Lichen planus emberekben, mi ez, a kezelés, a tünetek, jelek, okai

Lichen planus - egy olyan betegség, amely lehet leírni, mint négy „Ps”: lila, sokszög, pruritus (viszketés), papulák.

Okok és epidemiológia lichen planus

Lichen planus - egy ritka bőrbetegség, amelynek oka nem tisztázott.Úgy véljük, hogy ez okozta a atipikus reakció az immunrendszer, esetleg okozta vírusfertőzés. A gyulladásos sejtek tévesen ismeri bőrsejtek külföldi és megtámadják őket.

Milyen területeken feltűnő, sömör?

  1. Nemi szervek (férfiak és nők egyaránt).
  2. Gums és szájnyálkahártya (orális forma lichen planus).
  3. Bőre (általában a csukló és az alkar), a comb és a törzs.

Ha lapos lichen az elülső felülete a sípcsont, a belsejében a csukló és kéz tűnik lila viszkető duzzanatok. Egyes esetekben, a lichen planus befolyásolja a száj (belső felülete az arcon, az íny és a nyelv), valamint a szexuális és végbélnyílás területén. Mintegy harmada szenvedő betegek egy formája az orális lichen planus van bőrtünetei a betegséget. Lichen planus gyakran befolyásolja a hüvely és szeméremtest, ahol meg lehet utánozni más bőrbetegségek. A legtöbb esetben, sömör eltűnik 2 éven belül. Néha, miután némi fellendülést a barna pigmentáció jelenik meg a bőrön, amely elhalványul idővel.

Az igazi oka a lichen planus ismeretlen, de az világos, hogy ez a nem fertőző betegségek. Ezért, sömör nem lehet „elkapni”, vagy „pass”. Ez jellemzi a gyulladásos elváltozások a bőrön, de az oka a gyulladás nem tisztázott. Amikor lapos lichen a szájüregben és a hüvely erózió képződik több, mint dudorok. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az érintett nyálkahártyák veszít fedőréteget. Az eróziós lichen planus orális és vaginális fájdalmas lehet, továbbá, fennáll a veszélye a másodlagos fertőzés. Ha az érintett terület érintkezik egymással, lehetséges heges változásokat, és ennek következtében, szűkül a hüvelyben.A súlyossági fokát lichen planus változhat enyhe vagy súlyos, de csorbulását kíséri a következő tünetek:

  • bőségesebb hüvelyi folyás;
  • bőrpír, fájdalom és égő érzés a vulva és a vagina eróziók;
  • vérzés és / vagy fájdalom közösülés során.

Sömör általában kezdődik csendben, és a tünetek súlyossága tetőzött néhány hónap. A betegek többsége zuzmó planus belül eltűnik a másfél év, de bizonyos esetekben a betegség továbbra is fennáll sok éven át. Kétharmada betegek lichen planus emberekből áll 30-60 éves, köztük sok nő.

Az orális forma lichen planus összefüggő cukorbetegség. Nemrég kiderült kapcsolatát lichen planus és a hepatitis C

Lehet planus szövődményekhez vezethetnek?

Erózió a lapos lichen válhat fájdalmas. Ha azokat a hüvelyben, a lehetőséget a másodlagos fertőzés és hegesedés a későbbi szűkítése, a test, ami megnehezíti a szex.

Hogyan diagnosztizálják sömör?

Lichen planus által diagnosztizált bőrbiopsziával - egy egyszerű eljárás, amely általában helyi érzéstelenítésben végezzük az irodában a háziorvos. Ha figyelembe biopszia elemzésére kis bőrfelületre.

Hogyan kell kezelni sömör?

Általában, ha egy lapos zsindely rendelt különböző szteroid krémek és kenőcsök gyulladás csökkentésére. Bőséges hüvelyi folyás jelezheti erózió vagy másodlagos fertőzés. Leggyakrabban gyógyszerek használnak nemcsak a rohamok, hanem rendszeresen fenntartani az optimális állapot a szövetet. Van bizonyíték a gyenge kapcsolat vulvarákot.

Kezelést nem mindig. Szteroid krémek és kenőcsök alkalmazva 1 alkalommal naponta vékony rétegben, és óvatosan dörzsölni a bőrbe. Miután a sérülés egyenlíthetett volna az egészségügyi szektor, szteroidok felborult. Ez eltarthat 4-6 hétig. A helyszínen az elváltozás barna pigmentáció, ami néhány hónapon belül elhalványul.

Súlyos esetekben, előírják, szisztémás szteroidok használatra (például prednizolon néhány héten belül, vagy hosszabb). Csökkentik a viszketést, és gyakran teljesen megszünteti a tüneteket lichen planus. Azonban a betegség kiújulhat.

Mi krónikus szeméremtest lichen simplex?

Ez egy krónikus viszketés dermatózis gyulladásos jellegű, amelyet az jellemez, helyi megvastagodása a bőr. Általában az egyik érinti a szeméremajkak, legalábbis - kettő. A kezelés - helyi formák szteroidok.