Mik az őssejtek - minden titkát szépség és egészség


A híreket folyamatosan villog: minden nap, akkor nőni kezd szerveket a beteg saját sejtjeit. A brit már megígérte, hogy növekszik azoknak, akik szeretnék cserélni fogak kiesett öt év után. Általában minden nap - egy ünnep az utcán cellás technológiák. Sok klinikák kínál a világ segítségével a fiatalító és kezelésére rossz betegségek. Az a tény, hogy az ilyen őssejtek és gyógyítható velük, mondja a rendező a National Center for Human Reproduction és Családtervezési Egészségügyi Minisztérium, Dr. med. Sci Andrey Stepanovich Akopyan:
- Őssejtek - egyfajta építőanyag, amelyből megszerzi az összes többi sejtek (csont, ideg, stb ...). Amint a jel áthalad a testen, hogy valahol van egy „hiba”, az őssejtek rohanás „összecsap” az érintett területet. Az első a tudomány világában őssejt munka még a 1960-1970-es években. Szovjet tudósok végre Chertkov és Friedenstein, de a világ hype kezdődött csak a késő 90-es években, amikor az őssejtek újra „felfedezték” az amerikaiak. Az ideális kínálat értékes sejtek - az anyag az embrió, amely abban az időben a születési összes őssejtek, amelyek sokkal jobb minőségű, mint a felnőtteké. Amikor a megtermékenyített petesejt osztódni kezd kialakított első totipotens őssejtek, amelyek lehet alakítani bármilyen szövetben. Körülbelül négy nappal, kezdenek „szakosodott” (különbséget), és vált pluripotens őssejtek, amelyek lehet alakítani legalább két lehetséges szöveti (pl, csont és az izom). Idővel, válnak több speciális őssejtek - multipotens, amelyek 2-3 lehet kialakítva formában sejtek (egyetlen - különböző vérsejtek egyéb - az idegrendszer, stb ...).


- A legjobb forrása a őssejtek - embrionális szövetben. Azonban annak használata nem biztonságos szempontjából fertőzés különböző vírusok és mikrobák. Ezen túlmenően, az őssejtek származó embriók és magzatok, a megtapadás a szervezetben gyakran elkezd termelni saját hisztokompatibilitási antigének és később elpusztult a befogadó szervezet immunrendszere. Egy másik probléma nagyrészt kitalált - etikus. Magzati szövet - így elkerülhetetlenül leragadt a viták, ez etikai sejtek kezelésére a magzatot, nézi az abortusz, stb így a legtöbb munkát a beteg saját őssejtjeit ... Amellett, hogy az etikai vonatkozásait ezt a problémát úgy immunokompetencia, és a transzplantációs nem fordul elő inkompatibilitás veszélye.


ELMÉLET őssejtek nyerhetők a vér, de koncentrációja nagyon alacsony ott, a korral csökken, akkor meg kell nézni, hosszú és kemény. A csontvelőben, ők is ne lépjen a dobás, de képviselteti magát a nagyobb számok, így, hogy az őssejtek hogy csontvelő szúrt. Ezek a szegycsont, a csípő csont, hosszú csontok, a csípő, a csont a koponya. Az előnyös punkció ilium. A kapott csontvelő transzfer egy speciális laborban, ahol belőle izoláljuk őssejtek általánosan ultracentrifugálással: centrifuga során a letekercselés igen nagy sebességgel szúrt az anyag van osztva rétegek (frakciók), hogy megkapjuk a bázis, amelyet azután két-három héten extrahált őssejteket tenyésztünk kívánt mennyiségben, bár ez a folyamat, természetesen, véges.

Ettől a pillanattól kezdve az egész világon - először az Egyesült Államokban és Európában, majd Magyarországon hoztak létre köldökzsinórvér bank és vezeti, több száz tanulmány a terápia a köldökzsinórvér őssejtek.

1. Az embrionális őssejteket (gszt-k)
állítottuk elő az úgynevezett belső sejttömeg egy korai embrió blasztocita állapotig (4-7 nap a fejlődés). Ez az „ideális” őssejteket. amelyek az egész testet fejleszt tovább. Minden specializált sejtek a szervezet, mint a kialakulását speciális differenciált embrió embrionális őssejtek.


Az embrionális őssejteket számos pozitív és negatív jellemzőit, amelyek a következők:


Pluripotencia - képes az őssejtek differenciálódnak többféle sejtek különböző szövetek és szervek (idegsejtek, vörös vérsejtek, májsejtek, hasnyálmirigy-sejtek, szívizomsejtek, epidermális sejtek, izomsejtek, stb).


Az alacsony szintű immunreakciót - embrionális őssejtek nem folytathatják membránok specifikus molekulákat lehet azonosítani az immunsejtek a recipiens, mint idegen. Emiatt embrionális őssejtek szinte sohasem utasítják a transzplantáció után, ami az úgynevezett „host versus graft reakció.


Mik az őssejtek - minden titkát szépség és egészség
Mik az őssejtek - minden titkát szépség és egészség
Onkológiai szövődmények - transzplantáció embrionális őssejtek képesek kiváltani a növekedési a jóindulatú és rosszindulatú daganatok.

De felnőtt őssejtek hematopoietikus sejtek már régóta sikeresen használják az orvosi gyakorlatban kezelésére vér betegségek - leukémia, anémiák, limfómák (az első azonosított 1945-ben, végzetesen kitett egyének a csontvelőben). Ezek a sejtek képesek arra, hogy váljon bármilyen sejt a vér - például, a fehérvérsejtek vagy a vörösvértestek, de sajnos, nem lehet őket tenyészetben növesztett, hogy a testen kívül van - „fogságban” azok nem jellemző tulajdonságait megőrzi őssejtek. Szóval, az egyik kiút - kiosztani őket a csontvelőben és a vérben. A legnagyobb probléma abban rejlik, hogy ezek a sejtek ritkák - egyetlen, a 10-15 ezer csontvelői sejtek és egy 100.000 sejt perifériás vérben. Ráadásul kiderült, hogy még a legnagyobb ezek közül csak egy része a prekurzor sejtek kifejlesztésére korlátozódik egy bizonyos típusú sejt és képesek működni csak három vagy négy hónapig. „True” őssejtek válhat, hogy minden vérsejt (ez lesz 17-19 osztályok), és még kevésbé - körülbelül 1 100000 a csontvelőben. Mégis az utóbbi években a hematopoetikus (vérképző) őssejteket véréből izolált belőle, mivel ez összekapcsolódik egy kisebb kockázatot jelent a donor.Az idegsejtek regenerálódását?

Azonban mindez a sokféle sejtek nagyon szerény kezdetek - a megtermékenyített sejt (zigóta). Az első 9 hónapjában egyetlen sejt keletkezik október 13-án újszülött sejtek! De nem csak a zigóta lehet alakítani egy cellában. A növekvő szervezet a zigóta jelennek társaik - az úgynevezett embrionális őssejtek (hESCs). GSZT nem csak a „bolt” tájékoztatás az egész testet, valamint a sejtek, hanem a „tudjuk”, hogy hogyan kell használni, hogy átterjedjen a több milliárd növekvő sejtek egy élőlény. Nincs más sejtek „nem lehet” csinálni.

Amikor a megtermékenyített petesejt (zigóta) osztódni kezd kialakított első totipotens őssejtek, azaz. E. kialakítására képes minden sejttípus. őssejtek különböznek egymástól körülbelül öt napig (van a differenciálódás), és együtt alkotnak egy blasztociszta. amelynek a belsejében van már mintegy száz sejteket. Azonban a totipotens sejtek biasztociszta már nem. Vannak már más őssejtek - pluripotens. amelyet át lehet alakítani, hogy szinte minden típusú sejtek, de nem minden. Pluripotens őssejtek található az embrió van kialakítva a távolabbi jövőben a különböző szervek, a test. Később átalakult blasztociszta gasztrula. és a pluripotens őssejtek - a multipotens. Ezek közül néhány később átalakítható különböző belső szervek, míg mások - az izmok és a vér, és a harmadik - a bőr és az idegsejtek.


Sok különböző típusú őssejtek. A tudósok úgy vélik, hogy minden szerve a test saját speciális típusú őssejt. Például, a vér jön vérből őssejtek (más néven hematopoetikus sejtek). Azonban őssejtek jelen vannak a legkorábbi szakaszában az emberi fejlődés, és amikor a kutatók tenyészteni ezeket a sejteket a laboratóriumban, ezek az úgynevezett embrionális őssejtek. Az ok, amiért a tudósok érdekli az embrionális őssejtek, hogy az embrionális őssejt munka építeni minden szerv és szövet testünk alatt fejlődésünket. Ez azt jelenti, hogy az embrionális őssejtek, ellentétben a felnőtt őssejtek képesek alkotnak bármilyen sejt több száz különböző típusú emberi sejtekben. Például, míg a vér őssejtek proizvodittolko vér őssejtek, embrionális őssejtek képezhetnek vérsejtek, csont, bőr, agy, és így tovább. Ezen túlmenően, az embrionális őssejtek vannak programozva a természet létrehozni szövetekben, szervekben, míg a felnőtt őssejtek ilyen potenciális nem rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az embrionális őssejtek több megújulásra képes a sérült szerveket. Az embrionális őssejteket származhatnak nem-használata embriók meddőség kezelésére, amely csak néhány napig, amely készült egy kémcsőben a laboratóriumban, és hogy volna dobni.
Mit indukált pluripotens őssejtek?
A tudósok és az orvosok nagyon elégedett az új típusú őssejt, az úgynevezett indukált pluripotens őssejtek (iPS). Ők boldogok mert ezek a sejtek szinte minden azonos tulajdonságokkal embrionális őssejtek, de nem származnak az embrió. Ez kiküszöböli a sok etikai problémákat, amelyek a gyakorlati alkalmazása őssejteket. Továbbá, az indukált pluripotens őssejtek betegből nyert sejtek differenciálódását, ami azt jelenti, hogy iPS sejtek is vissza kell juttatni a beteg kockázata nélkül immunrejekció, ami nagyon fontos minden őssejt transzplantáció.
Mi vár ránk a jövőben, és hogyan őssejtek módosíthatja, hogy orvosával bánik veled?

Természete miatt a fő feladat az őssejtek cserélni beteg vagy idős sejteket újakra, a tudósok az az ötlete támadt őssejt mint terápia a betegek széles körű egészségügyi feltételeknek. Az ötlet az, hogy az őssejtek vagy differenciálódott sejtek származó őssejteket a beteg testébe, és így használja a természetes gyógyító képességét őssejtek gyógyítani a beteget. Például, a cél őssejt-transzplantáció, mint egy terápia, hogy a betegnek a szívroham, hogy az átültetett őssejtek károsodott szív szöveteiben. A raktáron lévő felnőtt őssejtek nagyon alacsony, ezért csak korlátozott kapacitással visszaállítani a sérült testet. Visszatérve a példa nem csak a szív, a szív saját őssejtek képesek önjavító a kár egy szívroham, de a transzplantáció millió őssejtek sokkal erősebb lehetséges megújítása a sérült szövetek. Ezért, hogy a betegek őssejt-transzplantáció, mi növeli a szervezet azon képességét, hogy meggyógyítsa magát k, amelyek elérését meghaladja a képességeit egy korlátozott számú saját őssejtek. Számos probléma meg kell oldani, mielőtt őssejt terápia egyre szélesebb körben használt kezelési módszer, beleértve a biztonsági (mivel az őssejtek potenciálisan képeztek tumorokat), valamint immun kilökődési problémákra.

Ezek a sejtek a szagló nyálkahártya hám (Ensheathing sejtek, OEC). Magyar nevek nem állnak rendelkezésre.
Lehetőség van vágva egy szakaszt (1 * 1 cm) az epithelium az orr, a kultúra, ezek a sejtek halmozódnak fel, és ezt követően transzplantáljuk a sérült idegszövet. Ez lesz az autológ transzplantáció? **


Progenitor sejtek a kultúra a humán szaglóhám
Nestin pozitív progenitor sejtek (zöld színű) tartalmazzák peripherin pozitevnye intermedier filamentumok specifikus idegtaréj sejteket (vörös festéssel).
A sejtmagok (kék) festett DAPI.

Saját Ensheathing sejtek használhatók autológ transzplantáció helyére elhalt vagy károsodott sejteket. Ez nem olyan, mint az embrionális őssejtek növekedését magának egy új szerv (máj), akkor nem tud belépni, és kisimítja a ráncokat, nem tudjuk teljes mértékben helyreállítani idegműködés, ha már teljesen megszűnik, köztük nem lehet visszaállítani a teljes gerincvelő sérülés ( „a fejem nem tesz „).

Stem származó sejtek embriók és abortált magzatok.

Jelenleg nincs jogi aktus Magyarországon (az USA-ban - ott), amely szabályozná az eljárás tárolására és transzplantáció embrionális (magzati) szövet.
Ez azt jelenti, sejtterápián származó emberi embriók - a bűnözés! És ha azt sugallják, valószínűleg, csak csalni: Nkomo nem akarok bajt a nevét az egészségre.

A másik leggyakoribb probléma a szövet általában a transzplantációban, és az őssejtek a különböző érettségi fokú különösen, már említett szövődményeinek kialakulásában az immunrendszer jellegű, beleértve azokat, amelyek a fejlődés a reakció „graft-versus-host”. Elutasítás és megsemmisítése a transzplantált sejtek, talán a legkedvezőbb eredményt ebben az esetben.

A különböző szervek és szövetek egy felnőtt szervezet, vannak részlegesen érett őssejtek, készen arra, hogy gyorsan érik, és kapcsolja be a kívánt sejt típusától. Ezek az úgynevezett leukémiás sejtek. Például, a részlegesen érett agysejtek - ez neuroblasztokra, csont - a osteoblastok és így tovább. A differenciálás lehet futtatni, mint a belső okok és külső. Bármilyen sejt reagál a külső ingerek, például citokinek specifikus jeleket. Például, egy jelet (anyag). Alkalmazott jele túlnépesedés. Ha egy cella lesz nagyon sok, akkor ez a jel gátolja a szétválás. Válaszul a cellában jelek szabályozzák a génexpressziót.

Egy újszülött agya
Ez tartalmaz 100 milliárd idegsejt - neuronok. Úgy gondoljuk, hogy a
száma változatlan marad az egész élet. Ahogy öregszünk
az emberi jogok és fejlesztése intellektusa nem az idegsejtek száma növekszik, és
száma és összetettsége közöttük lévő összefüggéseket. A halálát idegsejtek
betegség vagy sérülés helyrehozhatatlan - a személy elveszti a képességét, hogy
gondolkodni, érezni, beszélni, mozogni - attól függően, hogy milyen
agyterületek sérült. Ezért van egy kifejezés: „az idegsejtek nem
helyreáll. "

  1. legfontosabb
  2. élelmiszer
  3. diabetes örökölt

Gének a hibás

Jelentős szerepe van a diabétesz kialakulását genetikai tényező játszik - a legtöbb esetben a betegség öröklődik.

Blood - olyan folyadék, amely átfolyik a vénák és artériák az emberi. Ez gazdagítja a vér és az izmok az emberi szervek oxigénnel, amely szükséges az élet a szervezet. Blood képes visszavonja az összes nem kívánt anyagot és hulladékot a szervezetből. Mivel a összehúzódását a szív, a vér folyamatosan szivattyúzzák. A felnőttek, átlagosan mintegy 6 liter vér.