Típusai monopólium és megoldási módjait is - studopediya

Monopoly - kivételes helyzetben a gazdasági alany, eredő tulajdonjoga vagy birtoklása politikai erő, amely lehetőséget ad arra, hogy diktálják az akarat, hogy minden más szervezetek, hogy szabályozza a termék gyártása, és hozza létre a piaci dominancia.Monopoly, amint már, megtalálja a helyét a mar távú gazdaság. Léte lehet megítélni alapján monopolisztikus magatartás: a pusztítás a piaci mechanizmusok (gátlás NTP, megtartását a magas árak, a gyengébb minőségű, és csökkent a termelés volumene, stb.)

A monopólium lehet az állam, a régiók, a központi gazdasági szervek, minisztériumok, természetesen, az állami és magán vállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók. Jellemzően monopólium járó nagy és nagy cégek vagy vállalatok.

Még a kis és közepes méretű vállalkozások lehetnek monopol-mi, egy nagyvállalat nem tölthetnek be a monopólium fel-CIÓ és nem mutatják a monopolisztikus magatartás.

Kiderült, hogy még az ilyen óriások az autóipar, mint a „Ford”, „General Motors” és a „Fiat” nem monopóliuma piacon.

A legbiztonságosabb szempontjából monopolizálása szerint a nyugati szakértők tekinthető olyan helyzet, amikor több mint 10 működő piacon. Ebben az esetben, a legnagyobb közülük jogosult tartani a kezükben több mint 31% -a teljes értékesítés, két - nem több, mint 44%, a három - 54%, négy - 64%. Ellenkező esetben az állami korlátozás Chiva-vállalkozás piaci részvétel, illetve a gazdasági szankciók.

A világgazdasági elmélet és a gyakorlat ismert, legalább hat fő típusa monopólium:

1. monopolizmusának amely abból ered, a versenyt és alapja a koncentráció és centralizáció a termelés és a tőke (gyártási, pénzügyi és erőforrás-monopólium).

2. monopolizmusának benyújtott technológiai oligopólium (kohászat, villamos energia, w / d szállítás, stb.) Van viduneskolko nagyvállalatok, amelyek ellenőrzik a termelés és az értékesítés egy bizonyos fajta termék.

3. Monopoly miatt a termék megkülönböztetése. A termék differenciálás egyik fő jellemzője a monopolisztikus verseny. Ez több formát ölt:

a termék minőségét. különbségek a funkcionális jellemzők, anyagok, design, a munka minősége, stb

Szolgáltatások: segítőkészség áruház alkalmazottai, az eladás és cseréje a vállalat hírnevét és a termékek, stb

Szállás: tulajdonosai a kis üzletek őket közel az ügyfelek, a leginkább nyüzsgő utcákon, és eladták őket éjjel-nappal.

4. Monopoly, amelyek megtestesítik a cég, ami e, vagy más területeken a modern tudományos és technológiai forradalom. Ez eltűnik a terjesztését és forgalmazását eredményeinek tudományos kutatás és technológiai fejlesztés más tárgyakkal.5. Állami monopólium fogyasztásával kapcsolatos nemzeti szintű közjavak, mint a honvédelem, a közigazgatás, az egységes energetikai rendszer, az alapvető tudományok, stb

6. monopszónium. Ez az, amikor a piac működik egy Poku Patel bármely termék, szolgáltatás vagy forrás. Általános szabály, hogy mono-POLYSTOM az állam, meghatalmazotti egyetlen vevő. Például a szovjet állam a állam Tervezési Bizottság és a korábbi közbeszerzési rendszer vásárolni a termékeket a vállalkozások, és nem csak a stratégiai.

Negatív következményei a monopólium sobst-vennosti állam (állami monopólium) vannak;

1) a társadalom szintjén - a hiánya a gazdasági szabadság, a degeneráció a gazdasági rendszer;

2) szintjén az ipar - a megjelenése bürokratikus inte-EST;

3) a vállalati szintű - rugalmatlan, gazdaságtalan termelés-termelés;

4) az egyén szintjén - az elidegenedés a tulajdon, menedzsment, és az eredmények a saját munkaerő.

Antipodes monopóliumok mindig a piac és a verseny, a magántulajdonon alapuló, a termelési eszközök és az üzleti tevékenység. Ebből következik, hogy az alapvető leküzdésének módjait monopólium van: megalakult a jól működő piacgazdaság és versenyképes környezetet árupiacok, a kisvállalkozások fejlesztése, valamint razgosudar-lesztési tulajdon és privatizáció a vállalatok. Röviden, itt van az összes lépést, hogy de-monopolizálása a gazdaság.

Demonopolizáció ekonomiki- legyőzik a monopol tevékenységek és előmozdítása a piaci viszonyok alapján a verseny kialakulását és a vállalkozói szellemet.

A „legyőzése” jelentheti - korlátozás és előre kapcsolatos figyelmeztetéseket, megelőzése és visszaszorítása az ilyen intézkedések schihsubektov gazdaság, valamint az irányító szervei, amelyek ellen a verseny és a szabad vállalkozás, protivformirovaniya versenyképes környezet az árupiacok.

A fő feltétele a fenntartása és fejlesztése a verseny, és a következő képpen, a folyamat a de-monopolizálása a gazdaság, hogy minden résztvevő a gazdasági munkás-ság egyenlő szabadság, függetlenül azok tulajdoni formája, a skála a termelés és az értékesítés, telephelye. Úgy kell tekinteni, mint az illegális tevékenységek bármely szervek és tisztségviselők, amely közvetlen diszkrimináns megkülönböztetés vagy korlátozást a függetlenség és a választás szabadsága az egyes gazdasági szervezetek.

Jelentős szerepet játszik a szabályozás a gazdaság, és van egy de-monopolizálása intézkedés állami ösztönzés a versenyt.

Magyar kormány kidolgozott és elfogadott „állami program de-monopolizálása a gazdaság és a verseny fejlődését az orosz piacon.” Meg kell jegyezni, hogy a korábbi állítások kaptak különböző tevékenységek a verseny fejlődését és korlátozása monopol tevékenység. Például külön nyilvántartást különítettek 2000. Vállalatok erőfölénnyel a hazai piacon. Még a szint bérleti díjak bevezetésre került-belnosti általuk szabadon kerülni, mesterségesen eltúlozza a termelési költségeket. Ez a program mérhető szál maga monopolizált struktúra alakult ki a gazdaság a múltban. Ahhoz, hogy a program megvalósításához komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy a monopóliumellenes bizottság; Ön részt kell vennie ebben a folyamatban területeken, egész régiók és iparágak, valamint a bővítés a jogi keret.

Közpolitikai célkitűzések monopolizálása a gazdaság és a verseny fejlődését a piacokon Magyarországon növelése hatékony-ság alapuló termelés piacszabályozás gazdaságos-nek folyamatok, az üzleti fejlődés. A fő cél ennek a politikának, hogy csökkentse a termelés koncentrációja és létrehozta a szükséges feltételeket a verseny fejlődését a piacokon bizonyos termékcsoportok (munkák, szolgáltatások).