Top 10 "ok, amiért szeretjük" felső-10 „- faktrum

Internet elárasztják a tájékoztatást, hogy van osztva harapás méretű darabokra. De miért vagyunk annyira vonzódik listák? Ez a kérdés azt vizsgálja Claudia Hammond.

Top 10

1. Tudjuk, hogy megkapjuk

Mindegy, hogy a „10 orvosi rejtélyeket, hogy a tudomány nem képes megoldani” vagy „60 lenyűgöző” hack „az agy, amely lehetővé teszi az életét jobb”, ez a minta ismerős számunkra. List számozott, és lépjünk le, hogy mi fog történni. Mi jár a tapasztalat, ami számunkra egy ötlet, mire számíthat. Ez a pszichológiai technika lehetővé teszi számunkra, hogy könnyebben megértsék és elnyelik információkat.2. Mi nem tetszik valami hiányzik

Nehéz, hogy nem engednek a kísértésnek, hogy nyissa meg a listát. Amikor megjelenik a lista nevére úgy gondolja, ez az információ már a kezedben - elég csak megnyitni az oldalt. Ha nem, akkor el fogja veszíteni, hogy most volt a kezükben. És, mint létrehozott Daniel Kahneman és más pszichológusok során sok éves kutatás, nem szeret veszíteni, amit már. Így néha könnyebb nyissa meg a cikk, mint beletörődik egyfajta adatvesztést.

3. Kevésbé terhelt agyunk

Olvasás az információkat a hálózat megköveteli tőlünk, hogy több feladatot. Miközben olvasunk valamit, mi is döntést hoz arról, hogy menjen egy linket, mozgassa az egeret, hogy hol és hogyan helyezze el az oldalt a képernyőn, nem is beszélve a pop-up ablakok, emlékeztetve az e-mailek és a bejövő üzeneteket.

A kutatók a State University of Albany (New York) úgy találta, hogy ez néha vezethet zavartság érzés. És itt a támogatás a listák - az egyszerű szerkezet újra teszi a munkát a szöveg érthetőségét.

4. Szeretjük azt gondolni, hogy túl elfoglalt

Könnyen azt hinni, hogy mi sokkal elfoglaltabb, mint most élő emberek mindössze néhány évtizeddel ezelőtt. Azonban, ha megnézzük a vizsgálatok eredményeit a használata idő évtizedek óta, ez nem teljesen igaz. 1887-ben, Nietzsche panaszkodott ugyanazt a dolgot: „Egy ember azt hiszi, egy órával a kezében, még akkor is, amikor eszik ebédjét olvasása közben híreket a tőzsde.”De ha az amerikai példát, különböző tanulmányokat végzett az elmúlt 50 év azt mutatja, hogy az átlagos amerikai ma 6-9 óra szabad időt hetente, mint akár öt évvel ezelőtt.

Ugyanakkor az információs robbanás vezetett az a tény, hogy van egy hatalmas számú információforrás versengés a figyelmünket, és ez ad egy érzés, hogy soha nem lesz képes lépést tartani a korral. Tehát szeretnék időt takarít meg azzal, hogy nem olvas hosszadalmas cikket és érvek és tömör listákat.

belépés formában adják meg a lista formájában, jól alkalmazható a konkrét tények - mint például a „10 legőrültebb kalandorok.” Ők is hasznos gyakorlati tanácsokat - például utasítások „9 tipp azoknak, akik úgy döntöttek, hogy foglalkozik a szenvedélybetegek,” mert megtekintheti és lapozhat az információt, gyorsan megtalálja a fejezetek pontosan mire van szüksége.

Azonban mindennek megvan a maga korlátai. Tanulmányok azt mutatják, hogy ha minden elem kapcsolódik egy másik, ez vezethet a veszteség a narratív szál, csökkentve a megértés. A kutatók azt is megállapították, hogy ugyanez történik, ha a szöveg túl sok címoldalára. A tudósok a Washington Egyetem kiszámították, hogy a legjobb megoldás - az egyik kiemelt körülbelül 200 szót. Ha a hírek sokkal gyakoribbak, elveszítjük a fonalat az elbeszélés, és nem érti, hogy mi történik.

6. ... és mindig tudja, hogy mennyi van hátra

7. Érdekes, hogy megpróbálja kitalálni, hogy mi van a lista ...

8. ... és mi, mint hogy megbizonyosodjon arról, hogy igazuk van

A szépség listák hogy tudod, hogy gyors döntést arról, hogy mit kell keresni. Mi nagyobb figyelmet fordítanak minden olyan információt, amely megerősíti, hogy igazunk volt. List segíteni elégedett. Meg tudja nyitni a top 10-ben a legjobb 80-as filmeket, és megtalálja a filmek, amelyek még soha nem hallottam, de ez rendben van, mert nem lehet figyelni, hogy ezt az információt, amint meglátja a listáját ismerős film.

9. A lista ad egyfajta véglegesség

Tájékoztatás a csomagoláson egy listát ad az érzést, hogy a lista tartalmazza a mindent, és az ügy le van zárva. A bizonytalanság csökken, és szeretjük bármi, ami ad némi látszatát ellenőrzés a mi bizonytalan világban. Számos pszichológiai vizsgálatok az évtizedek azt mutatják, hogy szeretnénk érezni, mintha teljes ellenőrzése alatt, hogy mi történik akkor is, ha ez nem igaz.

10. hasonló listákat újságírók

Hasonló listákat nem csak az olvasók. Az újságírók is szeretnek írni listákat. Ahelyett, hogy gondosan kidolgozott egy cikket, hogy minden bekezdés logikusan következik az előzővel, akkor sokkal könnyebb, hogy egy listát. Mivel ez tartalmazza az elkészült szerkezet. A legfontosabb dolog -, hogy dolgozzon ki az utolsó sort. És a lista is kész ...

Mint a bejegyzést? Support Faktrum kattintással:

Faktrum most Odnoklassniki! PUSH: