Szociológiai Charlza Rayta Mills - studopediya

- Életút Mills, a személyiség, az alapvető munka.

- A „szociológiai képzelőerő”.

- Kritika mai társadalomban.

- „Szociológiai képzelet”, mint egy új „gondolkodásmód”, „különleges minőségét szem előtt”, egyfajta emberi öntudat a modern társadalomban.- A szerepe szociológusok (értelmiségi) fejlesztése és elterjedése ezt a stílust a gondolkodás.

- Az általános körvonalait „szociológiai képzelőerő”.

- Az emberi sokszínűség, mint egy tárgy a szociológiai tanulmány.

- Az elv a „minden az övé módszertan és magát a teoretikus”.

- A tanulmány az amerikai „hatalmi elit”.

- Történeti elemzése a kialakulását és fejlődését a „hatalmi elit”.

- Az „inert társadalom” és az eltűnése „nyilvánosság”, „erkölcstelenség magas helyeken” és a „kispolgári machiavellizmus”, mint a jellemzője a modern tömegtársadalom.

Charlz Rayt Mills (1916-1962) - amerikai szociológus. Született Texas egy katolikus családban. - tanult a University of Wisconsin: erősen befolyásolta a pragmatizmus (Becker), védte meg doktori disszertációját pragmatizmus.

MILESTONES szakmai karrier:

1946 óta - dolgozik a Columbia University (New York).

1946-1955 gg. - ő felügyelte a munkát szociológusokéba a Bureau of Applied Research: együttműködve Paul Lazarsfeld és George Lundberg; szoros kapcsolatban az empirikus vizsgálatok gyakori látogatások terén (csak a New York állam, meglátogatta a kutatás mintegy 30 városban gól).

Nem tetszik az empirikus rutin. - Elméletileg eklektika. - Köszönöm kívülálló és anarchisták tanulmányai során szokott kell küzdeniük a tanárok; Ő volt őszinte kommunikációban. - Általában azt elengedik őt.

1955-ben kirúgták a Bureau of Applied Research projekt kudarca; megtartva a helyét az egyetemen, és még van 1956-ban a poszt professzor, de engedélye nélkül tanítani a nyugdíjas évekre.

Azt írta, amellett, hogy a cikkeket, több könyvet. Ezek közül a legfontosabbak:

- "Power Elite" (1956, orosz fordítás 1959 ..);

- "A szociológiai képzelet" (1959).

A „szociológiai képzelőerő”

A könyv kínált eredeti projektfejlesztés szociológia.

Szükség van egy új szociológia társított kezdete egy új korszak:

- régi szociológiai rendszerek nem működnek;

- növeli az elidegenedés a racionalitás indoklás nélkül;

- egy új generációs „vidám robotok” ( „naiv hülyék”): apátia. közömbösség, homályos szorongás;

- kihívások az új társadalom túl szűk a saját emlékeit: a résztvevők a fedettség modern társadalomban;

- a kérdés felett az események menetét: ungovernability társadalom - veszélyt az ész és a szabadság, a kontrollálatlan pusztítása értékeket.

Ilyen körülmények között: szükségünk van egy új (speciális) gondolkodásmód. Ő Mills kéri „szociológiai képzelőerő”.

A szociológiai képzelőerő - egy „különleges minőségű elme”, amely segít az emberek „hogy az információkat és dolgozzon ki egy gondolkodásmód eléréséhez világos megértése, hogy mi történik a világban, és hogy magukat.” (Minden remény - szociológiai képzelet.)Feladata. megérteni a történelem és a körülmények az egyes emberi élet, és megérteni a kapcsolatukat a társadalom „hogy tisztázza az alapvető alapja a mai riasztás emberek és a közöny a társadalom.”

A szociológiai képzelőerő - a legeredményesebb formája az emberi öntudat a modern társadalomban.

CR Mills. Mivel a szociológiai képzelet „akiknek a kilátások arra korlátozódik, hogy egy gazdag sor zárt pályák, gyakran jelenik meg a váratlan érzés, mintha felébredt a házban, amely korábban csak megjelent a barátok és rokonok.”

New Mills szociológia projekt bontakozik hátterében a kritika az alapvető hibák és hiányosságok a jelenlegi szociológia:

  1. Kritika „nagy elmélet» (nagy elmélet) T. Parsons. formalizmus összpontosítani szabályozási és értékét integráció; félreértés kommunikációs integráció és az uralom.
  2. Kritika "absztrakt empirizmus" (P. Lazarsfeld, J. Lundberg, C. Stauffer). téves értelmezése a kommunikációelmélet és az a tény (a nagyon részletes leírást a tényeket nem lehet eltávolítani több, mint rakták le az elején); absolutisation módszerek és technikák.

Abszolutizálását elmélet és módszer kapja szociológia álló helyzetben.

- új ideológiai és bürokratikus szerepe szociológusok:

Az általános körvonalai „szociológiai képzelőerő”

1. Célterületek szociológia mind az emberi sokszínűség kell tartalmaznia:

Az emberek a különböző fajok és etnikai csoportok alkotják a közönséget, töltő mozitermek és ugyanabban az időben, hogy élesen egymástól. Ők boldogok a házasságban, és ugyanabban az időben megszállottan gyűlölet csillapítatlan. Több ezer különböző osztályok léteznek a kereskedelem és az ipar, a kormányzati hivatalok, a különböző területeken, azokban az országokban, mérete majdnem egy kontinenst. Minden nap áll millió kis tranzakciókat, és mindenhol van olyan sok „kis csoportok”, hogy senki sem tudja számolni őket.

Az emberi sokféleség is nyilvánvaló sokfélesége egyének szociológiai képzelőerő segít megtanulni és megérteni. Ez a képzelet indiai brahmin mid-1850 mellett található a gazda-úttörő Illinois; Angol úriember a XVIII - közel az ausztrál bennszülöttek és a kínai paraszt, aki élt száz évvel ezelőtt, a modern politikus Bolíviában és francia rendi lovag, amellyel be 1914-ben a brit szüfrazsett éhségsztrájkot, hollywoodi sztár és egy Roman patrician. Írás „ember” azt jelenti, hogy írjon ezekről a férfiak és a nők - Goethe és él a szomszédban a lány. "

2. Cél. „Ahhoz, hogy meghatározza a tényleges folyamatok a társadalom és feltárni azokat jelentése van, amely nekik valódi emberek.”

3. Ahhoz, hogy ezt az illeszkedést bármilyen formában: minden társadalomtudós - magát a teoretikus és a saját módszertan.

De ez nem csak egy szabad fantázia. - Meg kell féken szigorú önfegyelem, és néhány kulcsfontosságú elveket.

4. Mit kell venni, hogy vizsgálja meg a tényleges, jelentős probléma: nem kvázi problémát, és a gyökér a társadalmi problémákra.

History. Szociológia szorosan kapcsolódik a történelem, és nem lehet nélküle:

Szociológia a Mills mindig „történeti szociológia”.

A tanulmány az ember és a társadalom történelmi kontextusban.

History lehetővé teszi az összehasonlító elemzést.

Tanulmány az amerikai „hatalmi elit”

A könyv „Power Elite” átfogó elemzést nyújt az amerikai uralkodó elit:

- annak összetétele és főbb jellemzői;

- mechanizmusok kialakulása;

- helyét a társadalomban;

- A történelmi fejlődés; stb

Önálló tanulás - élénk példa arra, hogyan kell kinéznie egy gyakorlati megvalósításában a stílus a gondolkodás, az úgynevezett Mills' szociológiai képzelet. "

Az uralkodó elit. „Ez áll az emberek kezében ilyen pozíciók, hogy nekik a lehetőséget, hogy fölé emelkedik a média és a hétköznapi emberek, hogy a döntéseket, amelyek jelentős következményekkel jár.”

Teljesítmény Elite imeetobschenatsionalny karakter:

A helyi tetejét balra számos tagja az uralkodó elit; de azok, akik elfoglalják a legmagasabb pozíciókat a helyi hierarchiában nem tartalmazza.