Tünetei hasnyálmirigyrák, tünetek, diagnózis, egészségügyi ábécé

A hasnyálmirigy egy része az emésztőrendszer, amely hordozza a kettős terhet.

  • Egyrészt, a termelő enzimek, amelyek hasítják a szénhidrátok, zsírok és fehérjék (tripszin, kimotripszin, amiláz, lipáz, laktáz, maltáz, elasztáz, diasztáz), vas szabályozza emésztési folyamatokat.
  • Azonban szintetizáló a béta-sejtek a Langerhans-szigetek inzulin és glukagon, a szervezet egy állandó belső környezet a test szabályozó szénhidrát, fehérje és zsír cseréket.

Ennek megfelelően a kóros elváltozásokat a hasnyálmirigy befolyásolja sok szervezet funkcióit. A tünetek a hasnyálmirigy betegség a nők ugyanazok, mint a tünetek a hasnyálmirigy betegség a férfiak.Leggyakrabban a hasnyálmirigy szenved gyulladás és destruktív folyamatokat. Ezért a tipikus megnyilvánulásai a patológiás a hasnyálmirigy - tünetei az akut hasnyálmirigy-gyulladás.

Akut pancreatitis - egy nem-fertőző gyulladás a prosztata szövetben duzzanat elemekkel romlás és elhalása a mirigyes szövet (szemben az önálló tripszines emésztés, és a lipáz), a kötőszövet képződését hegek és zavar a normális anatómiai szerkezete és működése a mirigy. Egyes esetekben, az elsődleges gyulladást lehet csatolni bakteriális tályog, ciszta kialakulását, vérzés, gyulladás, a hashártya.

Kiváltó tényezőket akut hasnyálmirigy-gyulladás - a nehéz hasnyálmirigy-kiválasztás vízelvezető a háttérben a szűkülő annak légcsatorna tumor vagy a heg, epeúti rendellenességek és 12 nyombélfekély, hasnyálmirigy trauma, és alkoholfogyasztás.

Érdekes tény, hogy nincs közvetlen összefüggés az időtartam az alkohollal való visszaélés. Gyakran előfordul, hogy a krónikus alkoholizmus tenni anélkül, prosztata gyulladás sok éve, és nem ivóvíz elveszhet a megsemmisítése a test a háttérben egyetlen epizód kap egy kis adag alkohol.

Számos betegség a hasnyálmirigy, ami nagyon hasonló tüneteket. Megkülönböztetni őket az orvos csak útján laboratóriumi adatok, műszeres vizsgálatok.

Tünetek Az akut hasnyálmirigy-gyulladás - a leggyakoribb betegségek a hasnyálmirigy emberben

fájdalom

A vezető megnyilvánulása hasnyálmirigy-gyulladás - ez a fájdalom. Character fájdalom (a tompa éles vágási húzás) által okozott sérülés térfogatát, annak jellegét (ödéma vagy nekrózis), és részt vesz a folyamatban elhagyja a hashártya (peritonitis). Az utóbbi esetben nem lesz irritáció a hashártya, amikor tapintás prosztata tünetek a fájdalom nem intenzív, ha lenyomásával és felengedésével a kéz.

Tünetei hasnyálmirigyrák, tünetek, diagnózis, egészségügyi ábécé

Ödéma fájdalom okozta nyújtással prosztata kapszula, kompressziós az idegvégződések, és a túlfolyó cső váladékok.

Hosszú ideig között eltérés nagyon intenzív fájdalom és hiányzik a védő izomfeszülés hasfal elülső (hasa puha marad során tapintással).

Hely fájdalom (a jobb oldalon, középen vagy bal oldali epigastrium) által okozott fő helyszíne a kóros hangsúly a fej, a törzs és a farok a test.

A besugárzás a hátsó - testhelyzet a retroperitoneum szinten 12 4 a mell- és ágyékcsigolyák funkciók beidegzés mirigy (plexus és a cöliákia ágak a vagus ideg).

Lásd még a témával kapcsolatban:


A fájdalom általában nem jár együtt a táplálékfelvételt és egy hosszú folyamatban, egyre erősebb a növekedés a kóros szervi változásokat. Ritkább helyét fájdalom - retrosternális térben vagy régióban a szív irradipatsiey kulcscsontját. Ezzel a fájdalmas szindróma elengedhetetlen szétválasztani a fájdalom a szív (angina pectoris, miokardiális infarktus).

Amikor nekrotizáló pancreatitis fájdalom éri el a legnagyobb mértékben és fájdalmat okozhat sokkot, ami a beteg meghal.dyspepsia

Hányinger megelőzi hányás társul túlstimulálását bolygóideg beidegző hasnyálmirigy. Hányás fejleszt több mint nyolcvan százaléka az idő, és nem hoz enyhülést.

Ez okozta mérgezés. Először is, mint általában, ez a természete a gyomor (hányás evett étel), majd a hányadék tűnik tartalmát a nyombél (hányás epe).

A nagysága és gyakorisága a hányás nagyon nagy lehet, ami fokozatos kiszáradás vízvesztés és elektrolitot. Így előnyösen elvesztette sók és fejleszti hypnotonic kiszáradás.

Számos fokú kiszáradás. Mindegyiknek megvan a saját klinikai képet.

Az első áramkimaradás három százalékos testtömeg, a betegek aggódnak a gyenge szomjúság, nyálkás, nedves. Elektrolit veszteség extrém szomjúság nem jellemző, hogy helyébe légszomj (nehézlégzés, okokból).

A második puszták és elvesztette akár kilenc százalékát a tömeg. Úgy tűnik, extrém szomjúság és száraz nyálkahártyák. Csökkent a bőr rugalmasságát (sebesség egyengető bőrredő vitték a csipet csökkenő). A szenvedés és a keringési rendszer - van szapora szívverés és szívdobogás. Kevesebb vizeletürítés és csökkenti a térfogatát elválasztjuk vizelet válik sötétebb.

A harmadik fokozat a kiszáradás - kifejezik az elektrolit zavarok és a veszteség akár tíz százalékos testsúly. Szenved összesen: fékezett betegek, álmos. Ezek csökkentette a vérnyomást, megfigyelhető a szívfrekvencia rendellenességek, száraz nyálkahártyák és a bőr, elszegényedett arckifejezés, lehet összetéveszteni beszéd és a tudat. A vér, fejleszti acidózist és alakulhat hypovolemiás sokk eszméletvesztést és többszörös szervi elégtelenség.

Ez nyilvánul meg változtatni székrekedés hasmenés. A betegség korai kifejezett puffadás beteg (puffadás, ok) és a széklet késleltetés (lásd. Minden hashajtók a székrekedés). Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a hasnyálmirigy-enzimek és az epesavak, amelyek hashajtó intézkedés, nem tartoznak a megfelelő mennyiségben a bélbe. hasmenés jelenhet meg, miután több napos székrekedés.

bőrelváltozások

Kután manifesztációi pancreatitis csökken sápadtság vagy sárgaság miatt tömörítési a epeutak ödémás hasnyálmirigy. Az is lehet, néhány cianózis az ujjak, az arcon háromszög miatt mérgezés és légzési rendellenességek (Lagerlöf tünet). Hasonló kékes foltok jelenhetnek meg a bőrön, a has (általában a jobb oldali a köldök). Ez egy tünete Halstead. Kékes oldalirányú has - következtében keringési zavarok a hasüregben (tünet Gray-Turner). Kékes-sárgás színe a köldök ismert tünete Kyuyulena. Zúzódások a köldök körül - tünete Grunwald.

Különleges jelek

Különleges jelek rendelkezésre hasi tapintása, elszántak, mint általában, csak egy orvos.

  • Tünet Mayo-Robson - fájdalmas tapintása a bal szélén csigolyák szöget.
  • Tünet Dudkevich olyan fájdalomként definiálható, tapintással, ahol az orvos keze van beállítva 2 cm-rel a köldök és mozog befelé irányba, és ferdén felfelé.
  • Ha a kézél elvégzésére rángások a epigastrium, hogy van fájdalom arra utal, pozitív tünetek Chuhrienko.
  • Symptom Shchetkina-Blumberg - fokozott fájdalom során elvonási kezet a hasi tapintása, ez leginkább jellemző peritonitis. Amikor a hasi patológiás folyadékgyülem bomlásával járó hasnyálmirigy enzimek és irritáció a hashártya, kiderült, a tünetek az irritáció, a hashártya, a korai peritonitis.

laboratóriumi jelei

A legtöbb jellemző gyulladás vagy megsemmisítése a hasnyálmirigy fog változni a klinikai és biokémiai vérvizsgálattal, és a változások a vizelet.

  • Teljes vérkép

Ez reagál növelése vérsüllyedés (10 mm óránként férfi és 20 nő), a relatív leukocytosis (számának növekedése a leukociták, mint 9 g / l), jelezve, hogy a gyulladást. Súlyos pusztítás és a csatlakozási gennyes fertőzés és „shift leukocita balra”, azaz, a növekvő számú szegmentált és szúrt leukociták.

Ha meghatározzuk a hematokrit (számának aránya a vörösvértestek a plazma térfogatát), azt növelik dehidratáció (férfiaknál> 54 nő> 47%). Által meghatározott relatív növekedése vörös vérsejtek. Azokban az esetekben, ahol a vérzéses hasnyálmirigy-gyulladás a későbbiekben kialakulhat vérszegénység (csökkent a hemoglobin és a vörös vérsejtek). Vércukor, általában nő és meghaladja a 5,5 mmol / l.

Ez leggyakrabban szintje határozza meg az amiláz, hogy fölé emelkedik, 125 U / L alatt az első 12 órában a betegség. Ha elhalása a mirigy előfordul, amiláz esik. Rising lipáz, a tripszin inhibitorok és az enzim szintek - további jellegű számadatokat. Ma tartják a leginkább specifikus növekedést az első két napon a vér elasztáz.

Azonban ez az enzim nem határozza meg minden laboratóriumban. Rising ALT, AST és az LDH, bizonyítja a bomlás a sejteket. Sárgaság megnövekedett számos közvetett és teljes bilirubin. Az acidózis vezet egy csepp a szint a kalcium, magnézium és a klorid.

vonatkoznak növekvő relatív sűrűsége, megjelenése fehérje (henger), leukociták és eritrociták a víztelenítő vagy vese toxikus elváltozások. Diasztáz vizelet kezd haladja meg a 100 NE, amikor a normál felső határának 64 IU. Szintén megjelenik a vizeletben cukor és ketontestek, jelezve, hogy zavarok szénhidrát- és fehérje anyagcserét.

A más betegségek tüneteit a hasnyálmirigy

Amellett, hogy az akut hasnyálmirigy-gyulladás, számos más patológiás állapotoknak, amely érinti a hasnyálmirigy. Tünetek, diagnózis és kezelés gyakran attól függ, hogy a színpadon a folyamatot és annak lokalizációja.

Milyen tünetei vannak a hasnyálmirigy-betegségek, amelyek a legtöbb kóros? Ez a fájdalom, emésztési zavar és funkciók laboratóriumi vizsgálatok.