Kommenzalizmus - studopediya

Ha protocooperation (egyféle szimbiózis) előny mind a résztvevők, de az együttműködés nem feltétlenül szükséges, és tudnak egymás nélkül élni. Az ilyen együttműködés nevezhetjük fakultatív szimbiózis (a szűkebb értelemben vett).Íme néhány példa protocooperation. Például sok faj hangyák önként enni az édes megjelenése levéltetvek nevű mézharmat. De a hangyák is lényeges előnyökkel jár levéltetvek, megvédi őket a ragadozók és paraziták. Még azt állította, hogy a hangyák szállítására női levéltetvek télen és képesek ellátni a levéltetvek zamatos fiatal hajtásokat.

Egy másik példa protocooperation - trópusi hangyák Azteca aztékok és családfák tsekropievyh (Cecropia adenopus, végzetcserje mymecophilum). A fatörzsek és ágak a fák nagy üregek, könnyen él hangyák. Úgy látszik, túl, és a hangyák is részesülhetnek tsekropievym fák védelmére egyéb rovarokkal szemben, elsősorban a levél-vágó hangyák, harapás, sőt a tetejét a szőlő hajtások a fán. Azonban egyes kutatók azt állítják, hogy a fák nélkül a hangyák nem szenvednek.

Ezek a példák azt mutatják, hogy a vonal közötti protocooperation és mutualizmus inkább látszólagos, és úgy tűnik, az első formája kapcsolatok a folyamat az evolúció lehet folytatni a második.

Abban az esetben, több féle mikroorganizmus néha össze egy konzorcium (lat «konzorcium» -. Bűnrészesség). Ez a strukturált szimbiotikus szövetség két vagy több különböző mikroorganizmusok magas fokú integrációja az anyagcserét.

Baktériumok az általános extracelluláris mátrixot poliszacharidok, glikoproteinek és egyéb biopolimerek. Miután egy nyálka matrix molekuláris diffúzió cseréljük szubsztrátok, termékek és jelző molekulák.

Nagyon érdekes sintrofichesky típusú együttműködési kapcsolatokat szervezetek közötti kifejezett végrehajtásában folyamatok, amelyek önmagukban, sem a fajta gyakorlat nem. Például, mivel a szervezetek syntrophic mikroorganizmusok halad interspecifikus átadása molekuláris hidrogén.

Kommenzalizmus (a latin «com» ​​-. Mint együtt «Mensa» - táblázat étel) -forma szimbiózis, amelyben az egyik partner (commensalis) tartja a többi (host) szabályozása kapcsolataikat a környezetet, de nem jött neki egy szoros kapcsolatot. A metabolikus interakció és antagonizmus partnerek között egy ilyen rendszer általában hiányzik.

Az alapot a commensal kapcsolat lehet egy közös térben, hordozó, menedék, az utazás és a legtöbb élelmiszer. Kommenzalizmus természetben megtalálható sokkal kevésbé mutualism.

Néha kiválasztó számos formája Kommenzalizmus.

Ezek közül a legfontosabbak:

Kvartiranstvo (sinoykiya) - a forma kapcsolatok, amelyben az egyén a lakosság bármely használják menedéket vagy lakóhely, otthon vagy szervezet az egyének más populációkban. Ilyen organizmusok például minden növény epifitonok, használva egyéb növények, mint a szubsztrát mellékletet. A rovarok száma él a lyukakban a rágcsálók, amely megállapította, a kedvező mikroklimatikus feltételek mellett. A futóegér Burrows magas közelében Ashgabat talált: 212 féle bérlők emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, rákfélék, rovarok, pókok, rákok, férgek és különféle mások. Ez az egyik leggyakoribb formája a Kommenzalizmus.

Attól függően, hogy a térbeli elations fajok között kiválasztó több formában kvartiranstva.

Amikor epioykii bérlők rendezi a befogadó szervezetben, használja szubsztrátként, például egyes barnacles a cápák és bálnák; enni ezeket rákfélék planktonikus szervezetek. Entoykii például a test a gazda távollétében élelmiszer kapcsolatokat tud szolgálni, mint egy kis hal Fierasfer. Powers a pöcegödör Holoturia tubulosa tengeri uborkák és néha kimegy az élelmiszer rákot, vagy néhány fonálférgek, hogy él a belekben és a lovak táplálkoznak ázalag található ott.

Sotrapeznichestvo - egyidejű vagy egymást követő fogyasztása erőforrás egyedek populációi különböző faj. Sotrapeznichestvo átható természeti és az ember alkotta ökoszisztémákban. Hal ragadt a hátsó uszony (balek) csatlakozik a cápa bőr és arra használja, hogy mozogni. Sok madár téli etetés terén legelő háziállatok és a vadon élő patások és tartják össze a nyájat a sivatagban vagy az erdőben. Rókák kövesse a jegesmedvék a jégen, és fogyasztani maradványait az áldozatok.

Nahlebnichestvo - szermaradványok elfogyasztása egy forrás a másik után lakosság. El nem fogyasztott élelmiszerek továbbra is egy oroszlán vagy tigris használt hiénák képes, elvileg független vadászat.

Sokasága növények felületéhez kapcsolt más növények, amelyek támogatják őket a támogatási (epifiták). A legtöbb faj zuzmó - jelentése Epifita a fák kérge.

Egyes vízi állatok születése felszínén egyéb állatok; vizes közösségben a növények és az állatok felületi filmmel bevont baktériumok algák.

Sok esetben együttélés párosul sotrapeznichestvom. Lemezes kopoltyús kagyló Montacuta ferruginosa telepszik poroshitsy tengeri sün. Élet vonagló shell remete rák annelid nereis fajta megeszi a maradványait kagyló fogadó élelmiszer. Fajta Kommenzalizmus település a mélyedésekben az állatok vagy növények alatt kéreg és az algák a kabátot az emlősök.