Miért van az, rajzó méhek és hogyan lehet megakadályozni

Nyüzsögnek - komoly problémája méhészek évente. Lényegét tekintve az a folyamat, méh tenyésztés. És mint egy jó dolog, hogy az új klaszter lesz, de valójában ez zavarja a méhészek és negatív hatással vannak a méhek magukat. Ezért az emberek több mint száz éve minden tavasszal, amint az első jelei a rajzás, használják a különböző módszereket, hogy megakadályozzák a saját kezét, és szélsőséges esetben szakítsa meg a folyamatot.Okok raj állam

A folyamat a rajzó, tölti fontos szerepet játszik a vad, a mesterséges termesztése méhek méhészet csak megakadályozza mind a méhész és a rovarokat. Általában rajzó állapot május végén kezdődik, és folytatódik az egész nyáron.

Rajzó méhek - a jele, hogy a kaptár nem baj. Jellemzően a fő oka a kezdete rajzás, hogy májusban, mégis erős ruhába. Tekintettel arra, hogy a méhek „idle”, és aktiválta az ösztön. Laid „tálak” termesztésére új királynők és mikor érett, az öreg királyné elszáll, magával vitte egy részét a méhek és herék. Mögötte tud repülni egy pár raj. By the way, ez tekinthető egy ősi jel - előfutára a baj.

Vannak még más okok miatt a raj az állam:

 1. Ha a kor a méh több mint 2 éve, akkor valószínű, hogy nem lenne nyüzsögnek. Ugyanakkor, a jelenléte a fiatalok a méh a kaptárban szinte teljesen megszünteti a lehetőségét. Ennek oka az, hogy nincs feromonok kiosztott az öreg királynő.
 2. Distress, hő és nedvesség a kaptárban. Ilyen kedvezőtlen körülmények stimulálják az aktiválás ösztön méhek, és elkezdenek készülni a repülés.
 3. Régi cellában. A természetben, a távolság a sejtek mindig egyenlő 37,5 mm. Ez a szabály betartatása és a méhészek, ami rajzok csalánkiütés. De amikor az utód kikelnek a cella alján alsó cella a báb. Fokozatosan sejtfal megvastagodása és elkeskenyedő járattal. A méhek ez annak a jele, hogy az elején a rajzás.

A tendencia, hogy raj is telt genetikai szinten. Például srednevengerskie méhek elkezdenek raj, ha kenőpénzt kevesebb mint 2 kg. Ugyanakkor a szürke font kaukázusi méhek elég jól érzik magukat, és boldog, hogy vegyenek részt az üzleti életben.

A veszélyes méhraj?

Ha a természet a rajzás méhek indokolt, akkor hozza csak kár, hogy a méh. Ha a méhész köteles létrehozni egy új kaptár, hogy képes elérni ezt a mesterséges eszközökkel, controlling az egész folyamat. Ugyanakkor, a méhek, engedelmeskedve ösztönök, hogy kárt a saját maguk és a méhészeti:

 1. Csalánkiütés, amelyben minden nyáron nem kezdődött rajzása hogy többször is több mézet. Swarming gyengíti a kaptárba. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a legtöbb méhek nem vesznek részt a méz termelésére egy raj kevesebb tartalékok a tél.
 2. Új raj tud repülni bárhol. Ha a méhész lesz hiányzik, amikor a méhek elhagyják a kaptárt, a „szökevények” soha nem lehet találni.
 3. Hiánya miatt az állami alkotnak egy raj dolgozó méhek, mint a régi kaptárba, és az újonnan alakult, ezért ezek sokkal gyengébb.
 4. Az elfogása kibocsátott patakok és kísérletek beszüntetését rajzó méhész tart rengeteg időt és erőfeszítést, hogy fel lehetne használni sokkal hatékonyabban.

Jelek a közeledő raj

A természet minden folyamat könnyebb megelőzni, mint hogy hagyja abba. Ezért, annak érdekében, hogy saját kezét, hogy hozzon létre egy méhkaptár, ahol a méhek nem raj, akkor figyelemmel kell kísérniük a jelei a közelgő utazás:

 1. Számának növelése herék;
 2. A megjelenése tálak, queen sejtek, és ugyanabban az időben - redukáló méh termelékenységet, csökkentve annak méretét;
 3. Mennyiségének csökkentése által benyújtott pollen. Fiatal méhek a kaptárban, és felhalmozódnak erőt hosszú távú járatok;
 4. Mennyiségének növelése a buzz raj.

Általában ezek a tünetek egy-két héttel az indulás előtt raj. De még azután is, a teljes képzési raj maradhat a kaptárban, várva a jó idő, így tanúja a „ének királynők.”Mivel a fiatal királynők már teljesen érett, és készen áll, hogy kikelnek, a queen-szeretője elégedetlen, mi történik. Ez fut a királynő sejtek, megpróbál lányaik, és megölik őket. A többi méhek ezt nem teszik lehetővé, ezzel táplálva a fiatal királynők résein keresztül a tojásrakó, hogy megvédje őket az erőszaktól. Méh-hostess a perturbáció termel hosszabb vinnyog, és a lánya eléjük a „kamrák” tompa brekegése.

Miért van az, rajzó méhek és hogyan lehet megakadályozni

Hogyan előzzük meg a rajzó állapot?

Ha a méhész azt észleli, hogy kezd rajzó méhek, először is azt kell ellenőrizni, ha minden rendben van, a kaptárban. Ha szükséges, a kaptár kivesszük a forró nap, vagy szellőztetés javítását. Néha elég, hogy bővítse a kaptár, a méhek képesek voltak, hogy az utókor, és gyűjtsük össze a mézet. A legjobb módszer, hogy megakadályozzák rajzó méhek feltételezheti tavaszi kialakulását dugványok, amelyeket aztán visszatért a tetején a család teljes medosbora.

Erre a kaptár kénytelenek raj kora tavasszal. Elég könnyű köze kezüket. Méhkas jelentősen csökkentették, és egy méhraj biztosítja az élelmiszer és szigetelt. Normális esetben 10 nap, nem kell királynő sejtekben. Amint vannak pecsételve, akkor folytassa a kialakulását dugványok. Fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ebben az időszakban voltak jelenlétében herék.

Emellett vannak más módszerek által feltalált méhészek több száz éve. Hozzá vannak szokva, ha vannak az első jelei a közeledő raj. Az egyik leggyakoribb - módszer Demarin lett híres, mivel a 19. század végén. Enyhíti torlódás a család a méhek és csak alkalmas többtörzsű csalánkiütés.

A módszer lényege az, hogy a zárt fiasítás kezével át egy külön épületben található. A méh korlátozott a képesség, hogy mozoghat a szétválasztás rács. Továbbá mindkét szervek adunk egy üres sejt és keretek méhsejt, így a méh hozhat utókor, valamint kezdjen a dolgozó méhek gyűjtő méz.

Egy másik klasszikus módszer, amely képes megakadályozni a rajzó méhek úgynevezett „táblát a méh.” Egy meleg napon jó idő néhány képkocka fiasítás, a méhek és a méh átkerülnek az új struktúrát. Körülvett fészekalja keretek mézzel és méhsejt sushyu. Ez a struktúra életbe a régi, a méhek visszatért a nektár egy új lakóhely. A régi kaptár marad repülő méhek, így ott kell lennie kampós magzati méh és az első napokban, vizet isznak család.

Van is egy családi osztály módszer a nyáron, hogy megakadályozzák emeleten raj állapotban. Ahogy a neve is mutatja, úgy ez a kaptár fél képkocka fiasítás, méz és a méhek, és költözött egy új „otthon”. 2 kaptuk kaptár található egyenlő távolságra az előző élőhely. Fontos, hogy melyik a Méhkirálynõ maradt kezét akasztott egy újat.

A nyár végén a méhek fog térni, és lesz osztva 2 kaptárba. Általában az egyik, amelyben van egy öreg királynő, legyek inkább méhek. Egy másik kaptár, illetve az aznap este podselyaetsya új méh a kupak alatt, hogy ellenőrizze, hogy mennyire agresszíven fog találkozni a méhek. A legjobb, hogy átvegye az irányítást a méh csúszik. A kupak eltávolítása után a következő napon, ellenőrizze a szintű agresszió a méhek. Ha ez magas, a „szabadságvesztés” a méh kiterjeszteni.

Ez a módszer a méhészeti rossz, hogy mindkét család kerül elő lényegében legyengített és képes részt venni a teljes erővel a mézpergetés csak egy hónap vagy még több. Ezért az eljárás szükséges, hogy ki a legerősebb megvesztegetni.

Rajzó méhek - a probléma a méhészeti, és a hétköznapi emberek figyeli ezt a folyamatot, olvassa az időjárás és mi történik a természetben. Tehát voltak jelei. Néhány kötődnek méhraj az időjárás, a másik - a változás egy ember életében.

Jó idő előrevetíti egy ilyen jel: méhraj hamarabb fejezte be a napot év, és visszatért a kaptár. Nyüzsögnek az kaptár - hírnöke változások az időjárás. És ha felhős az ég, a felhők, de a méhek nem siet, hogy elrejtse, akkor egy pontos jele annak, hogy a vihar megkerülik.

Még látni elsuhanó méhraj ítélték ómen gazdagság és a jólét. És ha egy idegen raj fújt, és lakozék a kertben, azt gondolták, hogy a tulajdonos várja a jólét és a siker.

Ügyeljünk arra, hogy:

Miért van az, rajzó méhek és hogyan lehet megakadályozni
Honnan tudom, hogy hány élő méhek
Miért van az, rajzó méhek és hogyan lehet megakadályozni
Mi a teendő, ha megharapott egy méh - óvintézkedések
Miért van az, rajzó méhek és hogyan lehet megakadályozni
Méhek az ókorban
Miért van az, rajzó méhek és hogyan lehet megakadályozni
Részletes utasításokat, hogyan méhek a méz, és miért