Memóriazavar, okainak és memória-zavarainak kezelésére, az illetékes egészségügyi on iLive

Károsodott memória - egy összefüggő patológiás állapot az, hogy nem teljes mértékben fenntartani, tárolja és használja a kapott információkat az érzékelés folyamatának a világ.Károsodott memória (időszakos vagy állandó) - az egyik leggyakoribb betegségek, ismerős szinte mindenki, és jelentősen rontja az életminőséget. A statisztikák szerint a rendszeres memóriazavar (változó súlyosságú) befolyásolja mintegy negyedét a világ népességének.

Az okok a memóriakárosodás

memória zavarok össze lehet kapcsolni egy csomó más tényező. A leggyakoribb oka ez a feltétel gyengeséggel járó állapot pszicho-emocionális teljes túlfeszrelé szorongásos és depressziós állapot. Továbbá, memóriazavar is előfordulhat, mivel a fáradtság és a helyreállítás során, miután a különböző szomatikus betegségek.

De memória zavarok is súlyosabb eredete: a szerves agykárosodást és a mentális betegségek.

Így tudjuk azonosítani a következő főbb okai memória problémák:

 • általános gyengeséggel államokban, és ennek következtében a fáradtság hangsúlyozza szomatikus betegségek és szezonális hypovitaminosis;
 • Az alkoholizmus: memóriazavar miatt nem csak léziók agyi struktúrák, de gyakori kapcsolatos rendellenességek és a toxikus hatások az alkohol a májra és az egyidejű hypovitaminosis;
 • akut és krónikus keringési zavarok, az agy: agyi érrendszeri ateroszklerózis, stroke, agyi érgörcs, és más, életkorral kapcsolatos;
 • traumás agysérülés;
 • agydaganat;
 • Alzheimer-kór;
 • elmebetegség;
 • veleszületett mentális retardáció társul genetikai rendellenességek (pl, Down-szindróma), valamint amiatt, hogy kóros állapotok a terhesség alatt és a szülés.

memória zavarok tünetei alakulhatnak ki, mint egy hirtelen és kopás lassan haladó jellegű.

memóriazavar lehet kvantitatív. Aztán ott van a következő tünetek:

 • Amnesia: A teljes hiánya emlékek az események egy bizonyos időszakon belül. Ideiglenes kapcsolatban a traumatikus esemény lehet retrográd, anterograd és retroanterogradnoy. ritka, mint a megfigyelhető szinte teljes elvesztése minden emlék.
 • Hypermnesia: kóros memória fokozásában, ami miatt a személy képes megtanulni és játszani a különböző események és információk hosszú ideig.
 • Gipomnezii: részleges elvesztése memória (lehet átmeneti vagy tartós).

Attól függően, hogy a memória komponenst ütött ilyen tünetek figyelhetők meg többet:

 • Fixálás amnézia: részben sérült vagy teljesen hiányzik képes zár előforduló pillanatában események és új információkat.
 • Anekforiya: nehézségek időben emlékezés már beérkezett információk.

Emlékek az objektumot, amelyhez a fókusz memória zavarok tünetei részleges eltávolítása az információ lehet megfigyelni:

 • Affektogennnaya ameneziya: memória törlése csak különösen fontos emlékek, amelyek miatt az erős negatív érzéseket.
 • Hisztérikus amnézia: részleges eltávolítása kellemetlen emberi emlékezet kompromittáló és események.
 • Skotomizatsiya: memóriák részben eltávolították, töredékek, de hivatkozás nélkül bármilyen erős érzelmi élményeket.

Emellett vannak tünetei lehetnek kvalitatív rendellenességei emlékek:

Memóriazavar skizofrénia

A skizofréniában szenvedő betegek, van nem csak sérti a memória, hanem az általános zavar a szellemi folyamatok - úgynevezett skizofrén demencia. Az egyik legfontosabb jellemzője a funkcionális jellegét és hiányában szerves agykárosodás. Ezek a betegek nem szenvednek az intelligencia, és képes használni. Továbbá, demencia skizofrénia átmeneti, és teljesen visszafejlődnek sikeres korrekció súlyosbodását.

Általában a memória skizofréniában szenvedő betegek hosszú ideig gyakorlatilag változatlan maradt. Azonban sok szenvedést a rövid távú memória és észlelés az aktuális információkat. Ez az állapot által okozott csökkent koncentráció és a memória csökkenése motivációs komponenst.

Továbbá, skizofréniában szenvedő betegek szenvednek folyamat általánosítása kapott információk és az asszociatív memória. Ez annak köszönhető, hogy kialakult egy sor véletlenszerű és nem-specifikus szervezetek, amelyek azt mutatják túl gyakori jellemzői a fogalmak és képek.

A jellemző skizofrén rendellenesség memóriát, hogy van egyfajta „kettős memória”: a durva megsemmisítése néhány emlék, néhány szempontból memória tárolja változatlan formában.

Memóriazavar stroke utáni

Amikor stroke fordul elő trombus elzáródása agyi artériák vagy agyi anyag összenyomásával a vér áramlik ki egy megrepedt artéria. Gyakran előfordul, memóriazavar léphet stroke után. A kezdeti szakaszban (közvetlenül az agyvérzést követően) figyelhető megosztott memória rendellenességek teljes eltűnését emlékeit időintervallum megelőző betegség. Abban a ritka (a masszív stroke) betegnél átmeneti teljes amnézia, amikor a beteg nem ismeri fel, még a közeli barátok és a többi jól ismert fogalom.Fokozatosan általános jelenségek és meghosszabbítja az elülső memória-rendellenességek társult sérülések vagy azt a részét az agy felelős egy adott memória komponenst. Jogsértések nagyon változatos lehet. Például előfordulhat modális specifikus memória zavarok (nehézségek információt kapnak az egyik elemző) rontja a rövid távú memóriát, nehézségek merülnek fel, a korábban megszerzett lejátszási információk. Nagyon gyakran vannak problémák koncentráció a figyelem (figyelemelterelés), és a romló memória motivációs komponens.

Annak ellenére, hogy a komolyságát memóriazavar stroke után, köszönhetően a megfelelő rehabilitációs mentális funkciók az agy végül talpra majdnem tele van.

Memóriazavar gyermekeknél

memória zavarok gyermekeknél egyaránt jár veleszületett mentális retardáció, valamint a gyermekkorban elsajátított körülmények között. Ezek a problémák léphetnek fel mind a forma romlása folyamatok tárolására és információk reprodukálására (gipomneziya) és a teljes veszteség egyes memóriák epizódok (amnézia). Amnesia gyermekeknél is előfordulhat eredményeként a sérülések, mérgezések (beleértve az alkoholos), kóma és a mentális betegségek.

De leggyakrabban gyermekeknél megfigyelhető részleges memóriazavar miatt vitaminhiány, legyengült állapotok (gyakran okozta gyakori SARS), kedvezőtlen pszichológiai légkör a családban és a gyermekek csapat. Az ilyen zavarok hiányával kombinálva a kitartás, a figyelmet a megőrzési problémák.

A gyerekek, akik panaszkodnak a memória problémák gyakran a problémák nem csak a fejlesztés a tananyag, hanem a játékok és kommunikál társaik.

Memória gyermekek gyengénlátók

Több mint 80% -a az információkat az emberek kapnak látást. Ezért látászavarok vezet jelentős leépülése folyamatok, különösen gyermekkorban.

Ezeknek a gyerekeknek, amelyek csökkentett mennyiségét és sebességét az emlékezet, a gyorsabb a felejtés felvett anyagot miatt kisebb értékek érzelmi nem vizuális képeket. Az átlagos ismétlések számát a szükséges információk hatékony memorizálás majdnem kétszer nagyobb, mint a látó gyermek.

Az alkalmazkodás zavara fokozott verbális logikai memória komponens mennyiségét növeli rövid auditív memória. Ugyanakkor motor memória romlik.

Memóriazavar az idősek

Az idős korral összefüggő memóriaromlás, általában a korral járó változásokat az ereket és a romló agyi keringés. Továbbá, az öregedés folyamata romlott anyagcsere folyamatok az idegsejtekben. Egyéni komoly ok memóriazavar az idősek - az Alzheimer-kór.

Egy memória megsértése panaszkodott 50 és 75% az idősek. Emlékezetvesztés, feledékenység - a fő tünetei az életkorral összefüggő memória zavarok. Kezdetben romló rövid távú memóriát az újonnan fellépő események. A betegek ott van a félelem, önbizalomhiány, depresszió.

Általános szabály, hogy a folyamat a normális öregedés memória funkció csökkent nagyon lassan, és még idős korban nem vezet jelentős problémákat a mindennapi életben. Lassítja ezt a folyamatot aktív szellemi tevékenység (kezdve a fiatal korban) és az egészséges életmód.

De ha memóriazavar időskori előrehaladtával gyorsabban, és a beteg nem kap megfelelő kezelést, kialakulhat időskori demencia. Ez abban nyilvánul meg, szinte teljes elvesztése képes memorizálni az aktuális információkat és a képtelenség, hogy még a normál háztartási tevékenységet.

Szindrómák az memóriakárosodás

Memória-rendellenességek a legváltozatosabb és kombinálható egyéb elváltozások magasabb agyi funkciókat. Elosztani ilyen memóriakárosodás szindrómák:

Report memóriakomponense motivációs

Mint bármely más szellemi tevékenységre, az emlékezés folyamata az egyik legfontosabb szerepet játszott az ember megértése értelmét és szükségességét tetteikért - motivációs komponens.

Különösen fontos a motivációs komponens memória kísérletileg igazolt a 20 éves a huszadik században, kísérleteket a jelenség jobb emlékezni függő műveletekkel: tengerimalac pontosabban fix fejeződött műveleteket, mint szükségessé vált, hogy befejezze őket később. Ez volt a motiváció.

Motivációs memóriakomponense megtörik a feltételeket a depresszív és aszténiás állapotok, ha van egy általános lassúsága gondolkodási folyamatokat. Különösen erősen csökken a motiváció skizofréniában szenvedő betegeknél. És fordítva epilepszia, motivációs memória összetevő jelentősen javul.

Minőségi memóriaromlás

van egy torzítás, csavarás és a torzítás a tárolt információ a memóriában minőségű megsértését. Ilyen rendellenességek nevezzük memória-zavarok.

Vannak olyan kiváló minőségű memória zavarok:

Megsértése azonnali memória

Azonnali memória - az a képesség az egyén, hogy rögzítse, és újra az adatokat közvetlenül, amikor megérkezik.

A leggyakoribb közvetlen memóriazavarok közé progresszív amnézia és a Korszakov-szindróma.

 • Korsakoff szindróma jellemzi emlékezetvesztés közel eseményeket. Ugyanakkor, a korábban rögzített információkat a múlt megmarad.

Nehézségei miatt a közvetlen rögzítés a beérkező információk, a betegek elvesztik azt a képességüket, hogy orientáció. Hibák az emlékek tele vannak valós eseményeket a saját távolabbi múltban, kitalált vagy félretett más forrásokból.

 • Progresszív amnézia egyesíti azonnali memóriazavar és fokozatos fokozatos elvesztése emlékek a múltból. Ezek a betegek elveszítik orientáció a környező térben és időben zavaros események sorozata zajlott korábban. Hosszú múltbeli események összekeverjük az események a jelenlegi időszakban. Ez a fajta memória zavarok fordulnak elő idős korban.

Megsértése közvetített memória

Közvetített memória használata jellemzi a korábban ismert fogalom egy adott személy (mediátor) jobb rögzítését az új információkat. Így a memorizálás a kapott adatok alapján asszociációk a korábban megszokott fogalmak.

Megsértése közvetített memória egyértelműen látszik veleszületett mentális retardáció (mentális retardáció). A fő oka ennek a jelenségnek - nehéz megállapítani, hogy a legfontosabb jellemzői az információk tárolására való kapcsolata a korábban elsajátított fogalmak.

Az epilepsziával élő emberek és más szerves agyi elváltozások problémák asszociatív memorizálás ellenkezőleg, azért jelentkezik, mert a túlzott figyelem a részletekre, és lehetetlen megkülönböztetni az általános tünetek az emlékezés objektumot.

Szintén közvetített emlékezési nehézségek figyelhetők skizofrén betegeknél. Ez annak köszönhető, hogy egy tetszőleges ellátottság új, vagy korábban ismert fogalom nem jellemző tünetek, ami viszont jelentősen csökkenti az értékét ilyen társulás.