Összefoglaló szellemi fejlődését a vak gyerek - banki kivonatok, esszék, beszámolók, dolgozatok és

Tiflopsihologiya a tudomány törvényeinek szellemi fejlődését a vakok és gyengénlátók

Gyermekek látássérült

Általános és speciális törvényszerűségeit értelmi fejlődésbibliográfia

A várakozási idő a gyermek - a boldog idő az életében a család. Sok tervek házastársak, ami a jövőben a gyermek, az öröm és a boldogság, hogy fog hozni egy új kis családtag. De nincs anya vagy apa, aki álma, hogy egy vak gyerek. Természetes, hogy a hír a vakság az újszülött, valamint bármely más betegség, súlyos érzelmi megrázkódtatás a család minden tagjának. Ők nincsenek felkészülve a tanulmányait, és időbe telik, hogy a szülők fogadott fia vagy lánya a vakság. Sok függ attól, amikor megtudták a gyermek vakság. Amikor jelentős változások szem fénytörési média és más egyértelmű jelei a mély sérülések a vizuális elemző szülők megismerjék gyermek vakság első napokban a születése után, amikor már nem volt képes érezni a gyermek. Azonban a vereség a retina és utakat mértékének meghatározására a vakság vagy a maradék látás az első napon a gyermek életében nem egyetlen orvos sem. Csak kapcsolódik és egy gyerek is játszhat vele, a szülők kezdik észrevenni, hogy a baba nem reagál a színes játékok és tárgyak. Ezek vonzó a szemnek orvosa tanácsát, és megismerhetik a gyermek vakság, ha nem tudják elképzelni az életet anélkül, hogy ez a kis tehetetlen teremtés. Vak gyermek teremt új pszichológiai feltételek a családban. van egy nehéz feladat leküzdeni az érzelmi akadályt az elutasítás vak gyerek a szülők annak érdekében, hogy ismeri őt, mint egy családtagja. Az előfordulási érzelmi elutasítás egy vak gyermek, kívülállónak érzik magukat, néha nem felette családtagok megfelelnek az életben ritkák. Gyakran a szeretet és ragaszkodás származó szülők a gyermek, segítve őket leküzdeni a bánat, ténylegesen nézd sajátos problémáira neveltetése a családban, hogy találkozzanak és elsajátítsák a speciális technikákat és módszereket a pedagógiai munka, bár a kezdeti fejlődési szakaszban az a vak gyermek, különösen az első két vagy három hó, gyakorlatilag nincs sajátosságait az ő képzés és oktatás. A feladat a szülők -, hogy fejlesszék a gyermek mozgását (mohó, felszabadító), megállapítva, fej, reakció, hogy a hang, a szó, a vágy, a hangzó és sima játék, azaz minden, ami történik a látó ... Vak gyerek nagy sikerrel elsajátítása készség ugyanazt az eredményt, mint a látók. És ez - erősítő tényező a szülők a gyermek számára.

Nevel egy vak gyerek, meg kell, hogy világosan értsék látásromlás és az esetleges a betegség lefolyását. Szoros és folyamatos kommunikációt Gyermekszemész, a tanácsadás, kezelés - szükséges feltétele a nevelést.

TIFLOPSIHOLOGIYA HOGYAN tudomány törvényeinek szellemi fejlődését a vakok és gyengénlátók

GYERMEKEK látássérültek

Az okok a látható hibák

Vakság okai lehet veleszületett: toxoplazmózis az embrionális fejlődés során, egyéb fertőző betegségek anya a terhesség alatt, sérti a neki metabolizmus, és a gyulladásos betegségek. Bizonyos típusú vakság lehet örökletes. Vannak még a következő veleszületett: microphthalmia - bruttó strukturális változások a szem, anophthalmos - eyeless veleszületett szürkehályog - elhomályosulása a lencsét. Egyéb betegségek közé tartoznak: Pigment retinadisztrófiában, asztigmatizmus (anomália törőereje a szem), veleszületett agydaganat. Szerzett anomáliák ritkább, mint a veleszületett. A látásromlás így vérzést okozhat, trauma, megszerzett hályog, glaukóma (emelkedett szemnyomás), sorvadás a látóideg. Az ok lehet, meningitis, meningoencephalitis, szövődménye az influenza, kanyaró, skarlát, duzzanat az agy, rövidlátás. Az alapvető formája a szem - károsodás utak és vizuális kéregben, valamint az objektívet. Veleszületett szürkehályog miatt örökletes anyagcsere-betegségek, méhen belüli fertőzések.

A vak gyerekek - gyerekek teljes hiánya vizuális érzékelés vagy tartósított fény érzékelése vagy a maradék látás (szemüveg 0,04). Vakság - kétoldalas gyógyíthatatlan látásvesztés. A legtöbb vak gyerekek maradványai (számíthat ujjával személyt felismerni a kontúrok és egy objektum színét a szeme előtt van fény érzékelése). A korábbi hiba történt, a jobban észrevehető eltéréseket fejlődését. A vak gyerekek vannak osztva azok vakon született és vak.

Vakon született megfigyelték lag a fejlesztés ábrás gondolkodás mozgási nehézség. Figyelem, a logikus gondolkodás, a nyelv, memória, normálisan fejlődnek. Nagy nehezen kialakított megfelelő arányban az absztrakt és a konkrét ismeretek ábrázolások. Ezek könnyebben emészthető, mint a beton elvont fogalmak. Vannak kapcsolatos rendellenességek nehézségek a tanulásban, játék, az élet, a bizonytalanság, a passzivitás, a tendencia, hogy elszigetelődés vagy irritáció, szorongás, agresszió. Mi elvesztette szem elől a gyerekek elvakított a születés után - az óvodai vagy iskolai kor. Ami számít, az a megőrzése képi ábrázolások: a későbbi gyermek elvesztette látását, a nagyobb mennyiségű képi ábrázolások, hogy lehet újra rovására verbális leírások. Ha nem alakul ki a vizuális memóriát, van egy fokozatos elmosódását vizuális képeket. Normál szellemi tevékenység vak gyermekek alapul hallási, motor, és egyéb bőr elemző. Ennek alapján kidolgozott önkéntes figyelem, gondolkodás, beszéd reproduktív képzelet, logikai memória, amely vezető a fizetési folyamatot. Büntetés és a kompenzációs képzés lehetővé teszi számukra a vak 11 éve, hogy egy teljes középiskolai képzés és ipari speciális (pl rádió és elektrotechnikai).

Látássérült gyerekek. Jellemzőjük a látásélességet szemüveg 0,05-0,2. Még ha ilyen szabálysértés elképzelés továbbra is az elsődleges eszköze az érzékelés. Visual Analyzer vezető a tanulási folyamatban, a többi elemző nem helyettesítik azt a vak. Áttekintés a valóság szűkült le, lelassul és pontatlan, így látássérült gyermekek jellemzi a korlátozásokat és téveszmék; lelassult megjegyeznie folyamatok gondolat műveletek nehéz tájékozódás térben. Sok látássérült színlátás. Jellemezve, mint ingerlékenység, izolálás, negativizmus kapcsolódó hibák. A tanulás közben a rendszeres iskolai látássérült gyermekek megtapasztalják számos nehézség: nehézséget felismerni a jellegzetes külső jelei tárgyak miatt lassúsága és egyértelműségének hiánya észlelés A nehéz megkülönböztetni a sorok között, hasonlóan a betűk és számok beírásával, ami lehetetlen mastering a számla és az olvasás. Egy normális iskolai látássérült gyermekek nem látják írt a táblára, a képek az asztalokon. Amikor a vizuális munka ilyen gyermekek elfárad gyorsan, ami hozzájárul a további csökkentését tekintve, valamint csökkenti a szellemi és fizikai teljesítményt. Amikor tanulás az iskolában különleges optikai eszközöket használnak, hogy vizuálisan: teleszkópos szemüveg, kontaktlencse, nagyítók, projektorok, fokozott megvilágítás nagy nyomtatási tankönyvek [3, p. 43].ÁLTALÁNOS ÉS külön törvények szellemi fejlődést

A hazai pszichológia az érdeke, hogy a törvények a lelki fejlődés különböző típusú hiba merült fel sokáig. Az első, aki megpróbálta tudatosan vizsgálni a rendelkezésre álló szellemi minták fejlődési hogy megmutatkoznak a különböző típusú jogsértések, és kiemelni közülük néhányat, volt LS Vigotszkij. Figyelembe véve a hátránya, mint a süketség, vakság, mentális retardáció, megjegyezte, hogy az okok azok okát (főleg a különböző betegségek, sérülések, és néha - öröklés), ad okot, hogy a fő megsértése terén a szellemi tevékenység, amely úgy definiálható, mint a fő hibát. Így az elsődleges megsértése esetén vakság van kapcsolva vagy a kifejezett hiánya vizuális érzékelés.

Jellemzői szellemi fejlődését a gyermek gyengénlátók

Segítségével egy személy kapja a legnagyobb számú megjelenítést a külvilággal. Vision határozza meg, hogy predstvaleny tárgyak, jelenségek, amelyekről ismert, segítségével az alapvető funkciók tárgyak végezzük tájékozódás térben és mozgásának ellenőrzése. Vakság miatt a gyermekek lemarad, amely közös motoros készségek: a gyermek inaktív, letargikus. Gyakran vannak olyan motor sztereotipiákerősségét (kezet a szeme előtt, pat). A kemény kialakított önkiszolgáló képességek. A fizikai aktivitás korlátozását vezet késleltetett és hiányos képződése térbeli reprezentációk: a pozíció, a mozgás irányát, méretek és formák a környező tárgyakat. Van egy általános lassúság, fáradtság kimerültség, alacsony szellemi tevékenység. Általában a fejlődés magasabb rendű kognitív folyamatok (figyelem, logikai memória, gondolkodás, beszéd) jól megy. Lelassult konstruktív gondolkodás. Beszűkülése miatt az érzékszervi tapasztalat zavart kapcsolatát absztrakt és konkrét gondolkodás: az elvont gondolkodás nem rendelkezik elegendő támogatást adott nézeteit. Limited képes összehasonlítani az észlelt tárgyak, nehéz kiemelni a különbségeket a tárgyakat, amelyek hasonló tüneteket. Verbális és logikai gondolkodás előtt a fejlesztés vizuális alakú; főleg ez különösen nyilvánvaló az óvoda és az iskola korai években. Van egy különlegessége a beszéd és a verbális gondolkodás. Úgy van kialakítva a késedelem, és jellemző az utánzás a szerkezet és hang a beszéd a felnőttek. A gyermekek súlyos látássérült megfigyelt szisztémás beszédzavar - Megszakított hangzásbeli és fonetikus és lexikai és grammatikai felekkel. Megjegyzi, hogy a korlátozott tudás és megértés a környezet, a hiányzó absztrakt gondolkodás, pontatlan objektív összefüggés a szavak. Van egy magas szintű verbális memória, hogy kompenzálja a látászavar, a tanulási folyamat. Jelentősen szűkült lehetőségeit kommunikáció és interakció a külvilággal - a gyereknek szüksége van a felnőtt segítség a szervezet a téma, és szerencsejáték-tevékenység, akkor nem tud kommunikálni normálisan másokkal. [3; 46.o.]. A vakok és gyengén látók pont rendszeres változások a külső megnyilvánulásai érzelmi. Minden kifejező mozgások (kivéve ének mimikri) mély szabálytalanságok nyugodt kilátás. Még feltétlen reflex kifejező mozgások kísérik az állam a bánat, öröm, harag, stb jelennek mély látássérült nagyon legyengített formában. Az egyetlen kivétel a védekező mozdulatok kísérik az élményt a félelem.

Lassú időnként nem megfelelő külső megnyilvánulása az érzelmek látássérültek gyakran együtt kényszeres mozgásokat. Ez gyakori kezet, és ugrik ruganyos lábak, és nyomja meg az ujját a szemhéj, és ritmikus ringató törzsön vagy a fej, stb .. Ez megakadályozza látta, hogy értékeljük az erkölcsi, szellemi és egyéb tulajdonságait a vakok és gyengénlátók. Tehát túl vak látni mosolygó iskolában tekintik talpnyalók, és az utcán, mint az értelmi sérült.

A vak gyerekek maradék látás és gyengénlátó beszélgetés gyakran úgy tűnik, furcsa látás, mert a „gyere” rá. Ez annak köszönhető, hogy a vágy, hogy a beszélgetőpartner, és ha ő visszavonul, a gyerekek mozog vele.

Az emberek mély látásromlás áll nem csak játszani kifejező mozgások, de azok megértése segítségével kapcsolatot. Ezt jelzi a sok tény. VZ Deniskina írja egyikük. A gyakorlatban ez volt a helyzet, amikor egy teljesen vak ember, finoman megérintette a mutatóujját a jobb sarkában az ajkát, gyorsan és pontosan leírta a hangulat abban a pillanatban. Arra a kérdésre: „Mióta érti arckifejezéseket?” Azt mondta: „Mielőtt férjhez megy, én nem gondolok rá, egy személy arcát soha nem voltam érdekelt, sem otthon, sem az iskolában a figyelmet erre az egyik nem vonja feleségül a barátnőjét, aki mellesleg az arca nagyon élénk és. mozog, azt fokozatosan megtanulta megkülönböztetni az ujjak érzelmeit, hangulat Sajnos nem tudja megérinteni az emberek nem közeli embereket, és hogy néha szeretné látni, hogyan azonos benyomást a szavak arckifejezések „[2 .; p.6].

Kognitív képességek a vak

Vakság teret veszít előtt egy széles fronton támadás a tudás és készségek. Észrevételek a kognitív tevékenység a látássérült és speciális anyagok a kutatások azt mutatják, hogy a fő jellemzői a tárgyak és események állnak a kognitív képességek a vak. Például a vak, felvette egy tárgyat (portfolió), rögtön azt mondják, mi az. Anélkül, munkaerő, ez fogja meghatározni a főbb jellemzői a tárgy: alakja, mérete, tömege, anyaga, jellege a felület. Területén túl észlelés lesz a színe a portfolió, de a különbség nem jelentős. [1; a. 24.] késlelteti a mentális fejlődés gyerekek gyengénlátók gyakran bonyolult jellemvonások és a neurotikus reakciók, melyek könnyen előfordulhat, ha változik a sztereotípia az élet. Overprotective korai életkortól kezdve megnöveli behatást, függ a mások véleményét. Gyermekek gyakran harag, fokozott érzékenység, szigetelés, kisebbrendűségi érzés, szeszélyes, önző, kóros fantáziálnak, aggasztó bizalmatlanság.

Túlzott szimpatikus hozzáállás, ami korlátozza a vak gyermek aktivitása azt tanítja, hogy a passzivitás, a hit hiánya a saját erőt, a függőség tudatosság, hogy érvénytelen. Ennek az a következménye, hogy nem megfelelőek az igények a társadalom függőséget. Gyermekek károsodott félelem az új helyzeteket, hajlamos a kemény a megfelelés, így azt pedantériával. A kommunikációs forma a gyermek egy látássérült szoros fizikai kontaktus: szükség van sokszor, hogy őt a karjaimban, kezeli érezni része a test saját maga és a felnőtt, hívja őket szóval, megtanulják megkülönböztetni játékok és háztartási cikkek tapintású, amelyben mindkettőt elmagyarázza a céljuk. Meg kell tanítani a gyermeket, hogy megkülönböztesse a hangokat, lépteket, megható is, hogy dolgozzon ki érzelmi kötődést, a vonat akció a tárgyak és játékok. Ha jól szervezett tanulási hiányosságok a fejlesztés nagyrészt legyőzni: felhalmozni reprezentációk jobb mentális műveletek és gondolkodásmód lesz kompenzáló eszköz látható hibáktól [3; a. 47].

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy:

A tanulmány a minták és jellemzői a látássérülteknek, a formáció a kompenzációs folyamatok, kompenzációt biztosító információs hiányosságok kapcsolódó rendellenességek a vizuális elemző, befolyása a hiba a szellemi fejlődés, valamint az életkorral kapcsolatos szempontjait gyermekek látáskárosodás tiflopsihologiya;

Vakság okai lehetnek veleszületett vagy szerzett.

Az első, aki megpróbálta tudatosan vizsgálni a rendelkezésre álló szellemi minták fejlődési hogy megmutatkoznak a különböző típusú jogsértések, és kiemelni közülük néhányat, volt Vigotszkij. Azt is megjegyezte, hogy az elsődleges károsodás, amikor a vakság van kapcsolva vagy a kifejezett hiánya vizuális érzékelés.

Általában a fejlődés magasabb rendű kognitív folyamatok (figyelem, logikai memória, gondolkodás, beszéd) jól megy. Lelassult konstruktív gondolkodás, mert a vakság gyerekek lemaradnak létrehozni egy közös motor van a sajátossága a beszéd és a verbális gondolkodás, van egy magas szintű verbális memória, vegye figyelembe a rendszeres változások a külső megnyilvánulásai érzelmi.

A kommunikációs forma a gyermek egy látássérült szoros fizikai kontaktus.

IRODALOM

Akimushkin VM Morgulis IS Basics tiflologii. - Kijev "Radyans'ka School" 1980.