Tünetei hasnyálmirigyrák, tünetek, diagnózis, egészségügyi ábécé

A hasnyálmirigy egy része az emésztőrendszer, amely hordozza a kettős terhet.

  • Egyrészt, a termelő enzimek, amelyek hasítják a szénhidrátok, zsírok és fehérjék (tripszin, kimotripszin, amiláz, lipáz, laktáz, maltáz, elasztáz, diasztáz), vas szabályozza emésztési folyamatokat.
  • Azonban szintetizáló a béta-sejtek a Langerhans-szigetek inzulin és glukagon, a szervezet egy állandó belső környezet a test szabályozó szénhidrát, fehérje és zsír cseréket.

Ennek megfelelően a kóros elváltozásokat a hasnyálmirigy befolyásolja sok szervezet funkcióit. A tünetek a hasnyálmirigy betegség a nők ugyanazok, mint a tünetek a hasnyálmirigy betegség a férfiak.

Leggyakrabban a hasnyálmirigy szenved gyulladás és destruktív folyamatokat. Ezért a tipikus megnyilvánulásai a patológiás a hasnyálmirigy - tünetei az akut hasnyálmirigy-gyulladás.

Akut pancreatitis - egy nem-fertőző gyulladás a prosztata szövetben duzzanat elemekkel romlás és elhalása a mirigyes szövet (szemben az önálló tripszines emésztés, és a lipáz), a kötőszövet képződését hegek és zavar a normális anatómiai szerkezete és működése a mirigy. Egyes esetekben, az elsődleges gyulladást lehet csatolni bakteriális tályog, ciszta kialakulását, vérzés, gyulladás, a hashártya.

Kiváltó tényezőket akut hasnyálmirigy-gyulladás - a nehéz hasnyálmirigy-kiválasztás vízelvezető a háttérben a szűkülő annak légcsatorna tumor vagy a heg, epeúti rendellenességek és 12 nyombélfekély, hasnyálmirigy trauma, és alkoholfogyasztás.

Érdekes tény, hogy nincs közvetlen összefüggés az időtartam az alkohollal való visszaélés. Gyakran előfordul, hogy a krónikus alkoholizmus tenni anélkül, prosztata gyulladás sok éve, és nem ivóvíz elveszhet a megsemmisítése a test a háttérben egyetlen epizód kap egy kis adag alkohol.

Számos betegség a hasnyálmirigy, ami nagyon hasonló tüneteket. Megkülönböztetni őket az orvos csak útján laboratóriumi adatok, műszeres vizsgálatok.

Tünetek Az akut hasnyálmirigy-gyulladás - a leggyakoribb betegségek a hasnyálmirigy emberben

fájdalom

A vezető megnyilvánulása hasnyálmirigy-gyulladás - ez a fájdalom. Character fájdalom (a tompa éles vágási húzás) által okozott sérülés térfogatát, annak jellegét (ödéma vagy nekrózis), és részt vesz a folyamatban elhagyja a hashártya (peritonitis). Az utóbbi esetben nem lesz irritáció a hashártya, amikor tapintás prosztata tünetek a fájdalom nem intenzív, ha lenyomásával és felengedésével a kéz.

Tünetei hasnyálmirigyrák, tünetek, diagnózis, egészségügyi ábécé

Ödéma fájdalom okozta nyújtással prosztata kapszula, kompressziós az idegvégződések, és a túlfolyó cső váladékok.

Hosszú ideig között eltérés nagyon intenzív fájdalom és hiányzik a védő izomfeszülés hasfal elülső (hasa puha marad során tapintással).

Hely fájdalom (a jobb oldalon, középen vagy bal oldali epigastrium) által okozott fő helyszíne a kóros hangsúly a fej, a törzs és a farok a test.

A besugárzás a hátsó - testhelyzet a retroperitoneum szinten 12 4 a mell- és ágyékcsigolyák funkciók beidegzés mirigy (plexus és a cöliákia ágak a vagus ideg).

Lásd még a témával kapcsolatban:


A fájdalom általában nem jár együtt a táplálékfelvételt és egy hosszú folyamatban, egyre erősebb a növekedés a kóros szervi változásokat. Ritkább helyét fájdalom - retrosternális térben vagy régióban a szív irradipatsiey kulcscsontját. Ezzel a fájdalmas szindróma elengedhetetlen szétválasztani a fájdalom a szív (angina pectoris, miokardiális infarktus).

Amikor nekrotizáló pancreatitis fájdalom éri el a legnagyobb mértékben és fájdalmat okozhat sokkot, ami a beteg meghal.


dyspepsia

Hányinger megelőzi hányás társul túlstimulálását bolygóideg beidegző hasnyálmirigy. Hányás fejleszt több mint nyolcvan százaléka az idő, és nem hoz enyhülést.

Ez okozta mérgezés. Először is, mint általában, ez a természete a gyomor (hányás evett étel), majd a hányadék tűnik tartalmát a nyombél (hányás epe).

A nagysága és gyakorisága a hányás nagyon nagy lehet, ami fokozatos kiszáradás vízvesztés és elektrolitot. Így előnyösen elvesztette sók és fejleszti hypnotonic kiszáradás.

Számos fokú kiszáradás. Mindegyiknek megvan a saját klinikai képet.

Az első áramkimaradás három százalékos testtömeg, a betegek aggódnak a gyenge szomjúság, nyálkás, nedves. Elektrolit veszteség extrém szomjúság nem jellemző, hogy helyébe légszomj (nehézlégzés, okokból).

A második puszták és elvesztette akár kilenc százalékát a tömeg. Úgy tűnik, extrém szomjúság és száraz nyálkahártyák. Csökkent a bőr rugalmasságát (sebesség egyengető bőrredő vitték a csipet csökkenő). A szenvedés és a keringési rendszer - van szapora szívverés és szívdobogás. Kevesebb vizeletürítés és csökkenti a térfogatát elválasztjuk vizelet válik sötétebb.

A harmadik fokozat a kiszáradás - kifejezik az elektrolit zavarok és a veszteség akár tíz százalékos testsúly. Szenved összesen: fékezett betegek, álmos. Ezek csökkentette a vérnyomást, megfigyelhető a szívfrekvencia rendellenességek, száraz nyálkahártyák és a bőr, elszegényedett arckifejezés, lehet összetéveszteni beszéd és a tudat. A vér, fejleszti acidózist és alakulhat hypovolemiás sokk eszméletvesztést és többszörös szervi elégtelenség.

Ez nyilvánul meg változtatni székrekedés hasmenés. A betegség korai kifejezett puffadás beteg (puffadás, ok) és a széklet késleltetés (lásd. Minden hashajtók a székrekedés). Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a hasnyálmirigy-enzimek és az epesavak, amelyek hashajtó intézkedés, nem tartoznak a megfelelő mennyiségben a bélbe. hasmenés jelenhet meg, miután több napos székrekedés.

bőrelváltozások

Kután manifesztációi pancreatitis csökken sápadtság vagy sárgaság miatt tömörítési a epeutak ödémás hasnyálmirigy. Az is lehet, néhány cianózis az ujjak, az arcon háromszög miatt mérgezés és légzési rendellenességek (Lagerlöf tünet). Hasonló kékes foltok jelenhetnek meg a bőrön, a has (általában a jobb oldali a köldök). Ez egy tünete Halstead. Kékes oldalirányú has - következtében keringési zavarok a hasüregben (tünet Gray-Turner). Kékes-sárgás színe a köldök ismert tünete Kyuyulena. Zúzódások a köldök körül - tünete Grunwald.

Különleges jelek

Különleges jelek rendelkezésre hasi tapintása, elszántak, mint általában, csak egy orvos.

  • Tünet Mayo-Robson - fájdalmas tapintása a bal szélén csigolyák szöget.
  • Tünet Dudkevich olyan fájdalomként definiálható, tapintással, ahol az orvos keze van beállítva 2 cm-rel a köldök és mozog befelé irányba, és ferdén felfelé.
  • Ha a kézél elvégzésére rángások a epigastrium, hogy van fájdalom arra utal, pozitív tünetek Chuhrienko.
  • Symptom Shchetkina-Blumberg - fokozott fájdalom során elvonási kezet a hasi tapintása, ez leginkább jellemző peritonitis. Amikor a hasi patológiás folyadékgyülem bomlásával járó hasnyálmirigy enzimek és irritáció a hashártya, kiderült, a tünetek az irritáció, a hashártya, a korai peritonitis.

laboratóriumi jelei

A legtöbb jellemző gyulladás vagy megsemmisítése a hasnyálmirigy fog változni a klinikai és biokémiai vérvizsgálattal, és a változások a vizelet.

  • Teljes vérkép

Ez reagál növelése vérsüllyedés (10 mm óránként férfi és 20 nő), a relatív leukocytosis (számának növekedése a leukociták, mint 9 g / l), jelezve, hogy a gyulladást. Súlyos pusztítás és a csatlakozási gennyes fertőzés és „shift leukocita balra”, azaz, a növekvő számú szegmentált és szúrt leukociták.

Ha meghatározzuk a hematokrit (számának aránya a vörösvértestek a plazma térfogatát), azt növelik dehidratáció (férfiaknál> 54 nő> 47%). Által meghatározott relatív növekedése vörös vérsejtek. Azokban az esetekben, ahol a vérzéses hasnyálmirigy-gyulladás a későbbiekben kialakulhat vérszegénység (csökkent a hemoglobin és a vörös vérsejtek). Vércukor, általában nő és meghaladja a 5,5 mmol / l.

Ez leggyakrabban szintje határozza meg az amiláz, hogy fölé emelkedik, 125 U / L alatt az első 12 órában a betegség. Ha elhalása a mirigy előfordul, amiláz esik. Rising lipáz, a tripszin inhibitorok és az enzim szintek - további jellegű számadatokat. Ma tartják a leginkább specifikus növekedést az első két napon a vér elasztáz.

Azonban ez az enzim nem határozza meg minden laboratóriumban. Rising ALT, AST és az LDH, bizonyítja a bomlás a sejteket. Sárgaság megnövekedett számos közvetett és teljes bilirubin. Az acidózis vezet egy csepp a szint a kalcium, magnézium és a klorid.

vonatkoznak növekvő relatív sűrűsége, megjelenése fehérje (henger), leukociták és eritrociták a víztelenítő vagy vese toxikus elváltozások. Diasztáz vizelet kezd haladja meg a 100 NE, amikor a normál felső határának 64 IU. Szintén megjelenik a vizeletben cukor és ketontestek, jelezve, hogy zavarok szénhidrát- és fehérje anyagcserét.

A más betegségek tüneteit a hasnyálmirigy

Amellett, hogy az akut hasnyálmirigy-gyulladás, számos más patológiás állapotoknak, amely érinti a hasnyálmirigy. Tünetek, diagnózis és kezelés gyakran attól függ, hogy a színpadon a folyamatot és annak lokalizációja.

Milyen tünetei vannak a hasnyálmirigy-betegségek, amelyek a legtöbb kóros? Ez a fájdalom, emésztési zavar és funkciók laboratóriumi vizsgálatok.