Az etnikai összetétele a magyar lakosság - studopediya

Etnikai magyar térkép

A nemzeti és vallási összetétele a népesség

Magyarország - egy többnemzetiségű állam. Ez ad otthont a mintegy 200 országból. A fő rész (82%) vannak vengerskie.Osnovnoe fogalmát meg kell tanulni - „ethnos”. Ethnos - történelmileg összetételű, stabil közösség élő emberek egy adott területen, van, mint általában, a közös nyelv, a közös gazdaság, a kultúra, az élet, lélek és a tudat rögzített önálló neve - ethnonym.A fő szerepet kialakulását etnikai csoportok játszik az etnikai folyamatok:

Az asszimiláció - etnikai folyamat, amelynek etnikai csoport (az emberek), nappali közepén egy másik etnikai csoport (nemzet) eredményeként hosszú távú szövetség megszerzi a kultúra, a nyelv és hosszabb időt vesz igénybe, hogy tartják magukat az egyazon etnikai csoport, ami megváltoztatja identitását.

Miksatsiya - etnikai folyamat, melynek van egy kölcsönhatás több, egymástól független etnikai csoportok, amelyek következtében az új etnikai.

A következő szintek etnikai csoportok: a nemzet - az emberek - Emberek - törzsek csoportja - törzsek. Néha használni egy ilyen osztály, mint a szuper-ethnos - etnikum - subethnos.

By anthropo nyelvi hovatartozás nemzetek csoportosítva nyelvcsaládok, amelyek két csoportra oszthatók.

Nyelvcsalád - a legnagyobb egység besorolása etnikai csoportok alapján a nyelvi rokonság, azaz a közös eredet nyelvük a tervezett nyelv - alapokat. Jelenleg négy fő nyelvcsaládok és néhány másodlagos. Magyarország ad otthont a hét nyelvcsaládok, élesen eltérő képviselők száma (fülre. 5).

Magyarországon egy nemzet előkelő címet képviselők száma több mint 1 millió ember: Magyar (118m.). Tatar (5,8 millió.); Ukrán (4,3 m.); Csuvasok (1,8 m.); Baskírok (1,5 m.); Csecsenek (1,4 M.); Örmény (1,1 m.); Mordvinians (1,0 millió)..

A legjelentősebb számban Magyarországon indoeurópai nyelvcsalád. A szláv csoport a nyelv család képviseli az ország névadó nemzet - magyar. Magyar közös szinte mindenhol, de a fő rész rendezése a fő csík település. A legtöbb monoethnic Központ és az észak-nyugati magyar (európai rész), történelmileg orosz állami származott. Itt a részesedése a magyar 90%. A legtöbb "orosz" régióban Magyarországon - Lipetsk (97%). De a magyar folyt egész Magyarországon, és most az orosz lakosság érvényesül leginkább az autonóm régiók Magyarországon.

9 21, az ország (a karéliai Komi Udmurt Mordvin Adigeföld Altaj Köztársaság Khakassia Buriatia, Jakutföld) magyar formája abszolút többsége a három országban (Mari El, Karacsáj-Cserkesz és Bashkiriya) - relatív többséget. Csak öt köztársaságok (Chuvashia, Észak-Oszétia, Csecsenföld, Ingusföldön, Tuva), a túlnyomó többsége a lakosság a címzetes állampolgárságot. A zsidó Autonóm Terület, a Hanti-Manysi és Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet, a magyar többség. Meg kell jegyezni, hogy a magyar etnikum települési terület kilóg a modern Magyarország. . Körülbelül 25 millió magyar külföldön élő (Ukrajna - 11 millió Kazahsztán -. 6.000.000, Fehéroroszország, Üzbegisztán, Kirgizisztán Lettország és -. 1 millió ember ..).

Ukránok is meglehetősen széles körben elterjedt az egész országban: a kisebb vagy nagyobb mértékű a csoport szinte minden magyarországi régióban (különösen a sok ukránok a Tyumen régió és Moszkva, valamint a határos régiók Ukrajnával - Kurszk, Bryansk, Voronyezs, Belgorod és Rostov régiók , Krasnodar terület). Csak mintegy 4,3 millió. Ukránok élt Magyarországon. Részüket az ország lakosságának - alig több mint 3%.

Más szláv népek közé tartozik nem képeznek jelentős diaszpóra.

A német csoport indoeurópai család tartozik a németek (kb. 600 ezer. Szem. 0,4% -a él), valamint a zsidók. Ők élnek a különböző régióiban az ország, de a fő helye a település - Omszk, Novoszibirszk, Orenburg régióban, Krasznojarszk és Altáj terület. Zsidók letelepedtek, meglehetősen szétszórt. A nagy részük él Moszkvában, és a zsidó autonóm régió.

Képviselői az iráni csoport él elsősorban az Észak-Kaukázusban (oszét), vagy diszpergált nagyvárosokban (Tajiks).

Örmény csoport áll az örmény, akik közül a legtöbben élnek Moszkvában, Krasnodar és Stavropol kerületek és a Rostov régióban.

Magyarországon is sok etnikai csoport az Altáj nyelvcsalád (több mint 8% a teljes népesség). A legnépesebb etnikai csoportja ezen a nyelven család - a tatárok (5.500.000 ember, azaz mintegy 4% ...), a második legnagyobb magyar embereket. Ezek főként él a Volga (a Tatár Köztársaság, Samara, Penza, Astrakhan régió), az Urál (az Udmurt, Baskíria, Cseljabinszk, Szverdlovszk és Orenburg régió), valamint Szibériában (különösen KhMAO, Omszk, Tomszk és Irkutszk régió) . Más nagy embercsoportok - baskír (.. 1.700.000 ember vagy 1,2%), csuvasok (1600 ezer fő, 1,2% ..), kazah (655.000 ember, azaz 0,45% ..) kumikok ( 450.000. cel. vagy 0,3%), karacsájok (200 ezer. cel. vagy 0,15%), Balkarians (110 ezer. cel. 0,8%), ALTAIS (mintegy 68.000. cel. 0,05 %) jakutokkal (450.000. cel. vagy 0,32%), Buriats (440.000. cel., vagy 0,35%) és a Kalmucks (180 ezer. cel. vagy 0,15%).Több mint fele baskír országban élnek. Kívül Baskíria, a legnagyobb a csoport Cseljabinszk, Orenburg, Perm, Szverdlovszk és Tyumen régiókban. Valamivel több, mint a fele a csuvas országban élnek. Kívül Chuvashia csuvas nagy csoportok vannak Tatarstan, Baskíria, Samara és Ulyanovsk régiókban.

Mert balkárok, Karachai és kumikok, mint a legtöbb más népek az észak-kaukázusi, jellemző a magas koncentráció az ősi területeken. Így 90% Balkarians koncentrálódik Kabardino-Balkaria, 86% karachaevtcev - Karacsáj-Cserkeszföld, 84% kumikok - Dagesztánban.

Altai ember él elsősorban a Köztársaság Altáj. Jakutokkal (96%) koncentrálódik Yakutia. Burját élnek főleg Burjátiában és Irkutszk régióban. A túlnyomó többsége a Kalmyks országban élnek.

Magyarországon él számos kis létszámú népek tartozó tunguz-mandzsu csoportja az altáji nyelvcsalád. Ez evenkik (35 ezer. Cel. 0,02%), Negidals (0600. Pers.) Evens (19 ezer. Pers.) Nanais (12 ezer. Pers.) Ulchi (3 ezer. Cel. ), Örök. vagy Ulta (0400. pers.), Orochi (0700. pers.), Udege (1600. pers.), és a hozzájuk közel született, de most kínaiul tálak (0, 3000. pers.). Leültek főleg Kelet-Szibéria és a Távol-Keleten, az ország.

A nagy nemzet Ural-Yukagir nyelv család Mordvinians (840 ezer. Cel. 0,6%), udmurtok (630.000. Cel. 0,4%), Mari (600 ezer. Cel. 0,4%) komi (290.000. cel. vagy 0,2%), a komi Permiaks (125.000. cel. vagy 0,09%). Magyarországon is, ez magában foglalja Karels (90.000. Pers.), Vadászat (28 ezer. Pers.), A manysi (11 ezer. Pers.), Veps (8000. Pers.), Sami. vagy lappok (1,9 ezer. pers.), nyenyec (43 ezer. pers.)

Csak a fele a Maris él a Mari El Köztársaságban; túl a legjelentősebb csoportok Mari vannak Baskíria, valamint a Kirov és Szverdlovszk régióban Tatár és Udmurt. Mert Mordovians szétszórt település jellemző még nagyobb mértékben, mint a Mari: csak kevesebb, mint egyharmada életük országban, és a többi - Samara, Penza, Orenburg, Ulyanovsk régió és sok más régiókban. Udmurt koncentrálódik főként a Köztársaságban, valamint a Perm régió és a Kirov régiók, Tatarstan. A túlnyomó többsége a komi (87%) él az országban, sok közülük, és a Arhangelszk régióban. Komi-perm is többnyire koncentrálódik a Perm régióban. A legtöbb karjalaiak országban élnek. Kívül Karélia a legnagyobb csoportot a nép képviselői koncentrálódnak a Tver régióban (az úgynevezett Tver, vagy Verhnevolzhskie, Karélia). Körülbelül fél vepszék telepítettek Dél-Karélia, a többi - az észak-keletre, a leningrádi régióban és az észak-nyugati részén a Vologda régióban. A számi ember él a Kola-félszigeten. Valamivel több, mint a fele a hanti él a Hanti-Manysi Autonóm Körzet, a többiek - elsősorban a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet. Muncie is túlnyomórészt él a Hanti-Manysi Autonóm Okrug. Nyenyec élnek az észak-európai része Magyarország és az északi régió Nyugat-Szibéria. Legtöbbjük koncentrálódik a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet, a többi állandó elsősorban a nyenyec és a Tajmir kerület, Krasznojarszk terület. Entsy és Nganasans állandó túlnyomórészt Tajmyre.

Magyarországon a legfontosabb része a terület rendezése a népek az észak-kaukázusi nyelvcsalád. Ez magában foglalja a Kabardians (530.000. Pers.), Cserkesz (62 ezer. Pers.) Adygeys (130 ezer. Pers.) Csecsenek (1.400.000. Cel. Vagy 1,0%), Ingushs (420 ezer. Szem )., Avarians (mintegy 850 ezer. pers.), Laks (160 ezer. pers.) Dargins (570.000. pers.) Tabasaran (135.000. pers.) Lezghians (420 ezer. pers.). A túlnyomó többsége él belül köztársaságok.

A fennmaradó nyelvcsaládok kicsi. Tehát, hogy a Kartvelian nyelvcsalád (200 ezer. Szem. Vagy 0,14% -át a lakosság) a Magyarországon élő grúzok (200 ezer. Pers.) És a grúz zsidók (53 fő).. Ők rendezik meglehetősen szétszórt az Orosz Föderáció.

By Chukchee-Kamchatkan család (mintegy 30 ezer. Cel. Vagy 0,02% -a él) tartoznak Chukchas (16.000. Pers.) Koryaks (9-én. Pers.) Kerek (8 fő). És Itelmens (3, 3000. pers.). Ugyanabba a családba is nagyjából besorolása és Kamchadals (körülbelül 2300. Pers.), Melyek a származási Itelmen-magyar vegyes, ami a hagyományos gazdaságban az északi népek, de beszélt oroszul. Mindezek nrody telepedett főleg a kamcsatkai térségben.

By eszkimó-aleut család (kétezer. Cel. Vagy 0,001% -a él) vannak eszkimók (1750. Pers.) És aleutok (0500. Pers.). Eszkimók élnek a keleti partján, a Csukcs-félsziget és a Wrangel Island, Aleutians - a Parancsnok-szigetek. [1]

Figyelembe véve a nemzeti sajátosságokat is gyakorlati jelentősége. Ez jár a sok szempontból a demográfiai folyamatok - a szaporodási ráta, a szex és korstruktúra, a család mérete, a mobilitás, a lakosság, a településszerkezet. Nemzeti struktúra nagymértékben meghatározza a nemzeti politikai osztály és az adminisztratív részleg tartozik, hatással van a területi gazdaság szerkezete és a specializáció az ország gazdasági régiókban.

Migrációs folyamatok és az asszimiláció szűkítik az anyanyelvüket, részleges elvesztését a nemzeti kultúra, az átalakulás sok nemzet etnikai kisebbségek területén autonóm szervezetek. A végén a 1980-as évek. jellemezte a megjelenése számos nemzeti mozgalmak célzó ébredés nyelvük és kultúrájuk. De gyakran a tevékenységüket megerõsítése kíséri az etnocentrizmus és a nacionalizmus, az etnikai konfliktusok (szeparatizmus a csecsenföldi konfliktus Észak-Oszétiában, Ingusföldön, Kabardino-Balkaria, Karachay-Cserkesz és Baskíria).

A probléma megoldásához az etnikai problémák szükségessé a következő intézkedéseket: javítja a nemzeti politika; erősítése az igazi föderalizmus; feltételeinek megteremtése a szabad fejlődését a nemzeti nyelvek és kultúrák; hatékonyabb megőrzését, kivéve rontja a polgárok jogait etnikai alapon; oktatás kölcsönös nemzeti hagyományok tiszteletben tartásával; Figyelembe véve a létfontosságú érdekeit a kis nemzet a nagyprojektek végrehajtásának a szárazföldön, ahol élnek.