Humán hasnyálmirigy és az anatómiáját (a pozíció és struktúra)

Az emberi hasnyálmirigy egy szerv az endokrin és exokrin szekréció részt emésztést. A méret ez a második legnagyobb mirigy az emberi szervezetben, miután a májat. Ez alveoláris-csöves szerkezet, támogatja a hormonális egyensúly a szervezetben, és ez felelős a fontos emésztési állapotban.A legtöbb hasnyálmirigy termel egy titkos (enzimek), hogy adja meg a nyombélben. A maradék sejteket úgy parenchyma termelnek az inzulin hormon, amely támogatja a normális szénhidrát-anyagcsere. Ez a része a mirigy az úgynevezett Langerhans-szigetek béta vagy - sejtekben.

Humán hasnyálmirigy és az anatómiáját (a pozíció és struktúra)

Vas három részből áll: test, fej és a farok. A test alakja hasonlít egy prizma, annak elülső felület szomszédos a hátsó fal a gyomor. Farok mirigy található, közel a lépben és a bal hajlító a vastagbélben. A fej a hasnyálmirigy jobbra található a gerinc van ívelt, képező horog alakú nyúlvány. A patkó kiterjed a nyombél, így kialakítva egy kanyarban. A fejrész van borítva egy darab, a hashártya.

hasnyálmirigy méretek sebességgel 16-22 cm. Külsőleg hasonlít a latin betűvel

anatómiai helyre

A hasnyálmirigy található mögötti tér a hashártya, ezért a legtöbb rögzített test hasüregbe. Ha a személy a hanyatt fekvő helyzetben, akkor valóban a has alatt. Sőt, ez közelebb van a hátsó, a gyomor mögött.

Humán hasnyálmirigy és az anatómiáját (a pozíció és struktúra)

A vetítés a hasnyálmirigy:

  • test az első ágyéki csigolya;
  • fejét az első-harmadik ágyékcsigolya;
  • farok magasabb egy csigolya, mint a test a hasnyálmirigy.

Anatómia közeli szervek: a tarkóján alacsonyabb üreges Bécs kezdődik kapu Bécs, Bécs és jobb vese artéria, a közös epevezeték. Hátsó test mirigy része a hasi aorta, nyirokcsomók, lisztérzékenység plexus. Valamint a mirigy test lép-Bécs. Része a bal vese, a veseartéria és a bécsi, a bal mellékvese mögött a farok. Megelőzve a hasnyálmirigy a gyomor, hogy elválasztják a csomagolótasakot.

vérellátás

A közös máj artéria ágai térni - pancreaticoduodenal artériát (elülső és hátsó), általuk vért a fejét a hasnyálmirigy. Továbbá, ez szolgáltatja a ága a superior mesenterialis artéria (rövidszénláncú pancreatoduodenal artériát).
A lépartéria ága megy a test és a farok a rák (hasnyálmirigy).

Humán hasnyálmirigy és az anatómiáját (a pozíció és struktúra)

Vénás vért elfolyik a szerv lép, bélfodor-felső és alsó, bal hasnyálmirigy vénába (portális véna mellékfolyói).
Nyirok küldött pancreatoduodenal, hasnyálmirigy-, pylorus, ágyéki nyirokcsomók.

Beidegzett hasnyálmirigy miatt idegek lép, coeliakia, máj-, mezenteriális plexus és felső ágai a vagus ideg.

A hasnyálmirigy-karéjos szerkezetű. Szegmensek, viszont alkotják termelő sejtek enzimek és hormonok. Szeletekre vagy acini állnak egyedi sejtek (8 és 12 db), az úgynevezett exokrin pancreacells. Szerkezetük jellemző összes sejtek, melyek a fehérje szekrécióját. Acini vannak körülvéve egy vékony réteg laza kötőszövet, amelyek vérerek (kapillárisok), kis ganglionok és idegrostok. A hasnyálmirigy lebenykékben ki kis csatornák. Hasnyál rájuk belép a fő hasnyálmirigy-vezeték, amely kiüríti a duodenumba.Humán hasnyálmirigy és az anatómiáját (a pozíció és struktúra)
Légcsatorna a hasnyálmirigy nevezik hasnyálmirigy-vezeték, vagy Wirsung. Ez egy különböző átmérőjű a vastagabb parenchima mirigy: farki 2 mm. a szervezetben a 2-3 mm-es. 3-4 mm-es a fejét. A fal a duodenális kifolyhat a lumen a papilla, és a végén a záróizom. Néha van egy másik kis csatorna, megnyitja egy kis papilla hasnyálmirigy.

Között szelet elrendezésű, egyedi sejtek, amelyek nem rendelkeznek kiválasztó csatornák, ezek az úgynevezett Langerhans-szigetek. Ezek a részek mirigyek inzulin és a glukagon, azaz Ezek egy részét a belső elválasztású. A hasnyálmirigy szigetecskék vannak kerekítve átmérője 0,3 mm. A számok a Langerhans szigetecskék nőtt a fejtől a farok. Szigeteket álló öt típusú sejtek:

  • 10-30% jelentése alfa - termelő sejtek a glukagon.
  • 60-80% béta - sejtek termelnek inzulint.
  • delta 1 és delta-sejtek felelősek a termelés egy szomatosztatin peptid vazointestinalnogo.
  • 2-5% PP termelő sejtek a hasnyálmirigy-polipeptid.

A hasnyálmirigy van más típusú sejtek, az átmeneti vagy vegyes. Ezek az úgynevezett atsinoostrovkovymi. Termelnek hormont zimogén és ugyanabban az időben.

Számuk változhat 1-2 Mill. 1% a teljes tömegére vonatkoztatva a prosztata.

Külsőleg, a test hasonlít egy kábelt, fokozatosan laposabbá a farok felé. Anatómiailag, ez három részre oszlik: a test, a farok és a fej. Fejét jobbra a gerincoszlop, a kanyarban a nyombélben. Szélessége lehet 3-7,5 cm. Hasnyálmirigy test fekszik egy kicsit balra a gerinc, előtte. A vastagsága 2-5 cm, ez három irányban: elöl, hátul és alul. Továbbá, a szervezet továbbra is a farok szélessége 0,3-3,4 cm. Ő eléri a lépben. A parenchima a prosztata a farkát, hogy a fej hasnyálmirigy-vezeték, amely a legtöbb esetben, mielőtt az belépne a duodenumba van kötve a közös epevezeték, ritkán áramlik függetlenül.

  1. Exokrin mirigyek funkció (kiválasztó). A hasnyálmirigy lé belép a duodenum, és részt vesz a hasítása összes élelmiszer csoportok polimerek. Alapvető hasnyálmirigy enzimek: kimotripszin, alfa-amiláz, lipáz és tripszin. A tripszin és kimotripszin képződnek az intézkedés alapján enterokináz egy üregében a nyombél, ahol azokat letétbe a inaktív formában (tripszinogén és kimotripszino). A kötet a hasnyál elsősorban által alkotott termékek és a folyékony rész ionokat duktális sejtek. Sam leve acini kicsi a térfogata. A éhezési periódus kiosztott kevesebb lé, ez csökkentette a enzimkoncentráció. Ha eszik a fordított folyamat játszódik le.
  2. Endokrin funkció (endokrin). Ez végzi a működését a hasnyálmirigy-szigetecske sejtek, melyek a véráramba polipeptid hormonok. Ez két ellentétes hormon funkció: az inzulin és a glukagon. Az inzulin fenntartásáért felelős a normál glükóz szintet a vérben a szérum, részt vesz a szénhidrát-anyagcsere. A glukagon funkciók: rendelet a vér cukortartalma tartása állandó koncentráció részt vesz az anyagcserét. Egy másik hormon - szomatosztatin - gátolja kiválasztási sósavval, hormonok (inzulin, gasztrin, glukagon), elválasztása ionok a Langerhans-szigetek sejtek.

A hasnyálmirigy függ más szervekben. Feladata hormonok befolyásolják az emésztőrendszer. Ez secretin, gasztrin, pankreozimint. Hormonok a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy, mellékvese szintén befolyásolja a működését a prosztata. Hála a koordinált mechanizmus az ilyen munka, ez a kis test egy nap edzhetnek 1-4 liter gyümölcslé emésztési folyamatot. Feltéve lé az emberi szervezetben után 1-3 perccel a rajt után az étkezés, véget annak izolálása után 6-10 órával. Csak 2% -a a lé, hogy emésztő enzimek, a fennmaradó 98% - víz.

A hasnyálmirigy képes egy kis időt, hogy alkalmazkodjanak a természet táplálékfelvételt. Ez váltja ki az szükséges enzimek a pillanatban. Például, a használata nagy mennyiségű olajos élelmiszer lesz előállított lipáz magasabb fehérje étrend - tripszinhasítási szénhidrát élelmiszerek szintjének növelése a megfelelő enzimek. De ne élj vissza a test jellemzőit, mint Gyakran jelet baj származik a hasnyálmirigy, amikor a betegség már javában zajlik. Anatomy mirigy okoz a reakció egyéb emésztőszervi betegség. Ebben az esetben a diagnózis az orvos lesz az „reaktív hasnyálmirigy-gyulladás.” Vannak ellenkező esetben azért, mert közel van a fontos szervek (lép, gyomor, vese, mellékvese). Veszély a rák, hogy patológiás változások következnek be egy óra alatt.