflopsihologii két különböző folyamat egy mélyebb differenciálás:

vak fény érzékelése;

vak maradék látás;

A legújabb tanulmányok a magyar speciális iskolákban mutatják a gyerekek száma maradék látás (90%), a teljes vakság csak 3-4% -a gyermekek, akik vakok a fény érzékelése 7%, a károsodott VIZUS fenti „0,06” most jelentősen nőtt - 10%. Emellett egyre több összetett vizuális betegségek modern gyerekek. A legtöbb diák csak két vagy három különböző szembetegségek. Jelentés közül csak az egyik 22% a gyermekek, gyakran kíséri okuláris patológiai egyidejű központi idegrendszeri betegségek: mentális visszamaradottság, bénulás, mentális retardáció formájában retardáció, beszédzavar, hydrocephalus, encephalopathia, és mások.

Vakság okai és látásromlás

Kialakulása az magzati szem kezdődik a korai időszakokban a terhesség ugyanabban az időben, amikor a központi idegrendszer képződik. Ezért, a vakság okai szorosan kapcsolódnak a károsodott agyi aktivitás az első hetes terhesség. Agykárosodás jelentkezik mind a külső és belső okok miatt. Ez vírusos betegség szenvedett egy anya: rubeola, toxoplasmosis, fizikai és kémiai hatása van a szervezetben az anya, valamint a környezeti tényezők. 88% -a vakok és látássérültek 92% -a gyermek van egy veleszületett szem patológia. 30% -uk a kórtörténetében örökletes jellegű: Pathology érhártya - aniridia, a betegség a szaruhártya - a szaruhártya disztrófia, örökletes érhártya coloboma, szürkehályog, Stargardt-degeneráció, a retinális betegségek, kongenitális atrófia.

Az utóbbi években a tudósok bebizonyították, hogy a patológiai a csecsemő is társult a koraszülés. Minthogy az így kialakított három hónapon idegrendszer egy koraszülött csecsemő (legfeljebb 28 hét gesztációs) még nem fejeződött be a folyamat érése utak és a kialakulását idegrostok. ingerület átvitel folyamat zavart, ami maldevelopment a néhány szerv funkcióját. Germinal mátrix sejtek (megjelenő 28-30 hét), hozzájárul a idegszálak a retina, nem állt ki a koraszülött, így van egy kirívó megsértése.

A gyakorlatban két csoport gyermekek rendellenességei: vakon született és vak. Gyerekek veleszületett vakság, vak összesen legfeljebb három évig miatt különböző etiológiai és környezetvédelmi okokból nincs vizuális megjelenítés. A vak, hogy 3 éves korig, a vizuális képek nem tárolódnak a memóriában, ami jelentősen gátolja a fejlődését a pszichében.

Tünetei csecsemő vakság

A gyermek veleszületett vakság 2-3 hónapig látták ugyanazt a létfontosságú reakció, hogy egy észlelt gyermek, a folyamatok etetés, esztergálás, közel vagyunk barátok, a szag a tej, a test rögzítését az adagolási helyzetbe. A válasz ezekre ingerek és a vakok és a látók gyermek szopás mozgások keletkeznek, így jelenlétének meghatározására vakság ebben a korban nehéz.

Hogyan segíthet egy vak gyerek - szocializáció a vakok és gyengénlátók - szibériai orvosi portálon

Egyes jelek csak 2-3 hónap, amit észreveszel vakság. Míg a normál látás a gyermek vizuális tekintetét rögzítés a témában, nyomon követése a szemét egy tárgy vagy egy személy anya, egy vak gyerek, ezek a reakciók hiányoznak. A vak fejlettebbnek szenzoros funkciók, mint a hallás differenciálódása beszéd és nem beszéd hangzik. Sound egyfajta karmester az alany és a cselekvés, ezért is fontos, vak tapintási érzékelés tárgyak. Négy vagy öt hónappal a motorteret van kialakítva, fejleszti a tárgyak kezelése: játékok elfog, tartsa a kezében, elengedte. A gyermek látászavar, ez a folyamat már akadályozta hiánya miatt a vizuális képeket, akkor kezd lemaradni a fejlesztési koordinációs mozgások, a kezek, a finom motoros készségek ujjait. Ezért nagyon fontos, hogy a játékok, mint a gyermek a karjában megérinteni volt érzékelésben belőle.A továbbiakban egy vékony akusztikus észlelés hozzájárul a beszéd aktivitás. De egy vak gyerek nincs hang aktivitást. Voice gyenge, csendes, modulált, Gülen hiányzik vagy Gulen autoeholalii figyelhető meg. A gyerek jól ejti a magánhangzókat [a], [és] [s] gyakran összerezzen gügyög, vagy hiányzik, vagy a növekvő aránytalanul van gyengesége harapás és rágás, de a megértés a fordított beszéd jó, így kifejező helyes-e.

Hogyan segíthet egy vak gyerek?

Egyértelmű, hogy egy olyan helyzetben, teljes vakság vagy gyengénlátó sürgősen szükség van segítségre tiflopedagoga. de a fejlesztés korai szakaszában fontos szerepet játszik a szülők. Vak gyerek érzékeli a világot más érzékszervi csatornán, ezért fontos, csecsemőkortól őt körülvevő melegséget, kedvességet és figyelmet. mentális folyamatok zajlanak a tevékenységi formákat, amely vezető a gyermek egy adott korban. Vezető tevékenység csecsemőkorban kommunikál egy felnőtt. amely megteremti a kedvező környezet fejlesztésére szenzoros ábrázolások. Ebben az esetben az 6 hónapos kor szükséges feltételek megteremtése a fejlesztés tapintható-motor, érzelmi és hallási szférában. Fontos, hogy számának növelése ingerek, amelyek jelzik egy adott intézkedés: lefekvéshez készülődött, fürdés, etetés, díjak sétálni.

Hogyan segíthet egy vak gyerek - szocializáció a vakok és gyengénlátók - szibériai orvosi portálon

Érzelmi nevelés szükséges minden gyermek annak alapján kerül kialakításra, és egyéb alkatrészek a szellemi fejlődését a baba. Blind baba szükséges háromszor annyi az érzelem, így nem kell csak megérinteni az ajkát testet, hogy fegyvert, de viselni a ház körül egy speciális bag-kenguru. Így a gyermek képes érezni a mozgását az anya teste, kijavítani a pan, tilt, és eléri a minimális képviselete tájékozódás térben. Lehetetlen elkülöníteni egy vak gyerek a társadalomtól, a tapasztalat azt mutatja, hogy ha van egy formáció egy speciális típusú emberek.

Szakaszai javító munkák

Egy-két év a gyermek látássérült kezd használni, mint egy módja annak, hogy kommunikálni a felnőttek, ezért nagyon fontos, hogy szavakba minden intézkedés, a jelenség a világban, valamint hogy a gyermek, hogy megérintse egy tárgyat, hogy megértsék annak tulajdonságait. Tárgy tevékenységet vezeti a vak és gyengénlátó gyerekek. Ezért, a formáció a térbeli ábrázolás és olvasási gyermekekben csökkent látóképességű több szakaszban:

1. szakasz. Kialakulása ötleteket a saját test, a tájékozódás a testrészek: felülről lefelé, jobbra-balra, előre-hátra.

2 yetap. Előkészítése ügyében pontos érzékelése a tárgyak és kontúrok. Ehhez sokáig a gyermek aktívan masszírozzák és összegyúrjuk ügyében.

Harmadik szakasz. Képződése reprezentációk információ a tömeges objektum tulajdonságait. Gyermek sculpts elnevezett objektumok agyagból, tészta, agyag, kéz a kézben egy felnőtt, amely kimondja, minden cselekvés, felhívja a tételeket, alkatrészek, minőség, a hely vonatkozásában a gyermek.

4. szakasz. Elismerés a domborművek. Ez az önálló tanulás, a gyermek megtanulja a domború kép a lapon, hogy megtanulják azok az alanyok, akik korábban modellezni, megszilárdítása és bővítése szókincs.

5. szakasz. Elismerés a relief-kép grafika. Minden szakaszában felsorolt ​​tételek ugyanazokat a képeket. Párhuzamos I relief-képe rajza gumi kéz a kézben egy felnőtt. Festett, így a gumi tartott kéz ujjai a gyermek tanult rajzot a kiejtését. Perception megy keresztül az érzékek mozdulatokkal történik, összecsukható a képben.

6. szakaszban. Javítása felfogás sematikus ábrázolása tárgyak egy sima grafikus ábrázolása, párhuzamosan végzett olvasási képzés Braille.

7. szakaszban. A fejlesztés a tájékozódás MicroSpace „önmagában” kiosztott különböző irányok: hang, fény, tapintható, szín, mozgás érzékelés.

8. szakaszban. Kialakulása ismeretek létrehozásához egyszerű modell térbeli objektumok közötti kapcsolatokat és azok helyettesei, a játékok, az építőipar, a modellezés.

9. szakasz. Oktatási tájékozódás térben a tervek szerint, és a képesség, hogy korrelál a térbeli helyzetének valós objektumok a diagram.

10. szakaszban. A munka végén a fejlesztés a képesség, hogy saját rendszere a környező tér, valamint a fejlesztés és aktív használata írásban Braille.

Mert tanulni az tájékozódás térben látássérültek megtanulni játszani a különböző játékokat, amelyek közül az egyik a tenisz. Tehát a forgalom és a zaj egy repülő labdát, megtanulják érzékelni környezetüket. Fizikai fejlődés alapján az oktatás a vakok és látássérültek, így biztos, hogy végezzen fizikai terápia, amely magában foglalja a feladat razvitiemyshts kar, a váll, a nyak, a lábak és a törzs. Ezek a gyakorlatok segítenek megtapasztalni a különböző izom terhelés utánzás révén a felnőtt lefoglalják a figyelmet az érzéseiket, tanulni különbséget tenni, és hasonlítsa össze őket.

A fejlesztés a kifejező mozdulatok megállóhelyeken. Ahogy a vakok jól fejlett, ők könnyen megértjük egymást. Játék dramatizálása lehetővé teszi, hogy kapcsolat jöjjön létre a szabványoknak nem verbális kommunikációs eszközök és a saját viselkedését. Staging lehetővé teszi a gyermekek látássérült eltávolodni a szokásos sztereotip mozgások, arckifejezések, gesztusok, és érzékelni a világot a művészi képet. Is fejleszt tevékenységek és játékok a fiatalabb iskolás korú a vakok és gyengén látók gyermek gyűjtő- rendszer polytouch ötleteket a világon. Azonban ez a kétirányú folyamat, és segítség nélkül egy felnőtt nem tud. Nagy jelentősége van a szervezet tevékenységeinek szigorú, határozott terv. Aktív felnőtt szerepét a gyermek fejlődésére látássérült lehetővé teszi számára, hogy teljes jogú tagja a társadalomnak, mint a vak ember - nem jelenti azt, hogy valami, ami nem azt jelenti, hogy ez csak más.