Port - studopediya

Első port tartjuk tölgyfa hordókban (kádak) térfogata 10000 liter vagy több (legfeljebb 60000 l) legalább 3 év. Továbbá, az ő sorsa függ a döntés a technológiát fogják egészen a felnőtt korig palackban vagy felnövő egy hordó.Port borok, lejáró egy hordó

Port bor „Tony” (. Angol Tawny - vöröses-barna, sötét sárga) készült vörös szőlő; Ezek tölgyfahordókban érlelik a „solera”, átesett fokozatos oxidáció és párolgás. Színük a változások következtében az arany-barna, és hosszú érintkezést fa ad pályát anyát az íz.

Előfordul, hogy a viszonylag korai fejlődési szakaszban, „Tony”, de nem kevesebb, mint hét évvel a kezdete az öregedés egy hordó, egy szakértő megállapítja, a kapott bor sokkal ígéretesebb a minőség tekintetében a vártnál. Ezekben az esetekben a bor címkéjén „koleyta” (a port Colheita -. Harvest) és folyamatosan fejlődik, részletekbe menő alapossággal vizsgálták. Gyakran a 12 év eléri a sajátosságait figyelembe a 20-30 éves „Tony”: tiszta arany, majdnem borostyánsárga színű, elegáns és finom illatú és ízű. A jövőben ezeket a borokat is néha keverik, de csak a hasonló és a betakarítás egy év, amely fel van tüntetve a címkén. Koleyta is érett a hordóban 20 évet.

Vannak jó és rossz, a szüret. Úgy becsülik hétpontos skálán, ahol a 7. becslést egy nagyon jó év, és 0, illetve nagyon rossz év.

Ez meglehetősen szokatlan és ritka típusú port előállított bor a termés egy év. Az ajánlás IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto) kell érik a bor hordó 3-6 év, a folyamat folytatódik egy üvegben legalább 8 év. Valódi érlelés alatt a palackban általában sokkal. Jelenleg az egyetlen cég gyárt olyan Niepoort borokat.

Port borok, érlelés a palackban

Fehér port (port branco -. Fehér) - amelyet kizárólag fehér szőlőt érlelt nagy tölgyfahordókban (kádban) térfogata 20.000 liter, vagy több. Jellegzetes fehér port borok - egy fiatal bor gyümölcsös íz. Ők az egyetlen fajta port, formailag eltérő cukortartalom: termel száraz, félszáraz és édes fehér port borokat. Meg kell jegyezni, hogy ez a bor természeténél fogva szükségszerűen tartalmaz egy bizonyos, bár egy kis mennyiségű cukor, tehát még a „száraz fehér”, szigorúan véve, nem teljesen száraz.

Ruby és Ruby Reserve

Ez a legfiatalabb kevert vörös portói bor, fenntartani a minimális időben tölgyfahordóban palackozás előtt, így nevezték a feltűnő mélyvörös színű. Mivel a minimális technológiai beavatkozás port megtartja az eredeti stílusát, gazdag, erős és gyümölcsös jellegét. Fejleszti a palackban, miután a bukás. Reserve egy jobb minőségű bort.

Late Bottled Vintage (LBV)

LBV - egy portot szőlőből egyazon szüreti év fahordós érleléssel 3-6 éves palackozás előtt. Ez hozta létre a brit a gyakorlati szempontból: ez lehet inni után azonnal palackozás, de továbbra is érett a palackban. Karakter LBV több fűszeres, sűrű és bonyolult az aromás. Azt a képességét, hogy a palackban.

Vintage portói bor - a legtöbb „jól megérdemelt” portói bor, amely szőlőből kiváló évjáratnak és fahordós érleléssel két-három évvel palackozás előtt. Az első 5 évben az üvegben, azt állítja, egy intenzív rubinvörös színű, aromák piros gyümölcs, erdei gyümölcsök és étcsokoládé. Ebben a korban, ez teszi a tökéletes pár csokoládé desszertek. Tíz év után a palackban Vintage szerez árnyalatú gránát és érett piros gyümölcsök. Ahogy továbbra is érett és fejlesztése, a színe változik aranybarna, fényes gyümölcsösség és az előbbi egyre kifinomultabb és bonyolultabb. Azt a képességét, hogy a palackban 20 és 50 év, attól függően, hogy a gyártó. Javasoljuk, hogy öntse le tálalás előtt. Mivel egy nagyon finom bor, nem adja át tároló palack felnyitását követően.

Egységes Quinta Vintage

Rum (Engl rum, spanyol ron, fr rhum ...) - erős alkoholtartalmú ital által a fermentáció és desztilláció a melléktermékek cukornád termelés, mint például a melasz, a cukornád szirup. Átlátszó folyadék lepárlás után nyert általában akkor tartjuk tölgyfa hordókban vagy más. Annak ellenére, hogy a termelés a rum kapható Ausztráliában, Indiában, Reunion, és még sok helyen a világon, a legtöbb rum termelt a Karib mentén Demerara folyó South River Amerike.V Ellentétben néhány más szesz, mint a konyak vagy whisky, nincs egységes módszer rum. Ehelyett rum termelés alapja a hagyományok eltérőek a különböző területeken, és a különböző gyártók.Cukornád betakarított cukornádlevet és patokiRom elsősorban készült melasz. A Karib-tenger nagy része melasz Brazíliából behozott. Fontos kivétel ez alól a francia nyelvű szigeteken is, ahol a fő összetevő cukornád rum sok.Dlya kezdeni az erjedés, a fő összetevő, élesztőt adunk hozzá, és esetleg víz. Míg néhány rum gyártók támaszkodnak élesztő, sok speciális típusú élesztő, hogy egy adott íz és kiszámítható fermentációs időt. A gyártók a fény rum, mint a „Bacardi”, válassza a „gyors” élesztőt. A használata egy „lassú” élesztő vezet a gyűjtemény több észterek az erjedési folyamat, ami egy gazdag ízű rum.

Mint minden más szempontból rum termelés, nincs szabványos módszer lepárlásra. Míg néhány gyártó rum fél hagyományos állókép, a legtöbb gyártó használja a függőleges desztilláció. Ki állóképek többet tartalmaz adalékanyagokat és szennyeződéseket, mint amikor desztillált függőleges, így adva egy gazdagabb ízű.

Az expozíció és keverési

Sok országban szükség van legalább egy éves expozíció a romák számára. Az expozíció általában végzik a hordókban által használt „bourbon”, de lehet végezni egy rozsdamentes acél dob vagy más típusú fahordókban. Mivel a trópusi éghajlat, amely elválaszthatatlan a legtöbb országban termelő rum, rum érlelődik sokkal gyorsabb, mint ami jellemző a whisky vagy konyak. Erre utal a sebesség „share angyalok” (mennyiség elpárolgott termék). Italok, érlelt francia vagy Skóciában, veszít évente mintegy 2% -kal, míg a termelők számára rum, ez a szám elérheti a 10% -ot.

A megvilágítás után rum általában összekeverjük, hogy a kívánt ízt. Annak fényében rumok lehet szűrni, hogy elszíneződést (szín jelenik meg az öregítés alatt) a folyamat során. A gyártás a rum sötét annak érdekében, hogy biztosítsa a megfelelő színű termék rum lehet karamellt

Sok fajta rum. A világos rum általában használják a koktélok, míg arany és sötét rum alkalmas főzés, és a koktélok. Röhm hosszú expozíció (añejo) használható tiszta formában, vagy jég.

• világos rum, mint ezüst vagy fehér rum. Általában könnyű rum nagyon kevés íze eltekintve általános édes rum, és így használják, mint egy alap koktélok. A világos rum néha szűrjük érlelés után, hogy távolítsa el a színét.

• Arany rum is borostyán rum - rum áztatott átlagos sűrűsége. Az íze ebben a roma származhatnak adalékanyagok: fűszereket és cukorkák, de történelmileg szerez egy sötétebb színű, öregedés fahordókban (általában tölgy).

• Sötét rum, rum és a fekete, sötétebb, mint az arany rum. Ez általában idősebb hosszabb, az erősen elszenesedett hordó. A Sötét rum sokkal erősebb ízű, mint a fény vagy arany rum; Szájban akkor érzi tippeket a fűszerek, valamint egy erős melasz vagy karamell felhang. Azon kívül, hogy a koktélok, sötét rum leggyakrabban használt főzés.

• Ízesített Rum: Egyes gyártók elkezdték eladni rum hozzáadásával gyümölcs ízek, mint a mangó, narancs, citrom, kókusz. Ilyen rum gyakran keveredik a trópusi italok, mint íz, ereje kevesebb, mint 40%.

• Erős rum - rum sokkal erősebb, mint a szokásos 40%. Sok faj ez vár a romák több mint 75%.

• Aged rum prémium. Bármilyen rum érleljük egy bizonyos idő, és a nevek sok márka rum a szó «egyñejo »(fűszeres, a szó año - év). Azonban, érett rum is úgy döntött, általában úgynevezett rum, idősebb 5 év alatt, ami elfogadott használni ugyanúgy, mint a whisky. Aged rum maga is egy erős íze és jellege, mint keverve más italok azonban általában használt tiszta formában. Óvatosan gyártott rum hosszú expozíció által felajánlott két jól ismert márkák, mint a Bacardi (rum «Bacardi 8" ), valamint a butik márkák, mint a rum« Fernandez család Ron de Barrilito 3 csillag”. Mint más italokat inni, ízlelgette (brandy vagy whisky), van egy rum prémium és szuper prémium, mint például a «Appleton Estate 21 éves Jamaica Rum».

• Rum Elixir - rum gyengébb, mint a standard 40% - általában nem több, mint 30%. Ez egy sokkal édes és gazdag ízű. Ezt alkalmazzák a tiszta formában, és nem használják a koktélok. A leggyakoribb márka a Roma - Legendario Elixir de Cuba.

Tequila (Tequila spanyol.) - erős alkoholtartalmú ital lepárlás (Mezcal) termelt, főként a régióban Tequila, a város nyugati részén a mexikói állam Jalisco, 65 km-re északnyugatra Guadalajara. Ez készült a lényege a kék agavé (lat. Agáve tequilána, spanyol. Agave azul), a hagyományos mexikói agave növény család desztillációval.

• Silver - ezüst vagy fehér tequila.

• Plata vagy Blanca ( «Silver» - tartósan legfeljebb két hónap)

• Joven tequila fiatal, még nem telt el részletek, általában ízesítve vagy színezve színösszeállítás

• Arany ( «golden» - "ezüst" tequila podtsvechennye hasonlóságokat fűszeres tequila)

• Reposado ( «pihent» - tartósan körülbelül egy éve)

• AñEjo ( „fűszerezett” vagy „régi” - fűszerezett 1-3 év)

Fortress klasszikus tequila Blanca - 55 fok. Mielőtt öntse palackok, tequila vízzel hígítjuk, hogy 38 fok. Megkülönböztetni sokféle tequila.

• Az első - Tequila 100% Agave, vagy "prémium". Ebbe a csoportba tartoznak a tequila gyártásához kizárólag az SAP a kék agavé. Meg lehet butilezett csak a régión belül. A címke az ilyen italok feltétlenül jelzi: «agavé» vagy «100% puro de agavé».

• A második csoport - tequila mixta (mixto), vagy a "standard". Ez magában foglalja italokkal a keverék cukrokból. Szerint mexikói jog, összetételükben tartalmaznia kell legalább 51% a cukrok származó nedv a kék agavé. A fennmaradó rész kompenzálja más cukor termékek, mint például nádcukor vagy kukoricaszirup. Szigorú szabályozás a készítmény nem tartalmaz adalékanyagokat. Minden gyártó fenntartja recept, így a különböző márkák tequila rejlő egyéni ízlés. A címke az ilyen italok jelzett Tequila.Protsess kivonatok távon megváltoztatja a színét tequila, de folyadék néha kiemelte karamell, hogy van egy sötétebb színű, tájékoztató a hosszú folyamat expozíció; egyñejos általában sötétebb, reposados ​​kicsit kevésbé sötét, míg Platas nincs árnyalat egyáltalán. van egy „féreg” külföldiek körében is gyakori tévhit, hogy bizonyos típusú üveg tequila. Csak bizonyos peyote, általában az állam Oaxaca, eladott con gusano ( «egy féreg"), és ez lett a marketing trükk az 1940. Szóló tanácsi rendeletre tequila megtiltja rovarok tequila. A féreg tulajdonképpen egy hernyó molylepke Hipopta agavis, aki él a agávé növény. Megállapítás, hogy a növény a gyártás során jelzi fertőzés és ennek megfelelően, hogy a termék gyengébb minőségű.