Módszerek hatékonyságának értékelése a projekt - studopediya

Értékelése alapján a hatékonyság, a projekt egy összehasonlító elemzést a hatálya a tervezett beruházások és a jövőbeni cash flow. Összehasonlítva értékek érvényesek a legtöbb esetben a különböző időszakokban. Ezért a legfontosabb kérdés ebben az esetben, valamint meghatározásában költséghatékonyságát új berendezések és technológiák, a probléma az összehasonlítás a bevételek és ráfordítások, és azokat a hasonló formában. Okai diszkontálás folyamat (azaz működtetésekor hasonló formában) lehet az infláció, a nem kívánt dinamika beruházások az ipari termelés csökkenésének, különböző predikciós horizont, változások adórendszer, stbMódszerek hatékonyságának felmérése a projekt csoportokra osztjuk alapján kedvezményes és számviteli becsléseket.

Így azok az eljárások hatékonyságának értékelése a projekt alapján a számviteli becslések (nincs kedvezmény) vannak megtérülési idő (RAU vissza időszak /. PP), a hatásfoka beruházások (az átlagos hozam, ARR) és az együttható adó bevonat (adósság fedezettség, DCR) [12).

Módszerek hatékonyságának felmérése a projekt alapján disntirovannyh értékelések lényegesen pontosabb, mert figyelembe kell venni a különböző típusú infláció, kamatláb, megtérülési ráta, stb Ezek a mutatók közé tartozik a módszer jövedelmezőségi index (jövedelmezőségi index, Pl), a nettó eszközérték, más néven a „nettó jelenérték” (nettó jelenérték, NPV), és az IRR (belső megtérülési ráta, IRR). Mindezek a projekt értékelési módszerek láthatók vázlatosan látható. 11.5.

Módszerek hatékonyságának értékelése a projekt - studopediya

Ábra. 11.5. Módszerei hatékonyságának értékeléséhez egy innovatív projekt

A hagyományos módszerek projektek értékelésének széles körben használják a pénzügyi gyakorlatot.

Eljárás megtérülés nagyon gyakori, de nagy hátránya - figyelmen kívül hagyva a jövőbeni pénz értékét figyelembe a jövedelem a következő időszakra, és ezért nem alkalmazható kedvezmény. Az infláció szempontjából, kerüli a kamatlábak és alacsony színvonalú a hazai vállalkozások valós megtakarítások a magyar gazdaság, ez a módszer nem elég pontos.Mindazonáltal meg kell figyelni, hogy a számítási módszere hatásfoka a beruházások, érteni az átlagos jövedelmezőség teljes időtartamára a projekt [24). Ezt az arányt kiszámítani az átlagos érték az átlagos éves jövedelem befektetés. Természetesen ezt összevetjük a befektetett tőke megtérülése arány (teljes átlagos egyenlege a net).

Azonban mindhárom hagyományos mutatók alapján a számviteli becslés nem veszi figyelembe az időbeli komponense bemutatásához. Nem fér össze a faktoranalízis és dinamikája cash flow a gazdasági valóságot. Ezért a lehető legteljesebb, hogy értékelje a projekt módszereken alapuló kedvezményes becsléseket.

jövedelmezőségi index módszer (PI) összpontosít viszonyának elemzése a fenti hatások értékét a fenti beruházások:

ahol PI - jövedelmezőségi index;

Kn - befektetések az n-edik évben, dörzsölni.;

Rn - eredmények (jövedelem) az n-edik évben, dörzsölje.;

Sn - költségek vállalt az n-edik évben, RBL.

Ha a hozam az index nagyobb, mint egy, akkor a projekt nyereséges, és ha ez kevesebb, mint egy, akkor a projekt hatástalan.

A módszer a nettó jelenérték (nettó jelenérték, NRV). Az érték NRV a nettó jelenérték és a definíció szerint az összeg a jelenlegi hatásai az egész számlázási időszakra. Az érték a kedvezmény lehet állandó vagy változó. NPV számítjuk a következő képlet segítségével:

ahol NPV - nettó jelenértéke a projekt

Rn - eredményei az n-edik lépésben, dörzsölje.;

S N - költsége n-edik lépésben, dörzsölje.;

n - a számítás a horizont, a év;

r - aránya, vagy norma, a kedvezmény.

A hatékonyság a projekt akkor tekinthető egy adott diszkontlábbal r alapuló NPV értékeket: a nagyobb ez, annál jobb a projekt. projekt Primenshe készülék hatástalan.

Módszer IRR (belső megtérülési ráta, IRR) kiderül, hogy a diszkontrátát r, ahol a nagysága a hatások értékét figyelembe véve a fenti beruházási projekt eredményes, ha az 1. egyenlő vagy nagyobb, mint az előírt megtérülési rátája a befektetői tőke.

Meg kell jegyezni, hogy az IRR és NPV számítás vezethet

ellentmondásos eredményeket. Ez annak köszönhető, hogy a hiba a bór akkor r required diszkontlábbal eltérések vagy a befektető követelményeivel és a projektmenedzser a megtérülési ráta. Mindenesetre kell előnyben részesíteni NPV.

Itt egy példa számítási hatékonyság a projekt. [33]

Példa az analitikai együtthatók. A cég bemutatja az új technológia a hegesztés termelés. A költségek egy új gyártósort és segédberendezések 12 millió. Y. . E A élettartam - 10 év. Értékesítéséből származó bevételek a projekt, a működési költségek és a cash-flow táblázat mutatja be. 11.5. A jelenlegi pénzügyi helyzetben a pre-elfogadás az, hogy az „ára” a fejlett tőke (diszkontráta) 10% évente. hogy a projekt megfelelő?