Vasculitis - okai, tünetei és kezelése

Vasculitis - egy heterogén betegségcsoport hasonló patogenezisében, a szerkezet, amely alapján több lézió vaszkuláris gyulladásos követte részvételét a gyulladásos folyamatban különböző szervrendszereket. Az egész periódusban betegségcsoport különböző tudósok megpróbált létrehozni egy osztályozás.Az okok a vasculitis.

Mivel az elsődleges veskulity meglehetősen heterogén csoportot alkotnak, nehéz beszélni bármilyen egyedi okai ennek a betegségnek. A legtöbb esetben az ok ismeretlen, és nem befolyásolja jelentősen során a kóros folyamatot. Fertőző elmélet eredetét vasculitis meghatározó marad. Számos Kórtan formák vasculitis olyan időrendi kapcsolatot a különböző fertőző ágensek. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a jelenléte kezeletlen gócok a krónikus fertőzés, akkor is, ha azok okozták a vasculitis vezethet a betegség kiújulását és a fejlesztés a másodlagos fertőzés, ami megnehezíti, hogy tanulmányozza a betegnek. Előfeltétele annak, hogy a vita szerepének a vírusok, mint oka a vasculitis munkája volt, amelyben a leírt esetekben vasculitis után szenvedett egy hepatitis B a fennmaradása a vírus a vérben, és néha megtalálják immunkomplexek vírus antigéneket tartalmazzák a falon az érintett ér.

Néhány okai vasculitis már régóta ismert (hatása a különböző szérumok és gyógyszerek). gyógyszerek szerepe a fejlesztési vasculitis nem kétséges. Tünetei szisztémás elváltozások jelenhetnek meg után azonnal az érintkezés a gyógyszer a beteg testén, vagy lehet a következménye, hogy a krónikus adagolás módosítása betegség. Jelenleg több mint 150 ismert gyógyszerek, amelyek vételi kezdődik fejlődését vasculitis. Leggyakrabban az ilyen típusú reakciókban sportok vétel szulfonamidok gyógyszerek, antibiotikumok, kábítószerek jód kontrasztanyag anyagok, vitaminok, fájdalomcsillapítók, tuberkulosztatikumok. Nem lehet kizárni az örökletes hajlam, hibája miatt az immunválasz és megváltozott reakcióképesség érfalat.

A tünetek vasculitis

Az alapelvek a klinikai diagnózis a vasculitis.

Az alapelv a diagnózis a vasculitis - klinikai polimorfizmus. A korai diagnózis elengedhetetlen a kellő időben történő kezelés kezdetén, mert a később a diagnózist, annál valószínűbb, hogy a fejlesztés a visszafordíthatatlan folyamatok szervek és rendszerek. A főszerepet diagnózist kell tulajdonítani, hogy a klinikai tüneteket, a betegség, azaz a panaszok és a változások mutathatók ellenőrzés során, és objektív vizsgálatot a beteg - .. tünetei. Fontos az a beteg nemétől, az ő korában. Például egyes formái vasculitis beteg túlnyomórészt férfiak (Bürger-thrombangiitis obliterans), egyéb (nem-specifikus aortoarteritis) - fiatal lányok. A vereség időbeli artériák általában fejlődik az emberek 55 évesnél idősebb. Vérzéses vasculitis fordul elő főleg a gyerekek és fiatal felnőttek.

Panaszok betegek vasculitis olyan változatos és függ a helyét az érintett ér, fázisában a betegség és a kezelendő funkcionális zavarok szervek. Különösen fontos az a sorrend a tünetek megjelenése és a betegség. Jellemzően, vasculitis kezdődik egy szubakut vagy akut, a kezdeti jelei a gyulladás és a későbbi fejlődését a szervi betegségek. Közül az első tünetek izolálhatjuk vasculitis általános nemspecifikus (vagy alkotmányos) és a helyi jellemző szindrómák, amelyek kialakítják a klinikai kép változó nosological betegség.

Gyakori tünetek vasculitis tartalmazza: fogyás, láz, fejfájás, fáradtság. Amelyet egy konstans hőemelkedés, nem csökken antibiotikumokat szedő betegek. Body-hőmérséklet csökkenthető függetlenül, vagy beadása glükokortikoidok. Fogyás alatt Némely megvalósítási mód szerint a klasszikus jele vasculitis és jelentősen csökkent a testtömeg egy rövid időre nem csak diagnosztikus értékű, de jelzi a betegség aktivitását.

Külsőleges szindróma a legkorábbi és változatos, és előfordul 40-50% -ában. Lehetnek csomók, petechiák, foltok, a bőr purpura, fekélyek. Egyes esetekben van egy hálós mintázat a bőrtípusnak márvány - net Levidov. Az intenzitás a kékes szín változhat enyhe vagy súlyos. Ez a tünet tükrözi a vereség hajók a bőrt. Net Levidov gyakran megfigyelhető csomós artéria körüli gyulladás, Wegener, és antifoszfolipid szindróma. Mindezek a bőrelváltozások tud átalakulni nekrotizáló formában. Ebben az esetben a kapott sebek általában fájdalommentes, és alig mentesítést. Az gyógyulási arány nem annyira függ a helyi kezelés, hiszen a kezelés hatékonyságát vasculitis. A klinikai gyakorlatban a leírt esetek üszkösödés az ujjak, lábujjak.Vasculitis - okai, tünetei és kezelése

Kután manifesztációi vaszkuláris léziók vasculitis

Izomfájdalom vagy az úgynevezett izomszövet, talált több mint az esetek felében a vasculitis és okozza a vérkeringést bizonyos izomcsoportokat. Súlyos izomfájdalom megelőzheti a léziók a perifériás idegrendszer, amely megnyilvánulhat a jövőben megsérti a érzékenységét disztális ujjak és lábujjak.

A vereség az ízületek gyakori tünete. Jellemzően legyőzze a nagy ízületek az alsó és a felső végtagok - térd, boka, váll.

vesekárosodás - az egyik leggyakoribb és szegény prognosztikai jel, akkor fordul elő 20 - 40% -ánál függően formájában vasculitis. Klinikai vesebetegség tünetei jelennek meg a közepén a betegséget, és azt mutatják, semmit a kifejezett változásokat. Szintén rendelkezésre álló különböző megnyilvánulásai betegségek a gasztrointesztinális traktus, a légutakat és a szív.

Meg kell forduljon orvoshoz reumatológus, ha bármilyen gyulladás jeleit, mint a láz, fáradtság, fogyás nem jár a változás az étrend. Attól függően, hogy a honosítási folyamat az artériás vér vonal lehet homályos látás, izomfájdalmak, vér a vizeletben.

diagnosztika

Nincsenek konkrét laboratóriumi vizsgálatok diagnosztizálására vasculitis. Alapvetően laboratóriumi változások tükrözik a betegség aktivitását (növekedés otstrofaznyh vérfehérjék, leukociták és vérsejtsüllyedés) és mértéke vaszkuláris léziók egyes szervek. Nagy jelentőséget tulajdonítunk a biopszia hely, ahol a változások sokkal kifejezettebbek. A konkrét vasculitis saját sajátosságai a diagnosztikában és klinikákon. Például, Wegener-granulomatózis jellemzi normochrom vérszegénység, enyhe leukocytosis nélkül eosinophilia, megnövekedett eritrocita ülepedési sebességet, trombocitózis, hipergammaglobulinémiával. Akut fázisú proteinek megfelelnek az a betegség aktivitását. Növelheti az immunglobulinok, amelyek leginkább kapcsolódik IgA. Rheumatoid faktor kimutatható több mint a fele a betegek, és a leggyakrabban meghatározni előrehaladott betegség aktivitása, amikor kifejezte. Mindegyik alfaj vasculitis saját kritériumai, melynek aránya, és számuk lehet teljes bizonyosságot a jelenléte vagy hiánya betegség.

A kezelés a vasculitis

Gyakorlatilag az összes vasculitis olyan krónikus progresszív betegség, amikor időszakok súlyosbodása helyébe visszatérítés, amely elérte csak célzott kezelést. Jelenleg, mint a fő irányok kezelésére vasculitis izolált immunszupresszió (immunszuppresszió) és a gyulladásgátló kezelés, amely biztosítja a együttes alkalmazása a glükokortikoidok és / vagy citotoxikus hatóanyagok, lehetővé téve, hogy korlátozza vagy megszakíthatja a fejlesztés a immunológiai gyulladás.

A gyógyszer a választás prednizolon képesek voltak gyorsan eltávolítja a duzzanat az érfal, csökkenéséhez vezet ischaemiás a kórkép. Azonban, hosszabb használat glyukortikosteroidov fenntartó adag lehetővé teszi további megelőzése szűkülete nagy hajók.

Ugyanakkor úgy vélik, hogy a bizonyított jelentős javulás a prognózis élet használatával kapcsolatos citotoxikus gyógyszerek. A ciklofoszfamid - egy adag a készítmény tág tartományban, rendszerint egy kezdeti dózis közötti kifejezett klinikai megnyilvánulásai a betegség értéke 2 - 3 mg / ky naponta. Annak érdekében, hogy fokozzák a kezelés súlyos vasculitis renyhe használat közben kombinációit nagy dózisokban a metilprednizolon és ciklofoszfamid dózisban 1000 mg intravénásán.

Egy jó hatású a kezelést az egyidejű kezelés így értágítók (nikotinsav, perszantin, komplamin) és antitrombotikus (Curantylum, Trental, agapurin) gyógyszereket írnak hosszú tanfolyamok.

Az utóbbi években, ez lesz körben alkalmazott technikák extrakorporális vér korrekció, hogy javítsa mikrokeringési zavarok (plazmaferezishez kombinálva gemoksigenatsiey és ultraibolya vér besugárzás). Továbbá, annak érdekében, hogy javítsa mikrokeringési zavarok okozta tekintettel a hajtómű következő csoportok gyógyszerek lehet használni: anti-koagulánsok (közvetlen és közvetett) - heparin fraksiparin; metil-xantin - Trental, agapurin; csoport nem-szteroid gyulladásgátló szerek (alacsony dózisú aszpirin - 75-125 mg / kg).

Az aktív kóroki terápia az egész betegség nem csak meghosszabbítja az életet a betegek, hanem vissza némelyik dolgozni. Ez patológia nem kezelhetők a növényi drogok, csak gyógyszerek, amelyek az itt felsorolt, bizonyítottan pozitív hatása van.

Lehetséges szövődmények vasculitis:

• szindróma a disszeminált intravascularis koaguláció (DIC)
• Vérzés és trombózis
• Magas vérnyomás
• Nephrosis szindróma
• A pulmonalis hypertonia
• Fertőző komplikáció.

Ez a csoport a betegségek igen nagy százaléka szövődmények időben nachataoe kezelés lassú a haladás a sokan. Azoknál a betegeknél, vasculitis specifikus kezelés nélkül az immunszuppresszív terápia nem kedvező prognózist, ötéves túlélési ráta 10% -ánál. A korai aktív kezelés citosztatikumokkal kombinálva glükokortikoszteroidok 5 éves túlélési ráta 60 - 90% -os.

Orvos terapeuta Zhumagazy HU