vízvisszaforgató rendszer - studopediya

A hűtőközeg a kondenzációs és hűtési folyamatok és energia áramlását gyakran újrahasznosított víz felől a hűtőtorony. A kémiai és petrolkémiai komplexek 70-90% -át vízvisszaforgató rendszerek használt hűtési és kondenzációs termékeket, és a technológiai üzemi szerek energiatermelő rendszerek, valamint a víz-alapú, vagy elpárologtató hűtéssel a szerkezeti elemek és a folyamat hajtáslánc.vízvisszaforgató rendszer közötti közvetítő lehűtött hőforrás lemerült és a környezet. Ez a kapcsolat csak akkor szükséges, hogy növelje az intenzitást a hőátadás a technológiai berendezések a külső levegő, így a hőleadó keringő víz elvész. Ezen kívül, kár, hogy az ökoszisztéma alkalmazott ipari terület, mivel együtt a vegyi a környezetbe történő kibocsátással, és adja meg az úgynevezett „termikus kibocsátás”, amely nagy mennyiségű termelési komplexumok elérni egy gigantikus méretű.

A hőmérséklet a hűtött víz függ műszaki paramétereit a környezetet. A meleg évszakban, a hőmérséklet eléri a 10-20 ° C, és gyakran sokkal magasabb, mint a szükséges normális működését a technológiai berendezések. Ennek eredményeként, a cég csökkenti a termelékenységet és a termék minősége, jelentősen növeli törmelék aránya. Ezen túlmenően, a keringő víz hőmérséklet-emelkedés a 35 0 C vezet intenzív csapadékként sók a karbonát keménység hőcserélő felületen, ami rontja a hőátadás feltételeit, és csökkenti a berendezés élettartamát.

Mivel a gyártósor működik egész évben folyamatosan, kivéve a rövid ideig planovopredupreditelnyh javítás, berendezések kiválasztása, a hűtött keringő víz előállítására, amely a becslések szerint a víz hőmérséklete a legtöbb meleg évszakban. Ennek eredményeként túlbecsült érték szükséges hőcserélő felület, és ennek következtében csökkentett műszaki és gazdasági paraméterek a telepített berendezések.

Jelentős veszteségek technikai víz fordul elő a folyamat a párolgás és lefúvató vízvisszaforgató rendszer. Ezek a veszteségek 5-7% a teljes rendszer teljesítményét. Kapcsolat lehűtjük a hűtőtorony víz a környezeti levegő vezet szennyezettsége overgrowing és intenzív hőátadó felületeket algákkal, kagylókkal és egyéb biológiai entitások. Az építési hűtőtornyok igényel nagy területeket, hiszen a szakadék a hűtőtornyok és a környező tárgyak legyen 15-40 m.

Annak ellenére, hogy ezeket a hiányosságokat, vízvisszaforgató rendszerek széles körben használják, mint a könnyen használható, nem igényel nagy beruházások, és a költségeket az ipari víz, mint hűtőfolyadék nem fog semmilyen összehasonlítás a költség a hideg által termelt gőz kompressziós hűtőrendszerek.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a keletkezett hulladék mennyisége a víz, valamint a költségek csökkentése a víz kezelése és ártalmatlanítása szennyvíz ipari üzemek célszerű szervezni egy zárt rendszerben keringő víz, mert a keringő víz elutasítás fogyasztók csak fűtött, és annak esetleges vegyi szennyeződés a vészhelyzet esetén.

vízvisszaforgató rendszer van osztva a helyi, a központi és a csoport egyesíti több fogyasztó által területére.

A helyi rendszerek minden felhasználó hűtött víz: az egyes hűtött eszköz.

A centralizált rendszerekben, fordított vizet összegyűjtjük minden felhasználó számára egyetlen sokrétű és küldött egy vagy több vízzel hűtés növények, helyezzük a külön kijelölt területeken. Hűtött víz eloszlik, a fogyasztók körében az egységes ellátási gyűjtőcső (ábra. 2.13).

Csoport rendszerek közötti közbülső helyi és központi rendszerek.

Jelenleg a nagy ipari vállalatok elszaporodtak jórészt központosított rendszerekben, mivel a legkisebb számú telepített vízhűtés eszközök és szállító szivattyúk igényelnek. Ezek a rendszerek azonban az a hátránya, ami azt eredményezi, hogy a túlzott anyag-, energia- és üzemeltetési költségek.

1. A szervezet a központosított vízvisszaforgató rendszerek létrehozása komplex rendszere elágazó vezetékek, hogy amennyiben a létesítmény által a nagy teljesítményű szivattyúk, elektromos nagyfeszültségű és nagy beépített kapacitása. Köztudott, hogy az összes beépített kapacitása a berendezés központi rendszerek az áramellátás lényegesen kisebb, mint a meghatározott összeget a decentralizált rendszerek kapacitását hivatott szolgálni az azonos fogyasztói csoportot alkotnak.

vízvisszaforgató rendszer - studopediya


Ábra. 2.13. Központosított vízvisszaforgató rendszer:

P1-P6 - a lehűtött víz a fogyasztók számára; D - hűtőtornyok; PC - kínálat sokrétű; OK - visszatérő víz gyűjtő; H, OH - szivattyú és visszatérő vezetékek

Vannak azonban további jelentős hidraulikus veszteséggel jár azzal, hogy vizet szállítani nagy távolságokra, és azt eljuttatja több felhasználó között. Ebben a tekintetben, a hatás a központosított telepítés egy nagy nyomású berendezések nem értékelhető ki egyértelműen.

2. Teljesítmény központosított rendszer a valós világban nem szabályozott, azaz amikor szét- vagy összekapcsolja a fogyasztók száma térfogatú víz kering, a rendszer nem változik.

3. A hőmérséklet az előremenő és visszatérő fejléceket minden felhasználó számára azonos, mivel figyelembe kell venni a működési és teljesítmény jellemzők szolgálnak tárgyak ilyen körülmények között lehetetlen.

4. Ha a megállási hűtőtorony rutin javítások vagy vészhelyzet minden fogyasztó le kell fordítani a csapvíz vagy teljesen leválik a keringő víz rendszer.

5. A vegyi- és petrolkémiai üzemek elég nagy a valószínűsége a helyi környezetszennyezés újrahasznosított víz előállítására termékeket. Elterjed, akkor a rendszer káros lehet a fogyasztók számára, fokozott követelményeket a víz minősége használni. Csere a teljes keringő vizet egy nagy központosított rendszer megköveteli a nagy gazdasági költségeket, és bizonyos esetekben nem megvalósítható.

6. Hogy egy központosított rendszer, amely magában foglal a szivattyútelep, meg kell tartani egy speciális személyzet.

A hatékony irányítása és működtetése vízvisszaforgató rendszerek nagy ipari üzemek, zanimayuschihbolshie földterületeket, tanácsos elhagyni a központosítás. Egy előnyösebb megvalósítási mód az, amelyben a fogyasztók kombinált csoportokba a területén és a teljesítmény jellemzők. Annak érdekében, hogy minden csoport a keringő víz alkalmazott helyi hűtők, működési mód, amely vezérli a követelmények egy adott fogyasztói csoportot alkotnak.

Helyi rendszerek is szerepelnek a folyamatábra fogyasztói hűtött víz, közel helyezkedik el, és nem igényel további személyzet. kis kapacitású hűtőberendezések esetén hiány termelési hely lehet telepíteni az épületen belül és kívül - a tetőre, mezzanine ploschadkax stb Ezek lehetővé teszik az optimális működését az egyes fogyasztók tekintetében áramlás, hőmérséklet és minőségét újrahasznosított víz.

A központosított rendszer használható a kis kitett növények kisebb eltérések a minőségi követelmények a fogyasztók és a paraméterek fordított „vizet. A nagyvállalatok, mert a nagy hűtővizet kering a vízrendszerek hűtőtornyok használják, mint a vízzel hűtött készülékek és a ventilátor típusú torony kapacitása 1000 m 3 / h. Működés közben, keringő víz rendszerek vízhűtő rendelkező típusú vízveszteséget, amely függ az eljárás körülményeitől működésük. Qp térfogata make-up víz, m 3 / s határozzuk meg az anyagmérleg rendszer

ahol Qun # 8210; vízveszteség a cseppekből kényszercirkulációs hűtőtornyokban (0,3-0,5% -a teljes mennyiség a keringő víz), m 3 / s; QT # 8210; vízveszteséget folyamatok (l% -át), m 3 / s; QPR # 8210; átöblitjük a rendszert vízzel (8-10% -át), m 3 / s; Qisp # 8210; vízvesztés elpárologtatjuk a hűtőtorony (2-3% -a mennyiség a keringő víz), m 3 / s.

Hogy csökkentse a különleges anyagok és a működési költségek vízhűtő kiesés típus, amelyek kapcsolódnak a közvetlen áramlását permetező eszközök. Vizet fecskendeznek be a berendezés 1 fúvókán keresztül (vagy fúvókákat rendszer) túlnyomás alatt 0,2-0,4 MPa (ábra. 2.14). Maximális energiahatékonyság felel porlasztó nyomásesés a fúvóka 0,2-0,3 MPa. A kibocsátott levegő cseppecske patak és beszívódik a régió az érintkezési zóna 2. Amikor elérte a falakat a szeparációs zónában 3, vízcseppek lassul és az áramlás, mint egy filmet az alsó részén a berendezés.

1. folyamatok intenzitásának a hűtővíz a hűtőtornyok. Különösen, ha a telepítés a másodlagos aprítóberendezés csepp vizet növekedése miatt érintkezési felület a levegő növeli a hűtési hatékonyság 10-40% -kal. A módszerek intenzívebbé vízhűtés eszközök közé tartoznak:

Optimization fúvóka öntözés tornyok aerodinamikai érintkezési feltételeinek;

Ábra. 2.13. Hűtő ejekciós típusú külső szeparátor:

1 - érintkezési területen; 2 - szeparációs zóna; 3 - egy porlasztó; 4 - örvénylapokon

termelékenység növelése torony, miközben a hőmérséklet-különbség;

szervezet olyan kiegészítő levegő térfogata axiális tartományban a torony.

2. Az átmenet a központosított vízvisszaforgató rendszerek csoport és egyéni vízhűtéssel alapuló hatékony és kompakt készülékek, beleértve ejekciós típusú, amely lehetővé teszi, hogy az optimális mód együttes működését folyamat és elektromos berendezések.

3. Az intenzívebbé hőátadó berendezés, amely hőeltávol folyamat terméket. Jelenleg, a hűtési és kondenzációs iparágak elsősorban a felületi héj és csöves hőcserélők, tekercs és merülő típusú. Az ilyen eszközök jó eredményt adnak, hogy változik a tehetetlensége különböző formák és a geometriai méretek.

4. a terhelés csökkentése a víz-hűtés eszközök felhasználásával RES hűtött termékek és a szerkezeti elemek.

Alatt a működését a torony tud biztosítani keringő víz hőmérséklet-csökkenés nem több, mint 8-15 ° C-on A szerkezeti elemek képződésének elkerülése érdekében a pangó zónák intézkedik átfolyásos hűtés. Azonban a tényleges melegítés nem haladja meg a 5-10 ° C-on Ezek a feltételek korlátozzák a lehetséges visszaállítási RES hő 30-40 ° C hőmérsékleten, ahol a hasznosítása kézzelfogható mennyiségek nagyipari termelés lehetetlen. Ezen túlmenően, az izolációs és elválasztási szakaszokat petrolkémiai üzemek termékek gyakran szervezett lépésenként hűtés felső termékek (ábra. 2,15). Növelése hőmérséklet nyomás és adott hőcserélők terhelések a felső szakaszában, mint egy működő szert használunk ammónia, freon és más hűtőközegek a csoportban. Ennek eredményeként, a hőmérséklet a hulladék hőt jelentősen csökken és megközelíti a környezeti hőmérséklet, megfosztva ezzel azt az értéket.

Lehetőség az energia hatékony felhasználását szóródás jelenik meg a szervezet hasznosításának zárt rendszerben a forrás RES (ábra. 2,16), a hő fogyasztó, valamint, ha szükséges, a telepítés növelésére RES hőmérséklet (hőszivattyúk, kompresszorok stb dogrevateli). És vodoohlazhdayuschee eszközt. Hogy javítsa a rendszer termikus és termodinamikai hatásfok célszerű használni nagy hatásfokú hőcserélők

thermosiphons vagy fűtőcsövek, amely lehetővé teszi, hogy a hőelvonás nagyon alacsony hőmérséklet-különbség (kevesebb # 916; ti = 5 ° C).

5. alacsony külső hőmérséklet esetén, annak érdekében, hogy energiát takarítson meg és csökkenti a káros hatást gyakorolnak a környezetre kell váltani léghűtés. Ebben az időszakban a nedvesség elpárolgását koncentrálódik a felületi régióban, ami fagyasztó berendezéseket.