Végzetes paradicsom nitrátok, mint például zöldség meg a tőkepiacokon - minden Moldova

Eladják a gyümölcsök és zöldségek, a helyi gazdák azt állítják, hogy a moldovai gyümölcs a legkörnyezetbarátabb képest paradicsom és uborka nőtt Törökországban és hozta a helyi piacon. Ez a fő érv termelők a gyümölcsök és bogyók, ha küld moldovai mezőgazdasági termékek export, és amikor a belföldi piacon.Úgy döntöttünk, hogy megtudja: vajon a moldovai gyümölcsök és zöldségek „tele”, növényvédő szerekkel és arról, hogy féljen a török ​​paradicsom és közeli ha a szem a vizsgálaton a gyümölcsök és zöldségek a személyzet a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, vagy ez egy közös mítosz, és őrt Élelmiszerbiztonsági ?

A választ ezekre a kérdésekre Sputnik Moldova tudósítója megtudta egy interjúban egy szakértő a mezőgazdaság területén Alexander Slusarem.

„Környezetbarát Moldovan gyümölcsök -. Ez nem egy mítosz természetesen abszolút garanciát nitrát hiányában a moldovai gyümölcsök és zöldségek senki sem tud adni, de Moldovan gazdák 90 százaléka közülük egyszerűen nem engedheti meg magának drága tartalmazó műtrágyák nitrátok Továbbá, ellentétben .. országokat, hogy masszívan gyümölcsöt és zöldséget, Moldovan gazdálkodók soha nem követett gyors érés a gyümölcs ezért Moldovan zöldség-gyümölcs termékek sokkal biztonságosabb. „- mondta a szakértő.

Szerint Alexander Slusarya, a fő veszélyt az egészségre a moldovai fogyasztók importált, elsősorban török ​​zöldség-gyümölcs termékek. Török gazdák hajsza a „nagy pénz”, és csak azt kell alkalmazni trágya gyors érés. Ebben a tekintetben a szakértő hangsúlyozza, hogy Moldova kell szigorítani növényegészségügyi ellenőrzés a határon, és tegye importált zöldségek és gyümölcsök több vizsgálatot.

Hajlamosabbak a felhalmozási nitrátok, a szakértő szerint, a török ​​paradicsom, paprika, eper, barack, szőlő. Ezért, míg a piacon elegendő mennyiségben nem Moldovan gyümölcsök és zöldségek, az átlagos fogyasztó van szükség, hogy több figyelmes, hajlandó kényeztesse tavaszán saját maguk és szeretteik tengerentúli „finomságokat”.Hol nézni kormány

Sok lakos a köztársaság lehet ésszerű kérdés: hol nézni az ellenőrző szervek az állam, és hogyan véreres nitrátok gyümölcsök Törökország jöjjön a helyi piacon?

„Úgy gondolom, hogy meg kell importálni általában nagyon hűséges. Az olcsó import mindig hagy a korrupció. És ők maguk az importőrök már régóta ismert, hogyan és kinek adni. Moldovában nem érdekel megfelelően a fogyasztók számára, a rossz alkalmazni a nem vámjellegű növény meghatározására szolgáló módszerek minőségi gyümölcs és zöldség „- mondta Alexander Slusar.

Kereskedők és „Ialoveni” tengerentúli paradicsom

A tőkepiacok, a bevett gyakorlat, hogy eladja az úgynevezett közvetítő török ​​gyümölcs és zöldség leple alatt a „Ialoveni”, „Novoanensky” paradicsom, uborka és egyéb gyümölcsök. Amikor hazaértem, és a vágás a paradicsom, az ember, ha nem is méreg, akkor ez íz jellemző, hogy a zöldségek nem érzem. Miért kereskedők így ügyesen kurva hiszékeny piaci látogató - ez a kérdés, amely immár költői.

„Hamis az a származási bizonyítvány - a törvénysértés alá Törvénytárra Köztársaság Bár én hozott magával az ilyen cselekmények büntetőjogi, mivel ez azt eredményezheti, közvetlen veszélyt jelenthetnek az egészségre.” - mondta a szakértő.

Hogyan lehet felismerni a nitrát gyümölcs

Míg a gyümölcsök kérdéses tartalom továbbra is csökken a piacok és üzletek, az átlagos moldovai állampolgár él elve szerint „forewarned - a forearmed.” A számos funkció közvetlenül a piacon vagy a boltban, akkor érthető, hogy a gyümölcs gazdag nitrátok.

„Ahhoz, hogy mentse a bemutatót, sok török ​​gyümölcs viasszal kezelt Tehát, először meg kell érinteni a megtekintéséhez a magzat, hogy megpróbálja meghatározni a szag :. jellegzetes, hogy a gyümölcs ízét, vagy egyáltalán nem a vágás, például a paradicsom, meg kell figyelni :. Akár . jellegzetes kezelés után nitrátok fehér mag, ha jelen van, azt jelenti, a zöldségek nőnek nem éppen a Criuleni kerület „- ironikusan a szakértő szerint.

De komolyabban, amikor a vásárló gyümölcs és zöldség a piacon, azt tanácsolja Slusar megköveteli az eladó származási bizonyítványt, valamint figyelni, hogy a betakarítás időpontja a különböző gyümölcsök. Ha a termelés a pultra egy pár hétig, és a korrupció jeleit mutatja van, akkor, ahogy a mondás tartja, „nem megy a szerencse”, a gyümölcs gazdag nitrátok.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági Hivatal azt mondta, hogy az intézmény az egyetlen hatóság a jogot, hogy az élelmiszer-ellenőrzés. A nemzeti joggal összhangban, az összes elvégzett vizsgálatok akkreditált laboratóriumban elvégzett mintavétel és összhangban megfelelő módszertan és képzett személyzet.