Vak gyerek - 2. oldal - „a minden”

A gyermekek látásromlás

1.1 osztályozása a vakok és gyengénlátók

Szerint megállapított osztályozás tartalmazza a vak személyek, akiknek látásélessége tartományban 0% és 0,04%. Így, az erő a vak emberek közé tartoznak, teljesen mentes (teljesen vak), és amelynek maradék látás (látásélesség fény érzékelése 0,04%).1.2 Különleges igények

Ennek hiányában szerint nincs lényeges jellemzője fejlesztés, bár az általános törvényszerűségek, jellemző normális gyerekek kerülnek. Így a fejlesztés vak óvodai jegyezni három jellegzetes.

Az első egy általános lag a fejlesztés egy vak gyerek képest a fejlesztés a látó, az alacsonyabb aktivitást a tudás a külvilággal. Ez nyilvánul meg mind a testi és szellemi fejlődését a környéken.

Ezen kívül azt jelentették, hogy ebben a korban „sok vak gyermekek mentális egészségi problémákkal.”

Sok tanár megjegyezte, hogy nincs kezdeményezés, passzivitás egy vak gyerek. „A későbbi látásvesztés történt, annál nagyobb a kapcsolódó lelki trauma. Elvesztése vagy homályos látás gyakran generálnak közömbösség nemcsak a közönség, hanem a magánéletben is. "

A második funkció egy vak gyermek, hogy a fejlesztési periódusa vak gyerekek nem esik egybe a időszakokban a látó. Addig, amíg egy vak gyerek nem megy ki, hogyan kompenzálja a vakság, a benyújtás kap a külvilágból, hiányos, töredékes és a gyermek lassabban fog növekedni.

A harmadik jellemzője egy vak gyermek egy különbség. Ez abban nyilvánul meg, hogy a funkciók és a kéz az a személy is, amelyek kevésbé érinti a hiánya (beszéd, a gondolkodás, és így tovább. D.), gyorsabban nő, bár különös, mások lassabban (mozgás, tanulás térben). Meg kell jegyezni, hogy az egyenlőtlen fejlődés a vak gyermek jelenik élesebben az óvodai, mint az iskolában.

1.3 Jellemzők viselkedési

Az a tény, vizuális mozgásának ellenőrzése megnehezítheti a koordinációs mozgások. Következésképpen a mozgás a vak gyermekek óvodai merevség, csúnya, bizonytalan, nem precíziós azok megvalósításában.

Óvodás korú, vak gyermek impulzív, valamint a látók. De vakság impulzivitás lehet * körülbelül élesebben és ugyanakkor egy későbbi korban, amikor az észlelt volt szokatlan. Impulzív viselkedés vak gyermekek különösen igaz az a tény, hogy az osztályban, ők nem tudják szabályozni a saját viselkedését.

Az osztályteremben a gyerekek szeretnek kérni, akkor ugrik fel, és kiabál ki a választ. Vagy éppen ellenkezőleg, a gyermek tiltakozik, ha ő kérte, amikor nem emelte fel a kezét. „Én nem emelte fel a kezét, és kérdezze meg” - mondja, s megszakítja mások különös figyelmet igényelnek, és erősen támaszkodik a tanár abban az időben, amikor ő beszél a többi gyermekkel A legtöbb esetben a gyerekek nem követik ... a válasz barátja, nem tudom, hogyan kell folytatni.

A vakok és gyengén látók pont rendszeres változások a külső megnyilvánulásai érzelmi. Minden kifejező mozgások (kivéve ének mimikri) mély szabálytalanságok nyugodt kilátás. Még feltétlen reflex kifejező mozgások kísérik az állam a bánat, öröm, harag, stb jelennek mély látássérült nagyon legyengített formában. Az egyetlen kivétel a védekező mozdulatok kísérik az élményt a félelem.

Lassú időnként nem megfelelő külső megnyilvánulása az érzelmek látássérültek gyakran együtt kényszeres mozgásokat. Ez gyakori kezet, és ugrik ruganyos lábak, és nyomja meg az ujját a szemhéj, és ritmikus ringató törzsön vagy a fej, stb .. Ez megakadályozza látta, hogy értékeljük az erkölcsi, szellemi és egyéb tulajdonságait a vakok és gyengénlátók. Tehát túl vak látni mosolygó iskolában tekintik talpnyalók, és az utcán, mint az értelmi sérült.

A vak gyerekek maradék látás és gyengénlátó beszélgetés gyakran úgy tűnik, furcsa látás, mert a „fordul elő” neki. Ez annak köszönhető, hogy a vágy, hogy a beszélgetőpartner, és ha ő visszavonul, a gyerekek mozog vele.

Az egyik vak azt mondta, hogy ő nagyon szégyelli a viselkedés az iskolában, és ő nagyon aggódik. A tanár nem érti, ő felkiáltott: „Te még mindig mosolyogva. Te még mindig nevetve. Spriccel! Ha én a helyedben a földbe nem sikerült!”. Csak nőtt fel, tanult könyvek szembe látó „elolvasni” érzelmi állapotok, és rájött, hogy a külső megnyilvánulása az érzéseit nem felelnek meg a belső állapot.

Vakok és gyengénlátók lehet hallgatni az érdeke, hogy a beszélgetőpartner, a fejét a kezében. A diákok ebben a helyzetben gyakran látható a kedvenc órák az iskolákban a gyermekek számára a látásromlás. Ez a testtartás észlelik, mint egy kifejezés látta unalom és érdektelenség. Ez okozhat (és vezet) félreértésekhez vakok és gyengénlátók a látó.

„Ami az oldalon” egy vak és gyengénlátó oka lehet egy mély látásromlás. Például egy személy egy oldalsó látómező, ha ránézünk a beszélgetőpartner kénytelen irányítani egy pillanat felé, mint a beszélgetőpartner ebben az esetben meg kell küldeni látva része a szem. De egy ilyen nézet közben észlelnek érzékelhető, mint egy kifejezés a kétség és a gyanú.

Az emberek mély látásromlás áll nem csak játszani kifejező mozgások, de azok megértése segítségével kapcsolatot. Ezt jelzi a sok tény. VZ Deniskina írja egyikük. A gyakorlatban ez volt a helyzet, amikor egy teljesen vak ember, finoman megérintette a mutatóujját a jobb sarkában az ajkát, gyorsan és pontosan leírta a hangulat abban a pillanatban. A kérdés: „Mióta érti arckifejezéseket?” Azt felelte: „Soha nem gondoltam rá, mielőtt a házasság, a férfi arcát soha nem voltam érdekelt, sem otthon, sem az iskolában a figyelmet erre vonzott senki. Elvette barátnőjét, aki mellesleg az arca nagyon él és mozog, azt fokozatosan megtanulta megkülönböztetni az ujjak érzelmeit, hangulatait. Sajnos, nem tudja megérinteni az embereket, hogy ne közeli embereket, és hogy néha szeretné látni, hogyan azonos benyomást a szavak arckifejezéseket. "


1.4 használata vizuális lehetőségeket a tanulók

a) oktatási lehetőségeket vak

Vakság teret veszít előtt egy széles fronton támadás a tudás és készségek. Észrevételek a kognitív tevékenység a látássérült és speciális anyagok a kutatások azt mutatják, hogy a fő jellemzői a tárgyak és események állnak a kognitív képességek a vak. Például a vak, felvette egy tárgyat (portfolió), rögtön azt mondják, mi az. Anélkül, munkaerő, ez fogja meghatározni a főbb jellemzői a tárgy: alakja, mérete, tömege, anyaga, jellege a felület. Területén túl észlelés lesz a színe a portfolió, de a különbség nem jelentős.

I. M. Sechenov írta: „A kéz érzi a külső dolgok, adja az összes vak, ami nekünk a szem, kivéve a színes tárgyak és érzi a távolságot, túl hosszú a keze.” És ha ehhez hozzátesszük, hogy ez a hallás, szaglás, ízlelés és a maradék látás, úgy tűnik, hogy elvileg a vak kognitív képességek, amelyek közel vannak az észlelt lehetőségeket.

Megható az alanyok vak érzékeli a különböző funkciók és tulajdonságok: méret, rugalmasság, sűrűség, hőmérséklet, távolság és a sebesség, súly, forma, stb „látó elrontott látás megismerés alakja, mérete, helyzete és mozgása a környező tárgyak; .. így nem fejleszteni a képességét, az értékes kezét, hogy adjon neki ugyanazokat a bizonyítékokat, és a vakok erre kényszerítette, és azt érzékelik a kéz érvényes helyettes látó szem ".

Tapasztalja meg a különböző tanárok a gyermekek oktatását, a látássérült vezetett számos gyakorlati következtetéseket.

Először is, a munka gyerekekkel látászavar, csak akkor lehet sikeres, ha az egészségügyi és pedagógiai jellegű.

Másodszor, a kényelem, a gyakorlati munka kell osztani látássérült gyermekeket három csoportra vonatkozóan besorolása közös minden jellemző csoport a fizikai és szellemi fejlődését: a Blind (0-0,04) a látássérültek látást 0,05 0,08, néha nevezik gyengénlátó és látás károsodást 0,09-0,2 (0,4).

A diákok a látás 0-0,04 valamint az általános jellemzői a fejlődés jellemző, minden gyermek gyengénlátók, olyan funkciókkal rendelkeznek, amelyek megkülönböztetik őket a gyermekek látásélesség 0,05-0,08 és különösen gyermekek látásélesség 0,09 -0.2 (0,4). Az viszont, gyermekek látásélesség 0,05-0,08 jelentősen eltérő vizuális képességek, és sok esetben az érdemek karakter gyermekek látás 0,09-0,2 (0.4).

c) A gyermekek maradék látás

A diákok a maradék látás lehet tanítani csak a Braille rendszer Braille és oktatási segédanyagok a megkönnyebbülés teljesítményét.

Maradék látás, valamint a hang és érintés szolgálhat kiegészítő eszköze az érzékelés a környező világot. A jelenléte legalább a számlák az ujjak egy személy képest abszolút vakság jelentősen növeli az esélyét egy vak a térbeli tájékozódás, a munka, a tanulás és egyéb tevékenységek.

Amikor látás 0,001-0,01 gyerekek képesek megkülönböztetni a parttól 50 cm-re a szem formája, színe és tárgyak mozgása szabadon navigálhatunk ismerős mikroprostranstv (osztály, hálószoba, iskola, lakás, ház).

Amikor látás 0,01-0,04 gyerekek látják a mérete, alakja, színe és mozgása nagy tárgyak a parttól 2 m-re a szem, szabadon navigálhatunk egy ismeretlen mikroprostranstv.

A maradék látás széles körben lehet használni tanár óra után, amikor a művet gyermekek által végzett nem jár meghosszabbított terhelését. Maradék látás fontos eszköze orientáció szerencsejáték-tevékenység, sportversenyeken.

Gyakran gyermekek maradék látás az alsó tagozatos csatolt vak, hogy segítse őket a belügyekbe, szervezni védnökséget az újonnan elfogadott az iskola annak érdekében, hogy fejlesszék képességeiket egy orientált térben * viselésére.

A tanár kell irányítaniuk az ajánlásokat a higiénia „A képzések szervezése a speciális bentlakásos iskolában a vakok és gyengénlátók gyerekek elfogadott” 1978-ban az Oktatási Minisztérium, a Szovjetunió és az Egészségügyi Minisztérium, a Szovjetunió.

Az ajánlások azt mondják, hogy a vak gyerekek a maradék látás tanulmányozása Braille végezhet folyamatos képi munka 1-2 alkalommal 5 percig a leckét. Hosszabb használat maradék látás az osztályban is negatív hatással van a tanulók teljesítményét, és bizonyos esetekben okozhat homályos látást.

g) Rész látás és látássérült gyermekek

Nagyon óvatosan kell kezelni a tanárokat a vizuális képességeit gyermekek látásélesség 0,05-0,08, ami szintén elfogadott speciális bentlakásos iskolában a vakok és gyengénlátók, attól függően, hogy a betegség prognózisa. Mivel nem vak, ezek a gyerekek különböznek gyermekek látásromlás 0,09-0,2 (0.4), mind a természetben a látászavar, valamint az egyedi személyes tulajdonságok.

A gyerekek többsége ebben a csoportban oka látásromlás veleszületett rendellenesség kíséretében nystagmus (önkéntelen, gyors egymást követő szemmozgások egyik oldalról a másikra). Nystagmus nehéz meghatározni a dolgokat, és kifárasztja a látást, nem csak az oktatási tevékenységekben, olvasás és írás lapos típus, hanem a mindennapi életben.

A legkifinomultabb csoport hallgatók között látás 0.05- 0.08 vannak gyermekek látóideg és a retina betegségek. Amikor együtt nystagmus ezek a betegségek is, ha a látásélesség 0,08 akadályozzák tanulási lehetőséget egy lapos szöveget.

Egy jelentős csoportja áll gyermekek betegségek a lencse és aphakia (hiányában a lencse a szem). A kezelés eredményei * Tate működési távolság látásélesség emelkedhet 0,05-0,08. De mivel a tompalátás (látásromlás okozta funkcionális zavar a vizuális elemző) és nystagmus, ők nehezen látni közelről és nehezen olvasható betűtípust száma 10.

Állapotának vizsgálata a gyermekek ebben a csoportban mutatja, hogy velük dolgozni kell más különleges előrelátás. Például, a gyermekek nystagmus nem ruházhatja át a munkát, amelynek végrehajtása megköveteli a hangsúly a kisebb tárgyak, és egy hosszú terhelését. Úgy találják, hogy nehéz kivenni a falra sajtó, részt vesz a tervezése, a kis részek, átírta a hosszú szövegek és mások.

Gyermekek látás 0,05-0,08 nem mindig lehet tanítani egy lapos szöveget. Általuk tapasztalt nehézségek tájolás egy nagy térben, mert látják, a méret, szín és mozgás csak a parttól legfeljebb 5 m; nincs térlátás.

Gyermekek látás 0,09-0,2 (0.4) lehet az osztályban, hogy használja a levél és a könyvek, készült lapos típus, gyakorolni önkontroll a folyamat társadalmilag hasznos és produktív munkát, hogy szabadon navigálhat macrospace és mások.

Emlékeztetni kell arra, hogy a látássérült gyermekek látásélesség 0,05-0,2 folyamatos vizuális terhelést a tanulási folyamat során nem haladhatja meg a 15-20 percet.

A formáció a megfelelő elképzeléseket a tárgyi világ, és különösen, ami a történelmi események hatékony segítséget nyújt a különböző eszközök láthatósága: a kronológiai és egyéb asztalok, egyedi kártya, tankönyv illusztrációk és egyedi rajzok, alkalmazási útmutatók, a kártya típusa, csúszdák, diafilmek és kinokontsovki.

Mielőtt használni osztályú műszaki berendezések, a tanár gondosan mérlegelnie kell magát diák vagy filmszalag keretek, alaposan megértsék a tartalom vagy ábrás oldalán a vizuális segédeszközök, és vegye figyelembe a legnagyobb kihívást az ő felfogása. Ez lehetővé teszi a használatát a vizuális segédeszközök az osztályban hatékonyabban és eredményesebben.