Miért madár a kézben - a legjobb paradicsomi Pszichológia

Miért madár a kézben - a legjobb paradicsomi Pszichológia

Gyakran ígérnek magunkat, hogy a jövőben valami köze - kezdődik a reggel, leszokni a dohányzásról, hogy az idegen nyelvek tanulása ... De a valóságban, nem siet, hogy végre ezeket a terveket. Miért? A lényeg az, hogy gyakran inkább kielégíteni a vágyait azonnal, ahelyett, hogy valami, ami hozza elégedettség a jövőben, mondjuk pszichológusok.Más tanulmányok azt mutatták, hogy a preferenciák gyakran következetlen az időben. Így, amikor a vizsgálati alanyokat megkértük, hogy mit fognak inkább enni egy hét - egy sütemény vagy gyümölcs, és sok válaszolta, hogy vegye a gyümölcsöt. De amikor kínáltak egyszer, hogy egy választás között egy almát és egy darab csokoládé torta, a többség úgy döntött, a torta. Ez az oka a pénztárnál a szupermarketben a cukorka, nem egy répa, mondja a szakember viselkedéspszichológia Catherine Milkmen.

A késő 60-as - a korai 70-es a múlt század, Walter Mischel és kollégái a Stanford Egyetemen végzett kísérletben a gyerekek óvodáskortól. Ültek egy asztal, amelyen voltak kiállítva kezeli: perecet, sütik és mályvacukrot. Válassz csak egy dolog. Ebben az esetben a gyerekek azt mondták, hogy ha, várjon néhány percet, akkor kap két kezeli. Egy harmadik gyerek nem tudott ellenállni, és azonnal vett egy élvezet. A többi tartózkodott, és van egy dupla adag.Vezetékek és más pszichológiai kísérletek. Például, az önkéntesek felajánlott $ 100 most vagy 200 $ néhány hónapon belül. Sokan az első lehetőséget választja: a legjobb madár a kézben, mint egy daru az égen.

Pszichológusok hívják ezt a jelenséget „változó preferenciái e mellett.” Tisztában vagyunk azzal, hogy a saláta egészségesebb hamburgert, és esküszöm, hogy hétfőtől (vagy jövőre) ott lesz az esti saláta. De továbbra is vacsora hamburger, mert ízletes, tápláló, és elég, hogy felmelegedjen ... Azt tervezzük, hogy megszervezze a reggel futni, de nem tud esetleg elkezd - túl lusta felkelni korán, bizonyos esetekben szükség van, hogy felkészüljenek a munkanap ...

Azt akarjuk, hogy valamit ma, és nem várhat holnapig. És ha ez a „valami” egy meglehetősen homályos kifejezés, miért nem elhagyni azt támogatta a „bankár”?

Ahhoz, hogy valóban elérje a kívánt eredményt, meg kell tanulni, hogyan kell hatékonyan kezelni ezt a függőséget, mondják szakértők a pszichológiában. Tehát ne adja üres ígéretek a jövőben, és terveket. Sokkal jobb, hogy tölteni az erőfeszítéseket pontosan meghatározott esetekben késedelem nélkül a végrehajtás csak később.

Az emberek lehet hallani a hangját a halott