Ideggyengeség - Causes, tünetek és kezelési módszerek

Home | cikk | Ideggyengeség: hogyan lehet leküzdeni a feltétellel idegi és mentális gyengeség?

Ideggyengeség - Causes, tünetek és kezelési módszerek

Egy külön csoport pszichotikus rendellenességek közé tartozik a kóros szintű állami nincs markáns változások mentális egészségi problémák - neurózis. Minden zavarai ez a csoport lehet leírni, mint egy legyengítő neuropszichiátriai gyengeség, fejlesztési és amelynek során, valamint eljárások a kompenzáció miatt az intézkedés a pszichogén tényezők.Vannak különböző neurózisok felosztás külön faj. A leggyakoribb típus a neurotikus rendellenességek - neurózis. is hivatkozunk asthenoneurotic aszténiás szindróma vagy neurózis. Egyes források ideggyengeség hasonlósága miatt a tünetek kiállított egyenlővé krónikus fáradtság szindróma, de az a legújabb tudományos kutatások, a két pszichogén államok teljesen más patogenézisében és eltérő kezelést igényelnek.

Mi ideggyengeség? leírás

Ideggyengeség jelenti a kifejezés egy idegösszeroppanást. klinikailag kíséri egy sor egyedi jellemzőit. A vezető tünetek a legyengült szindróma csökkenése tolerancia a fizikai és mentális stressz, a fáradtság szokásos tevékenység, ingerlékenység, az instabilitás és a gyors változékonysága hangulatok. Ideggyengeség nyilvánul kellemetlen testi és idegrendszeri tünetek: fejfájás, izomfájdalom pszichogén, vegetatív funkciózavar, diszfunkció alvás-ébrenlét mód.

Az alapja ideggyengeség rejlik bontása magasabb idegi aktivitás, amely egy reverzibilis jelenség függetlenül a intenzitása és időtartama a tünetek bizonyította. Ideggyengeség pszichózis jellemzi teljes hiánya pszichotikus szindróma: megnyilvánulásai személyiségi zavarok nem éri el azt a szintet, amely elvesztette a kritikai attitűd, hogy az állapota és a károsodott adaptálása az egyén a társadalomban. Ez a rendellenesség fordul elő, anélkül, hogy bármilyen jelét pszichózis teljes tudatában annak a személynek a betegsége. Ideggyengeség szubjektíven érzékelt a személy, mint egy súlyos patológia. Ez legyengült betegségek jelentősen rontja a minőségét egy személy életét.

Ellentétben psychopathy és a pszichózis, neurózis után merül fel a tényleges traumatikus helyzetet, ami párosul túlzott túlterhelés a test és nem a fiziológiai funkciók, mint például: a rendszeres alváshiány. Fejlesztése aszténiás szindróma hozzájárulnak a vírusos és bakteriális fertőzések, krónikus mérgezés és egyéb fájdalmas körülmények szervek és rendszerek.

Legyengült neurózis meghatározva azonos gyakorisággal mindkét nemnél, elsöprő esetek száma - érett a munkaképes korú emberek több mint 25 éve. Azoknál a nőknél, a tüneteket, ideggyengeség lényegesen nehezebb, ők gyakrabban súlyosbítja a betegség súlyosabb betegségek. Az elmúlt évtizedben, ideggyengeség gyakran fix gyermekek és serdülők, amelyek túlságosan tele oktatási tevékenységek, tanórán kívüli sportolási és szellemi tevékenység.

A legtöbb ember, aki már meghatározták diagnózis „ideggyengeség” - lakosok nagy városok. Ahhoz azonban, hogy azt állítják, hogy a legyengült neurózis - az eredmény a mozgalmas életet az ipari központokban, nem egészen igazságos, mert még mindig az a mentalitás falubeliek használt leírni tüneteket gyengeséggel rendellenességek banális terjed fáradtság. Ráadásul nem minden faluban kórházban van egy üresedés Neurológiai és Pszichiátriai, amely tarthat illetékes diagnosztikai eszközök és különbséget ebben a formában a neurózis egyéb kóros állapotok.

Az okok ideggyengeség

A legnagyobb elismerés az eddig kapott többtényezős modell etiológiai okai ideggyengeség. Ez a kialakítás alapja egy átfogó tanulmányt a különböző tényezők, amelynek hatásai beindítja az legyengült neurózis.

Közül a legvalószínűbb oka a betegség - a csoport biológiai tényezők. Közülük kedvezőtlen öröklődés - jelenléte a családban korábban előfordult neurotikus és pszichotikus zavarok, amelyek jelentettek a beteg közeli rokonok. Azt is bemutatott nehéz terhesség az anya a beteg, át neki ebben az időszakban súlyos fertőző betegség, bonyolult vajúdás és szülés közben trauma baba. Között a biológiai okok - veleszületett alkotmány az ember: különösen a működését az idegrendszer.

A pszichológiai alapjait ideggyengeség tulajdonított premorbid személyiségjegyek. A jelentős oka a fejlesztési patológia a lelki trauma. kapott gyermekkorban. Rendkívül negatív tényező, hogy megteremti az alapot a kialakulását neurózisok, az egyén hosszú marad a traumatikus helyzetet. A hirtelen kezdet, a betegség gyakran fix után intenzív, hirtelen stressz, a körülmények, amelyek rendkívül lényeges és fontos az emberek számára.

formái ideggyengeség

A klinikai gyakorlatban, neurotikus rendellenességek hagyományosan osztva három eltérő formában:

  • giperstenicheskom (ingerlékeny);
  • irritábilis gyengeség;
  • hyposthenic (fékezés).


Mindezen formák súlyosságát fejezik ideggyengeség, mint egy bizonyos szakaszában a betegség. Ami a aszténiás neurózis, amelyet egy fokozatos növekedése a tünetek intenzitása, azaz szövődménye patológia, a fenti szekvencia formák terjedő betegség fázisok. Ugyanakkor sok betegnél a kóros állapot van rögzítve egy bizonyos formában: az első vagy a második szakaszban, hogy valójában nincs negatív dinamikáját. Emiatt gyakran a diagnózis a következőket állapította meg: hypersthenic vagy hyposthenic ideggyengeség, legyengült neurózis formájában ingerlékeny gyengeséget.

Tünetei bizonyos formái patológiai

A kezdeti szakaszban a betegség - hypersthenic formában - a leggyakoribb típus, rögzített a klinikai gyakorlatban. A fő tünetei ebben a szakaszban: izgatottság a központi idegrendszer, a túlzott ingerlékenység és idegesség.

Az egyes kiállítási megfelelően erős reakciót egy kisebb irritáló. Ez irritálja a legkisebb zaj, éles és hangos zajok, erős fény, az óra ketyeg, nyikorgó ajtókat. Emberi felborítja a jelenlétét az emberek, ezek a beszélgetések és a mozgás. Véletlenszerűen és jelentéktelen ügy személyesen megfigyelt villant irritációt és a harag. A beteg úgy érzi, hogy nem tudja irányítani az érzelmeiket, és hátráltatja impulzusokat. Képes fáj, és megbántani másokat, így nem érti a természet az ő agresszió.

Nem kevésbé súlyos tünetek hypersthenic formája: fidgeting, türelmetlenség, impulzivitás akció. Ideggyengeség a beteg nem tud várni, az a célja, hogy minden egyszerre, szorongatva néhány dolgot egyszerre. Ugyanakkor az egyén működőképessége jelentősen romlik. Ugyanakkor a munkaerő termelékenységének csökkenése nem a gyors kifáradás, és ennek eredményeként a szétszóródás, nesobrannosti, képtelen koncentrálni és a teendőkről. És jött valamilyen foglalkozás, egy személy nem lehet gyűjteni sokáig, mert állandóan megzavart külső ingerekre.

A vezető tünetek ideggyengeség is jelentős zavarok alvási-ébrenléti állapotban. Napközben az egyén letargikus és álmos, és éjszaka alvás nyugtalan alvás hirtelen ébredés. Ő leküzdeni rémálmok, a cselekmény, amely gyakran tükrözi a valódi erőfeszítéseket az ember. Amikor ideggyengeség, bizonyos mértékig a változás, és a folyamat az elalvást, és emelt színpadon. Este a téma hosszú ideig nem tud aludni. Reggel felébred, vagy sokkal korábban, mint máskor, vagy felébredni nagyon későn egy nehéznek érzi és gyengeség.

Nevrostenii állandó tüneteket gyengítő fejfájás, szorította, összehúzó jellegű. Van még egy különleges név cephalgia - „gyenge idegzetű sisakot.” Ha dönthető és forgatható fej fájdalom átterjedt a hátsó, mintha, lefelé a gerinc mentén. Az a fájdalom intenzitása növekszik a testmozgás következtében vagy mentális stressz.

A közbenső szakasz a betegség az úgynevezett „irritábilis gyengeség”. Ez a fázis lényegét tükrözi klinikai ideggyengeség: kombinációja fokozott ingerlékenység, nagyon gyors kimerülése a test erőforrásait. Ebben az időszakban, elérve a maximális intenzitás hirtelen hiszti. Túlzott excitabilitás kíséri szokatlan, hogy egy ember sír. Paradicsom a harag könnyen megbetegszik a könnyek, az abból eredő, hogy nem volt képes legyőzni a rögeszmés értelme a „globális” sérelmek. Kimondva hangulati labilitás: kedélyesség helyett azonnal a depressziós állapot. Vannak jelei szellemi kimerültség: az egyén válik letargikus, komor, apatikus, hogy mi folyik.

Romló vagy teljesen elvesztette az étvágyat. Vannak különféle emésztési problémák, mint a székrekedés vagy hasmenés, gyomorégés és böfögés. Között vegetatív tünetek gyakori kísérője ideggyengeség: ingadozások vérnyomás, szapora szívverés, pulzus labilitás.

Gyakran fix sympathadrenalic válságok: a megjelenése „repül” a szemük előtt, egy érzés, az instabilitás és a bizonytalanság érzés vatnost konechnostey.Pri legcsekélyebb izgalom férfi vérellátási vagy elsápad, úgy érzi, a támadások hidegrázás vagy hőhullámok. Gyakori panasz a gyakori vizelés, hogy előfordulhat szorongás. Jelentősen csökkent vonzódás az ellenkező nemű, a férfiak problémákat tapasztalunk potenciát.

A harmadik szakasz az ideggyengeség - hyposthenic fázis - jellemzi levertség és gyengeség, fogyasztása apátia, depresszió és komor hangulat. Az ember nem tudja motiválni magukat végezni néhány műveletet, mert minden gondolatát középpontjában a kellemetlen testi érzetek. Ugyanakkor nincsenek hatással az érzelmi háttér melankólia, nem kóros szorongás figyelhető meg.

diagnosztika

Ideggyengeség megkülönböztetni a többi kóros tünetek nem nehéz. Egy tapasztalt orvos képes gyorsan különbséget legyengült rendellenességek egyéb kóros elmeállapot. A fő feladat -, hogy megszüntesse bármely szerves elváltozás a központi idegrendszer és a rák patológia kíséretében aszténiás szindróma.

A kezelés ideggyengeség vezető szerepet játszott a elhárítását célzó, vagy legalábbis minimálisra csökkenti a negatív tényezők hatása. A fő hangsúly a kezelés történik megelőzéséről szóló torlódások, optimalizálja a menetrend a munka és a pihenés, így biztosítja a jó éjszakai alvást.

A beszélgetés során a beteg, az orvos elmagyarázza a betegnek, különösen annak állapotát, és jelzik azokat a feltételeket, a teremtés, amely szükséges a normalizáció a pszichében. Pszichoterápiás munkát is képzését célzó emberi konstruktív formái elleni fellépés stressz és a motiváció a beteg számára a radikális változásokat az életmódján. A cél az orvos: tisztázni, hogy ideggyengeség tünetei - nem egy mondat, és ez elkerülhető körülmények kizárásával káros tényezők. orvosi feladat - együtt a beteg beállítani a negatív körülményeket, és figyelembe igenlő leküzdését hatásukat. Között az ajánlott intézkedéseket, hogyan kell kezelni a betegség:

  • szigorú betartása a nap;
  • a megfelelő és jó minőségű éjszakai pihenés;
  • felülvizsgálata étrend és előkészítése menük termékek a legtöbb hasznos anyagok;
  • elegendő fizikai aktivitás;
  • Napi expozíció friss levegőről;
  • légzőgyakorlatok;
  • vízkezelés, különösen: tónusos zuhany.

Különösen fontos, hogy megszabaduljunk a ideggyengeség türelmes relaxációs készségek fejlesztése: autogén tréning, önhipnózis, technikák eltávolításának érzelmi napryazheniya.V beleértve a helyreállító intézkedések: gyógytorna, masszázs, elektromos alvás.

Az alapja az orvosi kezelés: természetes adaptogén, stimulánsok, vitaminokat és ásványi anyagokat. A beteg van szükség, hogy kijelölje ideggyengeség B-vitamint és magnézium készítmények.

Nyugtatók előnyben részesítik a gyógyszerek a növényi eredetű, mint például a perzsa (Rersen). A használt eszközök javítása szöveti anyagcsere, például egy tónusos kezelésére ideggyengeség: Kalcium glicerofoszfát (Calciiglycerophosphas). Gyógyszerek tónusos eljárás a megfelelő, hogy egy stimuláns a központi idegrendszer - pantokrina (Pantocrinum).

Amikor hypersthenic ideggyengeség gyakran használják a kezelésére miorelaksantelenium (Elenium). Hyposthenic formában neurózis gyakran használatát igényli a trankvillánsok, így rudotel (Rudotel). Bármilyen formában kezelésére ideggyengeség lehet használni neuroleptikus tioridazin (tioridazin), de fogadását antipszichotikus igényel alapos anamnézis vizsgálat kapcsán sokféle mellékhatása.

Előrejelzés ideggyengeség jobbra kiválasztott kezelési rend és a beteg megfelel minden orvosi beavatkozások - előnyös. Azonban mindig van egy megismétlődésének kockázata neurózis, ezért különösen fontos a végrehajtása megelőző és helyreállító intézkedéseket.