Mit lehet mondani biokémiai vizsgálatok a vér Pszkov News Feed

Mit lehet mondani a vér kémiai?

Között az orvosi elemzés különösen fontos vérvizsgálat - közötti kapcsolat minden rendszer és szervek, a test. Az egyik leggyakoribb a modern orvostudomány laboratóriumi tanulmányozása annak összetétele a vér kémiai összetételét.Arról, hogy miért van egy biokémiai vérteszt, hogyan kell felkészülni a tanulmány és amely „show” elemzés, mondta a diagnosztikai központ „LabStori”.

Mik a jelei biokémiai elemzéshez a vér?

Biokémiai vizsgálatok a vér fontos a diagnózis szinte minden betegség, így nevezték ki az első helyen.

Biokémiai vérvizsgálattal lehet becsülni a szervezet anyagcsere és funkcionális állapotát szinte minden belső szervek -. Szív, vese, máj, hasnyálmirigy, stb, és információkat kap a metabolizmus (lipidek, fehérjék, szénhidrátok). Ezen túlmenően, a biokémiai vérvizsgálattal fogja megmutatni, hogy az emberi test tapasztal hiány egy adott ásványi vagy vitamin. Ez a módszer a laboratóriumi diagnosztikai nagyon informatív az orvosok, és van egy nagy bizonyossággal. Jellemzően, ez alatt az elemzés vizsgált elegendően nagyszámú paraméter (állapotának vérsejtek, biokémiai, immunológiai, hormonális paraméterek).

A változatos diagnosztikai lehetőségek a vér kémiai használják számos területen az orvostudomány: terápia, endokrinológia, urológia, gasztroenterológia, kardiológia, nőgyógyászat és még sokan mások. Biokémiai vizsgálatok a vér teszi a diagnózis, meg a betegség stádiumától és felírni kezelést. A nagyszámú beállítás lehetővé teszi, hogy azok egy optimális egy adott beteg számára. Ez függ a beteg panaszai, az ő általános állapota, a szervek kiválasztásának a rendszer, a munka, amely először ellenőrizze az orvos megítélése. Állítsuk be a teszt paramétereken diagnózis függ a betegség és határozza meg a kezelőorvos.

Érdemes megjegyezni, hogy az eltérés a vér biokémiai paraméterek fordulnak elő hosszú előtt, amint azt a betegség maga. Ezért azok időben való felismerése segít azonosítani szabálytalanságok a belső szerveket, akkor is, ha nincsenek külső tüneteket, és ezáltal megakadályozza a betegség kialakulását.

Hogyan készüljünk fel a vizsgálat?

Melyek a végrehajtását tekintve az elemzés?

Jellemzően a meghatározása minden vér biokémiai paraméterek 1-2 napot vesz igénybe.

Hogyan értékeli az eredményeket a biokémiai vizsgálatok a vér?

Úgy tűnik, hogy miután megkapta az eredmények egy vérvizsgálat, semmi sem könnyebb, mint összehasonlítani a számokat a biokémiai vizsgálatok a vér és a szabványok az elemzés és diagnózis a saját. Az eredmények azonban a biokémiai elemzés vér beszélhetünk teljesen független egymástól betegségek. Helyes felmérése egészségi állapotát, így korrekt, pontos dekódolása biokémiai vizsgálatok a vér csak egy profi - tapasztalt és képzett orvos.

Mit tartalmaz a szokásos vér kémia?

  • metabolizmusát fehérjék (összfehérje, albumin, kreatinin, karbamid, húgysav)
  • lipid metabolizmus és a lipoprotein (a trigliceridek, a koleszterin, az apolipoprotein)
  • szénhidrát metabolizmust (glükóz, fruktózamin)
  • csere pigmentek (bilirubin, epesav)
  • specifikus fehérjék (C-reaktív protein, a transzferrin, mioglobin, ferritin, troponin)
  • enzimek (foszfatáz, amiláz, lipáz)
  • elektrolitok (K, Na, Mg, Fe, Cl, P, Cu, Zn)
  • vitaminok

1) Glükóz (vér) - az alapvető tesztet a diagnózis a cukorbetegség. Ez az elemzés nagyon fontos a kiválasztási terápia hatékonyságának értékeléséhez a cukorbetegség kezelésében. Csökkenti a vér glükóz szintjét figyelték meg néhány endokrin betegségek és rendellenességek, a máj. Ha glükóz kis mértékben emelkedett, annak érdekében, hogy a beteg a cukorbetegek, vagy sem, az orvos ajánlhat további kutatást.

3) a direkt bilirubin (bilirubin kapcsolódó) - egy töredéke a teljes vér bilirubin. Direkt bilirubin emelkedése sárgaság kialakult megsértése miatt epe elfolyását a májból.

4) nem-konjugált bilirubin (bilirubin ingyenes) - közötti különbség a teljes és a direkt bilirubin. Ez az arány növekszik az amplifikáció során a vörösvértest pusztulás - hemolitikus anémia, a malária, a masszív vérzés egy szövetben, stb6) az ALT (alanin-aminotranszferáz), - egy enzim a májban szintetizálódik. A legtöbb ez található, és működik a máj sejtek, így a normális ALT-koncentráció a vérben alacsony. Javulást figyelhetünk meg a tömegpusztító májsejtek - jele a súlyos betegségek, mint a vírusos hepatitis, toxikus májkárosodás, májcirrózis, krónikus alkoholizmus, a májrák, a mérgező hatása a kábítószer-máj (antibiotikumok, stb), sárgaság, szívelégtelenség, szívizomgyulladás , hasnyálmirigy-gyulladás, szívinfarktus, sokk, égés, trauma és elhalás a vázizomzat, masszív szívroham. Csökkentett ALT-szint lép fel súlyos májbetegségek - nekrózis, cirrhosis (csökkentve a sejtek száma szintetizáló ALT).

7) gamma-GT (gamma-glutamil) - enzimet tartalmazott főleg a májban és a hasnyálmirigyben. Növelése annak összegét a vérben figyelhető meg betegségek e szervek, valamint a krónikus alkalmazás során az alkohol.

8) Alkaline Phosphatase - egy enzim széles körben eloszlik az emberi szövetekben. A legtöbb klinikai jelentősége van a máj és a csont alakú alkalikus foszfatáz aktivitás, amelynek meghatározása a szérumban.

A normál értékek alkalikus foszfatáz: 30-120 U / l.

9) Koleszterin (összkoleszterin) - a fő vér lipid, amely belép a szervezetbe étellel, és a máj szintetizálja sejtek. Meghatározása a koleszterin - kötelező szakaszában betegségek diagnosztizálása a kardiovaszkuláris rendszer (szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus), az érelmeszesedés, és a májbetegség.

10) az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) - az egyik aterogén, "káros" lipid frakciók. LDL-koleszterin és a nagyon gazdag, elszállítja a sejteket a véredények, megmaradnak ott, képző piakkok. A fejlesztés a betegség a kis sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-koleszterin) - forrása a koleszterin felhalmozódását a érfalban. Az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegség (CHD) szorosabban kapcsolódik LDL koleszterin, mint a teljes koleszterin.

11) trigliceridek - neutrális zsírok találtak a vérplazmában, fontos mutatója a lipid-metabolizmus. trigliceridek tükrözi a hajlam, hogy az érelmeszesedés. Azoknál a nőknél ez az arány általában alacsonyabb, mint a férfiaké. Nagy adatok tipikus egyes betegségek a vesék, csökkentett pajzsmirigy funkciót és alkoholizmus.

12) Összes fehérje - indikátora a teljes összeg a fehérjék a vérben. A csökkenés megfigyelhető bizonyos betegségek, a máj és a vesék kapcsolódó fokozott fehérje-kiválasztás a vizelettel. Növelése - a vér rendellenességek és a fertőző és gyulladásos folyamatok. Egy pontosabb diagnózis a betegség meghatározott fehérje frakciót, amely magában foglalja a albuminok és globulinok.

13) az albumin - kulcsfontosságú vérfehérje körülbelül a fele az összes savófehérje. Őszi albumin szint jelezheti súlyos májbetegség, vesebetegség. Általában ez a szám csökken diabétesz, súlyos allergiák, éhezés, égések, gennyes folyamatok.

14) Kálium (K +) - tárolt elektrolit elsődlegesen intracellulárisan. Szintjének növelése a kálium a vérben leggyakrabban megfigyelt akut és krónikus veseelégtelenség, meredeken csökkenti a vizelet mennyiségét, vagy teljes hiánya azok, leggyakrabban társított súlyos vesebetegségek.

15) Nátrium (Na +) - tárolt elektrolit elsősorban az extracelluláris folyadékban, és kisebb mértékben - a sejtekben. Ez felelős a működését az idegrendszer és az izomszövetben, emésztő enzimek, vérnyomás, a víz metabolizmus.

16) klór (Cl) - az egyik legfontosabb elektrolitokat, amely a vérben az ionizált állapotban, és fontos szerepet játszik a karbantartási víz és elektrolit és sav-bázis egyensúlyt a szervezetben. Meghatározása klórt a vérben orvos számára a diagnózis és a kontroll kezelés vesebetegségek, diabetes insipidus, mellékvese-betegség.

17) Kreatinin - olyan anyag, amely fontos szerepet játszik az energia anyagcserében az izom és más szövetek. A kreatinin teljesen kiválasztódik a vesék által, így a meghatározása a koncentrációja a vérben van a legnagyobb jelentősége a klinikai diagnózisa vesebetegségek.

18) Karbamid - olyan anyag, amely a végtermék fehérje-anyagcsere a szervezetben. Karbamid kiválasztódik a vesék által, így a meghatározása a koncentrációja a vérben jelzi a funkcionális kapacitás a vesék és a legszélesebb körben használt diagnosztizálására vesebetegség.

19) Húgysav - az egyik végén termékek fehérje-anyagcsere a szervezetben. Húgysav teljesen kiürül a vesén keresztül. A húgysav tartalmát történik köszvény, leukémia, akut fertőzések, májbetegség, súlyos diabéteszt, idült ekcéma, pikkelysömör, vesebetegség.

20) C-reaktív protein (CRP) - Blood érzékeny elem reagál gyorsabb más szöveti károsodás. Normális esetben, a C-reaktív protein gyakorlatilag vyyavlyaetsya.Nalichie reaktív fehérje a vérszérum - jele a gyulladás, sérülés, idegen test behatolása a mikroorganizmusok - baktériumok, paraziták, gombák. Az akut gyulladás, a betegség aktivitása, annál nagyobb a C-reaktív protein a vérszérumban. A legmagasabb értéke ez a mutató a reuma és a reumás ízületi gyulladás. Ezt fel lehet használni, hogy meghatározzuk a betegség súlyosságától és a kezelés hatékonyságát.

21) vas (szérum vas) - A létfontosságú nyomelem, amely része a hemoglobin, és részt vesz a közlekedési oxigén betéti és fontos szerepet játszik a vérképzésben folyamatokat.

A diagnosztikai központ LabStori lehetőséget kap arra, hogy meghatározza a különböző biokémiai vizsgálatok mindazok számára, akik nem közömbösek az állatok egészségére. Azt javasolta, hogy az emberek 30-40 év éves, illetve 40 év után - hathavonta lefolytatására biokémiai és klinikai vérvizsgálatot. Kulcsfontosságú mutatók amelyek meghatározása ugyanabban az időben, jellemzik az állam a vesék, máj, szív, a gyomor-bél traktus, a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcserét. Ez lehet diagnosztizálni vérszegénység, cukorbetegség, ateroszklerózis, szélütés, akut és krónikus gyulladás és mások.

Egy ilyen megközelítés van egy elképzelése arról az állam az ő egészségi, ami segít az időben, hogy felfedje ezt vagy azt sérti a szervezetben, és megakadályozza azt. Még ha nem a betegség tüneteit, és úgy érzi, teljesen egészséges, akkor kell, hogy rendszeresen sdavatbiohimiyu vért. Ezzel elkerülhető a jövőben jelentős problémákat.