Hogyan törődik tuja 1

Hogyan törődik tuja 1

Genus Thuja (tuja) tartalmaz 6 faj tűlevelűek Cypress családi származó, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában. Ezek a fák vagy cserjék lapos hajtások és szorította pikkelyes (fiatal növények tűs) tű. Thuy élnek átlagosan 100-150 év; ismert és sokkal idősebb példányok.


Tui igénytelen a talaj, hő- és szárazságtűrő, tolerálja nyírás és alkotó bolt. A termékeny kerti talaj és a megfelelő (nem túlzott) a nedvességet, egy napos vagy részleges árnyékban arborvitae alakul luxus korona. Túl száraz talaj és árnyékos helyen az oka, hogy a növény elveszti dekoratív: Crohn arborvitae ritkul, elhalványul tűk (arany és tarka faj válik szép szín), nagy mennyiségű kúp.

A tenyészetet kiosztott nagyszámú érdekes alakzatokat tui ültetnek bevásárlóközpontok, csoportok és az egyes üzemek létrehozásához használt sövények és kertek nyírni formákat. Miniatűr arborvitae gyakran használják határok mentén ültetett a pályák a kertben, a rock kertekben.

A legszélesebb körben használt dísznövény-kertészeti olyan típusok:
- keleti arborvitae (T. orientalis L.), ismert a tenyészetben nevű Biota.

Magas (20m) fa, gyakran egy nagy bokor. Gallyakból vannak elrendezve egy függőleges síkban; zöld tű mindkét oldalon. A sok dekoratív formák, köztük egy arany törpe. Lassan nő, tekintettel a félárnyékban, termofil - ajánlott a déli régiókban (a Kárpátokban, a Dél-Ukrajna, Krím, a Kaukázus).

- Thuja occidentalis (T. occidentalis L.), vagy élő fa - a legnépszerűbb típus.

Hogyan törődik tuja 1

Ez a szívós fa, sötét sárgászöld tűk, műgyantával zhelozkami. A kultúra kiválasztott sok dekoratív formák, amelyek között különösen nagyra értékelik, amelynek szép geometriai (piramis, oszlopos, gömb alakú, stb), Vagy egy sírás koronát, fehér-tarka és arany tű, valamint a miniatűr (törpe és törpe). Ez a típus ajánlott a legtöbb régióban, kivéve a területek, amelyek súlyos tél és félszáraz övezetekben.

- Óriás tuja vagy óriás (T. plicata Donn ex D. Don)

Hogyan törődik tuja 1

eléri a nagy magasságban (akár 60 m) kúpos koronát és a vízszintes ágak, tűk, szúrós szagú. Szükséges termékeny nedves talajon (szárazság érinti); termofil (ellenáll balti klíma, célszerű Ukrajna, a Kaukázusban, a Kárpátok, Közép-Ázsia (az öntözés)).

Thuy gyökerű transzplantációs könnyen át; Fontos, ha ültetés arborvitae nem temetni a kertben, és ne emelje a föld felett gyökér nyakát. Egy oldalon a nehéz talaj és területeken stagnáló (olvadt hó, eső) vizet, előnyösen egy gödröt, hogy töltse vastag (20 cm-es) réteg vízelvezető. Nem kell, hogy magas arborvitae forma szoros (3 méternél jobban) a fák és cserjék a kertben.
Care Tusi öntözés során a szárazság hetente kétszer; Rendszeres öntözés lemossa a port a koronát, és elősegíti az erős frissítő illata tűlevelek. Ez ajánlott lazítani a felszíni talaj (nem mélyebb, mint 10 cm) a fa körül, és annak a tőzeg vagy a talajtakarás fűrészpor (Layer körülbelül 7 cm).

Fiatal palántákat Arborvitae őszi fedél fagy fenyő ágakat. Havas téli zavarhatja sűrű, vastag, és a korona törés ágak felnőtt tuja. Ősszel védelmében intézkedéseket tenni a koronát arborvitae téli havazás (tie fa) és a rugót a forró nap (pritenyayut fa burkolat anyaga). Zord téli hőmérséklet Thuja is szenved: a törzs okozhat repedések, amelyek a tavaszi homályos kert pályán és szorosan húzza össze a repedezett kéreg sebek kezelésére.

Mondd, kérlek, miért Tui sárgák, és leesik, kéne etetni őket, mielőtt a tél, és hogyan kell menedéket a téli hónapokban.

Sárgás tű oka lehet több.

Ok sárguló és leesik tű lehet helytelen leszállási (túlzott penetráció vagy sztrippelő gyökér nyak) vagy elégtelen kezelést (a leszállás után egy napos helyen tűlevelű növény szükséges pritenit, zamulchirovat talaj körül fák, rendszeresen öntözni annak aszály tűk időszakonként vízzel permeteztük). A túlzott talaj pangó halálát okozza a gyökérzet tűlevelű fák.Nagy kár, hogy az ok tűlevelűek gombás betegség - a tűket sárgák, és leesik. Ebben az esetben, egy két-szeres (10 nap) kezelés fundazol (10 g 10 liter vízben).
Végén a tenyészidőszak, sok tűlevelűek (különösen Thuja) színe megváltozik - ha megnézzük őket, az a benyomás az elpusztult fák. Sötétítés vagy Browning a tűk egy védő választ, hogy a hűtőkészülék és a tél.

Növények etetni csak közben az aktív tenyészidő; tél beállta előtt takarmány nem - az őszi hajtásnövekedés leáll, és az idősödő és felkészülés a téli, és a termékenyítést, éppen ellenkezőleg, serkenti a növények növekedését (eredményeképpen nevyzrevshie fiatal hajtások meghal a hideg).
Fiatal tűlevelűek jobb menedéket a téli védőkeret.

Személyes védőkeret

A menedéket egy egyszerű lapnika örökzöld növények kitéve kirohadásából ősszel, télen és tavasszal olvadás; ebből a tűk és levelek örökzöldek esik.
A kis puszpáng dugvány nőtt őket, elbújtam a téli „Teplička”, emelt műanyag palackok alsó cut-off (akkor egy két- vagy öt literes palack, méretétől függően a növény, eltakarja bokor (kissé „fuldokló” az a színpad szélén) szórjuk meg a földön kívül az üveget, és dobja a tetején fenyő ágakat. azt hiszem, ez a módszer alkalmas a menedék santaliny. a száraz tőzegmoha, mert eltakarja a gyökerek a növények teplichke nem sérült meg.

Ne rohanjon, hogy csökkentsék a csupasz ágak Arborvitae, légy türelmes: úgy tűnik, a fiatal hajtások (esetleg helyreállítása fák lassú lesz).
Egyszer ültetett engem az őszi kertben Thuja alatt elszenvedett telelő és tavasszal találkozott teljesen meztelenül; után rendszeres permetezés és gondos ellátás arborvitae hamarosan öltözött egy új ruhát, és sikeresen növekvő több éve.

Lehetséges, hogy növekszik az ötödik mag, és ha igen, mikor kell ültetni őket, hogy milyen föld?

Thuja lehet magról nevelt, ültetett őket a kertben az őszi (lehetséges, hogy eltemesse őket most, a tél beállta előtt). A talajt a Tui a kertben fogja közelíteni minden - Thuja nagyon igénytelen a talajra.

Hogyan törődik tuja 1

Lehet ültetni arborvitae magok egy lapos edénybe a korai tavasz után rétegződése. Ha a növény a magok egy lapos edénybe, akkor elő kell készíteni az ültetésre mix tűlevelű, levél talaj és homok vagy kerti talaj kevert homok, vagy csak jól megmosott nedves homokba. Bowl ültetett magok borított üveg, amely dörzsölni naponta szellőztetni ültetés. A palántákat átültetett gondosan károsítása nélkül a gyökerek kis egyes edények. A felnőtt növények, hogy egy kis pot, az alján a verem vízelvezető kavics törött szilánkok vagy darabos hozzáadásával szén, szubsztrát alkalmazásával: gyep, lapos, puhafa föld, humusz és homok arányban (1: 2: 1: 1: 1).

Dugványok.

Hogyan törődik tuja 1

Mindenféle elég könnyen szaporítható dugványozással? Tól Tui egyszerűen letörnek gallyakat „csonk”. Nos dugványok gyökereket fiatal növények fajta, különösen, ha ez a növényen szűk kompakt és gömb alakú koronával. Rendkívül könnyű dugványokat növényekből vett fiatalkori (tű-szerű) tű. Az elegyet Beültetésre kell laza, jól lélegző. Egy nagy a mosott homokot adunk perlit, vermikulit, ló savas tőzeg vagy vágott finomra szitált puhafa kérget.

Optimális kifejezés - megkezdése előtt a tavaszi vagy az elején az ébredés a vesék. Talán megtakarítás dugvány első hulláma után a növekedés és az új növekedési megszilárdult, de ebben az esetben a dugványok nincs ideje gyökereket, és télen is vymerznut. A vágás dugványok rövid oldalsó ágak, lehetőleg egy „sarok”. Vannak rögzítve a hordozó nélkül fordult a hátsó oldalával felfelé. A hőmérsékletet 20-23 ° C-on (a tavaszi dugványok egészen addig a pillanatig, amikor a vesék kezdenek virágoznak, meg kell valamivel alacsonyabb - 15-18 ° C-on), és ellenőrizni úgy, hogy a szubsztrátum nem túl nedves.

Használhatja gyökereztető stimulánsok szigorú betartása mellett a mellékelt utasításokat. Jól gyökeres növények töltik a telet fedél nélkül. Gyengén gyökeres dugvány csak töltik a telet világos, hűvös helyen.

Kenőcs 10 százaléka friss hajtásokkal arborvitae topikusan, gyulladásgátló és reuma elleni szer szemölcsök eltávolítására; 40 százalékos tinktúra friss hajtások előírt kezelésére bőr tüneteinek lupus. Elővigyázatosság szükséges magas koncentrációban Thuja okoz bőrirritációt a buborékképződést. Helyileg a bőrre mosás használni az infúziós arborvitae (1 evőkanál friss hajtásokat arborvitae ragaszkodnak 20 perc 1/2 csésze forrásban lévő vízzel, szűrő).

A népi gyógyászatban, infúziós friss hajtásokat arborvitae szájon kezelésére és pochechno- epekövesség, más betegségek, a máj, a vese, a hólyag, a köszvény, reumatoid artritisz, ödéma. Tea a következőképpen állítjuk elő: 20 g friss hajtásokat arborvitae átitatott 3 liter forrásban lévő vízben, szűrjük. Vegyünk 1 pohár naponta 3-szor. Hajtások arborvitae kombinálni lehet a levelek Bearberry, fű gryzhnika, nyír rügyek.

Ha a gyulladás a máj húslevest arborvitae hajtások. Ez a következőképpen állítjuk elő: 1 evőkanál szárított darált nyers 15 percig forraljuk egy pohár vízben, majd szűrjük, és hozta a kezdeti térfogatára. Vegyünk 1/4 csésze naponta 3-szor étkezés előtt. Hasonlóképpen állítjuk elő főzet kezelésére urethritis, cystitis és nephrosis. Ebben az esetben a levest inni a nap folyamán 30 perccel étkezés előtt.

Amikor a prosztatarák is használják főzetét a hajtások Arborvitae. Italába 1/3 csésze naponta 3-szor 30 perccel étkezés előtt.

Húsleves hajtások Arborvitae az allergiás hajlam készítsen egy kicsit másképp. 1 teáskanál száraz vágott nyers 15 percig forraljuk egy pohár vízben, majd szűrjük, és a térfogatot az eredeti forralt vízzel. Igyon naponta 30 perccel étkezés előtt.

Szopogatós összenövések és hegesedés a neoplazmák használt tinktúra kapura arborvitae: 20 g zúzott nyers öntsünk 1 csésze 70% alkoholt, infúzióval egy hétig, majd szűrjük. Vegyünk 10-15 csepp 3-4 alkalommal egy nap.

Amikor osteochondrosis és arthritis segít húsleves kapura arborvitae 1 evőkanálnyi szárított darált nyers 15 percig forraljuk egy pohár vízben, majd szűrjük, és a térfogatot az eredeti forralt vízzel. Vegyünk 1/3 csésze naponta 3-szor 40 perccel étkezés előtt.

Amikor szőrtüszőgyulladás, lupus erythematosus, tinktúra száraz hólyagok arborvitae hajtások, majd azonos mennyiségű petrolátum szerezni egy kenőcs, amely kezeljük az érintett bőrt.

Semmilyen esetben nem lehet használni belsejében Tui gyógyszerek a terhesség alatt, mert provokálni a vetélés. Nem ajánlott a szoptatás.