Rajzó méhek dolgoznak raj, jelek, hogyan lehet megállítani, okát és küzdenek raj

Gyakorlatilag az összes méhészetek van olyan dolog, mint rajzó méhek. Nyüzsögnek - egy természetes folyamat a szaporodás méhcsaládok és kénytelen erre, különben is, melyek megtiltják, hogy a nők viselik a gyermekek. Megfordult a javára méhészek kell azt ellenőrzésük alatt tartsák. Időben figyelmeztető és megfelelő működését ellenőrizni a folyamatot nem szabad megengedni, hogy gyengítse a család. Növelheti a méhészet és a méz aratás idején, hogy egy teljes család.Miért méhek elkezdenek raj, az okokat és hogyan kell kezelni

 1. Tavasszal, erős családok felhalmozódnak a nagy számú fiatal méhek. Ezek nem foglalt hizlaló utódokat. Ha ebben az időben a növény nem képes lefoglalni a nektárt, ezek a méhek van munka és a család kezd raj.
Rajzó méhek dolgoznak raj, jelek, hogyan lehet megállítani, okát és küzdenek raj
kaptár
 1. Ha jelen van a kaptárban öreg királynő. Ez osztja elég feromonok, mert hagy sok trutovok, csökkent építési tevékenység, amely az oka könyvjelző királynő sejtekben.
 2. Ha csak nem nőttek ház a kaptárba.
 3. A nem megfelelő szellőzés.
 4. A kaptárban méh fiasítás túl sok.

Korai felismerése és az állam a rajzó csalánkiütés ellenőrizni kell, hogy naponta egyszer 10 napon át.

Jelek rajzó család, évszakok és ellenőrzési módszereit,

Annak érdekében, hogy meghatározzák az állam a rajzás, meg kell tudni, hogy a jeleket. Többen közülük:

 1. A sok drone sejtek raploda.
 2. Mielőtt rajzó méh szinte megáll vetés utódokat.
 3. A sejtek jelennek királynő sejteket.
 4. A méhek nem működik, és a legtöbb esetben fog felszállni fórumon.
 5. A növekedés volumene zümmögés.

Annak érdekében, hogy pontosabban azonosítani az állam, ez lehet telepíteni egy vezérlő doboz kaptár. Hogyan kell csinálni?

Osszuk a keret felét. Az alsó része a kihúzószalag lépek, és a felső üresen kell hagyni. Ha a méhek nyugodt otstratvayut sejt és töltötte el őket mézzel, akkor minden rendben van, de amikor megjelenik a királynő sejtek és a drone fiasítás - kezdődik a folyamat a rajzás és kell küzdeni vele.

Roy lesz kész, hogy vegye le egy rövid időre - 8-9 nappal a vetés anyalúgból. Az első járat csak a napfényes, nyugodt időjárás, de a következő is kijön bárhol.

Hogyan, hogy visszavonja a raj állam, mit kell tenni?

Milyen módszereket alkalmaznak, hogy megakadályozzák a raj állam, meg kell készíteni. Ilyen esetekben el kell távolítani, hogy elkapjon egy raj. Így lehetséges, hogy megerősítse a gyenge családok, vagy hogy egy új minőségű család. Mit kell tenni?

 1. Ez hagyott üres kaptár.
 2. Mielőtt rajzás fel csapdákat.
 3. Vásárolja csali méhészeti termékek „Apiren” vagy „apimam”.

Roevni főzni az ősszel. Proshparte forró vizet. Száraz és tárolja. Festék, ha a régi festéket sshorkalas és szellőztesse ki a szag. Elkapni szükség van 2-3 csapdákat.

Elkapni egy raj a legkülönfélébb módokon.

Rögzítése a raj horoggal

Csapdák vagy roevni kell előre elkészített. Ha nem akarja használni felvásárolt, az Össze magukat. Egy sikeresebb befogó csapdákat 2-3.

Rajzó méhek dolgoznak raj, jelek, hogyan lehet megállítani, okát és küzdenek raj
Csapdák ásás

Roevnya mint egy doboz fedelét. Meg kell kapacitása nem kevesebb, mint 50 liter, mert a legtöbb gyakran hagy nagy tömegű méhek és csapda kis térfogatú nem vonzzák a figyelmet. Saw ez bemélyedéseik és szellőzők. Helyezzük a keretet sushyu. Ott kell lennie 5-8 darab. Ahhoz, hogy vonzzák a méheket dörzsölje zsír drogok vagy a tűket.

A csapda nem tesz méhsejt. Vonzzák a hangyák és más rovarok.

Beállítani a csapdákat, válasszon egy csendes, alacsonyan fekvő helyeken. Ne legyen messze a méhészet. Gyakrabban méhek rajzása opt luc és fenyő. A magassága 6-8 méter erősítik drót csapda. Szilárdan kell rögzíteni, hogy a szél azok cég.

Ha mindent helyesen és a méhek telepedett egy csapda, úgy kell elhelyezni a kaptárban. Méhek kell folytatni a késő esti órákban. amikor az összes méhek repülnek ki roevnyu. Zárja el a csapot lyuk, és óvatosan távolítsa el a csapdát a fáról. Ahhoz, hogy ezt a helyet, hogy egy másik.

A kaptár, amely előkészíti előzőleg átültetett foglyul Swarm. Kiültetés előtt megvizsgálja az roevni ha rossz, akkor távolítsa el, és rázza meg a méheket a kaptár. A vizsgálat során a méh megtalálja és győződjön meg róla, megkapta a méhek a kaptárban. Helyezzük a hiányzó mennyiséget sushyu keretek és lépek. Fedjük le fedővel, és polozhkom. Csapdában Javasoljuk, hogy helyezze közel a kaptár, a méhek, akik lemaradt özönlöttek a bizonyítékokat.

Miután sikeresen költözött roevni méhek a kaptár, a csapdát kell tisztítani és újra beállítani fogni.

Horgászat nélkül raj csapdák

Ehelyett roevni fogni méhek, akkor az alsó test a kaptár Dadant, vagy naplopó. Erre a célra van szükség, hogy az ötven méterre a méhészet. Ez növelte a 8 képkocka sushyu és dörzsölje vonzotta a szag. Így lehetséges, hogy összegyűjtse a raj 2-3 szezonban. A módszer előnye, hogy a rögzítés után a méhek nem kell sehova áthelyezni. Fejlődik egy teljes család.A második módja a halászat. Mert lehetséges, hogy egy közönséges hordozóval kereteket. Ha hirtelen látni, hogy a család készül otroitsya és kéznél nincs roevni, akkor vegye meg a szokásos kezelés vagy doboz megfelelő méretet. Tedd egy keret-két sushyu. Osszuk el és könyv „Apiroem”.

Ki lépni, amint egy raj akasztott néhány kedvelt néhány fa, amivel a hordozhatóság fejét és elkezd lassan sétál alatta. Egy idő után, a méhek megy le a dobozt. Ne félj a méhek ebben az állapotban nem csíp. A lényeg nem az, hogy bármilyen hirtelen mozdulatokat. Ha úgy érzi, hogy a doboz növekedni kezd nehéz mozog lassabban érdekében, hogy gyűjtsön annyi méhek csak lehetséges, és fontos, hogy a méh beleesett egy dobozba. Amint esik bele, akkor az összes méhek követni fogja.

Miután összegyűjtöttük a méhek szüksége van, lassan távolítsa el a fejét, és tegye óvatosan egy ág, vagy helyezze a magas állványra. Semmilyen esetben sem lehet helyezni a földre, mert ha kap egy dobozban hangyák nyüzsögnek fog repülni. Egy idő után a világító doboz fedelét egy ruhával, és hagyjuk kihűlni. Este, öntsük a méhek a kaptárban, vagy ingyenes kiegészítés a szegény család.

Hogyan lehet eltávolítani egy méhraj egy fa?

A trükk az, hogy távolítsa el a raj egy fa van. A lényeg, hogy ne hagyja ki a pillanatot, mert amint a méhek határozza meg, hogy a lakhatás, azonnal elszáll. Ahhoz, hogy távolítsa el a raj, a következő eszközök:

 1. Roevney.
 2. Lapát.
 3. Spray az infúziós citromfű.
 4. Lépcsőn.
 5. Üres kaptár.
 6. Board - csapda.

Ha a raj az alacsony magasságban, könnyen eltávolítható. Felfüggesztik vagy mellett elhelyezett csapda, olajozott „Apiroem”, és várja meg a méhek repülnek ki fokozatosan bele. Vagy helyettesíti a raj dobozt, és egy mozdulattal rázza. Továbbra is lehet gyűjteni egy üstben. Trap fedjük le és hagyjuk, amíg az este.

Nehéz eltávolítani a raj, amikor elkapta a fa tetején. Ebben az esetben van szükség, hogy helyettesítse a létráját, vagy egy hosszú létrát. Mi is használni a két pólus. Az egyik, hogy csatolja a csapdába, hogy a másik horog.

Tedd egy spray palackot és egy zseb hat gondosan fel a lépcsőn.

Mielőtt eltávolítaná a spray a méhek vízzel, így könnyebb lesz összegyűjteni. Csapdába egy pólus mozog egy csomó méhek. Hook a második horog pólus ága. Nagyon elég nehéz és a Rock a fióktelep csomót esett roevnyu. Próbáld meg ezt egy időben. Most rögzítse a dobozt egy ágat, és csukja le a fedelet. A fennmaradó méhek zalezut letkovoe ez a lyukon keresztül.

Ha nem tudja megoldani a csapda, engedje le a földre, és várja meg, amíg a rovarokat gyűjteni. Most már át őket egy üres bizonyítékokat.

Tedd fel bizonyítékként két keret a vetés és a méhek nem repülnek el belőle, és részt vesz a munka.

Hogyan ellenőrzése és megakadályozása rajzás?

A folyamat a rajzás, hogyan kell irányítani, és megakadályozzák releváns mind a kezdők és a tapasztalt méhészek.

Egy kezdő méhészetben ajánlott vásárolni egy fajta méhek nem hajlamos a rajzó. De az ilyen rossz a méhek gyűjtenek nektárt, míg roylivymi méhek. Mert mi hemzsegett - reprodukciója a méhek. Estesstvenno természetes folyamat, amely arra szolgál, mint a vezetési tényező számukra.

Tapasztalt méhészek mindig meg tudja állapítani a helyzetét rajzó méhek és megakadályozza lehetőségeket. Fontos ellenőrzésében ebben a kérdésben állandó jelenléte mellett a méhész méheket. A rajzó szezon ajánlott szervez ügyeletes vagy egy ideig lakóhely.

Mit kell tenni, hogy megállítsák a folyamatot a rajzó? Tanácsot tapasztalt méhészek:

 • megvásárolható a méhek nem szívesen raj;
 • rendszeresen változó öreg anyajuhok;
 • eltávolítás queen sejtek a sejtek;
 • hogy ne tegye méhészet a tűző napon;
 • időszerű adni szervezet erős családokat;
 • felesleges fészekalja erős családok (az ilyen családok kell tennie dugványok);
 • nem megvesztegetni vezeti a családi állapotban raj.

Ha minden körülmények között csökkenti a kockázatot a rajzó méhek.

Hogyan készítsünk egy mesterséges méhraj, milyen eredménnyel?

Miért költene tapasztalt méhészek mesterséges rajzás? Erre azért van szükség annak érdekében, hogy vonja vissza a méhraj a méhészet az állam, és növeli a családok száma (Taranov módszer).

Deal ezzel megfelelően szükség van a fő méz termés. Alakult új családok lesz ideje, hogy rendezze az új házak. Mesterséges rajzó általában részt méhészek tapasztalattal. Egy kezdő ez egy bonyolult folyamat, és vesz egy csomó időt. De fizetett ki szépen, ahogy ezek a családok többet dolgozók gyakran jobb, mint nedelennye.

Számos változata mesterséges rajzás:

Alternatív 1: a réteg a mag

Használt dugványokat a nők, akik telelt téli magot. Ennek eredményeként az új család gyorsan fejlődnek. Ez annak köszönhető, hogy a telepítés érett fészekalja erős család.

Rajzó méhek dolgoznak raj, jelek, hogyan lehet megállítani, okát és küzdenek raj
Magok rétegződés

Ez a családi ideje erősödött a fő méz termés.

Hogyan kell csinálni?

 1. Tedd egy üres kaptár mellett a kaptár, ahol azt tervezik, hogy a törzsek. Ugyanakkor kaptár kell lennie ugyanabban a magasságban, mint az első, és festett pontosan ugyanazt a színt.
 2. Az üres kaptár, hogy 2 kép tele mézzel, pollen. Csak váz sushyu és 2 képkocka méhsejt. A központban a teret a két keretet.
 3. Vegyünk az erős családi két képkocka fiasítás és a méhek. Tedd őket a közepén a második kaptár (ahol állandó egy új család).
 4. Az új család rendezze vásárolt méh vagy tegye a folyadékot, ami nagyon hamar eljön a méh.
 5. A cella kell önteni két csésze meleg vízzel.
 6. Zárjuk a szubsztrátja. szigetelés és a burkolat.
 7. Ellenőrizze a kaptár lehet 6-8 napig. Ha a kaptár volt szükség, hogy a növény új uterus nélküli, vagy a méh nem indul el, amíg az új vetés méhek nem fog működni.

2. lehetőség: ossza el a család a felére

Osszuk a fél család. Ha ez erős, és van egy nagy mennyiségű fiasítás, akkor egy ilyen család temetni természetes módon, ami eltereli a munkát a méhek és a méz gyűjtése idő elvész, valamint a lehetséges veszteség a méhek.

Hogyan lehet megosztani?

 1. A vizsgálat során válassza ki a kaptár egy erős család.
 2. Az üres kaptár 0,5 m-re a kaptár.
 3. Távolítsuk el a fele a fiasítás keretek és takarmány. és beköltözik egy üres kaptárba.
 4. Teljes mind a kaptár keretek és lépek a sushyu.
 5. Zárja le a csalánkiütés.
 6. Egy idő után a méh két részre van osztva csalánkiütés.
 7. Az új család ültessünk a méh.
 8. Fokozatosan, csalánkiütés kell távolodni egymástól. Minden nap a távolság nőtt 0,5 m.
 9. Mindeközben, a méhek táplált cukorszirup.

3. lehetőség: a méhek raj állapotban

Ez az opció az, ha foglalkoznak az állam raj méhek.

 1. Az erős családi húzza 2-3 képkocka fiasítás és a királynő.
 2. Transzplantációs őket egy üres kaptárba.
 3. Tedd keret sushyu közötti fiasítás (1-2), és a széleket a lépek.
 4. Méhkas egy új család életbe a régi.
 5. A régi kaptár a növény egy fiatal méh vagy érett ital.
Rajzó méhek dolgoznak raj, jelek, hogyan lehet megállítani, okát és küzdenek raj
Az anyalúgok
 1. A fiatal állatok isznak vizet, mielőtt a visszavonás a járat a méh.

4. lehetőség: bevágások a különböző családok

Üres kaptár gyűjtött dugványok különböző családok. Ehhez, hogy egy keret fiasítás különböző családok és vannak telepítve a kaptárba.

Győződjön meg arról, hogy ez nem egy Méhkirálynõ jött a régi csalánkiütés.

Az új fészek podsazhivayut méh és szigetelt azt. Tedd egy új helyen. Fiatal család gondos ellenőrzés.

Nyüzsögnek - egy összetett folyamat, de meg kell méhészetek. Annak érdekében, hogy növeljék a termelékenységet a méhészet, azt kell ellenőrizni. Ha optimális feltételeket teremteni a méhek és alkalmazott valamennyi módszer, hogy megakadályozzák a rajzás idején nektár áramlása, akkor növelheti a méhészetben, és gyűjtsük össze a nagy termés a méz.