Mindent a bor parafa - hol, hogyan és miért


Az emberi faj különböző időpontokban volt híres találmányok: vannak kerék és a Large Hadron Collider, és a demokrácia és a higiénia, és dominó és a bor. Ez a bor, hanem inkább annak nélkülözhetetlen eleme minden palack - dugóban -, és beszélgetünk.Először is, az emberek megtanulták, hogyan kell bort készíteni. Ez annyira, hogy szükségessé vált, hogy elhagyja az ital tartalék, felhasználva a különböző konténerek és dugók. Borkősav első dugóval lehet tekinteni, mint egy darab fa, agyag és kenődő töltött gyantakészítmény. Ilyen gumidugóval hajók görög amfora, módon azon, hogy nem is olyan régen, az elnökünk emelt aljáról a Fekete-tenger. A legmagasabb képesség tömítő hajók, a mitológia szerint, a Hermész isten volt.


Tekintettel arra, hogy Hermész védnöke nemcsak bort, hanem a kereskedelmi és egyéb kereskedelem, a szorító érzés az akkori bor csomagolás lehetővé tette a görögök, hogy létrehoz egy jó üzleti és borkereskedelmi, vitte át a tengeren-okiyanam. Az, hogy időben ez volt forradalom csőben csomagolás, a korábban használt általános - a kapacitás a gyomor és más állatok. Bor bennük tárolható hosszú ideig, mert az íze volt, gyorsan változnak, és ezért nem a jó értelemben.


A gyártási vagyunk szokva a forgalmi dugók, a régi szeretők csak egy lépés választotta el a bort. Dugó reszelő puhafa és fő célja az volt, inkább bezárja a tartályt, mint légmentesen lezárjuk. Azt hozzá, hátránya, hogy a fából készült dugó, puffasztott nedvesség eltörne vagy a nyakát a jar amfora. Ezért van az, ha használt fa, a felső rész megvédi a gyanta levegő beszivárgása, a por és a nedvesség.


Egy kicsit később, a föníciaiak és a rómaiak használták csövek speciális tölgyfa kérge, így szolgált egy jó ötlet, hogy az emberiség többi része. Igaz, hogy hosszú ideig akadályozta lefordítani mindenféle körülmények között, mint például a hiánya tömeges használata helyett üvegből boroshordó. Csak a 17. században, amikor ez történt az első üveg bort, parafa dugók elengedhetetlenné vált. Ugyanakkor, és értékelik annak tulajdonságait - a képesség, a védelmi és „szépítés” az ital.

1630-ban az angol Kanelm Digby először készített egy üveg bort, majd egy pár év, a divat a palackozott bor parafa egyik leglényegesebb eleme vinopotrebleniya kísérő drága borok a módja annak, hogy tiszteletben vinopotrebitelyu.


Forma parafa már hosszú utat. Mivel a különböző méretű üvegeket első kúp alakú parafa. Aztán, hogy könnyebb kihúzni, megölték őket a nyakon csak a fele. Csak az Advent a dugóhúzó vettek modern henger alakú és hogy teljes mértékben benne van az üvegben. Az első dugóhúzók voltak fém „Nose Picker”, ami durván aprított a dugót az üvegbe, amíg morzsolódik. Rész morzsákat így elkerülhetetlenül bejutni a bort. Csak a végén a XVII században voltak dugóhúzó a modern értelemben vett: a csavart és fogantyú. Ők voltak az úgynevezett „férgek”. Azóta a természetes parafa kiszorítja az összes többi opció linkre. Elkezdődött, azt lehet mondani, boom parafa ipar.


Tény persze, hogy a palack a találmány, a spanyol lakosok már széles körben alkalmazzák parafa kérgéből a paratölgy, hogy nőtt a az ország déli részén. Dugók és lezárt agyag edényeket, valamint fából készült hordók a borral. Az ingatlan parafa már ismeri a borászok, de a teljes körű alkalmazását az anyag nem egy tökéletes szövetségese - egy üvegben.


Cork nyert parafa Oaks (lat Qu # 233 ;. RCU s # 250; BER). a nagy részét a növekvő a part menti övezet a Földközi-tenger - Spanyolország, Olaszország, Portugália, Algéria, Marokkó, Tunézia. És ez természetesen nőtt Franciaországban, az Egyesült Államok és Japán még. Évszázadokkal ezelőtt, a szám a vad fák elég, hogy készítsen egy megfelelő számú sapkák kereslet, de idővel a fák lett kevesebb és ivott egyre többen. Tehát most a termelés paratölgy parafa - fa tisztán művelt.
parafa gyártása - egy hosszú és nehéz. Mivel ültető makk tartott 15 évig tölgyfa kérge lesz vágva az első alkalommal. De az első vágás a termelés parafa nem is használja. Ez aktiválja a regeneratív folyamatokat a fán, amelyek közé az épület egy új mechanizmust, amely alkalmas a kéreg dugók. Alkalmas probkodelaniya csak a következő réteg, és hogy növekedni fog csak 9-10 év! Cork tölgyek élnek átlagosan 170 éve, és a fa alatt, a legjobb alapanyagok ez biztosítja. Azaz, ha megnyit egy üveg bort, parafa, bekopogtatott legalább 25 év.


Kéreg fák vágott kézzel, hogy ne károsodjon a fa. Ez úgy történik, az a nyár végén, és akkor hagyjuk száradni egy fél év alatt. Ezt követően a szakemberek kiválasztott kéreg előállítására alkalmas bor dugók (máshol megy mindenféle szőnyeg, padló, stb), és forraljuk egy órán keresztül egy különleges megoldás. Ezután feloldjuk a kéreg csíkokra, és amelynek vág egy dugó. Ők majd rendezve, tisztítani és fertőtleníteni kell. Palackozás előtt bor parafa ismét áztatott forró vízzel, mossuk, majd a bor, brandy vagy alkoholt, attól függően, hogy a cél csövek.


A legjobb parafa - egy darab kéreg. Speciális gépek sorolják száma szerint a forgalmi dugók van egységnyi felületre és eldobjuk azokat, amelyek átmenő lyukak. legjobb minőség parafa használjuk a legjobb minőségű márkás és borokkal.


A fennmaradó áthidaló cső. amely „porított” parafa por, és hívják kolmatirovannymi. Elmennek a bort középső és a felső ár és minőségi kategóriában. A hulladékot a termelés az említett dugók összegyűjtöttük és előállításához felhasznált bor dugók gazdaság finom morzsákat, darabokat, amelyek ragasztott speciális ragasztóval. Ez a művelet a agglomerációban.


Szilárd cső ideális a hosszú távú tárolás csak a szükséges feltételeket (a páratartalom, a kapcsolattartó bor parafa, raktár megvilágítás, pr.). Komaltirovannye parafa (permetezéssel) is alkalmas viszonylag rövid tárolási - akár 10-15 év. Ragasztott és préselt parafa lehetővé teszi a bor bolt csak néhány évig, ami után fennáll annak a veszélye, hogy elrontani a bor - parafa kiszárad, és ahelyett, borecet lehet beszerezni, a levegővel.


Teljesen helytelen függőleges tárolási borosüvegek a szupermarketek polcairól. Csak néhány hónap alatt függőlegesen álló teljesítményű lámpák a boltban - és így a bor megromlik, vagy sokat veszít az íze. Olcsó bor, az ilyen tároló valószínűleg nem több, mint 20-30% -a az eredeti ízét.


Miután a parafa átment az összes feldolgozási lépést, az üveget lezárjuk és vízszintes helyzetbe úgy, hogy nem volt érintkezik a cső felületén. Ebben a helyzetben, a bor tartható évek, évtizedek óta, és parafa, nemcsak nem rontja az ital beállításait, hanem ad neki egy különleges ízt. Igaz, vannak olyan esetek, amikor a dugó nem „barátok” bor, és akkor megy rossz. Pontosabban nem romlik, és egyre inkább éles és kellemetlen szag. És sommelier éttermekben szippantás parafa évszázadok ne elegánsan mutat a minőségi és a magassága az ital, de egyszerűen nem vonatkozik azokra, a bor dohos. Leggyakrabban, zavartság azért történik, mert a baktériumok szereplő kéreg a paratölgy. Parazita gombák termelnek trihloranizol, körülbelül 1-3% -ban természetes parafa dugóízű palackok.


Ezek a számok általában vezet ventilátorok műanyag fedő említése nélkül nagy hátránya szintetikus dugók: műanyag és alumínium kupakkal nem szivárog a levegő, és nem teszik lehetővé a hosszú ideig bor tárolására. Csak természetes parafa lehetővé teszi a bor lélegezni, és a kapcsolatot a bor, egy bizonyos módon kiegészíti a csokrot. Palack, zárt természetes parafa, tárolható évtizedekig, sőt évszázadok óta. Olyan sokáig, „együttműködés” a paratölgy, borászok megtanulták az összes tulajdonságait parafa, és leghíresebb bor kritikusok úgy vélik, hogy a természetes parafa nemcsak megtartotta, hanem javítja az ízét a bor. És Alco-jeles szakértők úgy vélik, hogy a kilátások a szintetikus anyagok csak a piacon az olcsó borok, amelynek célja a rövid tárolási és gyors használat, anélkül, hogy egy kis ízelítőt a bort fogyasztott.


Bor parafa természetes bőr, amellett, hogy a bor-technológiai tulajdonságok, hanem az esztétika borfogyasztás. Része a nagyon kultúra ivás, beleértve az üveg nyílásába szertartás. Miután a gépet a dugóhúzó egy műanyag cső, valahol mélyen úgy érzi, valami trükk, és általában - valami egyáltalán nem, mint vinnyog bejövő csavar szúrás dugóhúzó finoman áthatol a természetes parafa, szól, hogy leleplez a része az igazságnak, az egy ami hibás, azt mondják ott.