Tetragramma (négybetűs Isten neve)

Tetragrammaton (nyíl) egy fragmensét a Septuaginta

Tetragramma (a görög τετρα -. «Négy» és γράμμα - «levél") - elfogadta a neve a neve Izrael Istene, mely még ma is Isten saját nevét. Eltérően más melléknevek, Isten nevét.A zsidó hagyomány szerint, a helyesírás a név csak akkor engedélyezett, a szent, de nem a „háztartási” a szöveget. Ez áll a betűk י (Yod). ה (hé), ו (VAV). és záró ה ( "hé"). Latin betűkkel íródik a Tetragramma YHWH (ritkán - JHWH).

A név alatt Tetragramma Vsevyshny első nyitott Moshe (Moses) regiszterben Shmot [1].

A szó etimológiája

Úgy véljük, hogy a név származik, a gyökér .ה.י.ה ( `a`), és lehet értelmezni, mint egy kombinációja a múlt, jelen és jövő időben az ige„lenni.” Magyarázat az adott név a könyvben Exodus 03:14 - Ehye-Asher-Ehye ( „Én vagyok, aki vagyok”), szintén lefordítva: „Én vagyok az Úr, aki betartja”. A mai bibliovedenii úgy döntött, hogy értelmezze a Tetragramma mint „Ő, aki lenni” vagy „Aki az oka, amiért”.

A mai bibliovedenii úgy döntött, hogy értelmezze a nevét יהוה mint „Ő, aki lenni”, vagy „az, aki az oka, amiért”.

kiejtési szabályok

A korszak az első Templom

Mivel az úgynevezett Lahishskie betűk, legalábbis addig a megsemmisítése az első Temple (586 BC. E.) a neve ejtik egy megfelelő vowelling hangosan.

Szerint a Misna. Isten nevét kimondták a főpap a jeruzsálemi templom idején áldozatot Yom Kippur - az engesztelés napja [2] és a kohanim (papok), amely a papi áldás [3].

Később, nem volt szabad kimondani a nevét, és imádják. Az egyik szerint a legendák, a tilalom lépett halála után Simon Just Főpap (III században. E.).

A korszak második Templom

Azonban, amint azt Szeptuagintából. amely úgy tűnik, ahelyett, hogy a görög Kyurios Úr - Uram, - legalább 3. BC. e. (Ha a fordítás indult Tanakh görög) a neve megszűnt mondani hangosan, és ehelyett elkezdte használni Adonai (Hebrew אדון -. Uram, héber „-. Olvasztott birtokos névmás 1 személy egyes szám), vagy ha a szó előzi Adonai Elohim יהוה (héberül: אלהים -. Isten vagy istenek, mint a héber אל -. Isten és a héber ים -. a többes számban).Judaizmus mindig tulajdonított nagyhatalmat említi Isten nevét. A harmadik, a Tízparancsolat - „Ne éljen vissza a nevét, az Úr, a te Istened hiába: [4]” (Mózes 20: 7), így az általános gyakorlat kapott egy úgynevezett közvetett fellebbezést az isteni nevet. Amikor a szentírások olvasása zsidók helyébe a Tetragrammát más szavakkal. Például, imák Tetragramma helyébe a nevét Adonai. Elohim vagy jelzőket - Tsvaot (héber צבאות -. «(Jehova) Ura,” a gőz tradicionális hosts ..).

Később, különösen - keretein kívül istentisztelet, még a „Adonai” váltották a „ha-Sém” (héberül השם - Név ;. „Ha” héberül - a határozott névelő), vagy arámi Sema.

középkor

A héber ábécé áll 22 mássalhangzók. A korai középkorban az egész VI században, amikor a mássalhangzó (mentes magánhangzók) a szöveg a Biblia maszoréták oglasovochnye jelek, hogy megkönnyítsék a helyes leolvasási A Szentírás bővült a szó יהוה volt zöngés magánhangzó „o” és „a” például név Ado az első (vagy " o „és” i „példáját követve Elo hi, amikor a szó” Adonai „előzi יהוה). Ezért is használnak a keresztény irodalomban Jehova (Jehova) név. Azonban néhány korai keresztény író, aki írta a görög. azt jelzik, hogy a neve יהוה ejtik Úr. Ezt támasztja, legalább az első magánhangzó szótag, a jelenléte a redukált forma יָה - Rx [5] és az S, vagy a Yahoo (a végső szótagjára sok zsidó személyneveket).

Ennek eredményeként Bibliatudósok a középkorban és az újkorban félrevezettek, hogy fogadják el az írás e magánhangzó saját magánhangzók a beszéd. Ezért több évszázados tetragrammaton kiejteni Iehova (Jehova). Ez általában feltételezik, hogy az első, hogy használja ezt átírás 1518 gyóntatója X. Leó pápa Peter Galatin.

új időpont

Már a XVI-XVII században, számos kiemelkedő tudós-Hebraists (Bukstrofy, barátok, kápolna, Althing) kifogásolta, hogy az ilyen értelmezés. Mivel a visszatérő nem kínált a pontos kiejtés, változatlan maradt - Iehova. Az első felében a XIX századi német tudós G. Ewald javasolta egy másik olvasat - Jahveh. Ezt a javaslatot elfogadták azonnal, hanem csak azután támogatás olyan kiemelkedő tudósok, mint a Genstenberg és Reinke.

szabályokat írásban

A Talmud utasításokat tartalmaz másolók Tanakh, hogyan kell írni a neve Isten. Így az átruházás a nevét, hogy a következő sorban nem megengedett; Tilos továbbá kiemelni az Isten nevét, arany vagy ezüst betűkkel (szemben a keresztény kéziratok, amelyben a Jézus nevét gyakran osztják ezen a módon).

Tetragramma és szamaritánusok