Integrált osztályokban a biológiában és az irodalom a témában - Cat, aki járt egyedül

foglalkoztatási célkitűzései:
 • hogy a diákok megértsék az alapvető viselkedési válaszok macskáknál fajok és a fajon belüli kapcsolatok,
 • szélesíteni a látókörét a diákok arról a helyről, a macska a világ vallásait, művészeti, folklór,

alkotó diák biocentric tudat.berendezés:
 • látvány:
 • lecke bemutatása,
 • bemutatása a diákok
 • másolatai festmények,
 • fotókiállítás „kisasszony Meow”
 • Kiállítás a szakirodalom macskák.
 • Irodalmi sorozat:
 • VI Dahl. Példabeszédek magyar emberek
 • K. Capek. Szemszögéből egy macska
 • Rudyard Kipling. A Macska, aki járt egyedül
 • S. Marshak. Miért egy macska nevű Cat
 • K. Lorenz. Egy férfi talál egy ismerősének
 • V. Belozersky. Mert mi van?

Tanulmány alá írva a tábla segítségével a japán karaktert. A hallgatókat arra ösztönzik, hogy elolvassa. Mint egy csipetnyi kap egy szó szerinti fordítás. Japán hieroglifa macska 3 részből áll: a bal - a kutya és a jobb felső - fű, a jobb alsó - területen, összesen - kutya egy olyan területen, a füvön (Dia száma 2) .. A második csúcs - a leckét téma kapcsolódik a macska - a tudomány ... (macska). (Presentation. Lejáró 3, 4)

2. Az eredete a macskát. (Biológia tanár)

Körülbelül tíz millió évvel ezelőtt, az első emlősök megjelentek. Az egyik ilyen evolúciós ág kezdődik egy kis csoport az állatok, élelmiszer, és fokozatos változása rovarevő vált ragadozók. Ez miacidae - ősei minden modern ragadozók. Miacidae megtartotta hasonlít a rovarevő rokonok: kicsi, rövid lábú, hosszú törzs és keskeny hosszúkás orrkorong. Azonban a koponya már nagyobb, azt feltételezzük, hogy az agy sokkal összetettebb. Ők jól fejlett hallása és látása és a mobilitás, együtt a gyors reagálás és a hatalom. Az viszont, ők lettek az ősei tíz miacidae meglévő családok ragadozók. (Presentation Slide 5.) az első miacidae történt koshkopodobnye ragadozók - dinictis, jól alkalmazkodott a környezetre. Ők voltak akkora, mint egy hiúz és nagyon emlékeztet a modern macskák, eltérő tőlük hosszú agyarak és kisebb térfogatú az agyban. Dinictis szerint zoológusok evolúciós két ágát. Képviselői az egyik ilyen hosszúkás szemfogak. Így volt a kardfogú macskák tartozó kihalt ma machairodus régi. A képviselők a többi ága a fogak, éppen ellenkezőleg, csökkent, és ezek az állatok kaptak egy faj, a macska, beleértve a modern macskák. (Diavetítés. Dia 6)

3. háziasítása macskák (közlemény diák) (Dia. Slide 7)

Ezzel szemben a kutyák, macskák nemrég lett egy kisállat, és akkor is csak annyiban, amennyiben ez általában képes háziasítása. Legutóbb, persze, csak összehasonlítva a kutya, a történelem, amely szerint a hozzáértő emberek, van negyven vagy hatvan ezer éve. Nagyon valószínű, hogy ez az egyiptomi, az első a történelemben az agrár ország, macskák és csatlakozott a férfi - miután egy hatalmas magtár Egyiptom szerepel a Bibliában. És hol van egy nagy magtár, mindig van van egy csomó egerek és patkányok. Az ókori egyiptomiak tudták pontosan megfigyelni, és érzékeny jellegét, amint azt a csodálatos rajzokat állatok a falakon sírok és templomok, és persze ők sem tudta, hogy pontosan mely a helyi kis ragadozók veszélyes egereknek és patkányoknak. Amikor az ókori egyiptomiak, felismerve, milyen hasznos ezeket az állatokat bölcsen helyezett a macskák védelme alatt a törvény (a gyilkos macska hivatkozott halálbüntetés - ez a történelmi tény), a szent macskák néhány generáció, persze, elvesztette minden félelem az emberek és váltak a fárasztó kézi kortárs szent tehenek Indiában. Egyértelmű a kapcsolat a független gondolkodású macskák és lassan alakul ki a fizikai tulajdonságok háziasítása. Vékony, hosszú lábú, rövid szőrű egy tigris színezés, amely számos közép-európai, megtartják meglepő hasonlóságot mutat az ókori macskák. Bár a macska, mint egy kisállat már régóta közös egész Egyiptomban, azt hihetetlenül hosszú ideig, így bejutott más országokban. Még most ez nem olyan könnyű eladni oldalán a macska, különösen akkor, ha a független szellem vadászat, ami növeli az értékét, mint egy Pied Piper. Vezérlik meglepően jól konzervált irányérzékkel, egy macska makacsul visszatér a korábbi otthonokban, amely elképzelhetetlen távolság. Tehát először macska valószínűleg nem terjedt, mert szelíden tette az embereket, hogy eladják magukat - nem, nem mozog a házról házra, és faluról falura, amíg fokozatosan átvette az egész kontinensen.

4. A beszélgetés a történet Rudyard Kipling „A macska sétált magától.” (Master irodalom). (1. függelék)

- Mik az elemek a mese ugyanolyan tudományos hipotézis eredetét a házimacska?
- Miért macska, aki „vándorol, ahol a szeret és önállóan jár”, próbál behatolni a barlangba?
- Miért vadmacska vált ismertté, csak egy macska, és új nevet kapott, miután a szerződés megkötését egy nő, a másik a vadállatok? (Előadás. Diák 8-10)

- Mik a jellemzői a narratíva és a kép az ember szempontjából a macska?
- Hozzon létre egy „portré” egy macska egy történetet Capek. Mi egyesíti Kipling mese és a történet?

6. Az eredete a „macska”. (Biológia tanár)

- Gondolkozott már azon, hogy miért egy macska nevű macska? (Ahhoz, hogy hallgatni a diákok változat)

7. Olvassa el a vers S. Marshak „Miért macska nevű macska” (3. melléklet)

- Persze, ez a vers van a karakter egy vicc. De mi tényleg egy állat hívta az embereket a különböző nemzetiségű? (Előadás. Diák 12-13)

8. A macskák a festészetben. (Master irodalom). (Előadás. Diák 14-28)

Egy élettér az emberek és a macskák, szükségünk van egymásra, és hű ez a szövetség tükröződik a világ festmény.

9. A macskák és a vallás (diákok hozzászólás). (Slide show. Dia 29)

A csúcsra a földi dicsőség macskák elérte, természetesen Egyiptomban. A papok vigyáztak rájuk, mint templomi állatokat. Az egyik a központok koshkopoklonnikov „volt Sun City, a görög forrásokból ismerünk Heliopolisban. Nem volt ritka kép a napisten Ra macska formájában. A hatalmas szobor egy macska ebben a városban volt egy műszaki ritkaság. Ez kitágul és összehúzódik, attól függően, hogy a tanuló a nap állása; ugyanabban az időben ez volt, és óra: óránként isteni állat hagyja el a kút vizet.


Cat kultusz az ókori Egyiptomban került szélsőséges formái. (Ezt tudjuk nem csak a tényleges egyiptomi forrásokból, hanem a leírás a görög történész, Hérodotosz. De azt mondja, a macskákról csak nagy tisztelettel, nem beszélve a haszonelvű szerepe az őrök, a Mouser). Az ünnepélyes balzsamozás és temetkezési szervek macskák vette a család minden tagja részt vesz ebből az alkalomból, hogy a rendszeres zarándoklatok Bubastis. A temetési menet napokig jött le a Nílus erre a helyre, hogy eltemesse a bebalzsamozott macska. Minden a gyászolók a gyász leborotválta a szemöldökét. Még a legszegényebb családok kár lenne nem eltemetni a macskát szokás szerint, így ők az utolsó, hogy a zarándoklat a Bubastis, ahol a papok egy speciális temetés. A szertartás kezdődött áldozatot Bast istennő, akinek arany állóképet - Cat - állt a középpontjában a templom komplexum. Rengeteg ember, akik összegyűltek a különböző területeken az egyiptomi, majd özönlöttek a temetőbe temetni irányítása alatt papok múmia megfelel a készlet rituálék. A sír került értékes macska ételek és játékok.
Ha viszont a tekintete a muzulmán Keleten, azt látjuk, hogy a macska, és élvezte a tekintetben. Ez nagyrészt annak a ténynek köszönhető, hogy Mohamed próféta volt rajong a macskák, és ajánlatos követni minden hívő: „A próféta, Isten áldja meg őt és küldjön neki jó egészséget, azt mondta:” A macskák tisztátalan, és nem zavarja az imádság, ők olyanok, mint a pásztorok " . By the way, egy kisállat macska nevű Mohammed Muessa. Gyakran pihent köntösét, és amikor a Próféta egy nap hívott, hogy az ima, nem akarta zavarni a macskát, és levágta a ruhadarab, amelyen feküdt. A Biblia a macskákról alig említik. De sok szó esik a „nagy testvér” macskák - oroszlán. Útközben egy oroszlán kommunikál erő, hatalom, fenség, királyság, nemesség.
A mítoszok és mesék a különböző országok megtalálták a motívum az átalakulás emberi és macska fordított átalakulás ember egy macskát, valamint annak következtében - a rendelkezésre álló formák elemeit ötvözi a macska és az ember, a elusiveness közötti határok az emberi és a macska. Ezért nem ritka, hogy a népi nevek, mint Côte Kotofeich, Kotofey Ivanovics, stb ... különböző hagyományok mifopoeticheskih tudós macska motívumok gyakori. Legfőképpen persze ismert Puskin, de akkor is felidézni a macska megtanulja, hogy a tűz; szörnyűséges Kota Bayunov ül a pole, veri az összes ember, megengedte ellenállhatatlan hatással van az alvás és a mese és mtsai. (Előadás. dia 30)

10. Verseny közmondások idéző ​​macskák. (Master irodalom) (Presentation. Slide 31)

(Pre formájában adják házi diákok számára).

- Hogyan lehet megmagyarázni a jelentését a közmondások, közmondások?
 • Cat megölték - hét év, amit a szerencse kell nézni.
 • A macska tudja, akinek húst fogyasztanak.
 • Otolyutsya macska Myshkin könnyek.
 • Fekete macska vymoesh nem izzó.
 • Üdvözlettel és macska távirat.
 • Viselni, mint egy macska cica.
 • Macska játék és az egér könnyek.
 • A sötétben minden tehén fekete.

11. Amint az alábbi közmondások fordította? Adj egy példát egy hasonló mondás orosz (Előadás. Diák 32-35)

angol közmondások
 • A macska kikapcsol a szemét, amikor ellopja a tejszínt.
Magyarországi analóg: „A macska tudja, akinek húst fogyasztanak”
 • Mint egy macska a forró tégla
Magyarországi analóg: „Ahhoz, hogy üljön a zsibbadás.”
 • A leopárd nem tudja megváltoztatni a foltok

Magyarországi analóg: „Mint a farkas, sem a takarmány, és ő az erdőben keres”, „leopárd megváltoztatja a foltok.”

German proverb
 • Voegel, die zu Frueh singen, holt die Katze
Magyarországi analóg: „Előbb ptashechka énekelt, mintha a macska nem eszik.”
 • Die Katze im Sack kaufen
Magyarországi analóg: „zsákbamacskát vesz.”
 • Ist die Katze aus dem Haus, haben die Mause freien Lauf

Magyarországi analóg: „Anélkül, egy macska egerek kiterjedésű.”

A nemzeti jeleit macska viselkedése képes megjósolni az időjárás. Ha felkérik, hogy az első rész a mondat; bővítette segítségével a javasolt lehetőségeket.
 • Macska a kályha - (Chill udvar).
 • cat könnyek fel a falra - (rossz idő esetén).
 • Macska arca temeti - (fagy vagy a rossz időjárás).
 • Tiszta macska, nyalogatta a mancsát - (a vodru, azaz a jó időben).
 • Cat gubanc - (a hideg).
 • Cat fekvő hasa fel - (hő).
 • Cat megnyalja a farok, elrejti a fejét - (rossz idő esetén).

13. Macska eszperantó. (Biológia tanár)

Ma már tudjuk, hogy egy macska segíthet előállítására előrejelzések. Ez csak akkor szükséges, hogy megértsük, mit jelent nekünk, „mondja.” Megmutattad osztályba kiváló ismerete angol és a német, és ha tudod, hogy a nyelv a macska? Nem is olyan régen Angliában megjelent az első szótárt a világon a macska nyelve. Mennyire sikeres lehet használni, hogy peremyaukivatsya még ismeretlen. A macskák, a 16 alap típusú hangjelek. Köztük vannak még ultrahang. Ultrahang megközelíthetetlen fülünket, de nem a macska.

Hiss - figyelmeztető jel. A macska gyorsan és erőteljesen kifújja a levegőt, nyitott szájjal, vzdernuv és ráncos felső ajak és az íves nyelvet. Ha ebben az időben, hogy elég közel van, akkor érezzük a patak a kilégzett levegőben.

Macskák szippantani láttán az ellenfélnek - önként vagy önkéntelenül szinte, ha a találkozó nem volt várható. Ez segít, hogy kábító az ellenség, hogy neki visszavonulni, amely legalább egy ideiglenes haladékot.

Grunt - ez a megnyilvánulása egy sokkal agresszívebb, ami viszont egy fenyegető morgás egy emelt a felső ajak, ha a támadó, hogy támadják valaki másnak a területén jön létre egy olyan ellenfél ellen.

A hívások és sír. Ahhoz, hogy a rokonok macskák kapható egy csomó furcsa hangokat. Ezek a hangok nem halljuk, hogy túl magas a fülünkben, de macska fülét, és a hangulat, hogy ilyen hatása, hogy alig tudjuk elképzelni. Más hangok, éppen ellenkezőleg, nehéz nem észrevenni - mint például koncertek, amelyek megfelelnek a macskák szerető kín vagy harag, ha ez szükséges, hogy kiutasítja az idegen.

Zörög fogak. Ez a hang nem nevezhető a teljes értelemben a kommunikációs eszközöket. Cat megjelenik, gyakran, amikor látja, amit akar, de nem tud - repülni jó a falra, vagy egy madár a csukott ablakon. Lehet, hogy a macska annyira csalódott volt, ahogy néha üvölt, összeszorított fogakkal.

Ez fejezi ki a lényegét doromboló macska. Ez az egyik oka annak, hogy olyan kellemes társaság. Macskák tisztán és hangosan mondja, hogy ők elégedettek az életükkel. Minden macska dorombol ugyanazon a frekvencián 25 ciklus percenként, kortól, nemtől, fajtához. Az a mechanizmus, ami jön dorombol, nem teljesen érthető - ebben a témában, sok elmélet.

Testbeszéd helyzetben a fej, fülek, szemek és a szakáll is sokat elárulnak a hangulat és az állam a macska. Számos arcizmok do macska pofa nagyon kifejező, és a helyzet a fejét, és önmagában is képes mondani, keres egy kapcsolatot, vagy egy macska megpróbálja elkerülni. A vágy, hogy úgy tűnik, nagyobb, mint amilyen valójában - ez a trükk igénybe a sok állat, hogy megfélemlítsék az ellenséget. Gyakran miatt ez a konfliktus elkerülhető és ellenfelek eltérnek sértetlenül. Folyamodott csel, és a macskák befejezte a támadást macskaprém a gerinc mentén és a farok Zadran fel áll végén. (. Bemutatódia 38-39) Van egy másik viselkedési minta: a rémült macska préseljük egy labdát, próbálja keresni a kis- és ártalmatlan, így nem váltanak ki a támadást, és nem hívják fel a figyelmet magára.
A farok nem csak az egyensúly megtartása, hanem a kommunikáció. A vadászat, a macska kecsesen hozza a hátán, és a döntő pillanatban ugrik használ, mint egy kiegyensúlyozó. Nyugodt, magabiztos macska, megkerülve a terület, tartja a farkát kissé leeresztett, amíg a másik macska vagy valamilyen más érdekes tárgy elől. Hatalmas sztrájkok mutatják, nagy izgalom vagy a közelgő támadás - ez a jel nehéz nem észrevenni.

Üzenetet, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni. A kertben, vagy máshol kívül a fő terület, amely a macskák találnak otthon, ők - mint a macskák és a macska-nő - rendszert alkalmaznak, hogy kifejezzék magukat hangosan és egyértelműen: az a kérdés, tagging vizeletben. Metya területére a vizeletben, macska, hogy egy adott póz, felhúzott farok, kezdenek rázni őket, változó vagy lépve a hátsó lába. Ilyen jelek tartott hosszú ideig (akár két hétig, az időjárástól függően), és a macskák is sokat tanulnak egymáshoz ezeket az üzeneteket.

14. Interjú macskák

Ma vendégünk bájos lények. Azt mondják nekünk, hogy az élet, hobbi és jövőbeli terveit a jövőre nézve. Annak a ténynek köszönhetően, hogy nem értik a nyelvet, amelyen beszélnek, mivel a tolmácsok szolgálja a tulajdonosok ezeket a macskákat, amely bemutatja nekünk, hogy a kedvencek. (A tanulók az osztályban, hogy beszélgessenek a macskák, és válaszoljon a közönség kérdéseire).

15. Következtetés. (Master irodalom)

Egy ember macska mindig is a szimbóluma a kandalló (mozog egy új házat, a tulajdonosok a macska jobb első menetben küszöb). Miért van ma annyi kóbor macskákat?

Reading a vers B. Belozersky „Miért?” (4. függelék)