véradás

véradás

 • A kézi plazmaferezis vér áramlik be egy steril csomagból (mint a hagyományos eljárás az adományok), centrifugáljuk, szétválasztjuk csomagolt vörösvérsejtek és a plazma segítségével plazmoekstraktora. ami után a vörösvértest-koncentrátum vissza a donor. Vértérfogat kompenzálja bevezetésével megfelelő mennyiségű sóoldat.
 • Az automatikus plazmaferezis donor keresztül egy speciális rendszer csatlakoztatva van egy elválasztó, vért teljesen, úgy választják szét a plazma és alkotó elemeket, majd képződött elemek visszakerülnek a donor vissza a vér. Attól függően, hogy az egység térfogata a levett vér odnofazno eltérő lehet, de mindig sokkal kisebb, mint a mennyiség, hogy veszik keresztül centrifuga (diszkrét) eljárással, jellemzően néhány tíz ml 300 ml-re. Időt, hogy visszatérjen egyfázisú gyűjtött vér mennyisége is változik attól függően, hogy a gép, és lehet néhány másodperc, hogy néhány perc alatt. Hasonló módon a vér tisztítására történik a plazma kaszkád szűrő.

Transzfúzión donor plazma súlyos égési sérülést és hosszan tartó összenyomás szindróma (mint például, sodrott alatt törmeléket az épületek földrengés).Donor trombotsitaferez szerkesztése

Egy speciális berendezés (szeparátor) szabadul fel a vérlemezke koncentrátum vért. A vérlemezkék van szükség az intenzív kemoterápia a rák és egyéb állapotok thrombocytopenia. vérlemezke betakarítás eljárás magas költsége, mivel azt végzik csak donorok, akik nem az első alkalom, Véradás (számukra bizalmat hiányában átvihető fertőzések).

Donor granulotsitaferez (leykotsitaferez) Edit

Súlyos fertőzéses komplikációk, kivételes esetekben van szükség, granulociták. Ez a faj a leukociták. granulocita szállítási eljárás lényegében hasonló szállítási vérlemezkék (trombotsitaferezu). Granulocitatranszfúzióval jellegzetesen néhány órával azután, hogy a szállítás. [7]

Adomány immunrendszer plazma szerkesztése

Önkéntes immunizált biztonságos törzs egy fertőző ágens. Plazma nyert egy ilyen donor, amely antitestek egy adott kórokozó, és lehet gyártásához használt orvosi készítmények. Néha öntjük ügyes legyengült betegek profilaktikus vagy alkatrészként egy többértékű terápiát.

Donor eritrotsitaferez szerkesztése

Vörösvérsejt szükséges anémiában szenvedő beteg Diamond-Blekfena és más betegségek, amelyekben csökkent vérképzésre és az alacsony hemoglobinszint saját. Kézi kerítés vörösvértest aferezissel adományt vörösvértesteket hasonló kézi plazmaferezis. A különbség abban rejlik, hogy amikor a véráramban eritrotsitafereze donor vér visszatér az összes komponenst, kivéve a vörösvérsejt tömeg, ezért már nem kell megadnia a sós feltöltésére a keringő vérmennyiség.

a donor követelményeket, a jogok és kötelezettségek módosítása

A donor joga, hogy az illetékes személy, aki magyar állampolgár, illetve tartózkodási helye Magyarország területén jogszerűen nem kevesebb, mint egy évvel a külföldi állampolgár vagy hontalan személy, aki elérte a kor tizennyolc éves vagy szerzett teljes jogképességgel kor elérése előtt a tizennyolc éves, összhangban a magyar szabályozás, kifejezte önkéntes hajlandóság a vért és (vagy) a komponensek már önkéntes orvosi vizsgálat, és nincs orvosi ellenjavallat véradás és (vagy) komponensei [8] (1. rész).

Donor a donor funkciók ellátására szükséges [8] (3. rész):

 • útlevél vagy bármilyen más azonosító okmány
 • jelenteni általa ismert információt az átvitt fertőző betegségek, mivel érintkezik a fertőző betegek, marad a területeken, ahol fennáll a veszélye előfordulása és (vagy) a terjedését a tömeges fertőző betegségek, járványok, a narkotikumok, pszichotróp anyagok, a munka káros és ( vagy) a veszélyes munkakörülmények, valamint a védőoltások és sebészeti eljárások során végzett megelőző évben a szállítás időpontját a vér és (vagy) összetevői
 • az orvosi vizsgálat


Feltételek Véradás szerkesztése

Mielőtt a véradás során a donor nyilvántartásba kell venni, töltsön ki egy rövid kérdőívet, és az orvosi vizsgálat: vért egy ujját a hemoglobin szint elemzése. Ezután kell vizsgálni egy orvos-Transfusiologist. Mindez zajlik közvetlenül a donor pont, és nem kell sok idő. Amikor teljes véradás, legkésőbb hat hónapon belül minden egyes szállítmány (ahol vért veszünk a elemzésének részét), a donor kell egy pont a donor vért a reanalízis. Abban az esetben, nem betakarított donor vér megsemmisül. Rendszeresen donornak kell tennie mellkas röntgen a mellkas. EKG értelmezése, hogy egy vizeletvizsgálat és a vérképet. kap segítséget fertőző betegség hiányában érintkezés a hepatitis és egyéb fertőző betegségek a közösségben az elmúlt 12 hónapban, és egy igazolást a GP az átvitt betegségek. A nők is meg kell vizsgálni egy nőgyógyász.

Ellenjavallatok adományozni szerkesztése

Attól függően, hogy az átadott betegségek, műveletek, eljárások, az emberek nem szabad megengedni, hogy vért ideiglenesen (ideiglenes ellenjavallat) vagy véglegesen (abszolút ellenjavallat). Ideiglenes ellenjavallat (ideiglenes kivonását a véradás) azt jelenti, hogy némi időt vesz igénybe az eljárás után, a műtét, a hasznosítás, mielőtt a személy nem adhat vért. Abszolút ellenjavallatok (végleges eltávolítása a véradás) feltételezi, hogy az emberek nem szabad megengedni, hogy vért, függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el azóta, a hasznosításra.

Példák eredő betegségek állandó visszavonása véradás: vírusos hepatitis. AIDS. HIV hordozó -infektsii. veleszületett vagy szerzett szifilisz. Általános pikkelysömör. ekcéma. teljes hiányát Hallás és beszéd, a vakság, a kábítószerrel való visszaélés. alkoholizmus. rosszindulatú daganatok; Abszolút ellenjavallatok vezethette műtét eltávolítás vagy transzplantáció bármilyen szervátültetés minden szövetet. Az időt kell fordítani adására okok, mint például a tetoválás vagy a fül piercing, oltással (időtartamra tíz naptól egy évig), néhány fertőző betegségek. beleértve az akut légúti fertőzések (ARI), a sebészeti beavatkozások, köztük abortusz. terhesség és szoptatás alatt. [9] A megnövekedett ALT-aktivitás kevesebb, mint kétszerese, vezet a középső kivezetés adományok után három hónappal. [10] Egyes donor pont ebben az esetben szükségessé a donor tanúsítványt infektsionista a betegség hiányát és érintkezését a fertőző betegek, és a negatív teszteredmények „Infectious markerek”, amellyel érzékeli a vér jelenlétét ausztrál antigén (felületi antigén hepatitis B) és az antitesteket hepatitis C irányában a teszt-ről, a fertőző betegséget a klinikán a közösségben, ahol akkor is vért a vizsgálathoz. Csökken a hemoglobin a vérben több mint tíz g / l-nél a norma, után a következő véradás, ami allokációja adományok hat hónapig.

Korlátozások és ajánlásokat donorok szerkesztése

A donorok nem ajánlott: [11]

 • Az este a véradás egy zsíros, sült, fűszeres, füstölt, tejtermékek, vaj, tojás, gomba, dió, banán, cékla.
 • Alkoholt fogyaszt kevesebb, mint két napig (48 óra) a beavatkozás előtt.
 • Vegye fájdalomcsillapítók és az aszpirin. és a gyógyszerek tartalmazó (ezeket az anyagokat károsíthatják vérrögképződés) kevesebb, mint három nap (72 óra) a beavatkozás előtt.
 • Dohányzás kevesebb mint egy óra az eljárás előtt.
 • Vért éhgyomorra. Reggel a véradás napján ajánlott enni alacsony zsírtartalmú szénhidrát reggelivel (zabkása vízben főzött, kekszek), és a bőséges folyadékbevitel (édes tea).
 • Vért, ha nem érzi jól magát (rossz közérzet): hidegrázás, szédülés, fejfájás, gyengeség.

Miután a véradás során ajánlott, hogy tartózkodjanak a nehéz fizikai és sportos terhelés, nehéz tárgyak emelését, beleértve a bevásárlótáskák, amíg a nap végén, amelyben a vér került. Két napon belül, miután a véradás eljárás ajánlott, teljesen és rendszeresen enni és inni legalább két liter folyadékot naponta: gyümölcslevek, víz, tea gyenge (alkohol nem ajánlott). zöldség vagy zöldséglé, különösen a cukorrépa, gyümölcs, csokoládé: [11] A következő termékek ajánlott helyreállításához donor nyomás.

Véradás elvesztéséhez vezet testnedvek és csökkentett nyomáson, így a korlátok: [12]

 • A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon adományozni teljes vér nem lehet több, mint 1 alkalommal 60 nappal.
 • A férfiak adományozni teljes vért legfeljebb 5 alkalommal egy évben. a nők nem több, mint 4-szer egy évben.
 • Miután áthaladt az egész vérplazma hogy 30 napon belül.
 • Ismételt szállítási plazma vagy vér komponenseket hagyjuk 14 nap után.
 • Nem lehet vért után álmatlan éjszakát.
 • A nők nem adhatnak teljes vért a menstruáció alatt, mielőtt annak megjelenése az elmúlt 7 nap és egy héten belül. Csakúgy, mint a terhesség és a szoptatás (szoptatás hormonok még nem jött vissza a normális, és a test időre van szüksége, hogy felépüljön a szülés és a szoptatás, általában 1,5-2 év)
 • A donor kell tömege legalább 50 kg. A testhőmérséklet mérése előtt véradás, ott nem lehet magasabb, mint 37 ° C; megengedhető szisztolés nyomás - 90 és 160 mm Hg, diasztolés - 60-100 Hgmm.; megengedhető szívfrekvencia - 50-100 bpm.

Igazolás véradás a különböző országok a világ: