Erőforrások és termelési tényezők, a gazdaság BSEU - blog

Gazdasági elmélet, forrásokat lehet négy csoportba oszthatók:

1) Természetes - potenciálisan alkalmas a termelés a természeti erők és anyagok, amelyek között különbséget „kimeríthetetlen” és „kimerült” (és az utóbbi - „megújuló” és „nem megújuló”);2) az anyag - minden teremtett ember által ( „mesterséges”) a termelési eszközöket, amelyek maguk a termelés eredményeként;

4) Pénzügyi - készpénz, amelyet a társaság képes szentelni a termelés megszervezését.

A jelentősége az egyes típusú források változtatni az átmenet előtti ipari egy ipari egyet, és abból - a poszt-ipari technológia. A pre-indusztriális társadalom, a kiemelt tartozott a természeti és emberi erőforrások, az ipari - anyag, posztindusztriális - szellemi és információs források.

Természetes, anyagi és emberi erőforrások rejlő termelést, így az úgynevezett „alap”; és megjelent a „piaci” szinten a pénzügyi források kezdték az úgynevezett „származékok”.

Együtt a „termelési erőforrások” gazdasági elmélet is működik a „termelési tényezők”. Mi a különbség a kettő között?

Ezzel szemben a források, a tényezők, mint csak együttműködés keretében; így a termelés mindig egysége a kölcsönható faktorok.

több osztályozási tényező a gazdasági elmélet (ábra. 4.2.), például a marxista, mint tényező különbözteti meg személyes (munka) és anyag (munkaeszköz és tárgyak munkaerő) tényezők. A modern közgazdaságtan szerint három fő termelési tényezők:

„Föld” - mint termelési tényező egy hármas jelentése: a tág értelemben ez mind használják a gyártási folyamat a természeti erőforrások; számos ágazatban (mezőgazdasági, bányászati, horgászat), „telek” a célja az irányítás, ha egyszerre jár, és „tárgyát munka” és a „munkaeszköz”; az egész gazdaság „föld” szolgálhat a vagyoni forgalom tárgya (ebben az esetben a tulajdonos közvetlenül részt vesz a gyártási folyamat nem tud - ő is részt közvetve nyújtott „ő” területek);

2) „tőke” - az úgynevezett anyagi és pénzügyi források a rendszerben a termelési tényezők: a monetáris eszközök, készletek, berendezések, épületek, járművek és kommunikációs berendezések, alapanyagok, stb.;

3) „munka” jelenik meg, mint a fizikai és a szellemi emberi tevékenység, amelynek célja a termékek és szolgáltatások. Állítsa be a személy képességét, mivel az oktatás, a képzés, a készségek, az egészségügyi humán tőke. Ez az a rész a társadalom, amely közvetlenül részt vesz a termelési folyamat (és egyes esetekben egy olyan kifejezés, mint „aktív népesség” amelyek csak alkalmazható alkalmazott termelési).Mindegyik termelési tényezők hozzák a bevételt a tulajdonos (4.3 ábra). .:

Visszatér az összes tényezőt jelenti, hogy mindegyikük a tulajdonosok független és egyenlő partnerként. Sőt, lehet még beszélni egyfajta gazdasági igazságosság, minden résztvevő számára a termelés jövedelem felel meg a hozzájárulást, amije van egy tényező a létesítmény átfogó jövedelem.

Mint már mondottuk, nem minden tulajdonos egy termelési tényező szükségszerűen közvetlenül részt vesznek a termelés. Ez azonban - a kiváltság csak a tulajdonosok elidegeníthetetlen tényező - „föld” és a „tőke”. A munkaképesség lehetetlen közvetíteni. Ezért, aki csak az a tényező, „munka”, mindig fel kell közvetlenül részt vesz a termelés. Ezért az ő állapota a „munkavállaló” objektív, amely azonban nem akadályozta meg abban, akiknek tulajdonában egyéb termelési tényezők (például a készleteket vásárolni, ingatlan, stb.)

A modern körülmények között, mint tényező nem a három fő is kiválasztják a vállalkozói, a tudomány, és egyéb információk.

Vállalkozói készségek - egy speciális fajtája, az emberi erőforrások társított a kezdeményezést a kapcsolatot a föld erőforrásainak tevékenység, a tőke és a munkaerő egyetlen termelési folyamat az áruk vagy szolgáltatások; elfogadása jelentős döntések során az üzleti; kockázat, az innováció, az új termékek, termelési technológiák és új formái a termelés szervezése.

A tudomány mint termelési tényező egy gömb az emberi tevékenység, amelynek az a feladata a fejlődés és rendszerezése objektív tudás a valóságról. Jellemzői a termelési tényező abban a tényben rejlik, hogy a tudomány:

részeként a termelőerők válik résztvevője a termelés; Ez hatással van a termelési szintet hatékonyság Ez befolyásolja a folyamat előkészítése a magasan képzett munkaerő; Ez határozza meg a technológiai szint és a termelés szervezése; Egyre közvetlen produktív erő.

Az információ, mint termelési tényező biztosítja rendszerezése tudás, materializálódott gépek, járművek, berendezések, modellek és a marketing.

Egyre fontosabb a modern termelési válik a környezeti tényező, amely akár egy impulzus a gazdasági növekedés, illetve korlátozza a kapacitás miatt a negatív hatást gyakorol a környezetre.

Egyes közgazdászok megkülönböztetni, mint speciális gazdasági erőforrás idő. Az emberek a saját termelés és a gazdasági tevékenység csak korlátozott számú, nem másolt erőforrás.

Nagy hatással van a források hatékony felhasználását egy gyártási technológia, amely egy speciális módon történő kezelése a tárgyak a munka, egy bizonyos sorrendben a termelési folyamatok, valamint a termelés szervezése, biztosítva a zökkenőmentes minden erőforrását. Sikerült a termelés megszervezését, a munkaerő és a menedzsment az úgynevezett menedzsment, aki a közgazdasági szakirodalomban a XX században. tényezőnek tekintik a termelés.

Egy különleges szerepe van az olyan tényezőket, mint az infrastruktúra a modern gazdaság - egy sor iparágban és foglalkozásban, melyek között az általános működésének feltételeit a termelés.

Minden termelési tényezők, az első helyen, elválaszthatatlanul kapcsolódik és egymással felcserélhetők. Másodszor, minden jó termelési igényel egy bizonyos meghatározott tényezők. Harmadszor, minden jó lehet tenni a különböző tényezők különböző kombinációk és arányok. Negyedszer, a gazdasági egység szervezi termelés, összeköti az összes tényezőt úgy, hogy több termék a legalacsonyabb áron. Ötödször, a termelés szervezése biztosítja a koordinált működésének valamennyi termelési tényezők, ezek arányosak legyenek az arány tovább fokozódik. Hatodszor, a gazdasági erőforrások és a termelési tényezők állnak korlátozott mennyiségben. Ez problémát jelent, hogy a közösség hatékony felhasználásában.