Mit jelent az, hogy - nem elítélni

Mit jelent az, hogy - nem elítélni

A nagyböjti ima, hangzó ma istentiszteleteken nevében minden ima hirdeti kérelmet tartalmaz, hogy a jobb, hogy a saját hibák és ne ítélkezzünk testvére. De mi az a meggyőződés.Több mint 18 éves papi, hallgat különböző felekezetek és gyakori nyilatkozatok elítélő, van ideje alatt (kb 10 éve) kapott érdekli, és hogy ő, aki elismerten elítélésében, megérteni ezt a szót. Ez csak egyre győződve arról, hogy érti sok nagyon eltérő. Hogyan személyesen tudjuk, hogy ez a meggyőződés, és amikor úgy tűnik?

Különböző nézetek és vélemények árnyalatok a kérdésben, úgy tűnik, elkerülhetetlen. Mint minden a sok szerteágazó és alapvető fogalmakat. Például, mi a szerelem? Sokan úgy érzik, hogy egyfajta magától értetődő dolog, de nem mindig kifejezni. És a megértés a szeretet és a sok árnyalatú is lehet találni minden számot.

Könnyebb azt mondani, hogy mi a megértés meggyőződés nyilvánvalóan nem helyes. Ha én vagyok valaki nem ért egyet, de ez nem ért egyet lehet akut, vagy én is felháborodott valaki viselkedését, vagy valamilyen külön törvény, az azt jelenti, hogy én feltétlenül hibás. Nem, ez nem jelenti azt. Amennyiben minden bizonnyal egyetértenek a gonoszság körülöttünk? Vagy nézi valaki faragatlan viselkedés, becsukják a szemüket, és figyelembe őket félre ürügyén „nem elítélése?” Nyilvánvalóan nem. Igen, nem tudjuk mindig, vagy megtalálja az erőt, hogy cselekedni vagy beavatkozni az ilyen helyzetekben, de ez egy másik kérdés (azaz, mindig a megfelelő időben az ilyen beavatkozások, vagy hogy én személy szerint tudja változtatni ebben az esetben). De azt állítani, hogy nem voltam érintett, és ájtatosan rejtőzik, mint a strucc fejét a homokba, ha körültekintően és egy keresztény?Van ugyanis evangéliumában ajánlás: „Ha vétkezik ellened bátyád, menj, és mondd meg neki, az ő hibája közted és békén; Ha hallgat rád, te tetted szerzett fivéredet Ha pedig nem hallgat rád, végy magad mellé még egyet vagy kettőt, hogy a tanúk szavára minden szó ... „(Máté 18: 15-16.). Természetesen ez a megoldás javasolt elsősorban a kapcsolatok az egyházi közösség, de bizonyos esetekben lehetséges, hogy alkalmazza azt a világi közösségek, kivéve természetesen, a későbbi fellebbezések ( „mondd az egyház”, vagy a „hadd legyen az Ön, mint a pogányt vagy a vámszedő”). Valahogy ezek a szavak előhívhatsz kapcsolatban különböző eretnekségek vasárnap ortodoxia ... De legalább az összes itt beszélünk valamiféle ideológiai és doktrinális konfliktusokat! Ezen túlmenően, a „ellen” hiányzik a legtöbb túlélő ősi listákat hozzánk, ahol azt olvassuk egyszerű: „Ha testvéred vétkezik ...” „ellen” személyesen - csak egy speciális esete; vagy ha személyesen nem bánja, hogy nem is kell beavatkozni egyáltalán?

Mi vagyunk a gyakran úgy tűnik, hogy más valaki ítélni. És ez nem is mindig világos és egyértelmű. Nem mindig tudjuk megítélni a belső állapotát és a motívumok mások. És ha néha maguk sem egészen világos, hogy elítéljük vagy elutasítására adott cselekmény vagy férfi viselkedését, annál nem tudjuk megítélni, hogy mások számára.

És mégis, nagyon gyakran szeretném idézni a híres szavait a hegyi beszéd, „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.” (Mt. 7: 2). És arra a helyre, és nem túl sok. És hajlamosak megfeledkezni a további folytatását a mondatot: „Mert a milyen ítélettel ítéltek, ti ​​kell megítélni, és bármilyen intézkedés méri, akkor kell mérni.” Tehát, ez a lényeg - a lehetséges mértékig. hogy vállaljuk megítélni. Igaz, ha az intézkedést, ha van súlyozva, bizonyított és stb Ne ítélj, nem értékelik - nem lehetséges. De gyakran extrém vagy polaritása a magyar valóság - vagy az emberek félnek, vagy elkerülni egy szót mondani, többek között, hogy „egy ortodox” és ájtatosan tartsa magát tisztán, vagy éppen ellenkezőleg, mennek a szelek, és bélyegzik meg ellenfelek jobb és bal ...

Hozzászólás navigáció

Nyílt Istentisztelet: gyakorlati tanácsokat

Pátriárka és anyja Mária