Hogyan stafilokok

Idézet a Komarovsky:
staphylococcus


„Ne hagyja abba, hogy vajon hány ember sok különböző részein a világ nem is ismerik az állatokról velük élő egymás mellett”


J .. Darrell

„Srácok, menjünk együtt élni!”
A. Hite


Cocci - baktériumok ovális vagy gömb alakú (a görög „kokkos” fordítva „gabona”). Több száz sokféle coccusokat körül egy ember egész életében, de talán nem a mikroba jobban ismerik, mint a Staphylococcus aureus.

Mikrobiológiai kifejezés „staphylococcus” vezették be az orvosi gyakorlatban 1881-ben. A mikroszkóp alatt látható, hogy coccusokat megy egy csoport, mint egy szőlőfürt, innen ered a neve, mert a „Staphylos”, görögül azt jelenti, pontosabban „csomó”.

Ez a szó - „staphylococcus” ma már tudjuk, hogy szinte mindenki, és néhányan, akik idézi a pozitív érzelmek. Több tucat betegségek állatok és emberek köszönhetik eredetű staphylococcus, az ezen betegségek kezelésében, az orvosok súlyos nehézségekkel küzdenek, nem egy ember a földön léggömb, ami legalább egyszer az életében nem volt semmilyen egészségügyi problémát társított Staphylococcus.

Staphylococcusok - egy nemzetség a mikroorganizmusok, ma már ismert, 27 faj, 14 faj található a bőrön és a nyálkahártyákon emberek. A legtöbb staphylococcus teljesen ártalmatlan: ezek 14 faj, csak 3 képes betegséget okozni, de ez a három több mint elég ...

Veszélye és a betegség bármely baktériumok és Staphylococcus aureus ebben a tekintetben sem kivétel, jelenléte határozza meg az úgynevezett „Pathogenitási tényezők” - azaz, Nem veszélyes mikroba maga, hanem az adott anyag (vagy annak egy részét a mikroba vagy mikroba kialakítva az élet a folyamat). Képletesen szólva, a katona kell félni, és a késsel a kezében. Az egyediség a staphylococcus éppen abban áll, hogy ez a katona, lógott a különböző fegyverek tetőtől talpig. A mikrobiális különleges erők, a rövid ...

Egy kis, jellegtelen és a helyhez kötött gabona - és úgy néz ki, mint a Staphylococcus mikroszkóp alatt - egy félelmetes ellenfél: minden részecske, minden eleme annak szerkezetét, minden biokémiai folyamatot - a veszélyforrást.

Surrounding aureus mikrokapszula fagociták tükrözi támadás (eaters mikrobiális sejtek), elősegíti a penetráció a baktériumok a test szöveteit. Sejtfal okoz gyulladásos és allergiás reakciók, semlegesíti immunglobulinok mozgásképtelenné fagociták. Számos enzim bontja sejtstruktúrák semlegesítik antibiotikumok. És mégis kialakult az úgynevezett hemolizin - anyagok, amelyek károsítják a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és sok más sejt. Hemolizinrésze annyi, mint négy faj, egy másik undorító. A már most is jelentős arzenál aureus kiegészítője toxinok - a legerősebb mérgek, mindegyiknek megvan a maga hatása, és mindegyikük legalább egy tucat.

A részletes felsorolása staphylococcus „veszélyek” tűnhet az olvasónak egyszer és nagyon rosszindulatú orvosi pánik. De tenni anélkül, hogy ezeket a leírásokat nem lehet, mert az igazi lényege a staphylococcus-fertőzések és csak egy nagy szám a károsító tényezők - egy csodálatos és nem analógok a mikrobiális világban.

Egyrészt nyilvánvaló, a különböző staphylococcus betegség. Ez nem valamiféle diftéria bacillus egyetlen toxint és egy betegség. Tól állig felfegyverkezve aureus számíthat semmit - és egy tályog a bőrön, és agyhártyagyulladás és tüdőgyulladás és vérmérgezés és bélrendszeri fertőzés ...

Másrészt, az igazi veszély határozza meg az adott aureus kórokozó képesség jelenléte a fenti tényezők. Mert nem szükséges, hogy ez a mikroba mindezen borzalmak ott. Most staphylococcus - békés fiúk, mi már beszéltünk arról, hogy a 14 faj él az emberre, csak 3 képes betegséget okozni - pontosan azért, mert csak egy fegyver (azonos patogenitási faktorok). Ez a hármasság, és még beszélünk.

Tehát háromféle patogén staphylococcus: Staphylococcus aureus (Latin - Staphylococcus aureus, vizsgálatokkal és egyéb orvosi iratok soha nem írt teljes neve a genus „staphylococcus”, de csak egy nagy „S” - azaz, S. aureus) , Staphylococcus epidermidis (S. epidermidis) és a Staphylococcus szaprofita (S. saprophyticus).

Szaprofita Staphylococcus aureus - a legtöbb „békés” nagyon ritkán befolyásolja a gyermekek. A nagy szerelmese a női nemi - a leggyakrabban ez a nők gyulladást okoz a húgyhólyag (néha vese), mint a fő helye élőhelyét - a bőr a nemi szerveket és a nyálkahártya a húgycsőbe.

Staphylococcus epidermidis - kevésbé olvasható, lehet élni - bárhonnan nyálkahártya helyén bármely bőr - ez tükröződik a címe a mikroba (epidermisz - a felszíni réteg a bőr). Az a képesség, S. epidermis betegséget okoznak kicsi - a test egy egészséges ember minden korban (akár az újszülött) könnyű megbirkózni vele. Paradox: élni Staphylococcus epidermis a bőrt, de nem bőr gennyes nem okoz szinte soha. A túlnyomó többsége fertőzés fordul elő az emberek meggyengült műtétre, hogy az intenzív osztályokon. Mikroba a a bőr felszínén keresztül egy seb vízelvezető, vaszkuláris és húgyúti katéterek adja meg a test ... lehet, és a septicaemia, és endocarditis (gyulladás a belső bélés a szív). Ez Staphylococcus epidermis valódi büntetés sebészek, belső protézis - bármely mesterséges szelepek, erek, az ízületek - és ha fertőzött, akkor szinte mindig csak ezt Staphylococcus.

És végül, a leghíresebb, sajnos, sajnos ismert staphylococcus - Staphylococcus. A háttérben minden más képviselői a staphylococcus törzs úgy tűnik, békés háztartási kis állatok. Majdnem minden társított staphylococcus orvosi problémák, ez azt jelenti, a jelenléte a Staphylococcus aureus.

Staphylococcus aureus csak teljes fegyvertárát károsító tényezők. Csak ő képes kitartóan és kreatívan kivéd antibiotikumokat és antiszeptikus. Nem engedményeket, nem juttatások életkor és a nem - és az újszülöttek, felnőttek és idősek: minden sérülékeny, érzékeny, hajlamos a ... Nincs test az emberi szervezetben, ami nem hatol Staphylococcus aureus és ahol nem okoz gyulladást. A előfordulása legalább 100 legveszélyesebb emberi betegségek közvetlenül kapcsolódó Staphylococcus aureus, és csak vele.

A mikroszkóp alatt telepek S. aureus van egy narancssárga vagy sárga színű - innen a név. Mikroba meglepően stabil a környezetben. Az ilyen rezisztens baktériumok számos más, de amikor ki vannak téve a kedvezőtlen tényezők alkotnak spórák - megölte mikrobák, spórák maradnak. Miután a külső feltételek javítása - spórák átalakulni baktériumok, és a már támadják az emberi szervezetben. Staph nem képez spórákat. És mégis, stabil. És mindig készen áll.Staphylococcus aureus nem veszít aktivitást szárítjuk. 12:00 nappali közvetlen napsugárzásnak. 10 percen belül ellenáll a hőmérséklet 150 ° C! Nem hal meg a tiszta etanollal. Nem félnek a hidrogén-peroxid mellett - generál különleges kataláz enzimet, ami elpusztítja a hidrogén-peroxid, és a mikroba abszorbeálja képződött oxigénnel.

Egy egyedülálló tulajdonsága aureus - a képesség, hogy túléljék a nátrium-klorid-oldatok - azaz a sót. 3 teáskanál sót a pohár víz - áll könnyen. Miért olyan fontos ez? Igen, mert csak aureus képes túlélni a verejtékmirigyek - sós emberi verejték neki azok után, amit! És mikróba termel lipáz enzim, amely lebontja a zsír általános és faggyú dugó szájába a tüsző, különösen. A nyilvánvaló és szerencsétlen következménye: majdnem 100% bőr fekélyek (forralni, árpa, kelések, karbunkulus, stb) - ez csak a Staphylococcus aureus és Staphylococcus aureus. A nagyon ismerete ezt a tényt könnyű meggyőzni az olvasót, hogy nincs ember a földön labdát, soha nem volt staphylococcus betegség - élőben az élet, és soha nem találja magát néhány pattanás - szinte lehetetlen.

De aureus és az Achilles-sarka - elég furcsa, tényleg érthetetlen, de nagyon nagy érzékenységű anilin festékek - különösen oldott ragyogó zöld - ugyanazon szokásos zelenke hogy minden házban.

Ezek bőrproblémák - egy példa a tipikus helyi Staphylococcus aureus fertőzés. Valóban virágok, bogyók versus - közönséges fertőzések vagy szisztémás. Mikroba termel egy speciális enzim - coagulase (ez az enzim csak a S. aureus elvben). Ha a felület a bőr staphylococcus bejut a véráramba, majd az intézkedés alapján koaguláz, alvadási kezdődik és a baktérium belsejében mikrotrombov - biztonságosan elrejtve az immunrendszer védő tényezők. Egyrészt előfordulhat, mint Staphylococcus eredetű szeptikémia (azaz vérmérgezés, által okozott staphylococcusok), másrészt aureus is elérheti bármely szerv és, illetve semmilyen szervi ok gennyes gyulladásos folyamatot.

Gyakran merül fel a staphylococcus pneumonia, szívbillentyű-betegség, fekélyek bárhol lehet - és a májban és az agyban és a vesékben. Az egyik leggyakoribb problémák - osteomyelitis (gyulladás a csontszövet). Paradox módon, nyílt törések, osteomyelitis nem mindig a staphylococcus, de amikor bekövetkezik „nincs ok, minden ok nélkül” - kezdeményező „diadal” szinte mindig Staphylococcus aureus.

A felszíni bőr aureus képes áthatolni az emlőmirigyben (ő fő oka gennyes mastitis), de a nyálkahártyát a felső légúti - fül üregben, orrmelléküregek, leesik a tüdőbe (egy másik megvalósítási módja szerint sztafilokokkusz tüdőgyulladás).

És ez még nem minden. Staphylococcus a legerősebb mérgek (toxinok), ami önmagában is okozhat nagyon súlyos betegségeket.

Az egyik ilyen toxinok (eksfoliatin) hatással van az újszülöttek. A méreg hat a bőrt, így a buborékok képződése, mint a égések. Ezt a betegséget még az úgynevezett „leforrázott csecsemő szindróma”. Kapcsolódó staphylococcus toxinok és toxikus sokk szindróma, leírt 1980 elején alkalmazása nők szorbeáló tamponok a menstruáció alatt.

A leggyakoribb mérgező staphylococcus-kór - ételmérgezés. Csaknem 50% -a az összes S. aureus enterotoxin izoláljuk - a mérget, hogy okoz súlyos hasmenés, hányás, hasi fájdalom. Staphylococcus baktériumok szaporodnak jól sok élelmiszerek, különösen a zsíros, mint a krémek, a zöldség- és hús saláták, konzerv. A folyamat során a reprodukció az élelmiszer felhalmozódik a toxin, és ez egy toxin, és nem a mikroba járó tünetek az óvatlan fogyasztó. Jelentős szerepet játszik a stabilitás és a mikrobiális toxinok, valamint tartósítószert sókoncentráció, és a képessége, hogy ellenálljon forráspontú.

Íme néhány rosszindulatú lény aureus! A legérdekesebb dolog az, hogy annak ellenére, hogy számos enzim és veszélyes toxinok, bár feltűnő stabilitást a külső környezet, a mikroba nem tud semmit az immunrendszer egészséges emberek: ellen minden méreg van az ellenszer, a rendszer az általános és helyi immunitás képesek semlegesíteni tényezők patogenitási, gátolják a reprodukciója staphylococcusok, hogy megakadályozzák a betegségek előfordulására!

A felszínen a bőr, a nyálkahártyák az orr-garat és a hüvely, a belekben, végül staphylococcus évekig élhetnek békésen együtt él az emberek, és nem okoz neki semmilyen kárt. Ismerete staphylococcus azonnal megkezdődik a szülés után - fertőzött szinte minden csecsemő, de a legtöbb pár napos vagy hetes megszabadulni a mikroba. Az orr-garat aureus élt férfiak 20% -a, 60% - alkalmanként és csak minden ötödik rendelkezik ilyen erős védelmet, hogy a hordozó mikroba lehetetlen.

Így staphylococcus - nagyon gyakran kiderül, hogy teljesen normális és természetes képviselője ismét teljesen normális és természetes emberi mikroflóra. Ugyanakkor, mivel a potenciális káros hatását az ilyen szomszédság nyilvánvaló, nem meglepő, hogy a staphylococcus baktériumok tulajdonított opportunista - azaz baktériumok, betegséget okozhatnak, de csak bizonyos körülmények között.

Bármilyen okozta staphylococcus egészségügyi problémák közé tartozik az esemény tényező, amely csökkenti az immunrendszer védekező személy. A bőrsérülések (sérülés, szilánkok, dörzsölés ellen ruházat, sérti a higiéniai szabályok) - előfeltétele a helyi gennyes fertőzések, csökkent immunitás miatt más betegségek, táplálkozási rendellenességek, stressz, hypovitaminosis - előfeltételei közös fertőzése, csökkent előkészítési szabályok és élelmiszer tároló - előfeltételei ételmérgezés.

De, és ez egy nagyon (!) Fontos, hogy mindig megkülönböztetni olyan fogalmakat, mint a Staphylococcus aureus és Staphylococcus okozta fertőzés. Kimutatása Staphylococcus hiányában tényleges betegség tünetei - nem az oka a közvetlen mentési és nyelési gyógyszert.

Az összes egyedi elméleti jogi szabályok szerint a fenti akció ... A gyakorlatban gyakran előfordul, csak az ellenkezőjére. A tej egészséges szoptató nők talált Staphylococcus aureus (általában minden van ott a felületen a bőr), és ez szolgál ürügyül, hogy hagyja abba etetés! Az elemzés a széklet baktérium elszaporodását vagy garat tamponok jelenlétét mutatta ki a Staphylococcus, és hiányában még egy csipetnyi egy fertőző betegség, a normál testhőmérséklet, és nem sérti a általános állapota a gyermek táplált antibiotikumok! Sőt, staphylococcus gyakran jóvá betegség, elvileg ez nem jellemző, töltés székrekedés, allergiás bőrgyulladás magyarázza a megnövekedett jelenléte puffadás, hányás, csuklás, remegés áll, túlzott képződése nyál, morgó orr stb . stb

Ismét, mivel a kérdés fontosságát: kezelik az emberek, és nem elemzések (általános); kezelésére a staphylococcus fertőzés, és nem Staphylococcus aureus (különösen).

Kezelése staphylococcus betegség - meglepően nehéz feladat, mert nincs mikroba, amely össze lehet hasonlítani Staph, hogy képesek rezisztenciát kifejleszteni az antibiotikumokkal és egyéb antibakteriális szerek. A tapasztalat azt mutatja kezdeti alkalmazása penicillin hatékonyságuk képest Staphylococcus. Valamivel több, mint fél évszázad, és most ilyen staphylococcus csak álom. Farmakológus szintetizálni egyre több új antimikrobiális szerek, mikrobiológusok, azonos gyakorisággal, meg staphylococcus, ezek az alapok nem érzékenyek.

Ennek fő oka ez a jelenség nem csak a Staphylococcus aureus, hanem indokolatlanul széles körben használják az antibiotikumok olyan helyzetekben, ahol nem lehet csinálni. Paradox módon, még néhány staphylococcus okozta betegség antibiotikus kezelés nem szükséges - például ételmérgezés kapcsolatos, mint mondtuk, nem a mikroba és méreganyagok.

Staphylococcus aureus viszályt. A legveszélyesebb és ellenáll a sok gyógyszer talált a kórházakban. Az élet ott nem könnyű (és baktériumok különösen), de staphylococcusok, túlélő körülmények között állandó használata fertőtlenítőszerek és tömeges antibiotikumok használata - jelentős kockázati tényező, az alapja az úgynevezett Kórházi fertőzések.

Ismét: a kezelés staphylococcus betegség egy nehéz feladat, a módja, hogy ez a hosszú és drága, de nagyon is valóságos. Beton aureus ellenáll minden antibakteriális szerek - egy nagyon ritka jelenség. Bakteriológiai módszerek lehetővé teszik nemcsak, hogy felfedezzék a tettes a betegség, hanem hogy meghatározza annak a gyógyszerek iránti érzékenység, majd azt a politikát követik a hatékony terápiát. Gennyes gócok a megfelelő szerveket eltávolítják a sebészeti beavatkozások is használják staphylococcus elleni plazma és immunglobulinok, amelyen keresztül kerülnek be a szervezetbe kész ellenanyagot. Nagy jelentősége van az eltávolítása az érintkezési provokáló tényezők - amelyek csökkentik az immunvédelmet és meghatározza a fő lehetőségét a betegség fellépését.

Sajnos át Staphylococcus fertőzés, nem hagy maga után hosszan tartó immunitás. Túl nagy számú lehetséges patogenitási faktorok. Egy aureus toxinok a vérben jelennek antitestek, de miután találkozott más mikrobák nem kiszámítható, mert lehet, hogy más toxinok, a test még nem ismert.

Az emberiség kudarcra van ítélve, hogy él a környéken Staphylococcus. A környék nem a legkellemesebb, de elviselhető. Minden, amit tehetünk ebben a helyzetben -, hogy elkerüljék a konfliktusokat. Támogatást nyújt annak érdekében, hogy erősítse és javít a kerítés időben (azaz az immunrendszert), és tartsa be a paktumot megnemtámadási - nem köveket dobni egy szomszéd (antibiotikumok), amíg ő árthat nekünk.

Mi a szociális hálózatok